Fortuna liga

Pardubice - Slavia 0:5

V posledním zápase před reprezentační pauzou nastoupila Slavia proti Pardubicím, které stále hrají své domácí zápasy ve Vršovickém Ďolíčku. Loňský nováček, jenž ve své první sezóně mezi elitou čeřil vody nejvyšší soutěže jako čiperná štika, letos připomíná líného kapříka. Osm bodů z třinácti kol zatím znamená čtrnácté místo a ještě s výstrahou, neboť poslední, čtyřbodová, Karviná má díky karanténě o dva zápasy méně. Slavia po rozpačité první půli, kdy Mandous čelil penaltě, zápas zvládla zásluhou skvělého druhého poločasu a po vysokém vítězství 5:0 se posunula do čela tabulky. 

Slavia nastoupila s obranou, která se v posledních zápasech konečně ustálila: Před Mandousem byli poskládání Bah, Ousou, Kačaraba a Oscar. V záloze hrál Hromada vedle uzdraveného Holeše, před nimi Stanciu. Na krajích Masopust a Plavšić, na hrotu dle očekávání Krmenčík, zatímco autor vítězné branky ze zápasu s Haifou Kuchta usedl na lavičku náhradníků, stejně jako Olayinka, jehož trápila v týdnu viróza. Ani tam se nepodíval Petr Ševčík, který je po zápasu EKL opět na marodce a podobně na tom byl i Daniel Samek. 

Slavia začala svižně, hned z první akce Plavšćův centr zblokovala obrana na roh, na něj si naskočil Ousou a jeho hlavička zazvonila o levou tyč Pardubické branky. První zákrok si Boháč připsal v šesté minutě, kdy si šel pro nepřesnou přihrávku, obrana domácích však odvrátila ke Stanciouvi a ten to zkusil z první do odkryté branky. Gólman domácích se do základního postavení vrátil včas. Už za minutu pádil z půlky osamocený Masopust, ovšem dostal se do úhlu a domácí brankář jeho střelu vytěsnil za cenu nastavení vlastního obličeje. Po deseti minutách se hra zklidnila, Slavia se nadále tlačila do plných, Pardubičtí vytrvale bránili. V osmnácté minutě si řekl o žlutou kartu domácí Šimek, když zkontroloval Holešovy achilovky. Po čtvrthodině Pardubičtí vyrovnali hru, dobře zahustili střed hřiště a vyráželi k brejkovým akcím. Dostali k dispozici tři rohové kopy a po třetím z nich se balón lehce otřel o ruku Kačaraby, což sudí sice nepostřehl, ale po zhlédnutí videa nařídil pokutový kop. K míči se postavil Jeřábek, leč jeho nepovedenou střelu Mandous zlikvidoval a podobně si vedl i po Kostkově dorážce, což paradoxně byl těžší zákrok než penaltová střela. Cadu krátce nato sestřelil opět Holeše a i on si prohlédl zblízka žlutou kartu. Ve 38. minutě skončil zápas pro Plavšiće. Ten dostal zásadní ránu už na začátku utkání, kdy ho ve vzdušném souboji dva hráči soupeře otočili o 180° a malý záložník tvrdě dopadl na hlavu. Nějakou čtvrthodinu to zkoušel, ale nakonec si lehl na trávník a gesto lékařů bylo jasné. Na hřiště musel Lingr. V samotném závěru první půle Bah připravil tutovku Krmenčíkovi, ale toho vychytal Boháč, což vzápětí zopakoval proti Stanciuovi, který po Hromadově nabídce pálil z úhlu. Boháč včas srazil nohy a přestože mu míč mezi nimi prošel, otřel se pouze o tyč. I přes čtyři nastavené minuty gól v první půli nepadl, což bylo hlavně zásluhou gólmanů: Mandous zlikvidoval penaltu, Boháč vychytal tři dobré šance a jednou ho zachránila tyč.

Do druhé půle nastoupily oba týmy beze změn. Slavia začala opět náporem, prudký centr Baha odvracel Kostka, rána Holeše trefila na vápně Baha. Stanciu v 52. minutě našel průnikovu přihrávkou Lingra, jeho centr obrana zblokovala, Lingr tedy zpětnou přihrávku oslovil opět Stanciua, jehož střela se však odrazila od jednoho z obránců. Na druhé straně se blýskl pravý bek Halász autovým vhazováním s přemetem, dlouhý balón odvrátil z malého vápna Ousou. V 58. minutě to přišlo: Bah se parádně uvolnil po pravé straně, narýsoval milimetrový přízemní centr mezi obránci a Boháčem na Krmenčíka, ten se do prázdné branky nemýlil a po mediální masáži z minulého týdne ani branku neslavil. V 63. minutě Slavia udeřila jako přes kopírák podruhé. Lingr parádně vysunul Masopusta a pravý halv předložil  balón Krmenčíkovi jak na zlatém podnose - 0:2! Za minutu dostal Masopust další přesný pas za obranu, sklepl míč na Lingra a ten trefil dokonale na zadní tyč - 0:3. Slavia dostala na své kopačky klid a pohodu. Lingr vysunul Oscara, jeho přihrávku na Krmenčíka srazila obrana domácích do sítě počtvrté, leč rozhodčí správně odhalili ofsajdové postavení slávistického levého beka, takže se skóre neměnilo. Dvacet minut před koncem došlo k hromadnému prostřídání. Pardubičtí poslali do hry Hufa a Černého, slávisté nasadili Madsena, Ekpaie a Kuchtu. Po masivní výměně nejprve zahrozili domácí, Chytilův přízemní centr zvládl srazit Mandous a vzápětí udeřilo na straně druhé: Stanciu parádní přihrávkou oslovil Lingra, ten měl dost času si míč připravit na pravačku a ranou zleva vymetl bližší vingl - 0:4. V 79. minutě Stanciu vysunul Ekpaie, jenž v samostatném nájezdu propálil Boháče a ve hře byl opět VAR, protože postavení střelce bylo hodně hraniční. Oba týmy zatím prostřídaly, na hřiště se dostali Lee a Junior Ramos v dresu domácích a také Olayinka...  a video mezitím pátou trefu SKS potvrdilo - 0:5! Když už začalo třígolové nastavení sklepl Madsen balón hlavou k Ekpaiovi a ten z úhlu místo přihrávky na Olayinku zavírajícího levou tyč napálil balón pod břevno. Změna skóre se nakonec nekonala, protože v tomto případě už VAR odhalil ofsajdové postavené střelce. To však slávisty mrzet nemuselo. Počtvrté za sebou nedostali branku a během letošního podzimu si podruhé podrobili Vršovický Dolíček skvělým střeleckým vystoupením ve druhé půli. Tento výsledek spolu s remízou dosud vedoucí Plzně znamená, že Slavia půjde do reprezentační přestávky na prvním místě ligové tabulky.   

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský: V Ďolíčku dáváme góly jenom ve druhé půli a jenom na jednu bránu, to se musí zlepšit. My jsme do zápasu nevstoupili špatně, ale rozhodila nás ta penalta, naštěstí neproměněná, ty první poločasy tady by měly být lepší. Chtěl bych poděkovat Mandousovi, jeho zákrok proti penaltě i následné dorážce byl klíčový. Lukáš Masopust už je zpátky, říkal jsem mu to při střídání, je to příklad pro ostatní hráče, jak má vypadat hráč, když se vrací po zranění. U Krmenčíka mě ty ofsajdy nervují hrozně, ale mám dojem, že čím víc mu to říkám, tím je to horší. 

Trenér FK Pardubice Jiří Krejčí: Do té 58 minuty jsme taktické pokyny plnili dobře, ještě jsme mohli proměnit penaltu, ale potom už Slavia byla na koni a nás to rozložilo. Pustit Slavii takhle do vedení, to je potom složité. Samozřejmě nám chybí zranění hráči, ale na to se nejde vymlouvat, musíme hrát s tím, co máme

Kapitán FK Pardubice  Jan Jeřábek: Šli jsme do zápasu s tím, že musíme podat výkon na hranici svých možností a dařilo se nám to  skoro hodinu. Na penaltu jsem šel s nějakým rozhodnutím a na poslední chvíli jsem ho změnil, což se nemá. Jak se Slavia dostane do laufu, tak už je to složitý. Repre pauza nám pomůže, máme tam nějaké absence, musíme ty hráče dát dohromady.

Útočník SK Slavia Michael Krmenčík: Jsem rád, že jsme ten zápas nakonec zvládli. Uvidíme, co bude v repre pauze, musím trochu potrénovat fyzičku. V první půli jsem nedal vyloženou šanci, ale asistent Houštecký mi říkal, že to přijde, jsem rád, že mi věřil. Musíme poděkovat Mandymu, ten nás v první půli fantasticky podržel. Ty ofsajdy mě samozřejmě štvou, chtěl jsem si na ně dávat pozor a sami vidíte, že jsem byl v postavení mimo hru v první půli snad pořád. Já nemám pocit, že bych měl špatný týden, my jsme vyhráli všechny zápasy a zakončili jsme to posunem na první místo v tabulce.

14. kolo - Neděle 07. 11. 2021 15:00

Fortuna liga, 2021/2022
0 - 5
0 - 0
FK Pardubice
FK Pardubice

SK Slavia Praha

Komentáře (423)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé