Fortuna liga

Slavia - Karviná 1:1

Ve 32. kole přijela do Edenu Karviná. Slavia nastoupila ve velice silné sestavě s většinou opor v základní jedenáctce, ovšem oslabenou Karvinou nedokázala přehrát. Kuchta hned na začátku zahodil pokutový kop a tím předznamenal velké trápení. Jedinou branku domácích zaznamenal v první půli Holeš. Za Karvinou, která z nebezpečných brejků měla více šancí a v pokusech na branku domácí přestřílela 5:4, vyrovnal ve druhé půli hbitý Čmelík.

Trenér Trpišovský postavil překvapivě velmi silnou jedenáctku, z opor chyběl jen Ondřej Kúdela, místo něj hrál Taras Kačaraba. Do základní sestavy se vrátil Abdallah Sima. Trenér hostí Josef Weber sáhl do sestavy více: v brance se po delší době objevil Neuman, pouze na lavičce začal albánec Qose. Ani tam se pro lehčí zranění neposadil nejlepší střelec týmu a kapitán Papadopulos, či talentovaný host z Kolína nad Rýnem Ostrák. Na hrot naskočil brazilec Tavares a teprve třetí start ve Fortuna lize si připsal jeho krajan Pereira na pravém kraji obrany. 

Slavia začala zostra. Ve čtvrté minutě vysunul Stanciu Simu, jeho přízemní centr si zpracoval Kuchta, obešel gólmana a po střetu s ním upadl. pískala se  penalta a hostující brankář viděl žlutpu kartu. Míč si na značku postavil faulovaný nejlepší střelec sezóny, ale jen potvrdil, že penalty nejsou jeho šálkem čaje. Nepovedený pokus Neuman vyrazil. Povzbuzení hosté vyrazili do útoku a vybojovali v rychlém sledu dva rohové kopy, ze kterých však nějaké ohrožení Koláře nerezultovalo. Následný protiútok řešil Dramé skluzem, po kterém byl nějaký čas mimo hřiště ošetřován Kuchta. Ve 12.minutě si míč na střelu navedl Stanciu, jeho pokus byl tečován mimo tři tyče. Rohový kop obrana odvrátila, ovšem vzápětí se k centru dostal Bah a Deli z malého vápna hlavičkoval nad. V 18. minutě Bartošák nesmyslným skluzem u postranní čáry sestřelil Simu a prohlédl si zblízka žlutou kartu. Po dvaceti minutách Slavia zahrozila z rohových kopů. Zakončení Bořila zblokovala obrana, Simova hlavička šla vedle. Slavia utahovala šrouby. Trestný kop po faulu na Stancia rozehrával sám postižený, jeho pas našel Bořila, který si míč zpracoval a prověřil Neumana. Ve 30.mintě Kačaraba vzal s balónem i nohy Čmelíka a i on viděl žlutou kartu. Vzápětí opustil hřiště útočník Tavares s naraženým bokem, který si odnesl z jednoho souboje s Kačarabou a nahradil jej Qosé. Hosté tak přešli na hru bez útočníka a domácí se tak ztěžka prokousávali zaparkovaným autobusem. Držení míče se blížilo 80%, ale gólman Neuman měl stále na svém kontě pouze dva zákroky. Ve 40.minutě už to přišlo: Stanciu si zaběhl za obranu pro Deliho pas, vrátil míč na Bořila, jeho polostřelu, polocentr odvrátila obrana hostí na hranici vápna a tam si nabíhal "zabiják" Holeš, jehož rána už byla pro Neumana neřešitelná - 1:0. Karviná mohla vyrovnat záhy, Čmelík po dlouhém sprintu obelstil v pokutovém území Deliho, navedl si míč na střed, ale cca z pěti metrů Koláře nepřekonal.  Poté byl chvilku ošetřován Pereira, ale jakmile se začalo hrát, hosté i v deseti podnikli parádní protiútok. Qose uvolnil Bartošáka, jeho ránu skvěle zlikvidoval Kolář. Karvinští museli zraněného beka ještě před poločasem střídat, na hřišti se objevil Sinyavskiy. Tři nastavené minuty nic zásadního nepřinesly a do kabin tak domácí šli s jednogólovým vedením v zádech.

Do druhé půle šly oba celky beze změn. Hned na začátku byl ošklivě sražen Stanciu Mikušem, píšťalka rozhodčího překvapivě zůstala němá. Už za minutu se žlutilo, když Herc natlačil Baha do souboje se Sinyavskiym, který vystrčil loket. Dánský bek byl nějaký čas v péči lékařů, kteří zastavovali krvácení z nosu. V 52. minutě Ševčíkův centr našel Kuchtu, jeho hlavička šla nad. Slavia hosty dál mačkala. V 54.minutě našel Kuchtu Stanciu, dobrou hlavičku zlikvidoval  nadvakrát Neuman. Poté se Karvinští vymanili ze sevření a po pokusu Mikuše získali rohový kop, Herc hlavičkoval nad. V té chvíli sáhl do sestavy trenér Trpišovský. Ze hřiště odešel kompletní střed zálohy. Stanciu, Ševčík a Holeš byli nahrazeni trojicí Lingr, Traoré a Beran. Ještě než se noví hráči pořádne dostali do hry, vyzkoušel Koláře střelou ze střední vzdálenosti Qose. Hra se po prostřídání vyrovnala, Lingrův centr hlavičkoval zdálky Sima, Neuman bez problémů balón kryl, ale slávistům se nedařilo trvale převzít taktovku. V 68.minutě odešel ze hřiště nešťastník Kuchta, nahradil jej miláček ochozů Mick van Buren. V 70. minutě pláchl po pravé straně hostující Čmelík, parádním centrem našel za houfem nabíhajících hráčů rpozeběhnutého Herce, jeho hlavičku zlikvidoval na brankové čáře Bah. Vzápětí Herc hlavou síť rozvlnil, ale branka pro ofsajd neplatila. Každopádně Karviná dvacet minut před koncem začínala nepříjemně kousat. Klid mohl domácím dodat Bořil, když se rybičkou vrhl po Simově centru, ale o kousek nedoskočil. Dvanáct minut před koncem poslal čerstvé síly hostující trenér, do hry naskočili Jursa a mladý polák Zych. Vzápětí si o žlutou kartu řekl hostující stoper Santos za zákrok na Simu. Slavia nadále tlačila hosty, ovšem její snaha byla stále bez nápadu. Karviná hrozila z každého nákopu. Za jedním z nich šel mladý Zych, Kolář vyběhl daleko z branky a běžecký souboj o chlup vyhrál. V 85. minutě přišlo to, o co si domácí dlouho koledovali. Deli nepochopitelně minul pas Dramého, Čmelík za ním sebral balón a pádil sám na Koláře, kterého tentokrát bezpečně překonal - 1:1. Rozhozený stoper z Pobřeží Slonoviny si vzápětí řekl faulem o žlutu kartu. Trenér Trpišovský reagoval střídáním, do hry šel Zima na místo Kačaraby. Domácí se snažili i během tříminutového nastavení strhnout vítězství na svou stranu, ale její tlak byl příliš křečovitý. V okamžiku, kdy vypršel nastavený čas, byl u pravého rohového praporku faulován Bah. Šindelář dostal žlutou kartu za protesty a sám postižený měl poslední možnost k centru, který se mu ovšem příliš nepovedl. Na remízovém stavu se nic nezměnilo. 

Trenér Jindřich Trpišovský: Dnes to byl podprůměrný výkon, spíše jsme ukázali, jak bychom doma neměli hrát. Vytvořili jsme si málo šancí, naopak soupeř šel dvakrát sám na bránu. Ukázali sjme moc málo kvality ve finální fázi. Chyběla nám lepší rozehrávka zezadu, ale celkově i středoví hráči nehráli dobře, ani křídlům se nedařilo, těžko se hledají nějaká pozitiva. Soupeři měli v defenzivě deset hráčů, tři vysoké stopery, takže bylo těžké se tam dostat. K tomu potřebujete rychlou kombinaci a tu jsme dnes neměli. Kuchtovi říkám pořád ať na ty penalty nechodí, on sám ani jít nechtěl, ale kluci ho k tomu donutili a podle toho to vypadalo. 

32. - Neděle 16. 05. 2021 19:30

Fortuna liga, 2020/2021
1 - 1
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

40. Tomáš Holeš

MFK Karviná
MFK Karviná

85. Čmelík

Komentáře (332)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé