Evropská konferenční liga

Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

Ve druhém kole Evropské konferenční ligy nastoupí Slavia v Rotterdamu proti místnímu Feyenoordu. Pojďme si soupeře, který své domácí zápasy hraje též v červenobílých dresech, představit poněkud detailněji

Historie

Feyenoord Rotterdam je klub s bohatou historií. Byl založen 19. července 1908, v kavárně De Vereeniging a byl pojmenován Wilhelmina, podle tehdejší královny Nizozemska. V prvních letech se název a klubové barvy několikrát změnily, ale 15. července 1912 dostal klub svůj stálý název:  Rotterdam Football Club Feijenoord. Název je odvozen od okresu Feijenoord v Rotterdamu, v roce 1973 byl internacionalizován na Feyenoord. Dále klub přijal dnes již tradiční dresy: červenobílá trika s černými trenkami a černými stulpnami s červenobílým lemem.

Necelých dvanáct a půl roku po svém vzniku oslavil Feyenoord poprvé postup do nizozemské nejvyšší ligy. Ve své třetí sezóně v nejvyšší lize a pouhých šestnáct let po transformaci získal Feyenoord svůj první nizozemský titul. Feyenoord je spolu s Ajaxem a PSV Eindhoven tvoří tzv. „Velkou trojku“, která dominuje nejvyšší nizozemské ligové soutěži Eredivisie. Tyto tři kluby a FC Utrecht nikdy nesestoupily do druhé ligy. Po Ajaxu a PSV Eindhoven je třetí v počtu mistrovských titulů, kterých získal 15. V počtu trofejí z domácího poháru je s 13 druhý za Ajaxem.

V roce 1970 vyhrál Pohár mistrů evropských zemí (PMEZ) a později dvakrát v letech 1974 a 2002 Pohár UEFA.

 

Stadion

Stadion Feijenoord je známější pod přezdívkou De Kuip (překladače z holandštiny nabízejí výrazy jako vana, či škopek). Byl dokončen v roce 1937, jeho původní kapacita byla 64 000 diváků. V roce 1949 byl rozšířen na 69 000 a v roce 1994 byl zrekonstruován, přičemž jeh současná kapacita činí 51 117 sedících diváků. V roce 1999 proběhly na stadionu poslední úpravy, aby byl připraven na EURO 2000. Právě zde se odehrál finálový zápas, v němž Francie porazila Itálii po prodloužení 2:1.

 

Neoficiální hymna

Hymna Feyenoordu, přijatá roku 1961, se nazývá "Hand in Hand". Její melodie byla napsána v 19. století Němcem Wilhelmem Speidelem. Jaap Valkhoff k ní napsal slova, která se stala populární mezi fanoušky Feyenoordu a byla přijata za neoficiální hymnu. Autor textu též napsal slova na stejnou melodii pro jiné kluby, mezi nimi např. pro odvěkého rivala Feyenoordu, AFC Ajax.

 

Mezinárodní úspěchy

Pohár Mistrů Evropských Zemí 1970

V roce 1969 se stal trenérem Rakušan Ernst Happel a pod jeho vedením přišly největší úspěchy v historii klubu. Hvězdná sestava představující hráče jako Willem van Hanegem, Rinus Israël, Wim Jansen a Coen Moulijn dostala Feyenoord do finále PMEZ, které se odehrálo 6. května 1970. Na milánském stadionu San Siro čelil Feyenoord skotskému týmu Celtic Glasgow a ačkoliv inkasoval jako první, Rinus Israël vyrovnal a v prodloužení zajistil Feyenoordu vítězství švédský útočník Ove Kindvall. Feyenoord se tak stal prvním nizozemským klubem, který získal vekou evropskou trofej.

Interkontinentální pohár 1970

Posléze celek z Rotterdamu triumfoval v Interkontinentálním poháru, když zdolal Estudiantes z Argentiny po výsledcích 2:2 a 1:0. Hráči Estudiantes Malbernat a Pachame mladému střelci vítězného gólu Joop van Daeleovi při oslavách strhli brýle a rozbili je. Vedle poháru mistrů a interkontinentálního poháru zůstávají dnes již legendární brýle jedním z nejoblíbenějších exponátů v muzeu Feyenoordu.

Pohár UEFA 1974

O čtyři sezóny později, již pod vedením trenéra Wiela Coervera, Feyenoord získal Pohár UEFA.  Finále se hrálo na dva zápasy. Na půdě Tottenhamu Hotspur dokázali Feyenoordští hráči uhrát remízu 2:2, v odvetě po gólech Wima Rijsbergena a Petera Ressela zvítězili 2:0 a zvedli nad hlavu trofej před vlastními fanoušky

Pohár UEFA 2002

Trvalo 28 let, než klub přidal do muzea další evropskou trofej. Pod trenérem Bertem van Marwijkem v sezóně 2001/02 Feyenoord nejprve nezvládl základní skupinu Ligy mistrů, kde skončil za Bayernem Mnichov a Spartou na třetím místě. Chuť si spravil v poháru UEFA, kde postupně vyřadil celky SC Freiburg, Glasgow Rangers, PSV a Inter Milán. Byla to shoda okolností, že finále UEFA před začátkem soutěže umístila právě na domovský stadion Feyenoordu. V něm tedy coby domácí přivítali Borussii Dortmund, za kterou nastoupili i dva čeští internacionálové: Jan Koler a Tomáš Rosický. Domácím hodně nahrálo vyloučení hostujícího Köhlera již ve 31. minutě. Hrdinou zápasu byl domácí útočník Pierre van Hooijdonk, který vstřelil dvě branky. Když Borussia snížila na 2:1, přidal rozhodující gól Jon Dahl Tomasson a ani následní snížení Jana Kolera již Feyenoordu vítězství nesebralo a kapitán týmu Paul Boswelt tak mohl pozvednout nad hlavu poslední trofej, kterou dosud nějaký nizozemský tým získal.

 

Slavná jména

Feyenoord měl mnoho skvělých hráčů. Pro některé byl Feyenoord krůčkem na žebříčku k mezinárodní slávě, zatímco jiní se stali legendami. Coen Moulijn je jedním z nich. Křídelník odehrál během 17 sezón v červenobílých barvách Feyenoordu 487 zápasů, což je nejvíce v historii. Není tedy překvapením, že byl láskyplně označován jako „pan Feyenoord“. V roce 1970 měl lví na vítězství v Poháru mistrů evropských zemí i Interkontinentálním poháru a stal se symbolem nejen klubu, ale celého Rotterdamu.

Další legendou klubu je jeho spoluhráč Cor van der Gijp . Ve Feyenoordu odehrál „pouze“ šest sezón, ovšem během 233 ligových zápasů dokázal nastřílet neuvěřitelných 171 gólů. Stále zůstává nejlepším střelcem Feyenoordu.

Hráči Feyenoordu upoutali pozornost celého světa na šampionátu v roce 1974. Nizozemský národní tým se svým herním pojetím, které vzešlo ve známost jako „totální fotbal“ se dostal až do finále, kde prohrál s domácím týmem západního Německa. Feyenoord dodal do národního týmu hned sedm hráčů, což bylo více než kterýkoli jiný klub. Jedním z nejznámějších jmen Feyenoordu z té doby je Willem van Hanegem. Záložník, který pomohl Feyenoordu k zisku tří ligových titulů, Poháru Mistrů 1970 a Poháru UEFA v roce 1974. Jedna z tribun stadionu De Kuip je pojmenována po něm.

Roku 1983 do klubu přišel Johan Cruijff, 36letá legenda konkurenčního Ajaxu a fotbalu obecně, který v Amsterdamu nedostal nabídku na prodloužení smlouvy. Ve Feyenoordu strávil jednu sezónu, v níž klub oslavil double a ostruhy vedle něj sbíral nadějný jedenadvacetiletý mladík jménem Ruud Gullit. V roce 1997 ve Feyenoordu končil svou dlouhou a úspěšnou kariéru další z mistrů Evropy z roku 1988 Ronald Koeman, současný trenér Barcelony, který před tímto angažmá vedl jak Ajax, tak i Feyenoord.

Hráči zvučných jmen se neomezují na dávnou minulost Feyenoordu. Dva produkty světoznámé akademie Feyenoordu, Giovanni van Bronckhorst a Robin van Persie vyrazili do světa na nejprestižnější adresy, jako jsou Arsenal, Manchester United, či FC Barcelona. Oba se na sklonku kariéry vrátili. Giovanni van Bronckhorst se posléze stal hlavním trenérem Feyenoordu. Přivedl jej k zisku Nizozemského poháru v letech 2016 a 2018 a titulu v roce 2017.

Pro Henrika Larssona, Salomona Kaloua, či Dirka Kuyta byl Feyenoord odrazovým můstkem. všichni dorazili do Feyenoordu z relativně malých klubů, vyzráli v De Kuip a vysloužili si přestup do špičkového evropského klubu. Také v nedávné minulosti se Feyenoord ukázal jako vynikající odrazový můstek pro mladé hráče. Dva absolventi akademie, Stefan de Vrij a Bruno Martins Indi, se v roce 2014 přestěhovali do Lazia Řím a FC Porto. Stefan de Vrij od roku 2018 obléká dres Interu Milán a fanoušci SKS jej mohli vidět na vlastní oči v sezóně 2019/20, kdy Slavia hrála ligu mistrů a holandský obránce nastoupil do obou vzájemných zápasů.

 

Česká stopa

V letech 1959-1961 byl trenérem Feyenoordu Jiří Sobotka. Tohoto muže asi netřeba slávistické veřejnosti nijak představovat. Člen stříbrného týmu z MS 1934 a člen klubu ligových kanonýrů má na svém kontě i čtyři tituly mistra Československa, které získal v dresu Slavie, za níž nastupoval v letech 1931-1939. Na něj navázal v letech 1978-1982 Václav Ježek. Muž spjatý hlavně s konkurenční Spartou na závěr své bohaté kariéry zakotvil ve Slavii po boku Borise Korbela a přivedl do Edenu řadu zajímavých hráčů z pozice sportovního ředitele. Z českých hráčů nenastupoval za Feyenoord nikdo, připomenout si můžeme slovenského rodáka Stanislava Grigu, který do Holandska zamířil hned po pádu komunistického režimu v lednu 1990.

 

Současnost

Feyenoord skončil v minulém ročníku Eredivisie na pátém místě a byl tak zařazen do druhého předkola nemistrovské části Evropské Konferenční ligy. A tady měl obrovské problémy. Kosovský tým KF Drita určitě nepatří k postrachům favoritů evropských pohárů, ale k velké senzaci mnoho nechybělo. Po remíze 0:0 na půdě soupeře, prohrával Feyenoord doma 1:2 ještě 25 minut před koncem. Zápas nakonec překlopil hattrickem Guus Til, který vítězný gól na 3:2 zaznamenal v poslední minutě. Další předkolo již favorit zvládl s grácií: Luzern odešel poražen dvakrát 0:3, o což se společným dílem postarali dvougóloví střelci Alireza Jahanbakhsh, útočník z Íránu, Luis Fernando Sinisterra z Kolumbie a opět Til. Play-off EKL postavilo Feyenoordu do cesty Elfsborg a Rotterdamští o svém postupu rozhodli už v prvním zápase kdy díky hlavně hattricku Sinisterry zvítězili 5:0. V odvetě se mohl favorit strachvat za stavu 2:0 pro domácí, ale uklidnil jej snižovací brankou opět Til. Tento borec hostující v klubu pro tento rok ze Spartaku Moskva, se tedy v předkolech EKL trefil šestkrát, Sinisterra má na kontě zářezů pět.

V domácí soutěži má Feyenoord, podobně jako Slavia odehráno o zápas méně než jeho konkurenti. Po šesti zápasech má na svém kontě pět výher a jednu porážku při skóre 19:7 a v neúplné tabulce mu patří třetí místo.  Jedinou porážku Feyenoordu uštědřil Utrecht v poměru 3:1, z výher vyčnívá vítězství na hřišti Eindhovenu 4:0, o které se postarali dvěma góly Jens Toornstra a po jednom Bryan Linssen a nigerijský útočník Cyriel Dessers, jenž v klubu hostuje z Genku.

V prvním zápase základní skupiny Evropské Konferenční ligy se Feyenoord představil v Haifě proti místnímu Maccabi. Nizozemci měli v prvním poločase celkem tři střely na branku, zatímco Maccabi Haifa ani jednu. Přesto to byli domácí, kteří měli největší příležitost první půle, za gólmanem Bijlowem se otřáslo břevno. Podobný trend pokračoval i po změně stran, utkání skončilo bez branek.

 

Kádr:

V brance je letos jedničkou Justin Bijlow (NL, 23 let, číslo 1 ), odchovanec týmu. V obraně je nepostradatelnou postavou Marcos Senesi (ARG, 24 let, číslo 4) stoper, který se ve druhém kole zranil již v sedmé minutě a při jediné prohře sezóny chyběl. Napravo hraje letošní posila z Molde Marcus Holmgren Pedersen (NOR, 21 let, číslo 2), vlevo Tyrell Malacia (NL-CUR, 22 let, číslo 15), odchovanec týmu, který přes své mládí začíná v klubu již pátou sezónu. Vedle holandského pasu má i občanství Curaçaa.

Kapitánem týmu je záložník Jens Toornstra (NL, 32 let, číslo 28) inventář klubu, kde začíná již osmou sezónu. Veedle něj hrává Bryan Linssen (NL 31 let, číslo 11), autor pěti letošních ligových branek a dva zkušené borce doplňuje mladá naděje z Turecka Orkun Kökçü (TUR, 21 let, číslo 10)

V útoku se pomalu prosazuje Alireza Jahanbakhsh (ÍR 28 let číslo 9), nová posila do útoku, která si udělala jméno v Alkmaaru a poslední tři roky strávila na ostrovech v kádru Brightonu, což je nový zaměstnavatel Abdallaha Simy. Spolu s ním nastupuje nadějný střelec Luis Fernando Sinisterra (COL 22 let, číslo 7) který začíná v klubu již čtvrtou sezónu. Hlavní pozornost bude upřena na střelce č.1, kterým letos je Guus Til (NL, 24 let, číslo 26), odchovanec Alkmaaru již třetí sezónu patří Spartaku Moskva,.na jaře hostoval v bundesligovém Freiburgu, pro tuto sezónu se vrátil domů a na kontě má již 11 branek ze třinácti zápasů!

Všimněte si, že žádný hráč Feyenoordu nenosí dres s číslem 12. Toto číslo je symbolicky věnováno divákům, kteří jsou dvanáctým hráčem týmu.

2. kolo - Čtvrtek 30. 09. 2021 21:00

Evropská konferenční liga, 2021/2022
2 - 1
2 - 0
Feyenoord Rotterdam
Feyenoord Rotterdam

14. Kökcü
24. Linssen

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

63. Tomáš Holeš

Komentáře (19)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

    dm52     před 2 lety 29.09.2021 15:16 |  
    3 0

    Už se na zápas těším, jako na Vánoce!

  2. Re: Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

    Harvey     před 2 lety 29.09.2021 15:34 |  
    9 1

    Dodal bych, že za Feyenoord hrál Mickův dědeček Theo Laseroms v sezónách 1968 -1972 a připsal si s ním holandský double a o rok později vyhrál dokonce Pohár mistrů evropských zemí (předchůdce Ligy Mistrů). Zajímavostí je, že pokud v této soutěži v případě remízy o postupujícím nerozhodl počet gólu na venkovním hřišti ani prodloužení, rozhodovalo se hodem mincí :)

  3. Re: Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

    Ondráš     před 2 lety 29.09.2021 15:57 |  
    15 0

    Tenhle týden neprohrát a budu spokojen.

  4. Re: Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

    KurdtK     před 2 lety 29.09.2021 17:14 |  
    2 0

    Mají ty jejich dresy nějakou souvislost se Slavií? Někde jsem slyšel, že se u nás inspirovali, ale nemohu to ověřit.

      • Re: Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

        knl66 (přítel SN)     před 2 lety 29.09.2021 23:48 |  
        4 6

        Díky! Někdy za dlouhých zimních večerů ten článek proženu google translatorem.
        Sice tak trochu předpokládám, že když už jsi ten článek našel, tak alespoň trochu ovládáš holandštinu a tak bys sem mohl dát krátký výtah - tři čtyři věty a závěr, jestli od nás ty dresy okopčili, nebo ne. Ale pusť to z hlavy, nezabývej se tím, my si to přeložíme.

        • Re: Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

          Ragnarok     před 2 lety 30.09.2021 09:38 |  
          4 0

          Nedopátrali se tam jasné odpovědi. V zásadě nejpravděpodobnější teorie je Sunderland, který byl tehdy inspirací, protože se mu dařilo. Bolton, který je zmiňován v nějaké disertačce není potvrzen žádný pramenem.
          Předešlé černožluté barvy byly zvolety čistě z módních důvodů.
          Že by stopy vedly ke Slavii se tam nezmiňuje, ale kdo ví.
          Já si myslím, že fotbal v té době byl dost oddělen a Nizozemsko k nám mělo přeci jen dál a spíše byli v kontaktu s Anglií, takže hledat inspiraci tam by mi přišlo logičtější.
          Dresy mají ale krásné :)

          • Re: Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

            knl66 (přítel SN)     před 2 lety 30.09.2021 09:46 |  
            2 0

            Děkuji za shrnutí, palec hore a přeju prima večer!

    • Re: Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

      bongor     před 2 lety 30.09.2021 12:00 |  
      10 0

      Ahoj Micku,znám Rotterdam,hrál jsem tam půl roku v dancingu Tabaris,byla to fuška,denně 6 hodin,skoro nonstop.
      Ale je to už 50 let,možná,že už Tabaris ani neexistuje.Bydleli jsme v pensionu Ouverkerk.Pan Ouverkerk byl taky muzikant,hrál na bílou basu a měl tam vyvěšenou svoji velkou fotografii,právě s tou basou.Vydělali jsme tam za měsíc,jako v Československu za půl roku,vybavili jsme si tam kapelu a koupili mikrobus.Rád na to vzpomínám,i když jsem se tam hodně nadělal.Denně jsme museli hrát tři nové skladby,které jsem opisoval z radia Veronika,to byla rozhlasová stanice,která sídlila na moři,mimo nizozemské vody,aby nemuseli plati vysoké daně.Majitelem Tabarisu byl pan Sjerp a jeho tatínek,Tak ahoj,ať se Ti daří a brzo se k nám vrať.A dneska vyhrajeme!

  5. Re: Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

    Humperdink     před 2 lety 30.09.2021 13:50 |  
    6 0

    https://www.idnes.cz/fotbal/pohary/feyenoord-slavia-mick-van-buren-rozhovor.

    Ve čtvrtek bude u televize poněkud rozpolcený. Vždyť Mick van Buren se narodil v Rotterdamu, odmalička fandí fotbalistům Feyenoordu, za které ve zlatých časech kopal jeho děda. Jenže nizozemský klub vyzve „jeho“ Slavii... „Ať doma vyhraje domácí tým. Pak budou mít oba tři body, které jim snad pomůžou k postupu,“ usměje se.
    Pro nizozemského útočníka jde o jediný přijatelný kompromis. Ve Slavii načal už šestou sezonu. Feyenoord, její soupeř ve druhém kole skupin Konferenční ligy, je ale velká srdcovka.

    Chvíli si za něj Mick van Buren i zahrál.

    Také proto se devětadvacetiletý sympaťák, který momentálně uspokojuje touhu po větším herním vytížení při hostování v Českých Budějovicích, na čtvrtek tolik těší. „A až se bude hrát v Edenu, stoprocentně tam budu.“
    Když si obléknete červeno-bílý sešívaný dres, chybu neuděláte.
    Viďte! Kamarádi mi hned říkali, jak se jim dresy Slavie líbí, protože připomínají náš Feyenoord.

    Budeme se s dovolením bavit zejména o něm, ačkoli bychom mohli probrat i vaši současnou formu.
    Jasně, to není problém. Cítím se báječně. Už je to dávno, co jsem odehrál tři celé zápasy za sebou. Nahrávka s Plzní, gól a asistence proti Karviné, konečně výhra, to je skvělý start. Je to v rané fázi, ale jsem na správné cestě.

    Víte, že už je to deset let, co jste z mládeže Feyenoordu odešel?
    Jo, čas letí. Byl jsem tam rok a byl to ten poslední, než jsem skočil mezi dospělé.

    To už bylo v jiném rotterdamském klubu Excelsior. Za něj jste hrál i před štací ve Feyenoordu. Jak k tomu došlo?
    V té době Excelsior s Feyenoordem spolupracovaly. Dva nebo tři nejtalentovanější fotbalisti z Excelsioru obvykle chodili do Feyenoordu. Po tom roce Feyenoord neměl rezervu, do které bych normálně zamířil, a nenabídl mi kontrakt pro A tým. Oslovil mě Excelsior, tam jsem začal hrát za áčko. Můj první profikontrakt. Proto jsem odešel.

    Co vás Feyenoord naučil?
    Trénoval nás Jean-Paul van Gastel, bývalý nizozemský záložník. Učil nás hodně o mentalitě. Že přístup je tím, co na hřišti v prvé řadě rozhoduje. Pro celý Feyenoord je tohle symbolické. Důležitý prvek v nastavení klubu. I fanoušci přihlížejí k tomu, jak do toho hráči šlapou. Pro ně je to nejdůležitější faktor: Zajímá je, jak hráči na place makají.

    Říká se, že má fantastické fanoušky.
    Jedním z typických znaků Feyenoordu je opravdu velká fanouškovská základna. Feyenoord je fotbal. Stadion je fenomenální, trávník pokaždé brilantně nachystaný a posečený. De Kuip je starý stánek, ale má kouzlo. Feyenoord je taky klubem naděje, je to takový jeho přídomek.


    Jak to myslíte?
    Každý rok naši fanoušci očekávají titul, doufají v něj, ačkoli jsou momentálně Ajax a PSV o úroveň jinde. Přesto příznivci věří, že je porazí. A tak je to pořád. Proto to tam trenéři mají těžké. Skončí třetí? Super výsledek, ale fandové pokaždé doufají v lepší místo.

    Poslední titul Feyenoord získal před čtyřmi lety. To musela být sláva.
    No ano, čekalo se na něj osmnáct let!

    Pěkně dlouhá doba. Na klub v mezičase dolehla finanční krize.
    Ano, klub měl problémy, hrál v šedivém středu tabulky několik let. Lidi v Rotterdamu, kteří Feyenoordu fandí, jsou s klubem hodně propojení, takže je to velmi zasáhlo. Chápete, jak to myslím? Hodně to prožívali, byli naštvaní, nelíbilo se jim to. Spousta fandů tam Feyenoordem žije.

    Moc se to neví, ale roční působení v mládeži není jediná vaše stopa v klubu. Dědeček Theo Laseroms se tam proslavil, že?
    Rozhodně! Až půjdete na stadion, uvidíte spoustu obrázků a kreseb z TOHO roku. Feyenoord v sedmdesátém vyhrál Pohár mistrů evropských zemí, ve finále porazil Celtic na San Siru 2:1. Místní o tom roce často mluví, pamětníci vzpomínají na obrovský úspěch a zmiňují i mého dědu. Mluví o něm s velkou úctou a hrdostí. Kromě triumfu v PMEZ byl také u třech titulů. Zlaté časy.



    Dědu jste nezažil, protože zemřel rok před vaším narozením. Víte o něm něco z vyprávění?
    Byl to vyhlášený tvrďák. V té době mu leccos prošlo, nebylo moc kamer a tak. (smích) Četl jsem a slyšel spoustu příběhů, jak děda soupeřům šlapal na palce, šťouchal je lokty pod žebra, ... Udělal cokoli, aby protivníkovi zápas naprosto znepříjemnil. Viděl jsem pár záznamů z té doby a potvrzují to.

    Přezdívali mu Tank.
    Jojo, to sedí. Miloval skluzy. Nebyl zákeřný! Nechtěl soupeře zranit. Ale byl neustále v soubojích, s balonem vzal i nohy, fakt důrazný hráč.

    Nepříjemný soupeř, ale vítaný spoluhráč.
    Přesně tak. Žádný rozehrávač, od toho měl vedle sebe parťáky v obraně. Měl jediný úkol: Zastavit útočníka!

    Fotbal máte v krvi. Měl jste to jako příbuzný jedné z ikon klubu v začátcích těžší?
    Táta hrál taky, lidi věděli, že pocházím z fotbalové rodiny, ale zásadně mě to neovlivnilo. Že bych cítil větší tlak? Ne. Neslýchal jsem: Aha, kluk má takové předpoklady, z něj bude stoprocentně fantastický hráč. Ne, ne. Začal jsem kopat v pěti za místní tým, do mládeže Excelsioru – prvního profiklubu – jsem přestoupil v patnácti. Pak Feyenoord, zase Excelsior. A teď dlouho cestuju po Evropě. Ale Rotterdam je a bude mým domovem.

    Cestujete tam často?
    Jasně. Mám tam pořád rodinu, takže tam ve volnu obvykle létám. Je to hodinka. Trávím tam i dovolené. Mám v Rotterdamu byt.


    Takže v Česku se spíš neusadíte? Nejste tu krátce.
    Vlastně nevím. Může se stát cokoli. Rotterdam by byla nejsnazší cesta. Ale nikdy nevíte, co vám život nabídne.

    Sledujete Feyenoord poctivě?
    Každý zápas. Fandím mu a koukám pravidelně už několik let.

    Takže máte Slavii co předávat. Už se ozvala s prosbou o informace?
    Zatím se trenéři moc nevyptávali! Ale bavili jsme se, ukazoval jsem jim videa, jak fantastické má Feyenoord fanoušky. Trošku jsme se popichovali s asistentem Jardou Köstlem, ale víc zatím neproběhlo.


    Zmínil jste fanoušky. Jaká čeká Slavii atmosféra?
    Občas dokážou soupeře zastrašit, ale obvykle je to hlavně pořádný hukot. Při večerních zápasech je kulisa až kouzelná.

    Poslední výsledky Feyenoordu budí respekt. 4:0, 3:1, 5:3. Narazí Slavia na ofenzivní mašinu?
    To se těžko říká. V minulých dvou třech letech měl Feyenoord k ofenzivní mašině daleko. Navíc je velký rozdíl v ligových a evropských zápasech. Vezměte si zápas s Maccabi, bylo to nula nula. Nizozemská liga je speciální. Když bude Slavia dobře napadat, má dobrou šanci. Ví, jak na to, a je na Feyenoordu, jak se z toho vymaní.

    Na koho si mají hosté dát největší pozor?
    Hodně se teď daří Luisi Sinisterrovi, mladému křídlu z Kolumbie. Formu má taky Bryan Linssen, nováček Cyriel Dessers zase umí udeřit jako střídající hráč. Nebezpečný je taky záložník Guus Til, dává spoustu branek. Má na ně čich.

    Mužstvo trénuje Arne Slot. Alkmaar pod ním byl o skóre za prvním Ajaxem, než ligu přerušila pandemie. Jaký je?
    Typický kouč nizozemské školy. Chce hrát dynamicky, atraktivně, dopředu. V Alkmaaru odvedl vynikající práci. Je to osobnost, což je pro Feyenoord důležité. Na úspěchy v AZ se mu zatím na začátku taky daří navazovat.


    S ofenzivou mu pomáhá legendární Robin van Persie, který má oficiálně na starost útočníky.
    Všichni se od něj ohromně učí, jeho zkušenosti jsou nepřeberné. Byl fantastický střelec. Dovedu si představit, že nejen útočníkům ohromně pomáhá. Je to dobrý chlap, naslouchat mu je jistě potěšení.

    Poslední otázka. Kdo vyhraje?
    Kdybyste se ptal minulý rok, odpověděl bych, že Slavia. Fyzicky je lepší, dynamičtější, energičtější. Ale teď se Feyenoord zlepšil, hraje útočný fotbal, má nahoře hodně kvalitních hráčů. Proti loňsku je to povzbudivá změna.

  6. Re: Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

    Merlinus (přítel SN)     před 2 lety 30.09.2021 16:06 |  
    5 0

    Ultras Feynoordu v noci stříleli u hotelu, kde spali hráči Slavie ohňostroj, petardy, apod. Nevím no, dost ubohost. Nedělali něco podobného i ty kreténi z Glasgow?

    • Re: Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

      dm52     před 2 lety 30.09.2021 16:50 |  
      6 1

      Ultras jsou magoři všude.

      • Re: Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

        Leksel     před 2 lety 30.09.2021 17:23 |  
        3 0

        Přesně, tam je fotbal jen zástěrka pro vlastní exhibici.

        • Re: Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

          Ladislav (přítel SN)     před 2 lety 30.09.2021 18:28 |  
          3 0

          Tohle není jen exhibice, ale hlavně snaha uškodit soupeři, aby se v noci plnohodnotně nevyspal, za mne tedy velká ubohost ... Doufám, že to Jindra využije jako další motivační prvek pro mužstvo a že už jsou teď naši kluci zdravě naštvaní a zápas podle toho dopadne a vyhrajeme 2-0 jako na Rangers, kde nám tohle provedli taky ...

    • Re: Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

      pcitron     před 2 lety 30.09.2021 17:14 |  
      4 0

      Dělali.

  7. Re: Feyenoord Rotterdam - královna Wilhelmina

    knl66 (přítel SN)     před 2 lety 30.09.2021 19:36 |  
    2 1

    Teda na to, že za hodinu a půl hrajeme Evropu s Rotterdamem, je tady docela ticho po pěšině.