Evropská konferenční liga

St Joseph's FC - Slavia 0:4

Letní přestávka je u konce a červenobílí oficiálně zahajují sezónu 2022/23. Na Victora Stadium jim ve druhém předkole EKL byl soupeřem St Joseph's FC, zástupce jednoho z nejmenších fotbalových svazů sdružených pod hlavičkou UEFA - Gibraltaru. Slávisté si nedělali větší problémy a po dvou brankách Sora a jedné Ewertona s Lingrem si odvážejí pohodový náskok do odvety. 

Trenérský štáb Jindřicha Trpišovského nasadil vcelku očekávanou sestavu, do které se dostaly i některé letní posily: na pravého beka se postavil David Douděra, do středu obrany Eduardo Santos, do středu zálohy vedle kapitána Holeše Christ Tiéhi, kraje zálohy obsadili Moses Usor a Ewerton. Možná překvapivá byla na začátek utkání sázka na brejkového Yiru Sora na hrotu. Soupeř překvapivě nechal na lavičce jak útočníky Yussufa a Boru, tak i střelce jediné branky v prvním předkole středopolaře Valarina.

Slavia od začátku svého soupeře přitlačila, první střelu si připsal ve druhé minutě zpoza vápna Usor, domácí gólman neměl problém balón skrýt do rukavic. V páté minutě vybojoval zajímavý trestný kop Oscar, po přízemním centru se mohl pískat faul na Sora. Hned z další akce zakončoval nad Tiehi. V deváté minutě po parádním pasu Traorého pádil po pravé straně Douděra, přihrávku pod sebe obrana domácích srazila, místo druhého pokusu to zkusil slávistický pravý bek sám střelou z úhlu, čímž ovšem Fitzsimons počítal. Ve dvanácté minutě Tiehi na hraně ofsajdu našel Traorého, tomu střela vůbec nesedla. V 17. minutě se Fitzsimons poprvé opravdu zapotil, když se do míče z nějakých dvaceti metrů opřel Usor. Parádní robinzonáda poslala míč na roh, z něj hlavičkoval mimo branku Santos. Ve 21.minutě už udeřilo, Usor vysunul po pravém křídle Traorého, jeho přízemní centr našel Sora, jehož bomba se od břevna odrazila za čáru - 0:1. Slávisté se uklidnili, možná až příliš a šance během další desetiminutovky tolik nepřibývaly. potom z nevinné akce Usor nejprve prováhal možnost zakončit, ovšem míč zasekl a nabil opět Sorovi, který bezpečně po zemi uklidil míč k levé tyči - 0:2. Za dvě minuty nejprve domácí poprvé vystřídali, vzápětí hráč domácích Pecci sestřelil loktem do obličeje Ewertona. Po krátké strkanici, kdy inkasoval žlutou kartu rozkohoutěný Mandous, se pro domácího hráče objevila v ruce hlavního rozhodčího červená. Slávisté dostali k dispozici hodinovou přesilovku. Po Ewertonově napadání to zkusil zpoza vápna Sor a dal vyniknout gólmanovi domácích. To Ewerton s domácím gólmanem slitování neměl a Traorého přízemní přihrávku proměnil poklidným úklidem ke stejné tyči jako před ním Sor - 0:3. V samotném závěru zaujal trenér domácích Abraham Paz, který parádním volejem zakopl balón směrem k přilehlému letišti, ostatně již před zápasem jsme se odzvěděli, že hrál španělskou ligu a připsal si dokonce skalp Barcelony. Hlavní rozhodčí však pro jeho kousek neměl pochopení a ohodnotil jeho počínání další červenou kartou, kterou jej poslal dokoukat zbytek zápasu na tribunu. 

 Do druhé půle domácí vyměnili hned tři hráče. Ve 49. minutě pláchl po levé straně Sor, míč před ním vypíchl Pons a před Usorem, který by zakončoval do prázdné, zasáhl Fitzsimons. V 51. minutě zahrozili domácí, po získání míče na půlící čáře dostal prostor Valarino, vykoupal už ve vápně Santose, ovšem jeho zakončení zblokoval Ousou. V 53. minutě sáhl do sestavy trenér Trpišovský a poslal hned čtveřici nových hráčů. Na umělou trávu vyběhli Jurásek, Fila, Jurečka a Lingr, dohráno měli Oscar, Traoré, Ewerton a Sor. Pouhé čtyři minuty stačilo nejlepšímu střelci červenobílých z minulé sezóny, aby si otevřel účet i v této sezóně - Usorovu ránu gólman domácích pouze vyrazil a dobíhající Lingr doťukl míč za souhlasu pomezního do prázdné branky. Přestože domácí reklamovali jeho ofsajdové postavení, gól platil - 0:4. V 64.minutě Juráskův centr přizvedl jeden z beků, k míči se dostal na malém vápně Tiehi, ale opět hlavičkoval vysoko nad. Necelých dvacet minut před koncem nahradil Tiehiho Valenta, vzápětí centr Douděry doplachtil na hlavu Fily, tomu byla branka malá. Podobně tomu bylo o dvě minuty později když Usor s Lingrem připravili mladému forwardovi parádní střeleckou pozici na hranici vápna, bomba letěla vedle. Vzápětí se do tutovky dral Douděra, jeho zakončení na dlouhou nohu vyrazil gólman. Hned za další akce zakončoval opět Douděra, když na malém vápně zkoušel usměrnit nepovedenou střelu Valenty, ale branku minul. Za další minutu dostal dobru kolmici Jurečka, pálil nad branku. do souboje o co největší zahozenou šanci se přihlásil Lingr, kterého našel přízemním centrem Usor, balón skončil na tyči. V 86. minutě Fila vypracoval ideální pozici pro Jurečku, ten pověst střelce nepotvrdil a dal vyniknout Fitzsimonsovi, z pokračující akce Lingr poslal míč pod sebe na Filu, jeho zakončení rybičkou pokryl opět Fitzsimons. Ke klasickým devadesáti minutám přidal přesný islandský sudí pouze dvě minuty a vzhledem k tomu, že centr Juráska z rohového kopu v poslední z nich obrana soupeře s přehledem odvrátila, byl největším vzrušením závěru zápasu zvuk letadla přistávajícího těsně vedle hřiště. Do domácí odvety si tak červenobílí vezou čtyřbrankový náskok.

2. předkolo - Čtvrtek 21. 07. 2022 19:00

Evropská konferenční liga, 2022/2023
0 - 4
0 - 3
St. Joseph's FC
St. Joseph's FC

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

20. Yira Sor
30. Yira Sor
45. Paixao Da Silva Ewerton
57. Ondřej Lingr

Komentáře (342)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé