Fortuna liga

Slavia - Slovácko 2:1

Slavia porazili v Edenu Slovácko 2:1. První branku vstřelil už ve čtvrté minutě Samek. Ve druhé půli byli slávisté pod tlakem, který otupili střídáními a druhou branku přidal Tecl. V závěru však snížil Vecheta a v nastaveném čase poslal hlavou míč jen velmi těsně vedle hostující Navrátil.

Trenér Jindřich Trpišovský postavil do stoperské dvojice Ladislava Takácse, který se s týmem připravoval celou reprezentační přestávku, vedle něj nastoupil Tomáš Holeš. V záloze se vedle Daniela Samka a Ondřeje Lingra postavil uzdravený Petr Ševčík. Do brány se poprvé v sešívaném dresu postavil Aleš Mandous. Zápas začal pro sešívané skvěle, hned ve čtvrté minutě se před Reinberka natlačil Ekpai, sice udělal kličku do velkého úhlu, ale pumelicí napálil tyč, od které se míč odrazil na hranici vápna k Samkovi a ten v nelehké pozici dokázal z první poslat míč do sítě - 1:0! V sedmé minutě navíc mohli jít slávisté do rychlého brejku, Ekpai možná zbytečně chtěl přenechat míč Kuchtovi a vracející se obránce míč odehrál na roh. Po něm střílel z dvaceti metrů Ševčík mimo bránu. Slávisté pokračovali ve výborném výkonu a v 11. minutě získali míč na polovině hřiště, rychlou akci zakončil Kuchta, Nguyen vyrazil. Pak se hra trochu uklidnila, sešívaní si udržovali převahu, která však neplodila další šance. Až v 26. minutě si Kuchta krásně přebral míč na hranici vápna, ale následně přestřelil Nguyenovu bránu, sudí navíc posléze odmával ofsajd. Ve 29. minutě se hosté dostali do první větší šance, po rychlé akci po levé straně střílel ve vápně Jurečka, tísněn Holešem však bránu netrefil. Od té doby vypadali hosté na hřišti o trošku lépe než slávisté, kteří se spíš jen bránili. Hra se však brzy zase vyrovnala a poločas doplynul do svého konce bez většího vzrušení v pokutových územích.

Hosté v poločase jednou vystřídali, Marečka nahradil Kalabiška. Ve třetí minutě druhého poločasu skvěle vybojoval míč ve středu pole Bah, dal míč Kuchtovi, který ze strany napálil míč jen do boční sítě. Další nadějný brejk o minutu později po ose Lingr - Kuchta slávisté nedotáhli k zakončení. Na druhé straně se míč dostal do brejku k Petrželovi, ten míč ve vápně pěkně zasekl, nahrál Jurečkovi, jehož pokus dokázal zablokovat Jan Bořil bez porušení pravidel a akce skončila po dalším bloku Holeše s Takácsem rohem, což potvrdil i VAR. V 52. minutě hosté podnikli lehkou akci z pravé strany a tutovku Jurečky neskutečně chytil na brankové čáře Mandous. Najednou byli slávisté pod obrovským tlakem a hráči Slovácka podnikali jednu nebezpečnou akci za druhou. Trenér Trpišovský reagoval trojnásobným střídáním, do hry poslal Stancia, Traorého a Tecla místo Lingra, Samka a Kuchty. Další střelu hostí vyslal Reinberk, tentokrát ale nebyla nebezpečná a Mandous neměl těžkou práci. Výbornou šanci měl naopak Petržela, jeho střelu z otočky opět lapil Mandous. Na druhé straně utekl obraně Ekpai, místo zakončení zkusil najít někoho ze spoluhráčů, obrana však odvrátila na roh. Po něm hledal Holeš centrem Tecla, jeho hlavička však mířila jen obloukem nad bránu. Traoré pak prošel celou polovinou soupeře a křížnou střelou minul bránu. Uklidňující druhou branku Slavie vstřelil v 68. minutě Stanislav Tecl, kterého skvěle před prázdnou bránou našel kapitán Jan Bořil - 2:0. V 73. minutě mohlo být ještě veseleji, dlouhý aut za obranou sebral Tecl a servíroval přihrávku do vápna, tam promáchl Traoré, ale za ním si málem vlastní branku vstřelil Reinberk, nakonec však stihl míč odehrát ještě před brankovou čarou do bezpečí. Slávisté už zase na hřišti kralovali, další krásnou akci chtěl vyšperkovat Ekpai nahrávkou před prázdnou bránu Takácsovi, míč mu však mířil na paty a tak místo do brány šel jen k Nguyenovi, který ležel úplně mimo tři tyče. V 89. minutě musel trenér vystřídat Takácse, kterého chytaly křeče, místo něj přišel Krmenčík, což znamenalo zasunutí Bořila na stopera. A hned přišel gól hostí, úplně nehlídaný Vecheta poslal míč nechytatelně pod břevno. Najednou přišlo drama a hosté si vypracovali ještě jednu velkou šanci, centr zprava poslal hlavou jen těsně vedle tyče Navrátil. Pak kopali hosté ještě rohový kop, na který běžel do vápna Slavie i brankář Nguyen, ten už sešívaní ubránili a připsali tak do tabulky cenné tři body.

Trenér hostů Martin Svědík hodnotil zápas těmito slovy: "Musím říct, že jsme se na to připravovali, ale stejně jsme do zápasu špatně vstoupili a určili tak ráz utkání, není pak jednoduché tady hrát. Rozdíl mezi prvním a druhým poločasem byl, že někteří hráči měli přehnaný respekt, vypadávali ze hry. Už v první půli jsme nedotáhli několik akcí, zakončení bylo minimálně. Dobře jsme vstoupili do druhé půle a než odešel Milan Petržela, měli jsme tři velmi dobré šance a jednu tisíciprocentní. Na Slavii, když si vypracujete takové šance, tak musíte proměnit. Mohli jsme vyrovnat, ale přišel další faktor v podobě střídání, Slavia tam poslala dva hráče, kteří ten zápas rozhodli, Stancia a Tecla. Pak jsme měli hluchou pasáž a až v závěru jsme dali branku a měli ještě jednu šanci, Slavia však byla produktivnější. Věděli jsme, že jsme tady nedali několik let gól. Dan Mareček hraje takový zápas před takovým publikem poprvé v životě, náš výkon je založen na týmovsti a pokud se někdo na hřišti schovává, tak to není dobře."

Jindřich Trpišovský komentoval domácí výhru takto: "Celkově hodně kvalitní zápas, tři góly, dost šancí, vysoké tempo hry, Slovácko hrálo dobře. Nám se povedlo dobře vstoupit do zápasu, dali jsme gól, ale postupem času jsme ztratili střed pole. Ve druhé půli jsme začali špatně, soupeř měl lepší pohyb ve středu hřiště, vytvořil si tlak a dvě šance. Střídáním jsme ten tlak otupili a dali jsme rozdílový gól. Další šance jsme neproměnili a v závěru jsme dostali zbytečný gól, v první fázi jsme měli chybné postavení. Při výškové převaze po odchodu Takácse byl závěr zápasu podobně jako v Karviné nepříjemný. S trochou štěstí jsme to už dohráli na 2:1. Představoval bych si větší kvalitu v některých rozhodnutích a držet kontinuity výkonu během zápasu, nemít takové výkyvy. Určitě se mi po závěrečném hvizdu ulevilo, sice jsme vedli 2:0 pět minut před koncem, ale na pravé straně jsme nezachytili náběh, gól soupeři pomůže a je to na dosah jedné situace, brankář jde do pokutového území. Těch změn bylo v defenzivě hodně, už na začátku jsme byli na hraně s defenzivními hráči, navíc jsme během zápasu střídali jak Masopusta tak Takácse. Původně měl jít Plavšič na kraj místo Ševčíka a Oscar do prostřed, ale Laco už nebyl schopný zachytávat náběhy, proto jsme nakonec střídali Krmenčíka, celé jsme to přeskupili, Standa Tecl šel na křídlo. Laca jsme donesli do ledového bazénu a budeme ho připravovat na čtvrtek, chytaly ho křeče do obou nohou. Myslím, že Kačaraba i Schranz na čtvrtek budou, oba přijeli s nachlazením a teplotou, jsou pod dohledem doktorů, dnes už byli bez teplot. Mandous chytal skvěle, působil jistě, je vidět, že má hodně za sebou. Dlouho na to čekal, ale možná mu to prospělo, připojil se k nám těsně před startem ligy, první start je pro golmana hodně důležitý. Jsem z něj nadšený, hrál i dobře nohama, byl to náš nejlepší hráč. Co se týče jedničky v útoku, tak to odvisí také o kondice a typologie zápasu, sled terénů, na kterých budeme hrát. Já jsem rád, že je Honza Kuchta naprosto v pořádku, celou reprezentační přestávku trénoval s týmem a běžecky to dnes bylo v pořádku, i když mu to nelepilo. Standa Tecl nás svými náběhy přes stopery dostal zpět do hry a z tlaku, pod kterým jsme byli. Zápasy Unionu jsme viděli, kolegové je taky nakoukávají, hodně rychlí hráči, náběhoví, dvojice útočníků vepředu, útočí v hodně lidech, je hodně silný v brejcích, hráči s dobrým driblinkem. Určitě si hodně zaběháme ve vysokých intenzitách. Tabulka ligy je vyrovnaná, týmy nahoře mají velkou kvalitu, výhodu budou mít týmy, co nehrají evropské poháry. Čekám, že liga bude hodně vyrovnaná a všichni nahoře budou sbírat hodně bodů, padá také hodně gólů."

7. kolo - Neděle 12. 09. 2021 19:00

Fortuna liga, 2021/2022
2 - 1
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

4. Daniel Samek
68. Stanislav Tecl

1.FC Slovácko
1.FC Slovácko

90. Vecheta

Komentáře (488)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé