Evropská konferenční liga

Dělnický klub z Berlína

V úvodním kole základní skupiny Evropské konferenční ligy postavil los Slavii do cesty sedmý celek loňské Bundesligy - 1.FC Union Berlín. Pojďme si jej trochu představit. 

Historie fotbalu v Berlíně - založení klubu 1906

První Berlínský fotbalový klub byl založen v roce 1906 v Oberschöneweide, což v té době bylo předměstí Berlína. Týmu se na začátku přezdívalo „Schlosserjungs“ (obráběči kovů) kvůli jejich modrým dresům, připomínajícím typický pracovní oděv, který se nosil v místních továrnách. Od svého vzniku má klub zřetelné image dělnické třídy. V roce 1933 byl německý fotbal reorganizován pod Třetí říší na 16 divizí známých jako Gauligy. Oberschöneweide se stal součástí Gauligy Berlin-Brandenburg. V sezóně 1944–45 Union odehrál poslední válkou zkrácenou gauligskou sezónu.

Po skončení druhé světové války v Evropě spojenecké mocnosti rozpustily všechny Německé sportovní kluby. Z popela SC Union Oberschöneweide vzešel SG Oberschöneweide, který navázal tam, kde skončil - vyhrál divizi B v Berlíně v roce 1947.

Od října 1949 existovala v sovětské okupované zóně Německa část s názvem Německá demokratická republika (NDR). Mnoho hráčů a funkcionářů opustilo SG Union Oberschöneweide a založilo SG Union 06 Berlín v Západním Berlíně. Západní tým byl úspěšný až do výstavby Berlínské zdi v roce 1961 a přitahoval davy návštěvníků, kteří sledovali zápasy na Olympiastadionu. Rozdělení města vedlo k tomu, že tento klub dnes hraje v nižších divizích před skromnými návštěvami.

 

Restart Unionu Berlín – 1966

1.FC Union Berlín byl založen během reorganizace východoněmeckého fotbalu v lednu 1966, kdy bylo vytvořeno deset specializovaných fotbalových klubů. S fotbalovým oddílem TSC Berlín se ale původně nepočítalo. Do východního Berlína byly plánovány pouze dva kluby. Měly být vytvořeny z fotbalových oddílů ASK Vorwärts Berlín a SC Dynamo Berlín. Už to bylo v rozporu s původním plánem, který počítal pouze s jedním fotbalovým klubem na okres. Klub byl údajně založen z iniciativy mocného Herberta Warnkeho. Jednalo se o předsedu státem kontrolovaného národního odborového svazu FDGB a člena politbyra SED. ASK Vorwärts Berlin i SC Dynamo Berlin byly spojeny s ozbrojenými a bezpečnostními orgány. Herbert Warnke proto argumentoval nutností vytvořit třetí „civilní klub“ pro pracující ve východním Berlíně. Jako klubové barvy zvoleny červená a bílá. Klub byl zařazen do druhé nejvyšší soutěže, postup do nejvyšší soutěže přišel v roce 1967. Hlavním rivalem 1.FC Union Berlín bylo BFC Dynamo Berlín, které podporovala Stasi. Zatímco Dynamo získaoi 10 titulů v řadě, Union osciloval mezi účinkováním v nejvyšší soutěži – Oberlize a ve druhé DDR-Lize.

 

Východoněmecký pohár 1968

V roce 1968 zaznamenal Union svůj největší historický úspěch, když se mu podařilo vyhrát východoněmecký pohár. Ve finále porazil 2:1 celek Carl Zeiss Jena. Měl tak startovat v Poháru Vítězů Pohárů (PVP), ovšem osud rozhodl jinak. Rostoucí napětí mezi východem a západem spojené s potlačením Pražského jara v srpnu 1968 znamenalo sankce. UEFA vůbec nechtěla připustit východoevropské kluby do svých soutěží. Nakonec byl Unionu v prvním kole nalosován jako soupeř FC Bor z Jugoslávie, ale poté bylo losováno znovu a Union dostal za soupeře Dynamo Moskva. Na protest proti losování výboru UEFA stáhla NDR svého vítěze poháru a mistra ligy z obou soutěží UEFY. Pamětníci si jistě vzpomenou, že ročník, v němž takto (ne)startoval Union Berlín, nakonec vyhrál československý zástupce v soutěži – Slovan Bratislava.

 

Sjednocené Německo – nižší soutěže i start v poháru UEFA

Po sjednocení Německa v roce 1990 tým pokračoval v dobrých výkonech na hřišti, ale finančně se téměř zhroutil. Union vyhrál svou divizi v letech 1993 a 1994, ovšem pokaždé mu byla odepřena licence pro 2.Bundesligu kvůli finančním problémům. Úspěch měl Union až v sezóně 2000-2001. Pod bulharským manažerem Georgi Vasilevem vyhrál Regionalliga Nord a postoupil do druhé Bundesligy.  Fanoušci si ale ještě více zapamatovali tažením Německým pohárem, které začalo vítězstvím nad Rot-Weiß Oberhausen, následovali Greuther Fürth a SSV Ulm 1846. Bundesligová Bochum byla poražena ve čtvrtfinále, Borussia Mönchengladbach podlehla v semifinále na penalty a slavnou pouť Unionu ukončilo až ve finále Schalke 04. Vzhledem k tomu, že se vítězové z nejvyšší soutěže kvalifikovali do Ligy mistrů, poražení finalisté byli nasazeni do Poháru UEFA. V prvním kole Union vyřadil finské šampiony FC Haka po výsledcích 1:1 venku a 3:0 na domácí půdě, ve druhém kole znamenalo stop střetnutí s vítězi Bulharského poháru Litex Loveč. Klub však účast v Evropě neposílila, naopak záhy přišel sestup do Regionalligy Nord (3.liga) a poté dokonce do NOFV-Oberligy Nord (4.liga). V sezóně 2008–09 se Union stal jedním ze zakládajících klubů nové 3.ligy a jejím inauguračním šampionem, který si 10. května zajistil první místo a postup do 2.Bundesligy. Tam zůstal Union až do sezóny 2018–19, kdy postup do nejvyšší soutěže stvrdil ve vítězném play-off s VfB Stuttgart.

 

Bundesligová éra (2019-současnost)

Union Berlín se stal pátým týmem z bývalého východního Německa, který se dokázal dostat do nejvyšší soutěže. Historicky první bundesligový gól Unionu vstřelil Sebastian Andersson při remíze 1:1 s Augsburgem. 31. srpna 2019 si klub připsal první vítězství v Bundeslize, když v domácím prostředí porazil Borussii Dortmund 3:1. Sezónu dokončil na 11. místě, Sebastian Andersson vstřelil 12 gólů.

Ve druhé bundesligové sezóně se Union Berlín posunul na sedmou příčku, čímž si zajistil účast v Evropské konferenční lize. Vše jistil střelec Max Kruse, který v zápase s Lipskem rozhodl o vítězství 2:1 brankou v 92.minutě.

 

Dům starého lesníka

V roce 1920 musel SC Union Oberschöneweide najít nový domov, protože jeho bývalé hřiště zastavěli architekti obytnými budovami. Klub se přestěhoval o něco dále od města do severozápadní části čtvrti Köpenick. Nový stadion byl oficiálně otevřen v srpnu 1920 zápasem mezi Oberschöneweide a tehdejším německým šampionem 1. FC Norimberk. V roce 1970 byl stadion rozšířen, když byla vybudována tribuna Gegengerade. Další rozšíření tribun na obou stranách na konci 70. a na začátku 80. let zvýšilo kapacitu na 22 500 diváků.

Po znovusjednocení Německa, kdy byl Union Německým fotbalovým svazem zařazen do třetí ligy, byl zastaralý stadion jedním z řady faktorů, které bránily klubu v postupu do vyšších lig.  V polovině roku 2008 se klub rozhodl konečně modernizovat Stadion An der Alten Försterei (Dům starého lesníka). Peněz bylo stále málo a tak si fanoušci jednoduše vybudovali stadion sami. Více než 2 000 příznivců Unionu odpracovalo 140 000 brigádnických hodin a tak byl vytvořen stadion, který je dnes považován za největší fotbalový stánek v Berlíně. Oficiální zahájení dne 12.7.2013 bylo oslaveno přátelským zápasem proti Celticu Glasgow. Do hlediště se vejde 22 012 diváků.

 

Nejlepší střelec všech dob

Nejlepším střelcem klubu v historii je alžírský fotbalista Karim Benyamina. Jeho číslo 22 v dohledné době nebude nosit žádný hráč Unionu, alespoň dokud se někomu nepodaří překonat střelecký rekord: 87 gólů ve 213 zápasech klubu. "Toto je skvělé gesto prezidenta Dirka Zinglera. Je to odměna za šest úspěšných let" řekl v roce 2016. Za největší legendu Unionu je ovšem považován jeho spoluhráč Torsten Mattuschka.

 

Současný kádr

V kádru Unionu nenajdeme žádné velké hvězdy. Nejlepším střelcem uplynulé sezóny byl s jedenácti góly již zmiňovaný Max Kruse, loňská posila, která si po letech v Brémách vyzkoušela na jeden rok angažmá ve Fenerbahce Istanbul. V útoku mu sekunduje mu Taiwo Awoniyi, borec z Nigérie, který loni přesně mířil pětkrát. V brance je neotřesitelnou jedničkou Andreas Luthe, který před loňskou sezónou přišel z Augsburgu, v obraně tvrdí muziku Marvin Friedrich a Robin Knoche, v záloze řídí hru dva noví borci: Japonec Genki Haraguchi z Hannoveru a Rani Khedira z Augsburgu.

Union Berlín byl nasazen do čtvrtého předkola Evropské konferenční ligy a v něm si snadno poradil s týmem Kuopion Palloseura, což je finský fotbalový klub z města Kuopio, který je známější pod zkratkou KuPS. V prvním zápase hraném ve Finsku Union vyhrál 4:0, odveta skončila bez branek.

 

Použité zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/1._FC_Union_Berlin

https://www.fc-union-berlin.de/en/Club/club-history/

 

1. kolo - Čtvrtek 16. 09. 2021 18:45

Evropská konferenční liga, 2021/2022
3 - 1
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

18. Alexander Bah
84. Jan Kuchta
88. Ivan Schranz

1. FC Union Berlín
1. FC Union Berlín

70. Behrens

Komentáře (38)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Dělnický klub z Berlína

    Ragnarok     před 3 lety 15.09.2021 19:43 |  
    5 4

    Super představení. Až na překlad názvu stadionu, to je hodně svérázný překlad. Spíše bych řekl něco jako Na staré lesovně, nebo "Stará lesovna".

    • Re: Dělnický klub z Berlína

      mabr     před 3 lety 15.09.2021 21:37 |  
      3 2

      Spíše "U staré myslivny" ;)

      • Re: Dělnický klub z Berlína

        kjandourek (admin)     před 3 lety 16.09.2021 09:56 |  
        0 2

        Díky oběma... trochu jsme se spolehl na Google překladač :-)

        • Re: Dělnický klub z Berlína

          p!erreCORE     před 3 lety 16.09.2021 10:26 |  
          0 0

          JS se na to vykvajz?

          • Re: Dělnický klub z Berlína

            kjandourek (admin)     před 3 lety 16.09.2021 10:44 |  
            2 0

            Taky je to jenom člověk a nemůže pořád jenom psát ;-)

            • Re: Dělnický klub z Berlína

              p!erreCORE     před 3 lety 16.09.2021 11:07 |  
              0 0

              Ale mas to hezky..

          • Re: Dělnický klub z Berlína

            bongor     před 3 lety 16.09.2021 11:41 |  
            4 6

            Ten se spíš věnuje zesměšňování našich fotbalistů a vedení.

        • Re: Dělnický klub z Berlína

          mabr     před 3 lety 16.09.2021 11:09 |  
          0 0

          Coby poloněmce a vnuka starého myslivce to bylo mou povinností :) Není za co a díky za preview!

  2. Re: Dělnický klub z Berlína

    Radovan62 (přítel SN)     před 3 lety 15.09.2021 21:12 |  
    0 2

    Pro dobrotu na.žebrotu,kamarád nedostal volno v práci a já mu koupil lístek na TS,pokud někdo je očkovanéj nebo má test nabízím lístek na TS za 500Kč,případné předání před stadionem.diky 606611932

  3. Re: Dělnický klub z Berlína

    Altona     před 3 lety 16.09.2021 00:47 |  
    4 4

    Hájovna, myslivna či fořtovna. Buď jak buď, hrát se tam podle všeho nebude, což je k vzteku, když stadion z větší části na stání je docela unikát...

    K dějinám klubu resp. jeho předchůdců snad pro upřesnění, že FC Olympia Oberschöneweide založená v roce 1906 spolupracovala po nějakou dobu určitým způsobem (snad něco jako juniorka) s prvním německým mistrem z roku 1905, to jest s Berliner Thor- und Fußball-Club Union 1892. Na jeho počest a snad i jako dík pak také upravili v roce 1910 název na Sportclub Union Oberschöneweide a ponechali si i jeho bílo-modré barvy. Ty si drží nadále SC Union 06 Berlin založený útěkáři v roce 1950. Mimochodem, existuje ještě (rovněž bílomodrý) SG Union Oberschöneweide 1910, což je původní kuželkářský odbor SC Unionu ....

    Otázka nástupnictví po prapůvodní Olympii resp. Unionu je tak složitá, fanoušci našeho soupeře si podle všeho cení více (i ponecháním nových barev) tradic klubu od roku 1966, kdy se postupně profilovali jako na poměry NDR divocí a stojící v opozici proti systému symbolizovanému policejními Dynamy, na prvém místě samozřejmě Dynamem Berlin (Stasi) a na druhém Dynamem Dresden (Volkspolizei). „Lieber ein Verlierer sein als ein dummes Stasi-Schwein....“ Při trestných kopech se provolávalo „Die Mauer muss weg.“ a přes zeď kamarádili s fans Herty ( „Hertha und Union – eine Nation“).

    Zde ještě na závěr hymna Unionu od Niny Hagen, ano to je ta jejíž příjmení si přidal kdysi Fanánek..

    https://www.youtube.com/watch?v=_wsKfROlvsw

    • Re: Dělnický klub z Berlína

      bramburek (přítel SN)     před 3 lety 16.09.2021 09:49 |  
      1 0

      Škoda to je, ale v evropských pohárech stejně na stání mít nemůžeš... a kdyby to osedačkovali, a udělali to celý na sezení, tak by se na tom malým stadionu strašně snížila kapacita, a slávisti by dostali do sektoru hostí sotva pár stovek lístků...

      Takhle na velkej stadion Herthy dostanem několik tisícovek, a může to bejt parádní výjezd... celý po dálnici, fakt rychlý spojení... pokud do toho zas někdo nehodí vidle teda...

    • Re: Dělnický klub z Berlína

      kjandourek (admin)     před 3 lety 16.09.2021 10:02 |  
      0 0

      Díky za doplnění ... obecně vidím, že informace o klubu typu Union Berlín se shánějí hůře než o Legii Varšava a jiných častějších účastnících evropských pohárů... :-)

  4. Re: Dělnický klub z Berlína

    Altona     před 3 lety 16.09.2021 01:01 |  
    5 3

    A snad ještě stojí za to z historie připomenout spoluúčast fans Unionu na slavném a nečekaném výprasku Dukly na Julisce od Herty Berlín v poháru Uefa. Žoldáci se tehdy viděli už ve finále......

    Jinak dnešní komunitu fanoušků Unionu by asi mnozí našinci zařadili mezi sluníčkáře, dobrosery a levičáky, jakousi Ossi obdobu St. Pauli. Věc tak jednoduchá ovšem není a atmosféru a komunitu mají na každý pád výbornou....

    • Re: Dělnický klub z Berlína

      Fačín     před 3 lety 16.09.2021 10:53 |  
      8 9

      To jsou levičáci a sluníčkáři? Tím spíš jim musíme nakopat řiť!

    • Re: Dělnický klub z Berlína

      kostelnivlajka     před 3 lety 16.09.2021 12:36 |  
      3 3

      Jakože si dělali sondu, kdo a koho volí? Dobrá píčovina

      • Re: Dělnický klub z Berlína

        Altona     před 3 lety 16.09.2021 14:08 |  
        6 0

        No, vlastně dělali, někde sem ji na netu náhodou viděl. Ono v Německu se to víc řeší než u nás kdo, je rechts a kdo antifa.... 47 % bylo že Union je levicovej, 27% že pravicovej, 7% že je nějakej střed a zbytek že se to u nich nedá říct přesně. To polední je asi nejblíž realitě, voni to maj složitý, že jo. Union byl za NDR otloukánkem režimu což k němu přitahlo lidi co to měli podobně. No a to se nezapomíná. Takže jsou nejen gegen Rechts ale taky gegen Komunismus. Což kovaný antifáky na Západě sere. Tak si to v Unionu dělaj nějak po svým.

        • Re: Dělnický klub z Berlína

          kostelnivlajka     před 3 lety 16.09.2021 15:37 |  
          0 2

          Tak je vidět, že tomu rozumíš víc než já. Ale jenom proto, že sparta byla komoušsky protěžovanej klub, my to co jsme a třeba baník samej fárač, netroufnul bych říci, kdo koho volí, ač jsme na tom byli jako ve východním berlíně...

          • Re: Dělnický klub z Berlína

            Altona     před 3 lety 16.09.2021 16:15 |  
            0 0

            No ale ono to nebylo jak kdo konkrétně volí ale jak to kdo cítí. A taky je to Německo a to je k nám dost nepřenositelný.

      • Re: Dělnický klub z Berlína

        o-cab     před 3 lety 16.09.2021 14:13 |  
        0 1

        Tak ono to neni tak slozite - ve vychodnim Berline vitezi komousi z Linke

        • Re: Dělnický klub z Berlína

          kostelnivlajka     před 3 lety 16.09.2021 15:33 |  
          1 2

          Tak to pak jo... a kdo vítězí v Edenu, ve Vršovicích? By mě zajímalo, zda-li já jako fanoušek z Východních Čech budu teda levičák, pravičák, nebo středopolař?

  5. Re: Dělnický klub z Berlína

    Ondráš     před 3 lety 16.09.2021 07:40 |  
    10 6

    Konečně normální čas začátku (a konce) zápasu. Smrt začátkům v 9 večer!

    • Re: Dělnický klub z Berlína

      o-cab     před 3 lety 16.09.2021 14:03 |  
      0 0

      tak jak pro koho. 3 z nasi skupiny 6i nestihaji drive jak pred polocasem.

      • Re: Dělnický klub z Berlína

        kjandourek (admin)     před 3 lety 16.09.2021 16:02 |  
        1 2

        No já mám taky od pěti Hanspaulku, na stadion doběhnu krátce po začátku... devátá by mi udělala větší radost :-)

  6. Re: Dělnický klub z Berlína

    Dobi     před 3 lety 16.09.2021 11:32 |  
    1 1

    V diskusi kdosi píše, že zpočátku byly povoleny jen dva (východo)berlínské kluby - vojenský Vorwärts a vnitrácké Dynamo (neblaze proslulý Erich Mielke). Časem byl Vorwärts přestěhován do příhraaničníh Frankfurtu nad Odrou. To už byla situace TSC, později Unionu stabilizována. Pokud vím, tak fanoušci Unionu byli určitým potracchem stadiónů NDR..... Zvláště při startu v Drážďanech bývala zostřená pohotovost....

  7. Re: Dělnický klub z Berlína

    Ferguss     před 3 lety 16.09.2021 14:00 |  
    1 5

    To je smutný jak je tenhle zápas každému jedno. Za 21 hodin od zveřejnění 17 komentářů? Jsem zvědav kolik bude večer lidí na stadionu (a kolik z nich bude fandit Slávii).

    • Re: Dělnický klub z Berlína

      o-cab     před 3 lety 16.09.2021 14:05 |  
      1 2

      tohle je clanek o souperi ne o zapase. na stadionu bude podle ticketportalu minimalne 17k (zbyva cca 1600 listku).

      • Re: Dělnický klub z Berlína

        Ferguss     před 3 lety 16.09.2021 14:25 |  
        4 0

        Lístky se uvolňují postupně, pokud bude víc než 15 tisíc budu překvapen.

        • Re: Dělnický klub z Berlína

          o-cab     před 3 lety 16.09.2021 14:57 |  
          1 0

          vsechny zbyvajici sly do volneho prodeje vcera. Tvrdik tweetoval o obrim zajmu a ze ocekava vyprodano. ja doufam v 18k.

    • Re: Dělnický klub z Berlína

      Karlsson (přítel SN)     před 3 lety 16.09.2021 14:34 |  
      2 0

      Tak ono toto není klasické předzápasové preview. Klasický článek bych si přečetl radši a vyhlížel jsem ho už od úterý. Na druhou stranu to má asi každý jinak a redakce to dělá ve volném čase, tak to není myšleno jako kritika.


      Komentář byl uživatelem upraven (16.09.2021 14:35) . Zobrazit původní komentář

  8. Re: Dělnický klub z Berlína

    Alky (přítel SN)     před 3 lety 16.09.2021 14:20 |  
    3 3

    Díky ti za rozvedení soupeřovy historie. Ale nějak to ve mě evokuje vačnatce. A ty já vyloženě...


    Komentář byl uživatelem upraven (16.09.2021 16:25) . Zobrazit původní komentář

    • Re: Dělnický klub z Berlína

      Alky (přítel SN)     před 3 lety 16.09.2021 14:22 |  
      0 0

      Ten dík patřil Altonovi.

    • Re: Dělnický klub z Berlína

      Altona     před 3 lety 16.09.2021 15:03 |  
      4 2

      No, já si teda nepamatuju, že by lid Údolí zelených sviní byl v nějaký extra opozici proti komunismu a že by se jim nějak zvlášť ubližovalo. To spíš nám, když už. A fungování klubu a fan komunity ve stylu Unionu nebo FCSP je spíš zbožným přáním několika jedinců.....

    • Re: Dělnický klub z Berlína

      knawi     před 3 lety 16.09.2021 16:13 |  
      0 1

      taky díky, já ale za rozvedení soupeřovy historie

  9. Dnešní sestava

    James     před 3 lety 16.09.2021 16:14 |  
    3 1

    Dneska to prej postaví takto : Mandous, Bah, Ousou, Kačaraba, Oscar, Masopust, Traore, Ševčík, Lingr,Ekpai,Tecl

  10. Re: Dělnický klub z Berlína

    Barys     před 3 lety 16.09.2021 17:12 |  
    0 0

    nemáte prosím stream?

  11. Češtin

    Alky (přítel SN)     před 3 lety 16.09.2021 22:29 |  
    0 0

    Zapomněl jsem poděkovat za opravu. Děkuji.