Fortuna liga

Jablonec - Slavia 2:3

Po těžkém čtvrtečním souboji v Athénách, který skončil postupem do play-off EKL, zajížděla Slavia v rámci třetího ligového kola do Jablonce. V zápase jí všechno hrálo do karet - rychlá červená pro domácího Surzyna potrestaná gólem z přímého kopu, ovšem potom předvedla, že proti deseti prostě hrát neumí a k výhře dokráčela s hodně velkým štěstím. Na vlastní gól brankáře Hanuše odpovědět parádní trefou z trestného kopu Polidar, na Traoého trefu zase pohotovým zakončením Chramosta a červenobílí fanoušci se modlili hlavně při dalekonosném pokusu Kratochvíla. 

Trenér Trpišovský - trochu dle očekávání - udělal v sestavě spoustu změn. To největší bylo rozestavení se dvěma útočníky, když se vedle sebe na hrotu postavili Schranz a Tecl. Levou stranu hřiště obsadili David a Matěj Juráskovi, vpravo záda mladému Usorovi poprvé v základní sestavě kryl Masopust. Střed hřiště dostala na starost dvojie Ševčík - Tiehi, do obrany ke Kačarabovi naskočil Santos, vše z pozice jedničky jistil Mandous v brance. Domácí trenér Horejš do sestavy mimo jiné nasadil hned dva hráče hostující ze Sparty - Sejka na hrot a Polidara na levý kraj obrany, na pravý kraj zálohy se potom postavil Šulc hostující na severu Čech pro změnu z Plzně. Kapitán domácích, čtyřicetiletý Hübschman, který na konci loňského roku odehrál v dresu Sparty Silvestrovské derby, se v této sezóně zasunul do středu obrany.

Slavia ve svých tradičních dresech začala vlažně, po autovém vhazování se na prahu třetí minuty objevil před Mandousem Jovovič, ale napálil míč pouze do hostujícího gólmana. Domácí pokračovali v nepříjemném presinku a dostávali hosty pod tlak, prostor ke střele si našel Kratochvíl, ale jeho pokus byl slabý. V šesté minutě se změnil poměr sil na hřišti, po dlouhém pasu Usor předskočil Hübschmanna, snažil se najít Schranze a jeho přihrávku srazil rukou Surzyn. Rozhodčí jeho počínání ocenil červenou kartou a k tomu si míč postavil Usor a parádní ranou otevřel skóre - 0:1! Slavia se samozřejmě nadechla a sevřela domácí okolo jeho branky. Několik cenrů obrana domácích odvrátila, krátce na to pádila na domácí branku dvojie Tecl - M.Jurásek, ale přihrávku před prázdnou branku překazil Polidar a ve finále se mával ofsajd. V 16. minutě prošel po levé straně Schranz, našel Tecla, jeho zakončení lapil Hanuš.  V osmnácté minutě obrana domácích odvrátila centr Davida Juráska jenom k Tiehimu, ten si ještě pozici vylepšil kličkou, ale i on pálil jenom do rukou Hanuše. Slavia domácí mačkala, ale druhý gól nepřicházel, střely Usora a Ševčíka domácí obrana zblokovala, naopak na druhé straně pozlobil několika kličkami Jovovič, kterého na hranici vápna nakonec zastavil Santos. Ve 29. minutě za dlouhým nákopem pádil Usor, jeho rána z úhlu pořídně štípla domácího gólmana, ale zatím jediný střelec zápasu si po svém střeleckém pokusu vyžádal lékařské ošetření. Vypadalo to na problémy s levým lýtkem, ale mladý střelec se do zápasu záhy vrátil. Jablonečtí zazlobili po té, co Jovovič pustil míč Sejkovi, tom rána nesedla. Po dalším obehrávání soupeřovy branky přišel o míč Schranz a zatáhl za záchrannou brzdu, za což nemohlo přijít nic jiného, než žlutá karta. Podobně byl oceněn zákrok Sejka na odkopávajícíh Masopusta. Hlušší pasáž oživila akce Masopusta, který nejprve špatně přihrál, ale balón nalitý od jednoho z beků napálil z voleje, Hanuš kryl. V poslední minutě první půle se do pokutového území vrhnul Kratochvíl a Jablonec požadoval po sudím penaltu za ruku, leč ani po komunikaci s videorozdočím nebylo nalezeno nic, proč by měl mít pokutový kop nařízen. V samotném závěru Matěj Jurásek překvapil odvážným průnikem středem, po jeho ráně Hanuš vyrazil na roh. Slavia dlouhou přesilovku využila pouze jedním gólem z kopačky Usora, který padl z trestného kopu hned po vyloučení Surzyna. Do přestávky šla s tím, že zdaleka ještě nemá vyhráno. 

Do druhé půle udělal trenérský štáb dvě změny, na hřiště už nevyběhl Moses Usor a s číslem šest jej nahradil jeho parťák z jarního tažení "béčka" třetí ligou Daniel Šmiga, dále v kabině zůstal exjablonecký Schranz, toho nahradil Traoré. Obraz hry se nezměnil, Slavia kombinovala okolo pokutového území, zdálo se, že neúčelně, ale hned v 51. minutě přišel druhý gól za zády Hanuše. Ševčík s Tiehim poslali po křídle Traorého, jeho centr srazil Šulc na tyč, odtamtud se míč odrazil na rameno bezmocného Hanuše a zamířil do sítě - 0:2. Hostující kotel vyvolával střelce Tecla, kterému byl centr určen. V 55. minutě Šmiga fauloval v nebezpečném prostoru Považance a trestný kop z ideální pozice měl k dipozici i Jablonec. Polidar si s ním poradil podobně jako Usor - 1:2. Slávisté si tedy dvogólové vedení dlouho neužili, oslabení domácí byli stále na dostřel. Za tři minuty došlo ke střetu Sejka s Kačarabou. Zatímco domácí hráč se rychle zvedl, s Kačarabovým kolenem to vůbec nevypadalo dobře - do hry okamžitě naskočil Holeš. Hned vzápětí Ševčík nejprve z dobré pozice napálil Hübschmana, ovšem odražený balón okamžitě prostrčil mezi stopery na Traorého a ten se nemýlil - 1:3. Asistence byla to poslední, co v zápase stihl, vzápětí byl nahrazen Hromadou. V 71. minutě po odvráceném rohovém kopu Holeš sklepl míč pro Šmigu, ten svou střelu schoval za obránce, ale Hanuše nepřelstil. V 73. minutě jako by hosté vypadli z role a nechali se zatlačit před vlastní branku. Šulc si navedl míč na střed, jeho rána trefila střídajícího Chramostu a od něj zamířila za záda bezmocného Mandouse. Bylo zaděláno na drama. Čtvrt hodinky před koncem skončil zápas pro Masopusta, byl nahrazen Olayinkou, který si opravdu místo něj stoupl na post pravého beka. Slavia i nadále držela míč na kopačkách a hledala nějaké cestičky k pojištění náskoku a na druhé straně stále hrozilo, že se Jablonec dostane do nějakého brejku, Červenobílým fanouškům zatrnulo, když se nedohodli Santos a Mandous a za dlouhým nákopem se hrnul Šulc, situaci nakonec vyřešil Holeš. Na poslední minuty nahradi Šulce exslávista Malínský. Domácí se nadechli k náporu: Považanec vybojoval rohový kop, po něm Kratochvíl vracel míč do vápna, Mandous se k němu nedostal a Kubista obloučkem přes hlavu minul branku o chloupek. V 94. minutě, když už červenobílí u rohového praporku tahali čas přišla jednoduchá ztráta míče a slávistickým fandům se málem zastavilo srdce. Kratochvíl zpoza půlky hřiště práskl do balónu, který přeletěl zoufale se vracejícího Mandouse a dohopkal těsně vedle prázdné branky. I přes tuhle infarktovou situaci nakonec červenobílí odvážejí tři body, ovšem výkon, jaký hráči předvedli proti oslabenému soupeři, byl hodně rozpačitý.

Trenér SKS Jindřich Trpišovský: Upřímně jsem nečekal, že to budou takové nervy, protože jsme netušil, jak špatný výkon předvedeme do defenzivy. Měli jsme ten zápas dohrát do vysokého rozdílu a ne soupeře dvakrát pustit na dostřel. S ofenzivou jsem spokojen, tam to bylo v pořádku, dali jsme tři góly a měli spoustu dalších šancí, ale v defenzivě jsme byli obrovsky laxní a na některých postech jsme nedosahovali potřebné úrovně. Usor má skvělé zakončení jak ze hry, tak ze standardních situací. Jsme rádi, že spoli s Tiehim máme další varianty a standardní situace po odchodu Nica. On je zatím hodně křehký, po Zlínu měl naražený bok, teď si stěžoval na koleno. S Kačarabou to vypadá hodně vážně, ze zdravotních důvodů střídali i Schranz a Ševčík, pokopaní jsme po tomhle zápase hodně.

Trenér FK Jablonec Tomáš Horejš: To vyloučení hrubě ovlivnilo utkání. Musím kluky pochválit, Slavii jsme vzdorovali v deseti a na konci sahali i po bodu, cením si toho, kluky to stálo hodně sil. Nechtěli jsme zalézt, proto jsme do hry neposlali dalšího obránce, ale zatáhli záložníka Šulce. Škoda že to Kráťa v závěru netrefil, to mohla být třešnička na dortu. Viděl jsem tam věci, na kterých se dá stavět dál, takovýhle zápas nás musí posunout.  

3. - Neděle 14. 08. 2022 16:00

Fortuna liga, 2022/2023
2 - 3
0 - 1
FK Jablonec
FK Jablonec

54. Polidar; 73. Chramosta

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

8. Moses Usor
51. vlastní branka
60. Ibrahim Traoré

Komentáře (449)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé