Mezi námi fanoušky

Mezi námi fanoušky 21/22 #14

Na začátku reprezentační přestávky je tu nový díl podcastu SN Mezi námi fanoušky. quelhar, alois_veliky a Vlajkonoš diskutují o postupu přes LASK, ligových zápasech a dalších aktuálních tématech.

Po pěti odehraných zápasech jsme se opět sešli, abychom Mezi námi fanoušky probrali, co se za uplynulé tři týdny stalo. Slavia postoupila do čtvrtfinále Evropské konferenční ligy po divokých zápasech s LASKem, ve kterých zářil Yira Sor. Diskuze o jeho výkonech samozřejmě nemohla chybět a podle očekávání přinesla mnoho superlativů. Odveta však přinesla rovněž dvě červené karty a s nimi komplikace v sestavě do další fáze soutěže. Řeč se tak dostala také třeba k tomu, zda dvě podobné červené karty Ousoua v jedné sezóně jsou smůla nebo důkaz jeho nedostatků, či zda osm červených karet za necelou sezónu není už přece jen poněkud mnoho. V druhé části podcastu jsme se dostali k ligovému dění, nenechali jsme si ujít příležitost vrátit se k ligovému derby, které Slavia zaslouženě vyhrála. V dalších dvou zápasech však posbírala Slavia jen tři body a vstřelila jediný gól, dostali jsme se tak k tomu, že ligové zápasy Slavie jsou poslední dobou gólově chudší než zápasy evropské. Největším tématem posledních týdnů v souvislosti s ligovými zápasy jsou jistě návraty Hovorky a Provoda na hřiště. Nakonec jsme se dostali také k Plavšičovi a Talovjerovovi. V poslední části podcastu jsme krátce probrali situaci s ligovými trávníky a zdůraznili pohled, který se možná může ve veřejné diskuzi ztrácet, a povzdechli jsme si, že obecně vzato má malokterý klub realistickou vizi svého dlouhodobého působení v lize a většině jde čistě jen o přežití do další sezóny.

Obsah:

(00:00) Slavia - LASK 4:1, LASK - Slavia 4:3. Čtvrtfinále s Feyenoordem. Yira Sor. Červené karty.
(39:45) Slavia - Sparta 2:0, Liberec - Slavia 1:0, Slavia - České Budějovice 1:0. Hovorka, Provod, Plavšič, Talovjerov.
(1:28:15) Trávníky na stadionech a ligové kluby bez vize?

Znělka a předěly: Reev Music - Firestone
Výroba: Studio Soundwave

Komentáře (17)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Mezi námi fanoušky 21/22 #14

    Tadeáš_Janků     před 2 lety 23.03.2022 01:34 |  
    5 1

    Jen oprava Quelhara. Červených jsme dostali už devět, ne osm.

    Talovieriv s Budějovicemi
    Ousou a Plavšić v Linzi
    Kacharaba v poháru se Spartou
    Kuchta a Oscar na Baníku
    Ousou na Letný
    Holeš a Hromada na Legii

  2. Re: Mezi námi fanoušky 21/22 #14

    Ragnarok     před 2 lety 23.03.2022 10:02 |  
    12 0

    Podle mne je karta Plavšiče naprosto nefér. Holešova karta vysloveně smůla a shoda okolností. Druhá žlutá Ousoua v obou případech vysloveně mladická nerozvážnost. Oscar s trestem tři zápasy byl hodně smutný zářez rozhodčího a, VARu a disciplinárky v tom kontextu, že to je naprosto nekonzistentní se všemi dalšími verdikty - nikdo už nikdy po něm za nic podobného takový trest nedostal (Dočkal, Pešek, Krejčí, Wiesner).

  3. Re: Mezi námi fanoušky 21/22 #14

    lantsmit     před 2 lety 23.03.2022 11:05 |  
    4 7

    Obecně bych dělil červený karty na tři skupiny (když pominu kategorii čisté smůly, kterou nelze ovlivnit a tím jí ani moc předcházet):

    1) individuální, ničím nevynucená (příklad: Ousou, Oscar),
    2) týmová/taktická, vynucená (příklad: Kačaraba, Talovjerov, Kuchta),
    3) rozhodčím špatně vyhodnocená (Plavšič).

    Pracovat je potřeba s tím, aby nepadaly karty ze skupiny 1) a 3). U těch posledních mám na mysli hlavně skluzy, které prostě vždycky smrdí tím, že je rozhodčí (i přes pomoc ze strany VARu) vyhodnotí nesprávně. S těmi ze skupiny 2) osobně nemám žádný problém, protože bychom museli znatelně snížit míru rizika, se kterým hrajeme, a tím bychom popřeli podstatu našeho herního konceptu.

    • Re: Mezi námi fanoušky 21/22 #14

      novimex     před 2 lety 23.03.2022 12:18 |  
      5 12

      Takže když to shrnu, hrajeme jako prasata. Takto nikdy nehraje mužstvo z čela tabulky.

      • Re: Mezi námi fanoušky 21/22 #14

        lantsmit     před 2 lety 23.03.2022 12:26 |  
        5 2

        Souvisí to s naším s vysokým presinkem, který však vinou neustálých změn (způsobených odchody, zraněními a právě i karetními absencemi) ještě k dokonalosti dovedený být nemohl. K tomu viz např. následující zajímavý příspěvek, na který jsem před časem narazil na TW: "V čem je FC Turín zajímavý? Velice účinným presinkem. Tým nastupuje ve variacích formace se třemi obránci a soupeřům nedává vydechnout. Podle statistiky PPDA přeruší soupeřovu akci v průměru po 7,7 přihrávkách. V tom je v Evropě lepší jen Barcelona a Kolín. Obrázek z ledna. Akci soupeře tým co nejrychleji přeruší čistě nebo faulem. Turínští jsou spolu s Valencií nejčastěji faulujícím týmem v top 5 ligách (19,2 faulů na zápas), zároveň ale dostali téměř o 40 (!) žlutých karet méně než Španělé. Strategie taktického faulování dovedena k dokonalosti. Neustálým tlakem, který začíná už na soupeřově třetině hřiště, je Turín s Atalantou možná nejblíže principům Bielsova Leedsu. Hrají totiž jeden na jednoho prakticky po celém hřišti. Na rozdíl od Leedsu je ale systém stabilnější a Torino je vzadu velice silné. "

        • Re: Mezi námi fanoušky 21/22 #14

          EdCable     před 2 lety 28.03.2022 15:01 |  
          2 0

          K tomu dodejme, že v PPDA jsme v lize nejlepší (6.01, sparta 6.9 a další až 7.8 nebo více), ve faulech průměrní (354, druhý tým z čela tabulky jich má 374, čtvrtý nejvíc), ve žlutých kartách pátí nejméně trestaní (51; sparta 50 a Plzeň 53). Ty červené karty jsou dost i o náhodě, že jich máme 4 a ne třeba 2. A pro pořádek - tým v čele tabulky jich má 5.

  4. Mezi námi fanoušky

    rak (přítel SN)     před 2 lety 23.03.2022 12:07 |  
    8 1

    Pár mých názorů k tématům.
    Velmi dobrá pasáž o trávnících.
    Feyenoord je opravdu těžký soupeř a určitě je favoritem. Jinak ale naděje umírá poslední a doufám, že trenéři na ně vymyslí účinnou taktiku. Také doufám, že si přivezeme výsledek, který bude dávat nějakou šanci. Semifinále by bylo super.
    Smrt Spartě - už jsem psal. Nelíbí se mně to moc, ale beru to ve smyslu zničit Spartu na hřišti být lepší ve všech soutěžích. Úplně ale ne likvidace klubu. Při všech velkých antipatiích, úplné odstranění rivala si asi nepřeji.
    Nadstavba. Patřím k malé části těch, kteří nejsou proti. Určitou zajímavost to přináší pro všechny, nemám rád zápasy, kde mužstvu o nic nejde. Tuším ale, že ta střední skupina letos hraje jen o prémie.
    Jen bych byl zvědavý na situaci, kdy bychom po základní části byli druzí a pak to celé vyhráli. Jestli by Tydýt se Šádkem zase rychle nadstavbu nezrušili.
    A konečně repre. Po určité periodě, kdy tam dominovala Plzeň se Spartou ji zase sleduji a fandím (tady řada lidí považuje za nutné dát najevo, že je nezajímá a ještě si přisadit na Šilhavého - vcelku mě to irituje, musím říci). Ve Švédsku tedy moc šancí nevidím. Také bychom si mohli uvědomit, že pro hráče to znamená hodně, ne-li nejvíc, hrát za repre. Netřeba to pořád shazovat.

    • Re: Mezi námi fanoušky

      SKEP     před 2 lety 23.03.2022 12:24 |  
      4 0

      Vím, že řada zdejších přispěvatelů repre moc nemusí, ale postup na MS je důležitý už jen kvůli amatérskému fotbalu a klubům z nejnižších soutěží.

    • Re: Mezi námi fanoušky

      Mijk     před 2 lety 24.03.2022 08:32 |  
      7 3

      Já mám s nadstavbou velký problém v tom, že pokud někomu vyjde forma na měsíc a jinému naopak na měsíc spadne, zásadně to změní výsledek takřka rok trvající soutěže...

      • Re: Mezi námi fanoušky

        Ivan     před 2 lety 24.03.2022 18:35 |  
        5 4

        Což platí třeba pro ligu mistrů, nebo mistrovství světa... Ale rozumím tomu že liga je trošku něco jiného. Každopádně mně na nadstavbě přijde dobré to, že titul vyhraje ten nejlepší mezi nejlepšími a spadne ten nejhorší mezi nejhoršími. Pocitově mi přijde správné, když si titul uhraje Slavie v zápasech s Plzní, místo toho aby se počítalo kdo poztrácel míň bodů s těmi špatnými.

        Třeba Rakouský model se mi líbí.

  5. Re: Mezi námi fanoušky 21/22 #14

    Sokrates55 (přítel SN)     před 2 lety 23.03.2022 14:55 |  
    5 1

    Dobré odpoledne přeji.
    Dnes už můj druhý příspěvek, ale neodolal jsem po poslechnutí tohoto podcastu.
    Musím jen vyseknout poklonu a pochválit všechny "účastníky zájezdu"....... :-)).
    Velmi dobře se to poslouchalo a dal jsem to celé najednou:-)).
    A oceňuji na závěr Quelharovo naprosto přesné a pragmatické zhodnocení toho, co se děje okolo kvality trávníků.
    Také jsem rád, že byla dobře vyhodnocena forma našich hráčů a že jste podrželi Talovjerova.
    Jak správně řekl Vlajkonoš. Trenér ho vidí každý den v práci a tak mu věřme.
    Bylo by to super a třeba středová dvojice Provod - Talovjerov by byla docela mazec. Snad Pán Bůh dá.
    Zachytil jsem postesknutí Davida Ocetníka nad chováním některých našich fanoušků po utkání v Linci.
    Možná to stálo za zmínku.
    Jinak ale opravdu Quelhare palec nahoru.
    Díky moc.
    Sokrates55


    Komentář byl uživatelem upraven (25.03.2022 20:39) . Zobrazit původní komentář

  6. Re: Mezi námi fanoušky 21/22 #14

    Taky     před 2 lety 23.03.2022 18:26 |  
    1 0

    Dobrý den!!! :-)

  7. Re: Mezi námi fanoušky 21/22 #14

    Ivan     před 2 lety 24.03.2022 17:06 |  
    5 0

    Já bych jen byl o něco chovívavější k rozhodčím (sám jsem byl špatný rozhodčí :-)) To že za to berou peníze (a celkem malé na poměry fotbalu) přece není argument pro to, že musí být dobří. Oni jsou to nejlepší co máme, stejně jako máme nějaké "dřeváky" v lize, tak máme i špatné rozhodčí, ale chyba není v nich. Chyba je v tom, že oni jsou ti nejlepší rozhodčí. Takhle se do nich "obouvat" je nefér.

  8. Re: Mezi námi fanoušky 21/22 #14

    Kapitán     před 2 lety 24.03.2022 18:47 |  
    19 4

    Dekuji za pasaz o choreu a ceskych sportovnich novinarich. Mluvite mi z duse.


    Obecne mi nesmirne vadi, jak jednostranna, nezasvecena a povrchni ta debata je. At uz je to tiki taka nebo fotbal fokus, vsude jede circle jerk nekolika osob, ktere se navzajem utvrzuji ve sve pravde u vubec se nazajimaji o nazor a interpreraci fanousku pro ktere pisou. Pak se lehce stane, ze Sveceny a Nemecek melou nesmysly o tom, co znamena pokrik smrt sparte. Nemecek to dokonce podaval tak, ze je to prani smrti fanouskum sparty. To uz je naprosta fantasmagorie cloveka odtrzeneho od reality...a nikdo ho tam nekonfrontuje s protinazorem, ze prece sparta neni clovek, ale subjekt, ze to nema absolutne nic spolecneho s pranim smrti komukoliv, ze je to namireno proti sparte jako klubove a ekonomicke entite a ne lidem kolem ni. Jakkoliv to spojovat s Ukrajinou je normalni prasarna hodna par facek (divam se na tebe Jahodo zkazena) a hlavne...ze spartansky antisemitismus je o 100 radu problematictejsi a nesrovnatelne zavadnejsi nez smrt sparte a ten pritom temer neresili...

    S uctou se divaji na PL a davaji ji za vzor. Vi ale nekdo z nich co krici fans na stadionech v Anglii? Umeji vubec dostatecne anglicky, aby to pobrali? Pochybuji. Proti tomu, co se rve tady je to naprosty brutal plny tech nejhorsich vulgarit a urazek. Proti anglii je smrt sparte jako pokrik ze skolky...a vite kdo to v te anglii resi? Kurva nikdo! Nechavaji fan kukturu byt! Sveceny, Jahoda, Nemecek, Sprynar a dalsi by se meli zamyslet nad tim jak vykonavaji svoje remeslo. Byt novinar neznamena sirit svoji pravdu, ale hledat tu objektivni a o to se nikdo z nich nesnazi. mrdat je vsechny


    Komentář byl uživatelem upraven (24.03.2022 18:49) . Zobrazit původní komentář

  9. Re: Mezi námi fanoušky 21/22 #14

    kapitan.pisoar     před 2 lety 26.03.2022 05:17 |  
    0 6

    Ten vlajkonoš to je dobrý materiál, toho zvěte častěji, konečně jsem našel náhradu za Dominika Rodingera :D

  10. Re: Mezi námi fanoušky 21/22 #14

    spravnej_jezedak     před 2 lety 30.03.2022 09:33 |  
    3 0

    Trochu me mrzi, ze se vice prostoru nevenovalo poctu tymu v prvni a druhe lize.. Jedna vec je, ze tymy maji vyhrivane travniky a nepouzivaji ho.. Druha vec je, ze si LFA nesmyslne navysuje pocet tymu, nesmyslne zvysuje pocet zapasu o nadstavbu a pak to dopada tak, ze pristi rok ma liga startovat uz v lednu.. Duvodem jsou samozrejme opet jenom prachy, protoze si predstavovali vyssi prijmy z TV, vyssi prijmy ze vstupneho, atd. Bohuzel sledovani fotbalu na oranistich kreditu nasi ligy opravdu moc neprida. A pro tymy to asi, vzhledem k velkemu poctu zraneni hracu, z duvodu spatnych terenu, ci ohromne porce zapasu, taky moc nepomuze..
    Z pohledu divaka se mi prvotni predstava docela libila, protoze kazdou zimni a letni pauzu uz netrpelive cekam, kdy to zase vypukne, ale kdyz vidim na cem se hraje, kolik je zranenych a jak jsou hraci na konci sezony uplne v haji, tak to si radeji par tydnu pockam..
    Za me by mohlo byt klidne mene tymu, pak by mi davala smysl i ta nadstavbova cast..

    No nic, pobrecel jsem si hezky, ted mohu jen s napetim sledovat, jak se stejne nic nestane, protoze by zmenu nekdo musel navrhnout a pak by si ji i kluby musely odhlasovat…

  11. Re: Mezi námi fanoušky 21/22 #14

    slamacek (přítel SN)     před 2 lety 01.04.2022 08:37 |  
    0 0

    pani disktujici, nechci se vas nijak dotknout, ale vy asi nesledujete zapasy repre! Maso je preci zraneny! ;)