Evropská konferenční liga

Panathinaikos - Slavia 1:1

Slavia postoupila do play-off Evropské konferenční ligy, když remizovala na hřišti Panathinaikosu 1:1. Slavia byla v první půli pod velkým tlakem, naštěstí udržela remízu. Ve druhé půli brzy inkasovala a teprve poté vyrovnala hru. Závěr už si pohlídala a v nastaveném čase navíc potrestal chybu v rozehrávce domácích střídající Jurečka.

Trenér Trpišovský nahradil vykartovaného Santose Kačarabou, jinak postavil úplně stejnou základní sestavu jako před týdnem v domácím zápase. Domácí udělali naopak hned několik změn, do útoku postavili už od začátku Šporara, vykartovaného Palaciose nahradil Vagiannidis. Do sestavy se také dostal levý obránce Juankar a stoper Schenkeveld. Domácí klub nechal trávník před zápasem pokropit natolik, že na začátku zápasu na hřišti stála voda. Obrovskou tutovku spálili domácí už ve druhé minutě, Juankar utekl Schranzovi do vápna Slavie, na zadní tyči našel Šporara, který ve skluzu trefil tyč! Ve chvíli, kdy sudí Bankes pustil faul na Douděru a pravý bek Slavie ležel zraněný na hřišti, poslali domácí míč právě do jeho prostoru na Juankara a další nebezpečný centr hasil na poslední chvíli Ousou. První střelu Slavie si připsal z přímého kopu Christ Tiehi, bránu těsně minul. Domácí spoléhali především na dlouhé pasy na nabíhající hráče za obranu, především Juankara. Sešívaní byli pod tlakem soupeře, k míči se prakticky nedostávali a když už ano, tak o něj velice rychle přicházeli, nebyli vůbec schopní převzít kontrolu nad míčem na delší dobu. Ve 20. minutě mohli jít slávisté do brejku po ubráněném rohu, jenže Oscar naprosto jednoduše přišel o míč a na druhé straně musel Mandous likvidovat těžkou střelu Cantalapiedry! Až v polovině první půle, těsně před občerstvovací přestávkou, sešívaní podrželi míč, do šance se ale nedostali a nakonec o něj přišli nepřesnou dlouhou přihrávkou. Naprostou tutovku si slávisté připravili v 30. minutě, když zastavili další přihrávku na Juankara a vykombinovali až na hranici vápna pro nehlídaného Douděru, ten z vyložené pozice bránu trestuhodně přestřelil! A trest opravdu mohl přijít, když domácí prostrčili míč středem za obranu na Šporara, kterého skvěle vychytal Mandous! Další závar ve vápně Slavie zastavili slávisté jen se štěstím a mohli být rádi, že se nepískala penalta po faulu na Kotsirase. Jak se blížil konec poločasu, emoce na hřišti začaly planout trošku silněji, sudí musel udělit dvě žluté karty. Tu viděl také Mandous, když vyběhl mimo vápno, ale neodehrál míč hned a následně fauloval Šporara. Ten sice pádu hodně přidal, přesto se kopal přímý kop, ten poslal Magnusson vysoko nad bránu. Po dalším přímém kopu šel Mandous ven z brány a chtěl jej boxovat, trefil však Schenkevelda a ten musel být na hřišti ošetřován. Slávisté nakonec udrželi nerozhodný stav až do konce čtyřminutového nastavení a mohli být moc rádi, že při odchodu do kabin svítily na ukazateli skóre stále dvě nuly.

V poločase nestřídal žádný z trenérů. Hned v první minutě druhé půle střílel Olayinka, byla to však málo nebezpečná pozice a míč navíc letěl mimo. Po faulu na Traorého rozherávali sešívaní přímý kop na straně pokutového území, centr ale jen proletěl vápnem a nenašel vůbec nikoho. Na druhé straně Mandous skvěle konečky prstů nadzvedl centr z levé strany a míč tak přeletěl nabíhajícího Šporara. Na konci 57. minuty už ale Slavia inkasovala. Schranz tentokrát nechytil Juankara, ten nacentroval do malého vápna a tam Kačaraba neuhlídal Šporara, který zblízka lehce skóroval - 1:0. Trenér Trpišovský brzy poté poslal do hry Ševčíka s Usorem místo Traorého s Lingrem. Obraz hry se ze strany Slavie trošku zlepšil a hra se opticky vyrovnala, Panathinaikos však stále hrozil dlouhými míči. Polovinu poločasu ukončil střelou z 20 metrů Ševčík, bránu o metr minul. Pak přišla na řadu opět občerstvovací přestávka. Po ní dokonce Slavia začala mít více ze hry, soustředila se však primárně na držení míče a bránu soupeře neohrožovala. V 80. minutě stoper Magnusson podcenil míč mířící za čáru, Ševčík jej stihl na hřišti a Magnusson jej kopl vší silou do obličeje, viděl jen žlutou kartu. Při následném přímém kopu hledal Usor Olayinku, neúspěšně. Panathinaikos se v závěrečné desetiminutovce dostali k centru z přímého kopu a následně k rohovému kopu, ten slávisté ubránili. Nadále to vypadalo, že zápas kontrolují. Na hřišti tou dobou už byli Masopust s Jurečkou místo Douděry s Tiehim. Na začátku sedmiminutového nastavení trefil Šporar tvrdou střelou zpoza vápna Ousoua. V 94. minutě dobře získal míč Oscar, sice o něj brzy přišel, ale tlačil na Kampetsise, který chybně nahrál brankáři, míč získal Jurečka, udělal kličku brankáři a z úhlu poslal míč do sítě - 1:1! V závěru zápasu už se nic nestalo a Slavia mohla slavit postup! V play-off EKL se utká s Rakówem Czestochowa, první zápas za týden bude hrát venku.

3. předkolo - Čtvrtek 11. 08. 2022 19:30

Evropská konferenční liga, 2022/2023
1 - 1
0 - 0
Panathinaikos F.C.
Panathinaikos F.C.

57. Šporar

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

90. Václav Jurečka

Komentáře (591)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé