Evropská konferenční liga

Union Berlín - Slavia 1:1

Hodně oslabená Slavia postupuje do jarní fáze Konferenční ligy, když v Berlíně remizovala s domácím Unionem 1:1! Branku Slavie vstřelil Ivan Schranz, domácí sice brzy vyrovnali, k ničemu dalšímu je obrana sešívaných už nepustila.

Trenér Jidřich Trpišovský nahlásil sestavu v rozestavení 3-5-2 s Lukášem Masopustem na pozici pravého stopera. Poměrně tristní byl však pohled na lavičku náhradníků, kde Slavia měla z hráčů A týmu do pole pouze Plavšiče, Ekpaie, Traorého a Stancia. Ze zdravotních důvodů chyběli Ševčík a Krmenčík, na evropské soupisce pak nejsou napsaní Madsen nebo Hromada. V úvodu zápasu drželi míč na svých kopačkách domácí, několikrát se dostali do blízkosti pokutového území Slavie, ale k nebezpečné situaci se nedostali. První roh si pak vybojovali slávisté, Oscar po něm zakončoval z nějakých dvaceti metrů, ale bránu vysoko přestřelil. V osmé minutě zahrál rukou ve vápně domácí Becker, slovinský sudí Obrenovič však penaltu neodpískal a hned ukazoval, že se přestupek proti pravidlům nestal. Slávisté však hru opticky vyrovnali a vypadali jako vyrovnaný soupeř domácímu favoritovi. V 18. minutě vystřelil zpoza vápna Kruse, míč odražený o Lingrova záda zamířil naštěstí těsně mimo šibenici, Mandous byl už nakročený na druhou stranu a nemohl by zasáhnout. Chvíli po rohovém kopu hlavičkoval v souboji s Masopustem Awoniyi hodně mimo. Union kolem dvacáté minuty zápasu opět přebral aktivitu, ta se ale zase za chvíli přelila na kopačky Slavie, Bahův průnik do vápna však nepřinesl nebezpečí a Lingrova střela z obrovské dálky neměla naději na úspěch. Zajímavěji to vypadalo po druhém rohovém kopu sešívaných, hlavičkoval Ousou a patou se ještě snažil míč usměrnit Olayinka, míč však lehce sebral Ronnow. V 31. minutě surovým zákrokem trefil Becker loktem do hlavy Kačarabu, na hřišti to spustilo vlnu diskuzí vzhledem k tomu, že Kačaraba hraje s obličejovou maskou, Obrenovič nakonec tasil žlutou a nikoliv červenou kartu. Vzápětí předvedli krásnou akci Samek s Oscarem a Olayinkou, Oscar nakonec ve vápně připravil míč Holešovi a ten míč otřel levačkou o břevno! Ve zbytku poločasu se hrálo bez šancí, slávisté sice drželi míč častěji na svých kopačkách, ale k vápnu soupeře se dostávali jen sporadicky. Poločasový výsledek tak zněl 0:0, což stále posílalo Slavii do jarní fáze soutěže.

V poločase ani jeden z trenérů nestřídal a hned na začátku druhé půle viděl žlutou kartu Alexander Bah. Přímý kop ze strany vedl k pořádnému závaru, ve kterém skvěle zasáhl Mandous a následně Awoniyi nastřelil svého spoluhráče. V 50. minutě pak Baumgartl chyboval, zpětnou přihrávkou našel jen Schranze, ten si míč převzal a z kraje vápna poslal míč nechytatelně do šibenice - 0:1! A o pět minut později mohlo být ještě lépe, Knoche podklouzl a v tutovce se zjevil Olayinka, míč však poslal jen do tyče! Když sudí Obrenovič na polovině hřiště otočil faul v neprospěch Slavie, hrozili v 63. minutě domácí. Kopali tři rohy v řadě, po tom prvním střílel Knoche a Kačaraba srazil míč na roh, po tom třetím však už Kruse propálil míč hradbou těl a vyrovnal na 1:1. V 70. minutě střílel Holeš z 25 metrů, Ronnow míč lehce kryl. O dvě minuty později Ronnow chytil také střelu Schranze levačkou z hranice vápna. S přibývajícími minutami domácí posílali z hloubi pole jeden dlouhý nákop za druhým a stopeři Slavie měli v soubojích co dělat. V 80. minutě prošel do vápna střídající Traoré, chtěl najít na vzdálenější tyči Olayinku, míč však byl sražen na roh. Po něm střílel další střídající hráč Ekpai, bohužel však přestřelil. Slávisté přeci jen měli trošku více prostoru pro brejky, v 85. minutě Olayinka proběhl do vápna, kde si však ukopl míč, jen o minutu později opět sprintoval a střílel křížnou střelou z hranice vápna, Ronnow vyrazil na roh. Vzápětí vyčerpaného Olayinku střídal Plavšič. Nastavovalo se pět minut a obraz hry se nijak neměnil, domácí nakopávali jeden míč za druhým z hloubi pole i ze stran. Na rohový kop v 94. minutě přiběhl i Ronnow a dostal se dokonce k hlavičce, tu naštěstí zablokovala obrana. V závěru si ještě nechal dát žlutou kartu Mandous, sudí nenastavil ani o vteřinu navíc a sešívaní tak mohli slavit postup do jarní fáze Evropské konferenční ligy!

Los prvního kola jarní fáze Konferenční ligy proběhne v pondělí 13. prosince. Možnými soupeři Slavie jsou PSV, Leicester, Fenerbahce, Marseille, Midtjylland, Celtic a Rapid Vídeň, hracími dny jsou 17. a 24. února. Slavia bude hrát odvetu doma.

6. kolo - Čtvrtek 09. 12. 2021 21:00

Evropská konferenční liga, 2021/2022
1 - 1
0 - 0
1. FC Union Berlín
1. FC Union Berlín

64. Kruse

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

50. Ivan Schranz

Komentáře (426)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé