Liga mistrů

Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

Co je pro Česko Slavia, to je pro Maďarsko Ferencváros, zkráceně prostě „Fradi“. Nejúspěšnější a nejslavnější maďarský klub z Budapešti získal 32 domácích titulů, dvakrát sáhnul po Mitropa Cupu a jednou po Veletržním poháru. Flórián Albert, útočník Fradi, navíc v roce 1967 vyhrál Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Po rocích v útlumu se zelenobílí v poslední době vrací zpět do popředí.

Historie

Fenecvárošský Sportovní klub založil v květnu 1899 Ferenc Springer, právník z budapešťské čtvrti Ferencváros. Fotbal do celku uvedl o rok a půl později. V roce 1907 už měl na kontě zisk tří maďarských titulů. Od počátku se vyvinula silná rivalita mezi zelenobílými a „sousedy“ z MTK Budapešť.

Nejlepší éru zažili Fradi od poloviny 20. let 20. století do roku 1941. Osm ligových titulů, pět domácích titulů, a navíc úžasné bitvy v tehdejší Evropě. Zisk Mitropa Cupu dvojnásobnou výhrou nad Rapidem Vídeň v roce 1928 byl odrazem pro další výkony v nejprestižnější mezinárodní soutěži té doby. V roce 1935 stříbro po prohře ve finále se Spartou, o rok později vyřadila Maďary Slavia už v prvním kole. Ale rok 1937 konečně přinesl druhou výhru v prestižním poháru po triumfu s Laziem Řím. Ve finále 1938 brali zelenobílí „pouze“ stříbro po prohře se Slavií a o rok později také druhé místo proti domácím rivalům z Újpesti.

Druhou zlatou éru zažili zelenobílí v šedesátých letech. Tou dobou se již země oklepala z hrůz, když po potlačení maďarského povstání řádily v zemi jednotky Jánose Kadára vedené a instruované KGB. Ferencváros vyhrál domácí soutěž 4x v letech 1963, 64, 67 a 68. Největší úspěch byla ale výhra ve finále Veletržního poháru 1965, předchůdci Poháru UEFA a dnešní Evropské ligy. Před 40 tisíci diváky porazili Fradi slavný Juventus v Turíně nejtěsnějším možným rozdílem 1:0 a stali se tak jediným maďarským klubem, který kdy vyhrál (poválečnou) evropskou pohárovou soutěž.

V roce 1967 vyhrál nejlepší hráč zelenobílých, útočník Flórián Albert, Zlatý míč. Za Fradi nastoupil do 351 zápasů a skóroval 255x. Dodnes drží rekord nejlepšího střelce klubu. V sezoně 1967–68 navíc Fradi znovu dobyli finále Veletržního poháru, tentokrát ale prohráli s Leedsem venku 0:1 a v Budapešti pouze remizovali 0:0. V sedmdesátých letech FTC ještě zopakoval finále (tentokrát už) Poháru UEFA, ale utrpěl zde jasnou porážku 0:3 od Dynama Kyjev s Olegem Blokhinem v sestavě.

 

Současnost

V devadesátých letech Ferencváros dominoval domácí soutěži a pravidelně nakukoval do pohárových předkol, ale do skupiny se dostal jen jednou. V roce 1995 přemohl Anderlecht a nakoukl do Ligy mistrů. Po vstupu na budapešťskou burzu v roce 2003 se stali Fradi akciovou společností. Představitelé klubu si od tohoto kroku slibovali lepší finanční zázemí a výrazný sportovní růst, který ale nenastal. V sezoně 2004/2005 přes Maďary postoupila do Ligy mistrů Sparta, Fradi propadli do Poháru UEFA. V posledním předkole (tzv. First round) porazili Millwall a dostali se do skupiny. Ta ale byla na dlouhých 12 let posledním představením zelenobílých v podzimní Evropě. O tři roky později už čelili takovým problémům, že je maďarský svaz kvůli nesplnění finančních pravidel poslal po sezoně administrativně do druhé ligy. Přestože se klub usilovně snažil o návrat na hřišti i u soudu, zpět do první ligy postoupil až v roce 2009. Od roku 2011 je prezidentem klubu Gábor Kubatov, v současnosti jeden ze čtyř nejvyšších činitelů populistického Fidészu. Stranický ředitel byl mj. namočen do skandálu uniklých nahrávek, na kterých se hovoří o existujícím seznamu stranických odpůrců a opozičníků.

V roce 2019 vyhrál Ferencváros svůj 30. titul. Kvalifikoval se do Ligy mistrů, v předkolech postupně vyřadil silný Ludogorets, Valletu, do Evropské ligy jej odsoudilo až Dinamo Záhřeb. V její skupině se zelenobílí opět setkali s Ludogortsem, Espanyolem Barcelona i CSKA Moskva. Zisk slušných 7 bodů ale stačil pouze na 3. místo ve skupině. O rok později přidali Fradi do vitrín další domácí titul a navíc po 25 letech postup do Ligy mistrů v sezoně 2020/2021. V kvalifikaci, jejíž kola se hrála kvůli covidu pouze na jeden zápas, postupně přešli přes švédské Djurgårdens (2:0), Celtic (2:1), Dinamo Záhřeb (2:1) a Molde (0:0 a 3:3). V konkurencí nadupané skupině mezi Juventusem, Barcelonou a Dynamem Kyjev však brali pouze bod za domácí remízu 2:2 s Ukrajinci.

Loňskou veleúspěšnou sezonu zakončil Ferencváros zlatým hattrickem – třetím titulem v řadě (celkově už 32.) a se ziskem rekordních 78 bodů s celkovým skóre 69:22. Ligou prošli s jedinou porážkou ve 2. kole. Přesto po třech zlatých letech odešel ukrajinský trenér Sergiy Rebrov, jehož zlákaly petrodolary z Al-Ain. K týmu v létě přišel 55letý rakouský odborník Peter Stöger, který má za sebou 168 odkoučovaných zápasů v 1.FC Köln, 24 v Dortmundu a 114 v Austrii Vídeň (během 3 angažmá), kde navíc působil i jako sportovní ředitel.

Rakušan zatím vedl Fradi v 5 zápasech. Do prvního předkola Ligy mistrů vstoupili ještě v průběhu EURA dvěma výhrami nad albánskou Prištinou (3:0 a 3:1), dále porazili Zalgiris Vilnius (2:0 a 3:1). První ligový zápas se zelenobílým nepovedl, na úvod sezony prohráli na domácím stadionu 1:2 s Kisvárdou. Ta se loni umístila v lize 5. a získala o 32 bodů méně než vítězný Ferencváros. Vítězný gól za ní vstřelil český útočník Jaroslav Navrátil.

 

Kádr

V posledních třech letech se Fradi (na maďarské poměry) „rozšoupli“ na přestupovém trhu. Letos ale poprvé přivedli hráče, který by stál více, než 1,5 milionu EUR. Podobně jako Slavia letos zatím nezpeněžili žádnou svou hvězdu transferem ven. V současném kádru nalezneme 31 hráčů s průměrným stářím 26 let. 21 (tedy 2/3) z nich jsou cizinci a celkem 17 plejerů reprezentuje. Podle Transfermarktu má kádru hodnotu 35,3 miliony EUR, což je více než třetina hodnoty Slavie.

Kapitánem je reprezentační gólman Dénes Dibusz s výstředním číslem na dresu (#90, 30 let). Za Fradi chytá od roku 2014 a odchytal zde 286 zápasů. V reprezentaci Maďarska si od téhož roku připsal 15 startů.

Největší hvězda hraje na levém či pravém křídle. Albánec Myrto Uzuni (#77, 26 let) přišel do Budapešti před startem loňské sezony za 1,8 milionu EUR z chorvatské Lokomotivy, farmy Dinama Záhřeb. Okamžitě se stal klíčovým hráčem – nejlepším střelcem i asistentem s 15 zásahy a 6 nahrávkami na gól. Letos zatím přidal 4 branky a 2 asistence ve 4 zápasech kvalifikace Ligy mistrů. S cenovkou 3 miliony EUR je nejdražším hráčem zelenobílých.

Klíčovým hráčem ofenzivy je Tokmac Chol Nguen (#10, 27 let). Křídelní či podhrotový univerzál se narodil v uprchlickém táboře pro Súdánce v Keni a v 5 letech se dostal do Norska, které od roku 2011 reprezentuje. Nguen, stejně jako Uzuni, loni nastřílel 15 branek ve všech soutěžích a na 6 přihrál – odehrál ale o cca 500 minut (a 9 zápasů) více, především jako ofenzivní záložník či pravé křídlo. Kromě gólmana Dibusze byl loni nejvytěžovanějším hráčem.

Silný útok má na svědomí hned několik hráčů. Hlavním středním úročníkem byl loni Franck Boli (#70, 27 let). Tank z Pobřeží Slonoviny s velmi dobrým zakončením odehrál v Budapešti od svého přestupu v roce 2019 79 zápasů a vstřelil 26 gólů, loni se stal s 14 trefami a 4 asistencemi třetím nejproduktivnějším hráčem kádru. Letos jej však trenér Stöger zatím příliš nevytěžuje.

Pevným pilířem defenzivy je stoper Miha Blazic (#25, 28 let). Slovinec přestoupil z Domžale v roce 2017, za maďarský klub odehrál už 147 zápasů. Kromě zápasů všech mládežnických výběrů si připsal i 14 utkání za dospělou reprezentaci.

Hned dva hráči nesou na dresu jmenovku Mmaee. Stoper Samy Mmaee (#3, 24 let) a útočník Ryan Mmaee (#8, 23 let) jsou bratři, v Belgii narození Tunisané a afričtí reprezentanti. Do kádru Fradi se dostali jinými cestami, starší přes Sint-Truiden letos v zimě, mladší přes AEL Limassol nyní v létě, oba se ale velmi rychle dostali do sestavy.

Posledním hráčem, kterého je dobré zmínit, je letošní rekordní posila Stjepan Lončar (#44, 24 let). Bosenský univerzální středopolař, kterého Fradi vykoupili z Rijeky, stál rekordních 2,5 milionu EUR. V Rijece nastupoval jako defenzivní záložník, střední záložník, ale v případě potřeby i jako křídelní hráč. Vzhledem ke pár týdnů starému příchodu se zatím v Maďarsku aklimatizuje, ale Fradi si od něj slibují velké věci.

V zelenobílém dresu mimochodem hrají dva českému fanouškovi známí hráči. Levý obránce z Bosny Eldar Civić (#17, 25 let) a slovenský reprezentační křídelník Róbert Mak (#20, 30 let). Civiće, tou dobou hráče Sparty, měl trenér Trpišovský a sportovní ředitel Nezmar na své proslulé bílé tabuli v roce 2018.

 

Dvojzápas se Slavií

Vzhledem k tomu, že výsledek třetího předkola rozhoduje o účasti v play-off Ligy mistrů nebo v play-off Evropské ligy, jde o jeden z nejzásadnějších zápasů této sezony. Ferencváros sice již prošel dvěma předkoly, ale v úvodním ligovém zápasu v sobotu prohrál. „Musíme se zlepšit ve všech složkách hry,“ řekl po ligové porážce nový trenér Stöger. „Slavia je skvělý tým s dobrými hráči, očekáváme fyzicky silného soupeře. Musíme pro tento úkol dospět a udělat maximum i v útoku, protože v příštích týdnech by takový výkon nestačil.“

A co očekávat od Fradi? Stöger uplatňuje podobný systém, jako Slavia, tedy fluidní 4-2-3-1 s častým přeskupením do 4-3-3, kdy záleží hlavně na volbě hráčů do základní sestavy. Trenér má k dispozici velmi silný a vyrovnaný kádr, především v útoku panuje velká konkurence. Herní taktika i osa týmu zůstává stejná z dob Sergiye Rebrova. Sešívaní by si měli dát pozor na silný útok, naopak ve středu pole a v defenzivě soupeře se najde jistě spousta prostoru pro kreativní řešení. Fradi navíc nebudou zvyklí na dlouhodobý presing, který Slavia aplikuje.

Fradi si výkony v loňské sezoně vydobyli respekt, jak účastí v Lize mistrů (jakkoliv byla kvalifikace osekána na jedno utkání v jednom předkole), tak suverénním zválcováním domácí soutěže. Ale maďarská liga nedosahuje ani náhodou taktických kvalit a fyzických nároků české soutěže. Stručně řečeno – pokud má být Slavia brána jako dlouhodobý účastník evropských pohárů, takovéto soupeře musí porážet.

 

 

3. předkolo - Středa 04. 08. 2021 20:00

Liga mistrů, 2021/2022
2 - 0
1 - 0
Ferencvárosi TC
Ferencvárosi TC

44. vlastní (Kačaraba); 48. Kharatin (pen.)

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

Komentáře (38)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

    Virgil1956     před 3 lety 02.08.2021 20:27 |  
    24 1

    Jako vždy, super info. Respekt.

    • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

      Stoormzender     před 3 lety 02.08.2021 20:45 |  
      19 2

      Ano JS, tvé představní soupeře jako vždy parádní, díky!

    • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

      sTizz (přítel SN)     před 3 lety 03.08.2021 10:22 |  
      0 0

      To by sis ale musel k tem listkum najit na ebayi i nejakou mistni id kartu ;)

      • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

        kostelnivlajka     před 3 lety 03.08.2021 14:00 |  
        1 3

        Lístek mám od překupníka jeho pravost ověřím zitra

  2. Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

    ColinSKS     před 3 lety 03.08.2021 17:31 |  
    4 11

    JS je jako den a noc. Famozní příspěvky střídají takové řekněme kontroverzní :-D

  3. Ferencvárosi - Pýcha Budapešti

    Slávista 51     před 3 lety 03.08.2021 21:49 |  
    2 2

    Tak doufám, že se koukali na Spartu a takovou ostudu nepřipustí.

  4. Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

    Papol     před 3 lety 03.08.2021 22:13 |  
    1 3

    JS díky za opětovný super rozbor. Paráda.

  5. Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

    Eskaes     před 3 lety 03.08.2021 22:50 |  
    2 0

    Fajn shrnutí JS. Musíme je dát, a to jakkoliv. Tak prosím všechny Slávisty, aby byli po zítřku tolerantní a podpořili náš tým v téhle veledůležité bitvě. Určitě je tam nejedeme zválcovat, ale jedeme si pro postup!

  6. Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

    ColinSKS     před 3 lety 04.08.2021 07:38 |  
    1 10

    2 komenty - sere mne přístup FB k tomu, koho pustit na stadion. Nabízí se stejný metr pro jejich fans na odvetu; druhý - poslední rozhovory s Kuchtičem - mám pocit, že s Krmelcem nebudou moc velcí kámoši.

    • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

      Fačín     před 3 lety 04.08.2021 15:45 |  
      0 12

      Kuchta a Krmenčík, to může být velkej průser. To jsou klasický dva kohouti na jednom smetišti. Přitom jsme to mohli vyřešit elegantněji a levněji - jedno jméno - Milan Škoda. Kuchtu jsme mohli prodat, Krmenčíka nekupovat a nechat si trojici útočníků Škoda - Musa - Schranz (a Van Buren).

    • Re: Rozhovor s J. Navrátilem

      ColinSKS     před 3 lety 04.08.2021 09:50 |  
      3 3

      pragmatik. pěkný rozhovor

  7. Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

    fps     před 3 lety 04.08.2021 10:26 |  
    5 6

    tak ve studiu O2TV bude Bouček, to je fakt neuvěřitelný, zk....ný O2TV mi zase zkazí náladu, tak aspoň že mi ji pak napraví naši chlapci svojí hrou a výsledkem

    • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

      carevitchando     před 3 lety 04.08.2021 12:50 |  
      5 0

      Jako hosté Kozel a Milan Škoda.

    • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

      Fačín     před 3 lety 04.08.2021 15:54 |  
      2 10

      Bouček je inteligentní bystrý člověk s velkým přehledem i o sportu a fotbalu a skvělý pohotový moderátor.

    • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

      mudrc     před 3 lety 04.08.2021 16:57 |  
      5 4

      Ty jsi vazne smesny. Co je ti po nejakym bambulovi? Chces se snad divat na fotbal ne? Ten zacina ve 20.00, zapni si k tomu treba prazsky symfonak at nebrecis nad spartanskym komentarem a mas klidek.

    • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

      obiwan     před 3 lety 04.08.2021 18:16 |  
      3 1

      Boučka nemůžu ani cejtit...

  8. Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

    Akuls     před 3 lety 04.08.2021 13:03 |  
    0 3

    Delegaci sudích sem už někdo dával, ale opakování je matkou moudrosti:
    Referee:
    Jesús Gil Manzano (ESP)
    Assistant referees:
    Ángel Nevado (ESP)
    Javier Martínez Nicolás (ESP)
    Fourth official:
    Isidro Diaz de Mera Escuderos (ESP).
    Naši dnešní sestavu si dovolím tipnout takto:
    Kolář - Bah, Kačaraba, Zíma, Oscar - Holeš, Traoré - Masopust, Stanciu, Olayinka - Kuchta.
    Tak jak tomu velí pohárová matematika, budeme se dnes snažit hlavně venku neprohrát, a když už tak jen těsně, aby bylo za týden v Edenu o co hrát.

    • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

      ColinSKS     před 3 lety 04.08.2021 15:03 |  
      0 4

      Kuchtič určitě ne od začátku ..... moje verze je :

      Koli - AlexBah Taras Zimič Osci - TomHoleš - Srki Nico Ševa Maso - IvanHrozný

      • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

        Marcelo10     před 3 lety 04.08.2021 15:08 |  
        1 0

        Místo Srkiho Oli a máme to stejný :)

      • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

        Akuls     před 3 lety 04.08.2021 15:15 |  
        0 1

        Já bych to také postavil jinak, ale JiT vsadí asi na jistotu.

    • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

      marp (přítel SN)     před 3 lety 04.08.2021 15:08 |  
      2 0

      Pohárová matematika od letoška neexistuje.

      • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

        Akuls     před 3 lety 04.08.2021 15:23 |  
        1 1

        Ale existuje, jinak se v pohárech hraje v duelu na dva zápasy a jinak ve skupinové fázi, a to že už gól vstřelený venku neplatí za dva na tom nic nemění.

    • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

      jipeslav (přítel SN)     před 3 lety 04.08.2021 15:11 |  
      6 0

      chléb (1kg) - 3,40Kč košile pánská - 24,92Kč

      brambory (1kg) - 0,95Kč oblek pánský - 698,33Kč

      vepř. maso (1kg) - 16,90Kč oblek dámský - 571,67Kč

      mléko (1l) - 1,95Kč boty - 100Kč

      máslo (1kg) - 25,75Kč jízdné - vlak 20km - 4,40Kč

      vejce (1ks) - 0,85Kč jízdné tramvaj - 1,20Kč

      cukr (1kg) - 6,20Kč stříhání vlasů - 4,00Kč

      • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

        ColinSKS     před 3 lety 04.08.2021 15:49 |  
        1 4

        díky! ... zajímavá je cena vajec v poměru k ceně vstupenky

  9. Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

    Marcelo10     před 3 lety 04.08.2021 15:07 |  
    2 0

    Tak já bych to dnes postavil takto:

    Kolář - Bah, Kačaraba, Zima, Oscar - Masopust, Holeš, Ševčík, Stanciu, Olayinka - Schranz

    Co vy? :)

    • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

      martyni (přítel SN)     před 3 lety 04.08.2021 15:29 |  
      2 0

      Nebo Schranz napravo a Kuchta v utoku? Podle slov Trpiše by Kuchtu na hřišti fakt chtěl a Schranzovi to zprava šlo.

    • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

      p!erreCORE     před 3 lety 04.08.2021 15:34 |  
      2 0

      Maso misto Baha, Schranz na kridlo a Kuchta do utoku,jinak stejne. A kdyby Kuchta uz nemoh,tak bych stridal Kuchtice za Baha a Schranze bych dal na hrot a Masa na kridlo,..mne takhle od stolu to prijde silene jednoduchy :)


      Komentář byl uživatelem upraven (04.08.2021 15:36) . Zobrazit původní komentář

    • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

      ColinSKS     před 3 lety 04.08.2021 15:47 |  
      0 3

      místo Oliho Srki a máme to stejný :-)

    • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

      pcitron     před 3 lety 04.08.2021 17:02 |  
      2 1

      Jako vždy věřím Standovi:-) V 85. minutě vystřídá a dá fíka!

  10. Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

    marp (přítel SN)     před 3 lety 04.08.2021 15:09 |  
    1 0

    *kosovskou Prištinou

  11. Ferencváros

    Slávista 51     před 3 lety 04.08.2021 18:36 |  
    0 2

    Věřme trenérovi Trpišovskému, že postaví mužstvo tak, aby Slavia postoupila.

  12. Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

    Dennis     před 3 lety 04.08.2021 18:37 |  
    4 0

    Sestava dobrá, Kuchta od začátku. Nečekal jsem Plavšiče místo Olayinky. Střídačka je našlapaná.

    • Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

      Fačín     před 3 lety 04.08.2021 19:07 |  
      1 4

      Radši bych našlapal základní sestavu.

  13. Re: Ferencvárosi TC: Pýcha Budapešti

    ColinSKS     před 3 lety 04.08.2021 19:40 |  
    0 5

    taxem se úplně trefil až na ten hrot, kde Kuchtič na tiskovce vypadal, že nemůže chodit. pěkná mlha jej v teplicích zatajit. Doufám min v plichtu a doma ve 3:0