Fortuna liga

Slavia - Baník Ostrava 4:0

Slavia v pátém ligovém kole zničila v Edenu Baník Ostrava 4:0. V základní sestavě přitom chyběly kromě mnoha zraněných také opory Holeš se Stanciem, nastoupili naopak Tecl, Samek či Lingr a všichni tři si připsali branku, v případě Samka první ligovou! Na 4:0 pečetil z penalty Kúdela.

Trenér Jindřich Trpišovský se rozhodl šetřit některé opory a tak mimo mnoha zraněných hráčů nepostavil ani Holeše, Oscara nebo Stancia. V základní sestavě naopak nastoupili Samek, Lingr, Tecl a poprvé v sezóně také Jan Bořil. Hostům se zranil den před zápasem Tetour, na postu defenzivních záložníků Baníku tak nastoupili Kaloč a Jánoš. V ofenzivě hrozili Sor, Kuzmanovič, Potočný a Almási. Úvod zápasu přinesl vyrovnaný fotbal bez šancí, žádný z týmů si nebyl schopen vytvořit ani převahu ani nebezpečné situace v okolí pokutových území. Postupem času získali mírnou převahu sešívaní a hrálo se více na polovině Baníku. První střela zápasu přišla až ve 20. minutě, Kolář skvělým pasem založil rychlou akci a po zádrhelu na hranici vápna a několika soubojích o míč střílel křížnou střelou mimo bránu Lingr. O chvíli později po rychlém autu a přízemním centru Ekpaie poslal míč mimo tři tyče Schranz. Ve 28. minutě se po autovém vhazování dostal ke střele z hranice vápna Bořil, bránu také těsně minul. A o dvě minuty už se slávisté radovali. Azevedo fauloval před vápnem unikajícího Baha. K přímému kopu se postavil Samek, nádherným obloučkem našel hlavu Tecla a ten poslal míč do sítě - 1:0! Teprve poté se dostali ke střele i hosté, Fleišman ale z přímého kopu přestřelil bránu. V 41. minutě hezky prošel po pravé straně Ekpai, střílený centr skrz malé vápno trefil Schranze v souboji s jedním z bránících hráčů a míč se odkutálel jen těsně vedle tyče odkryté brány. V závěru poločasu hosté ubránili rohový kop, ale akce pokračovala, Samek si vyměnil míč s Schranzem a krásně po zemi poslal míč za Laštůvku - 2:0! Do kabin se tak šlo s obávanou Csaplárovou pastí.

Hosté v poločase hned třikrát vystřídali a změnili rozestavení na 3-5-2 a trenér Trpišovský stáhl Kačarabu, kterého nahradil Tomáš Holeš. A hned v úvodu se musel Ondřej Kolář vytáhnout proti parádní střele Klímy. Po následném rohovém kopu se v souboji zranil Jakub Hromada a musel být delší dobu ošetřován. Ovem jakmile se vrátil na hřiště, slávisté se radovali potřetí. Akci na levé straně zakončil Schranz prostrčením na Lingra, který poslal míč k bližší tyči a Laštůvka byl opět bezmocný - 3:0! Hosté však i tak byli o dost nebezpečnější než v první půli a po jednoduchém prostrčení se ve vyložené pozici ocitl Kaloč, Kolář jeho ránu opět vyrazil na roh. V 65. minutě se pěkně uvolnil na hranici vápna Tecl, zblízka už nestihl překonat Laštůvku, od kterého se míč odrazil k Lischkovi, ten však příliš váhal, míč mu sebral Bah a Lischka jej následně nakopl - nemohlo to skončit jinak než penaltou. Tu suverénně proměnil Ondřej Kúdela - 4:0! O chvíli později mohlo být ještě veseleji, ale brejk pět na tři zazdil nepřesnou přihrávkou Hromada. V 78. minutě byl za oplácení po druhé žluté kartě vyloučen hostující Ndefe. O dvě minuty si za obranou našel míč Tecl a z první zkusil obstřelit vybíhajícího Laštůvku, míč jen lízl tyč. Střídající Sima pak po individuální akci střelou z dálky minul tyč a stejně si vedl i o minutu později Holeš. V tutové šanci se po akci středem hřiště zjevil opět Sima, Laštůvka jej však vychytal. Pět minut před koncem zápasu Tribuna Sever odpálila velké množství pyrotechniky a zápas musel být na dobrých deset minut přerušen. Po restartu si slávisté udržovali převahu, ale zápas se už jen dohrával. Eden tak mohl slavit vysoké vítězství nad rivalem, který si letos dělá zálusk na pohárovou Evropu. Odměnou za skvělý výkon byla pro Daniela Samka také děkovačka po zápase, na kterou si jej Tribuna Sever vyžádala jako předříkávače.

Hodnocení trenéra Trpišovského na pozápasové tiskové konferenci si můžete poslechnout zde.

5. kolo - Neděle 22. 08. 2021 19:00

Fortuna liga, 2021/2022
4 - 0
2 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

30. Stanislav Tecl
45. Daniel Samek
51. Ondřej Lingr
66. Ondřej Kúdela (pen)

FC Baník Ostrava
FC Baník Ostrava

Komentáře (467)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé