Evropská konferenční liga

Slavia - Maccabi Haifa 1:0

Slavia porazila v Edenu Maccabi Haifa 1:0 brankou Kuchty. V nervózním závěru udělala mnoho chyb, které však hosté nedokázali potrestat. V druhém zápase porazil Feyenoord Union Berlín 2:1 a Slavia se tak posouvá na druhé místo ve skupině, čtyři body za Feyenoord, dva body před Haifu a tři body před Union Berlín.

Trenér Trpišovský vrátil do sestavy uzdraveného Oscara, schopný nastoupit byl také Alexander Bah. Na křídlech se představili tentokrát Masopust s Olayinkou, ve středu zálohy Ševčík, Lingr a Samek, který na poslední chvíli nahradil Stancia, kterého do zápasu nepustil zdravotní problém. Na hrot útoku se postavil Kuchta. Do Edenu dorazilo několik tisíc hlasitých fanoušků hostů, Tribuna Sever se také nechtěla nechat zahanbit a tak zápas odstartoval ve velmi dobré atmosféře. Hosté začali docela aktivně, rozhodně nepostavili na svou polovinu autobus, dávali tím však také prosto pro rychlé protiakce slávistů, jedna z nich vedla k prvním dvěma rohům, z nich však sešívaní nezahrozili. V sedmé minutě chyboval brankář hostů Cohen, podskočil míč, ten si našel Kuchta, Cohen jej zezadu srazil k zemi, místo penalty a červené karty za zmaření vyložené brankové příležitosti však norský sudí nepochopitelně nechal pokračovat ve hře. Slávisté byli tímto rozhodnutím hodně frustrovaní, Masopust viděl za protesty žlutou kartu a dalších deset minut si na hřišti nebyli schopni nic kloudného vytvořit. Střední pasáž první půle přinesla fotbal plný soubojů, hráči obou týmů často reklamovali nedovolené zákroky, sudí Steen většinu z nich pískal a tak byla hra často přerušovaná, což jistě více vyhovovalo hostům. Po půlhodině hry tak slávisté měli na kontě sice sedm rohů, ale žádnou brankovou příležitost. Ve 34. minutě se to mohlo změnit po centru Samka, Olayinka zakončoval nůžkami, po zásahu obránce z toho byl ale opět jen roh. Krátce po něm střílel Masopust z hranice vápna jen slabě a nad bránu. Na druhé straně Ousou srazil ve vápně Sahara, ani zde ale sudí Steen penaltu neodpískal, tentokrát se hodně zlobili hosté. Po centru Oscara zakončoval ve vápně hlavou Kuchta vysoko nad. Ve 45. minutě si největší šanci první půle připravili hosté, Samek lehce ztratil míč, do brejku šel David, toho sice obránci ještě zablokovali, od Sahara se však dostal míč znovu k Davidovi, ten naštěstí ve velmi dobré pozici vystřelil jen slabě a Mandous míč kryl. Slavia tak navázala na první poločas zápasu proti Plzni a opět si za celých 45 minut nevytvořila ani jedinou vyloženou šanci.

Druhý poločas začal šancí hostí, po hlavičce z malého vápna nad bránu se však pískal ofsajd. Ve 49. minutě se slávisté mohli konečně radovat z branky. Centr Oscara z levé strany zpracoval ve vápně Masopust, zřejmě však při tom zasáhl Menachema do tváře. Menachem se skácel na trávník ve stejnou chvíli, kdy Masopust přihrál do vyložené pozice Bahovi, jeho střelu sice Cohen efektně vyrazil, ovšem jen před Kuchtu, který míč poslal do sítě - 1:0! V 56. minutě to zkusil z 20 metrů křížnou střelou Ševčík, šibenici však o metr přestřelil. O chvíli později přišli na trávník Krmenčík s Traorém místo Lingra se Samkem. Hosté poslali do hry také nové ofenzivní hráče, Godswaye a Atziliho. Naprosto neskutečnou šanci dokázali spálit slávisté v 69. minutě, míč se dostal do vápna k úplně volnému Olayinkovi, jeho střelu vyrazil Cohen před sebe a Bah dorážku poslal do břevna! A slávistům se to mohlo nevyplatit, Olayinka naprosto nesmyslně ztratil na polovině míč a pustil hosty do brejku tři na dva, který skončil střelou úplně volného Atziliho naštěstí nad bránu. Na posledních dvacet minut zápasu přišli do hry Holeš s Plavšičem místo Kuchty a Masopusta. Do tutovky pak poslal Olayinka Krmenčíka, toho však ve vyložené šanci vychytal Cohen! V 81. minutě musel ze hry ze zdravotních důvodů Oscar, na jeho místo levého beka se postavil Ekpai. Závěr zápasu byl ze strany slávistů všechno jen ne klidný a organizovaný. Vlastními a často naprosto jednoduchými chybami pouštěli hosty do šancí, často i do přečíslení. Mohli být vděční jen tomu, že hostům chyběla technická kvalita na to, aby mnoho nadějných pozic dovedli k zakončení. Po jedné takové chybě Traorého už v nastaveném čase Bah nedokázal uklidit míč před Hazizou a ten z úhlu napálil jen boční síť! Další šanci už slávisté soupeři naštěstí nedovolili a mohli tak po nehezkém nervózním závěru zápasu slavit vítězství 1:0 a posun na druhé místo ve skupině.

4. kolo - Čtvrtek 04. 11. 2021 21:00

Evropská konferenční liga, 2021/2022
1 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

49. Jan Kuchta

Maccabi Haifa FC
Maccabi Haifa FC

Komentáře (338)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé