Fortuna liga

Slavia - Hradec Králové 4:1

Slávisté porazili Hradec Králové vysoko 4:1, když první branku již v sedmé minutě daroval Kuchtovi hostující brankář Fendrich. Zbylé branky Slavie pak vstřelili Samek, znovu Kuchta a Traoré, za hosty až v poslední minutě snížil Kateřiňák.

Trenér Jindřich Trpišovský postavil tentokrát do středu zálohy kreativní hráče Samka, Ševčíka a Stancia, na křídla Masopusta se Schranzem a na hrot útoku Kuchtu. Hosté nastoupili bez překvapení s útočnou trojicí Dvořák, Vašulín, Vlkanova. V úvodu zápasu slávisté drželi míč, ale proti organizované obraně hostí se nemohli prokombinovat na dostřel brány. K první brance zápasu jim tak pomohl obří chybou brankář Fendrich. Nepříliš nebezpečný centr Ševčíka ze strany Fendrich ztlumil, ovšem nepochopitelně neudržel pod kontrolou a u volného míče byl nejdříve Kuchta, jak je ostatně jeho dobrým zvykem - 1:0! Z hosty to zkusil z dálky Rada, ovšem bránu Mandouse daleko minul. V 11. minutě prošel centr Masopusta přes Kuchtu až ke Schranzovi, ten však střelou z první minul bránu.  O dvě minuty později Stanciu po dobrém přiťuknutí Kuchty prokličkoval vápnem, trefil však jen boční síť. Hosté v těchto okamžicích zápasu naprosto vypadli z role a slávisté předváděli krásné kombinace. V 21. minutě poslal Samek krásnou přihrávkou za obranu Kuchtu, ten šel sám na Fendricha, ale nevymyslel nic jiného než jen jeho nastřelení zblízka. O sedm minut později se k přímému kopu po faulu na vlastní osobu postavil Stanciu, míč poslal hezky přez zeď, ale tyč těsně minul, Fendrich se přitom ani nehnul a jen sledoval, jestli míč zapadne do sítě. V 35. minutě si hosté vytvořili po několika šťastných odrazech závar ve vápně, slávisté jej však s vypětím všech sil dokázali ubránit, aniž by dovolili hráčům Hradce vystřelit na bránu. O chvíli později se však Mandous už musel vytáhnout při střele Soukeníka z úhlu a Vlkanova jen těsně nedosáhl na vyražený míč. V té době byli hosté vyloženě lepším týmem a slávisté měli problém udržet míč na kopačkách, natož aby vymysleli kloudnou ofenzivní akci. To se však změnilo ve 40. minutě, kdy červenobílí prokombinovali míč na hranici vápna pro Samka, a ten umístěnou střelou o tyč zvýšil na 2:0! Když v nastaveném čase odmítl střílet z dobré pozice Ousou a místo toho hrál míč zpět, sudí Petřík ukončil první půli, se kterou mohli být domácí v zásadě spokojení.

Hosté v poločase dvakrát střídali, Vašulína nahradil Prekop a překvapivě došlo také na změnu na postu brankáře, Fendricha nahradil Vízek. Byl to pak právě střídající Prekop, který využil chyby Bořila v rozehrávce a střílel z hranice vápna těsně mimo. Na druhé straně předvedli sešívaní krásnou akci, na jejímž konci v situaci tři na jednoho Masopust přisunul Kuchtovi, který se tentokrát nemýlil - 3:0! V 58. minutě pak po další krásné akci Stanciu ve vápně sklepnul míč Kuchtovi a toho k hattricku nepustil Vízek, který vyrazil na roh. Před jeho rozehráním nahradili na hřišti Lingr a Traoré Masopusta se Ševčíkem a právě Traoré se hned po příchodu na hřiště radoval z branky. Slávisté rozehráli roh signálem Samka na Baha, který z první poslal míč na zadní tyč na Traorého, který hlavou asi z metru poslal míč lehce do sítě - 4:0! Na druhé straně Mandous vyrazil střelu Novotného z úhlu a o pár minut později stejný hráč v podobné pozici přestřelil. Na druhé straně se k hlavičce z tutové pozice dostal Kuchta, poslal míč jen do náruče Vízka. Poté slávisté dlouhé minuty drželi míč a kontrolovali hru, do šancí se však už nedostávali. Hosté zahrozili v 83. minutě po standardní situaci Prekopem, ten hlavou těsně minul. Traoré z přímého kopu skoro na hranici vápna vysoko přestřelil. Vychytaná nula bohužel Mandousovi nebyla souzená, sešívaní přímo darovali hostům rohový kop, jehož rozehrávku navíc nezachytili a střelu Kateřiňáka přizvedl přesně do šibenice Tecl - 4:1. Tím také zápas skončil a slávisté tak půjdou do ligového derby příští týden s náskokem dvou bodů na svého rivala, navíc se zápasem k dobru.

Jako první hodnotil zápas trenér hostů Miroslav Koubek: "Myslím, že se zápas mohl divákům líbit. Zápas se pro nás nevyvíjel dobře, inkasovali jsme nešťastnou branku, každý to viděl. Pro nás to byla rána do hlavy, soupeře to posadilo na koně. Všichni jsme viděli, že obrovská útočná kvalita Slavie zapříčinila, že domácí měli další šance, ale i my jsme mohli z protiútoků skórovat. Tam jsme měli dát gól, abychom měli mít šanci na body. Pak jsme nechali vystřelit Samka zpoza vápna, Slavia byla dominantní mužstvo a dotáhla zápas k vítězství. Každý vidí, že hraje nováček s mistrem, mohli jsme uhrát dobrý výsledek jen, pokud by nám všechno zapadlo. S bodovým stavem v této fázi soutěže jsem spokojený, zjišťujeme, že nestačíme na ta top mužstva jako jsou Sparta a Slavia, ale stačíme na ty ostatní. Vilém Fendrich po zápase s Pardubicemi měl drobný zdravotní problém, ale závěr byl před zápasem takový, že je vyléčen. Zlobí ho něco kolem kolene, možná si to během zápasu obnovil. Nebyl střídán z výkonnostních důvodů, ale ze zdravotních. Na papíře je schéma 3-4-3, ale při bránění to bylo 5-4-1 a to nám dávalo naději, že můžeme Slavii zbrzdit. Teď nám začínají přibývat karty, nesmí se nám to rozpadnout zdravotně. Přebral jsem slušné mužstvo, které ale nemělo ligové zkušenosti. Učíme se za pochodu, hodně trénujeme a myslím si, že projev v zápasy s jinými mužstvy byl dobrý, uhráli jsme nuly vzadu. Ani dnes jsme nepůsobili trapným dojmem, i když jsme vzadu samozřejmě udělali chyby. Kádr Slavie má velkou dynamiku, je to tady fofr. My víme, že v těchto ohledech máme deficit, musíme si pomoci jinak."

Jindřich Trpišovský okomentoval další domácí vítězství takto: "Nám pomohl ten rychle vstřelený gól. Hradec má velmi dobrou formu, dosáhli dobrých výsledků, hrají organizovaně, věděli jsme, že nás čeká těžká práce. Pak jsme hráli velmi dobře, ale zahazovali jsme šance, některé situace jsme u soupeřova vápna hodně přehrávali, Hradec pak chodil i do brejků. Hosté se zlepšovali a my zhoršovali. Pak se nám podařilo dát gól do šatny a také vstup do druhé půle, po čtvrtém gólu jsme ten zápas dohráli dost hrozně, vůbec se mi náš výkon posledních dvacet minut nelíbil. Ztráceli jsme míče, vyvrcholilo to gólem, ani nevíme, že je rozehraný roh. Samozřejmě důležité vítězství, Hradec má za mě velkou kvalitu, těžko se proti nim hraje. Mrzí mě, že když se dostaneme do vedení 4:0, tak že ho dohrajeme takovým způsobem. Lidi si nezasloužili vidět to, jak jsme ten zápas dohráli. Velká produktivita je dána situacemi, do kterých se dostáváme. Máme jiné typy v útoku oproti minulé sezóně. Šance jsme měli i v zápasech na začátku sezóny, ale tentokrát dáváme i branky. Hráči se zlepšují, dostávají se do pohody po té atypické letní přípravě. Hráči, kteří byli zranění, se dostávají z herního manka. Máme branky rozložené mezi více hráčů. Teď máme jen dva stopery, Ousoua a Holeše, proto jsme je ani nebrali do Velvar. Čekají je tři zápasy během sedmi dnů. Nemáme teď klasickou šestku na hřišti. Ideální scénář je samozřejmě takový, abychom branky nedostávali. Není to ale jen o gólech ale i o situacích, do kterých se soupeři dostávají. Ousou hraje skvěle na to, že je tu dva a půl měsíce, ale pořád ještě občas na hřišti váhá, kdy vystoupit, koho přebrat a podobně. Někdy nám vázne komunikace a je to také tím, že nám chybí klasická šestka na hřišti, když je Holeš nuceně na stoperu a Hromada je zraněný. Dan Samek dává zatím góly jen na jižní bránu, dává nám velkou variabilitu, má dobré rozhodování, v první půli rozjel snad všechny naše nebezpečné akce. Až tam bude Holeš nebo Hromada, může hrát Samek o trochu výš. Takového hráče všichni hledáme. A samozřejmě hledáme i hráče jako byli Souček nebo Král, jedna věc je takového hráče najít a druhá věc potom jej přivést. Každý hledá nadstandardního hráče na osu hřiště. Teď se těšíme do Rotterdamu, krásný stadion, včera jsem koukal na jejich zápas, byla tam skvělá kulisa. Všichni se tam těšíme, je to atypický styl fotbalu s velkou ofenzivní silou. Derby přijde až potom, bude to rychlý přechod. Všichni víme, že to je největší zápas v Česku, víme, že Sparta také dává hodně gólů, je předpoklad, že bude hodně šancí na obou stranách. Honza Kuchta je zdravý, to je pro něj největší faktor, potřebuje mít sílu na svůj způsob hry. Teď se blíží do toho optima, kde byl v minulé sezóně. Mužstvo mu věří a on se odměňuje brankami podobně jako dnes. Ukazuje navíc sílu i pod hrotem. Když hrajeme proti třem stoperům, tak mu to vyhovuje na té pozici ještě víc, i dnes se tam během deseti minut dostal do gólovky."

9. kolo - Neděle 26. 09. 2021 19:00

Fortuna liga, 2021/2022
4 - 1
2 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

7. Jan Kuchta
40. Daniel Samek
50. Jan Kuchta
60. Ibrahim Traoré

FC Hradec Králové
FC Hradec Králové

90. Kateřiňák

Komentáře (334)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé