Evropská konferenční liga

Slavia - Union Berlín 3:1

Slavia porazila v prvním kole základní skupiny Konferenční ligy Union Berlín 3:1. Do vedení poslal slávisty v první půli Bah a na konci poločasu byl navíc vyloučen hostující Jaeckel. Přesto Union vyrovnal, v závěru zápasu však sešívaní dokázali zápas zvrátit na svou stranu brankami Kuchty a Schranze. Slavia však ztratila v zápase Tarase Kačarabu, který musel být ze hřiště odnesen na nosítkách se zraněním v oblasti hlavy a krku.

První zápas Slavie v nově vytvořené soutěži a hned proti bundesligovému klubu. Stejně jako loni byl prvním domácím soupeřem Slavie v základní skupině klub z Německa, slavnější Leverkusen však tentokrát nahradil menší Union Berlín. Trenér Trpišovský vrátil do základní sestavy uzdraveného Kačarabu a vedle něj postavil Aihama Ousoua. V záloze se překvapivě nedostalo na Nica Stancia, místo něj hráli Traoré, Ševčík a Lingr. V útoku nastoupil překvapivě Stanislav Tecl. Eden zaplnil velký počet fanoušků hostů, kteří svůj tým od začátku hlasitě povzbuzovali a spolu s Tribunou Sever vytvářeli fantastickou kulisu. V úvodu zápasu dlouho drželi míč hosté a ve třetí minutě si vypracovali první velkou šanci, se štěstím pronikli do vápna a tam se po několika odrazech dostal ke střele Kruse, ta skončila jen těsně vedle tyče. Na začátku desáté minuty si připsal první střelecký pokus Slavie Bah po chybě Jaeckela, bránu však daleko minul. Na druhé straně unikal Ousouovi Awoniyi, slávisté se štěstím útočníka soupeře zastavili ještě před vápnem, bylo to však velké varování. Křížnou střelou uvnitř vápna to zkusil Traoré, brankář Luthe vyrazil na roh. Hodně emocí vnesl na hřiště portugalský sudí Verissimo v 15. minutě, když Awoniyi opět unikal Ousouovi, ten ho viditelně držel, jenže nigerijský útočník zároveň trefil loktem Lingra a žlutou kartu viděl právě Awoniyi. Němečtí fanoušci po rozehrání začali na slávisty s míčem mohutně pískat, jenže brzy je utišil tím nejlepším způsobem Alexander Bah. K tomu se odrazil míč po odvráceném rohovém kopu, Bah jej poslal na bránu nepříliš prudce, ale o to přesněji, míč v chumlu hráčů zřejmě nikdo netečoval a ten tak zaplul přesně k tyči - 1:0! Slávisté si udržovali mírnou územní převahu, ale hosté vypadali nebezpečně a s dvěma útočníky na hrotu působili tak, že jsou připraveni trestat jakoukoli chybu sešívaných. Jedna taková přišla v 31. minutě, Kruse se dostal za obranu, místo střely z úhlu hledal ještě nabíhajícího Awoniyiho, ten na míč jen těsně nedosáhl! Ve 40. minutě zastavil nadějný brejk Slavie faulem na Lingra Jaeckel, ale protože už jednu žlutou kartu viděl na začátku zápasu, sudí vytáhl z kapsičky jak žlutou, tak i červenou kartu. Slavia tak hrála zbytek zápasu proti oslabenému soupeři! Do konce první půle už se nic zásadního na hřišti nestalo a slávisté tak mohli jít do kabin spokojení.

V poločase neproběhla žádná střídání a slávisté zahájili druhou půli výkopem. Dlouho drželi míč na svých kopačkách a ve 48. minutě to střelou z 25 metrů zkusil Traoré, bránu těsně minul. O minutu později se však při bránění nebezpečného Awoniyiho srazili Kačaraba s Ousouem a po čtyřminutovém ošetřování bylo jasno, že Kačaraba nebude moci v zápase pokračovat. Dokonce musel být se zafixovanou hlavou odnesen ze hřiště na nosítkách a jeho stav nevypadal vůbec dobře. Na hřišti jej nahradil Ladislav Takács, trenéři využili tento čas také k tomu, že stáhli Tecla a nahradili jej Kuchtou. Po rozehrání hry se hned Awoniyi otočil kolem Takácse a vymyslel střeleckou příležitost pro Khediru, ten bránu minul jen velmi těsně. V 58. minutě chyboval Ševčík ve středu hřiště a soupeř šel do brejku, který skončil brankou Awoniyiho, tu však sudí neuznali kvůli ofsajdu! Trenér Unionu Urs Fischer pak hned čtyřikrát vystřídal a ze hřiště stáhl mimo jiné nejlepšího hráče zápasu Awoniyiho. Sešívaní v těchto minutách však vůbec nekontrolovali hru, snadno přicházeli o míče a jen se bránili útokům hostů, kteří přitom hráli v oslabení. V 69. minutě trenéři poslali do hry Schranze se Stanciem, jenže hned vzápětí přišla vyrovnávací branka. Jako už mnohokrát v předchozím průběhu zápasu útočník hostí celkem bez potíží podržel míč i přes bránění stoperů Slavie, rozehrál do strany, kde už Oscar Beckera nestíhal, ten naservíroval Behrensovi, který sám před Mandousem už neměl těžkou pozici - 1:1! Obraz hry se okamžitě změnil a slávisté začali zase útočit. První náznak zakončení však přišel až v 79. minutě, kdy po rychlém autu zakončoval ve vápně Ekpai, jeden z obránců však míč zablokoval. Závěr zápasu přišel odehrát ještě Michael Krmenčík místo Traorého. A v 84. minutě se na slávisty usmálo štěstí. Zblokovaná střela Stancia přistála u nohou Kuchty a ten lehce dal míč kolem ležícího brankáře - 2:1! A to nebylo všechno, Krmenčík ve vápně krásně podržel míč, přihrál pod sebe Schranzovi, jehož střelu brankář Luthe nezvládl vyrazit mimo tři tyče - 3:1! Slavia se tím pro osmiminutové nastavení uklidnila a dohrávala zápas v klidu s míčem na kopačkách. Poklidná kombinace však po chybě Mandouse ještě vytvořila roh pro soupeře, po několika centrech však naopak slávisté šli do brejku, skvěle míč vyvezl Krmenčík a po dvou nahrávkách nakonec Kuchta nedokázal dát pod sebe do vápna na volné Ekpaie se Schranzem. Zápas pak už doplynul k důležitému vítězství Slavie 3:1. Slavia tak po prvním kole svou skupinu vede.

Trenér Unionu Urs Fischer hodnotil zápas takto: "Potřebovali jsme chvilku, než jsme se dostali do zápasu. Inkasovali jsme branku, pak jsme měli nějaké možnosti. Dostali jsme červenou kartu, tam se projevila pohárová nezkušenost. V druhé půli jsme hráli dobře, vyrovnali jsme zaslouženě, pak jsme měli smůlu při brance na 2:1. Možnosti jsme měli, neodvážíme si však ani bod. I z porážek si můžeme vzít ponaučení. Jaeckela jsem vystřídat nechtěl, i se žlutou kartou musíte umět hrát, při jeho dalším faulu se projevila nezkušenost, jak jsem říkal. Nebyl jsem překvapený, že jsme v druhé půli hráli i v oslabení tak dobře, že jsme zaslouženě vyrovnali. Slavia držela více míč, ale neměla příležitosti, ty jsme v té fázi druhé půle měli my. Když těch devět hráčů v poli hraje dobře, tak je to pro deset protivníků hodně těžké. A my jsme dobře hráli. Nejprve jsme chtěli střídat jen třikrát, ale Aiwoniyimu také hrozila červená karta, tak jsme se rozhodli stáhnout i jeho. Všichni náhradníci do zápasu vstoupili velmi dobře. Prohráli jsme první zápas, ale ještě je ve hře patnáct bodů, rozhodně není nic ztraceno."

Jindřich Trpišovský řekl k zápasu následující. "Myslím, že zápas potvrdil, že bude hodně náročný po všech stránkách. Z mého pohledu byl velmi kvalitní, první půle měla skvělé tempo, zápas měl skvělou kulisu. Všichni jsme do toho dali všechno, i fanoušci museli soupeřit se soupeřem. V závěru nám fanoušci hodně pomohli. V první půli skvělý výkon, byli jsme všude včas, bylo to hodně náročné běžecky i takticky. Velmi dobře hráli oba stopeři, měli to hodně složité, ale všechno to uhráli. Do druhé půle Union kompletně změnil rozestavení, úkoly se změnily, stopeři najednou hráli dva na jednoho a pak nás rozhodilo nucené střídání Tarase a pak jsme nedokázali vyhrávat první souboje. Aiham pak musel jít doleva, byla to pro nás velká změna, měli jsme problémy na naší levé straně, nejprve soupeř dal gól, který nebyl uznaný, potom Oscar nechytil svého hráče a dostali jsme gól. Střídající hráči nám velmi pomohli. S trochou štěstí se k nám odrazil míč, gól nám pomohl, přidali jsme třetí. Chtěl bych pochválit všechny, kdo viděl Union v Bundeslize, tak ví, jak je to nepříjemný soupeř. Vydali jsme všichni ze sebe to nejlepší. Pro Ousoua v základu rozhodl způsob hry soupeře, věděli jsme, že Union má své dva nejlepší hráče právě v útoku. Aiham má velkou dynamiku, akceleraci. Navíc na stopery byl velký tlak při rozehrávce, jeho dispozice rozhodly pro něj. Učí se hodně rychle, je to radost s ním pracovat. Je vůdčí osobnost. Dnes nastoupil ve Slavii poprvé na svém postu, se spoluhráči, na které není ještě úplně zvyklý a proti kvalitním hráčům v útočné dvojici. Zatím nad postupovou matematikou nepřemýšlíme. Beru to jako jednotlivý zápas s bundesligovým týmem, hrajeme o koeficienty, o sportovní prestiž a jsem rád, že jsme to zvládli. Pro nás bylo důležité si ověřit, že bez některých hráčů a se změnami v sestavě jsme schopni hrát s týmem z Bundesligy. Jsem rád kvůli Tarasovi, který má vážnější zranění. Bořil chyběl kvůli drobným opakujícím se zdravotním potížím. Kdyby hrál dnes, nemohl by hrát v neděli. Věděli jsme, že zápas bude ve velmi vysokém tempu a chtěli jsme si rozložit síly tak, abychom byli schopni jej dohrát kvalitně. Málokterý hráč zvládne zápas v takovém tempu devadesát minut. Taras má zlomeninu v obličeji, první předpoklad je čtyři až šest týdnů mimo, pak hra s maskou. Bude podstupovat další vyšetření. U ofenzivních hráčů jsem rád, je důležité, aby tito hráči dělali body, aby nabrali sebevědomí. Kuchta s Krmenčíkem naznačili dnes způsob dohrávání zápasů, jaký se nám v sezóně může hodit. Typologicky nemáme moc silových hráčů jako je Krmenčík."

1. kolo - Čtvrtek 16. 09. 2021 18:45

Evropská konferenční liga, 2021/2022
3 - 1
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

18. Alexander Bah
84. Jan Kuchta
88. Ivan Schranz

1. FC Union Berlín
1. FC Union Berlín

70. Behrens

Komentáře (444)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé