Evropská konferenční liga

Slavia - Raków 2:0 po prodloužení

Slavia sehrála v Edenu jeden z nejemotivnějších zápasů, přestála šance soupeře v prvním poločase a začátku druhé půle a skórovala krásnou střelou Usora. Pak soupeře tlačila, další šance však vychytal brankář Kovačevič a zápas šel do prodloužení. Když už to vypadalo, že se budou kopat penalty, Olayinka našel centrem na zadní tyči Schranze a ten ve 122. minutě poslal Slavii do základní skupiny Evropské konferenční ligy!

Trenér Trpišovský do klíčového zápasu o pohárový podzim postavil sestavu se stopery Ousouem a Santosem, na post levého obránce postavil médii vzývaného Davida Juráska, před ním hrál Moses Usor. Na pravé straně se o křídelní povinnosti dělili Masopust s Douděrou. Očekávanou záložní trojici Holeš, Ševčík, Traoré doplnil na hrotu útoku Stanislav Tecl. Hostům se oproti prvnímu zápasu do sestavy vrátila jejich uzdravená opora, brankář Kovačevič. Na hřišti se sestava Slavie poskládala do rozestavení 3-5-2 s Masopustem na postu pravého stopera a Usorem jako druhým útočníkem. Slavia začala dobře, už v první minutě utíkal po křídle Tecl, neměl ale dostatečnou podporu a když počkal na spoluhráče, ti byli už pokrytí, takže Traoré ani pořádně nevystřelil. Hosté odpověděli ještě větší šancí, po rohovém kopu zakončoval ve vápně Rundič, pumelicí bránu přestřelil. Slavia si pak ve výborné atmosféře vytvořila územní převahu, ale v nadějných situacích vždy chyběla přesnost v přihrávkách, a tak zakončení nepřicházela. Ne zcela přesnou malou domů se pokusil dostihnout Usor, ale byl už příliš blízko Kovačevičovi a nezvládl píchnout míč přes něj. Traoré pak střílel zpoza vápna slabě a nepřesně. Po ztrátě míče Holeše mohl jít do brejku Musiolik, naštěstí si komicky ukopl míč až za brankovou čáru. Obrovskou šanci pak měli hosté na druhé straně, na malém prostoru na kraji vápna si vyměnili několik přihrávek, až mohl střílet Lopez, skvěle ho vychytal Mandous a dorážku pak Lopez poslal do tyče! V další rychlé akci hostů odvracel na poslední chvíli Ousou na roh před Musiolikem. Po něm pálil z voleje neskutečně Gvilia a míč proletěl jen těsně vedle tyče Mandousovy brány. Slávisté sice měli územní převahu, šance si však vytvářeli výhradně hosté. Po centru z levé strany se za míčem dral Tecl, v souboji na malém vápně spadl a sešívaní chtěli penaltu, sudí Pawson však ukázal jen k rohovému praporku. Následovaly další minuty výrazné, ale naprosto neplodné převahy Slavie. Raków umně zahustil prostor před vlastním pokutovým územím a slávisté se do něj nebyli schopní prokombinovat. Do kabin se tak šlo za stavu 0:0, za který Slavia vlastně mohla být ještě ráda.

Do druhé  půle trenér Trpišovský nestřídal, hosté naopak vyměnili dva ze svých tří ofenzivních hráčů, Nowaka a Musiolika. Sudí Pawson rozvířil emoce v Edenu písknutím dvou sporných útočných faulů slávistů a přišla další tutovka hostů, střídající Wdowiak utekl Holešovi i Santosovi, předložil míč do vápna Gutkovskisovi, který poslal míč zřejmě o Ousoua mimo tři tyče. Ševčík pak ztratil míč na vlastní polovině, poslal k zemi Gviliu a mohl být rád za žlutou kartu. Z přímého kopu pak Lopez napálil míč do dvacáté řady. Místo šancí Slavie však přicházely šance hostů, Santos se nechal lehce obejít a v tutovce byl Wdowiak, obešel Mandouse, ale z úhlu trefil jen boční síť. Až v 61. minutě kopala Slavia roh, ze skrumáže se míč odrazil bohužel přímo do náruče Kovačeviče. A v 62. minutě to konečně přišlo. Ševčík neskutečně udržel míč na polovině hřiště ve hře, poslal parádní křížný pas na rozběhnutého Schranze, ten připravil střeleckou pozici Usorovi, který svou typickou křížnou střelou rozvlnil síť - 1:0! Slávisté se dostali do varu, zvýšit mohl z přímého kopu opět Usor, ale nepříjemnou střelu Kovačevič kryl. A opět Usor, po krásném křížném míči Lingra na Schranze se akce vyvinula až ke střele Usora uprostřed vápna, Kovačevič vyrazil. Slávisté byli k nepoznání, tlačili se za druhým gólem, prakticky nepouštěli soupeře za půlku, posílali do vápna centry a hosté se bránili jen se štěstím a vypětím všech sil. V 75. minutě si lehl na trávník naprosto vyčerpaný Usor, kterého vzápětí vystřídal Provod. O chvíli později nahradil také Davida Juráska Oscar. Tlak Slavie se tím bohužel rozmělnil a hosté se dostali zpět do hry. Oscar fauloval za žlutou kartu a centr Lopeze z přímého kopu ze strany proletěl malým vápnem bez zásahu kohokoliv z hráčů na hřišti. Schranzův centr si pak ve vápně našel Oscar a hlavou donutil Kovačeviče k fantastickému zákroku. Lingrovu střelu pak Kovačevič neméně skvěle reflexivně vyrazil nad bránu na roh. Ševčík jen minutu nato místo přihrávky na úplně volného Olayinku zvolil střelu z extrémně těžké pozice, která neměla šanci na úspěch. V závěru nastaveného času ještě hlavičkoval Santos v těžké pozici mimo a bylo jasné, že se bude prodlužovat.

Chyba Oscara na začátku prodloužení poslala hosty do akce čtyři na tři, střelu Gutkovskise naštěstí kryl Mandous. Brzy po startu prodloužení nahradil unaveného Ševčíka Tiehi a v 97. minutě mohl poslat Slavii do dvoubrankového vedení, jeho pěknou střelu na zadní tyč vytáhl Kovačevič na roh. V závěru první části prodloužení měli zase šanci hosté po faulu Schranze, Lopezův centr z přímého kopu sešívaní v malém vápně odvrátili. Velkou šanci ve 110. minutě neproměnili slávisté, když střílenou přihrávku Provoda nikdo neusměrnil a následně Traoré v dobré pozici ve vápně vybojoval jen roh. Schranzova hlavička z tohoto rohu mířila nad bránu. Bohužel tlak Slavie drobily zbytečné útočné fauly v soubojích. Čas tak ubíhal, aniž by se sešívaní dostávali do vápna soupeře. Schranzův volej ve 120. minutě proletěl těsně vedle brány. To už se hosté znatelně snažili zdržovat hru, ale nebylo jim to nic platné, centr Olayinky na zadní tyč obránci hostí už nestihli odvrátit a Schranz poslal míč do sítě - 2:0! Poslední minutu hrací doby slávisté ustáli a mohli slavit postup do základní skupiny Evropské konferenční ligy! Los základních skupin proběhne v pátek ve 14:30, Slavia bude nasazená v prvním koši.

Trenér hostí Marek Papszun zhodnotil zápas takto: "V první řadě chci poděkovat oběma týmům a štábům za to, co se tu odehrálo. Bohužel naše cesta dnes končí, přestože jsme dělali maximum. Myslím, že jsme zastupovali dobře nejen naše město ale i naši zemi, získali jsme spoustu zkušeností. Viděli jsme, jak to chodí na špičkové úrovni. Doufám, že tyto zkušenosti využijeme. Samozřejmě je to pro mě nepříjemné, že jsme nepostoupili, přestože jsme dělali maximum. Je to škoda, dnes jsme neměli štěstí. Gól v poslední minutě je to nejhorší, co se může stát. Myslím, že oba týmy už čekaly na penalty a pak přišel gól v nastavení. Celý dvojzápas hodnotím tak, že nám štěstí nepřálo, nevyužili jsme šance, kdybychom dali první gól, mohl se zápas vyvíjet jinak. Musíme se zaměřit na další průběh sezóny, musíme se vrátit domů a makat. Drželi jsme míč, protože jsme vyhráli první zápas. Nechtěli jsme spěchat, nesnažili jsme se jít agresivně do akce. Slavia hrála tak, že jsme neměli moc na vybranou, je to i součást strategie, soupeř znervózní, když míč držíme my. Přeji každému mužstvu, aby si s tak dobrým soupeřem vytvořilo tolik šancí jako my. Je to fotbal, lze to hodnotit různě, měli jsme několik šancí. Vím, že jsme udělali maximum pro to, abychom vyhráli. Kdybychom dali doma o branku více, dnes by to také vypadalo jinak. Ale vyhráli jsme jen o gól, nemá cenu řešit, co by kdyby. Vrátíme se k těmto zápasům a budeme je analyzovat. Závěry z těchto zápasů si dovolím tady neříkat veřejně. Je pro mě velká pocta, že jsem byl tady v Česku srovnáván s Jindřichem Trpišovským, je to trenér, který má na kontě více úspěchů než já."

Jindřich Trpišovský komentoval zápas takto: "Složitý zápas, přivezli jsme si jednobrankové manko a stáli jsme proti týmu, který má defenzivní styl zažitý. Bylo strašně těžké se tam dostávat. Vstoupili jsme do zápasu dobře, ale nedokázali jsme vytěžit žádnou zajímavou situaci, výkon byl dobrý ale bez finále. Vázla nám klíčová přihrávka do poslední třetiny hřiště. Hráli jsme pozorně do defenzivy, ale přesto se soupeř dostal do gólovky. Lopez se individuální kvalitou dostal do šance a Mandous nás podržel. V druhé půli jsme po gólu Usora a prostřídání převzali otěže zápasu, měli jsme šance, ale nic nám tam nepadlo. Byla to bitva se vším všudy a nakonec se nám podařilo odvrátit penalty, do kterých se nám nechtělo. Jsme rádi, že nás frenetické publikum dotlačilo ke druhé brance. Ivi Lopez je výjimečný hráč, nepamatuji se, že bychom v poslední době čelili takové individualitě v ofenzivě. Vše nebezpečné, co Raków měl, šlo přes něj. V prvním zápase nás vytrestal, celá ofenzivní síla Rakówa vychází z něj. Věnovali jsme se mu a přesto měl dva klíčové situace v zápase. Soupeř měl skvělou defenzivu, velký rozdíl oproti Panathinaikosu, což byl vyloženě ofenzivní tým. Projít přes Panathinaikos a Raków bylo strašně složité, opravdu jsme si tu skupinu museli zasloužit. Opravdu už s nimi nechci hrát, a to myslím jako kompliment. I hráči uznávali kvality našeho soupeře, je opravdu těžké proti nim hrát. Když takového soupeře dostanete, hledáte jeho slabá místa a na co si dávat pozor. Při studování Rakówa jsme našli velmi málo věcí, jak jim vstřelit branku. Jedna z nich byla centr na zadní tyč po jejich levé straně, nakonec jsme z toho dali branku. Zápasy s Rakówem byly těžší než některé zápasy, které jsme hráli ve skupinách v minulých dvou sezónách. Byla to hodně náročná kvalifikace. Tady se hrálo o dalších šest zápasů pro klub. Máme hodně nových hráčů, kteří potřebují hrát takové zápasy, viz první zápas a jeho průběh. Opravdu moc děkujeme lidem, co přišli, za ten zážitek. Kulisa byla famózní. Po brance na 1:0 jsme se upozorňovali na postavení vzadu, ale cítili jsme, že máme navrch a že můžeme soupeře zatlačit. V prodloužení jsme tomu byli blíž, ale na konci bylo vidět, že toho máme dost, hlavně stopeři, Holeš, Aiham i Santos odehráli celých 120 minut a hráli na ně čerství hráči. Opravdu jsem měl radost po druhé brance, že nemusíme kopat penalty. V té době už jsem přemýšlel, jak poskládáme střelce na penalty, bylo to velké vysvobození a velká euforie. Je to skvělý zážitek a mám strašnou radost, že to rozhodl gól ze hry a ne loterie penalt. Dřív jsem říkal, že víc než Sevilla se už nedá zažít, ale teď mi přijde, že tohle je ještě víc. Postupový gól do skupiny - obojí je nádherné, je skvělé to zažít. Tyhle zápasy jsou vždycky o klíčových momentech a pro nás tím byla práce Ševčíka před první brankou. V první půlhodině mi přitom přišel těžký, neměl takovou šťávu a litoval jsem, že jsme ho postavili do zápasu s Pardubicemi. Teď cítíme, že v některých věcech jsme silní a některé se učíme. Chybí nám pas za obranu, Petr je jeden z mála, který to má v popisu práce a je to jeho silná stránka. Chtěli jsme takové míče hrát častěji, ale buď jsme se do takových situací nedostávali nebo jsme dali ten míč špatně. Klíčový také byl klid Ivana Schranze. Potřebujeme víc takových přihrávek jako byla ta Petra Ševčíka. Prosím, ať nám při losu vyjde Irsko, chci Shamrock Rovers, případně Linfield. West Ham by byl také super, pokud by přijel Cuf se Sukem. Podavači míčů dnes - kéž by tak podávali častěji a na všech zápasech. Byla to pro nás důležitá věc, jak zrychlit hru, pomáhá to fotbalu. Trojité střídání byla reakce na vstup do druhého poločasu. Chtěli jsme si nechat některé prvky toho zápasu až do jeho druhé poloviny, chtěli jsme na to mít hráče. I Standa dostal takový úkol, aby utahal obranu soupeře co nejvíce, Lingr s Olayinkou byli připravené střídání. Doudis si už stěžoval na tříslo, cítili jsme, že potřebujeme zvýšit výškovou převahu na zadní tyči, takže to bylo také připravené. Jak nás tenhle výsledek nakopne, to uvidíme hned v neděli. Určitě nás to nakopne, ten tým dnes ukázal, že má energii. Mám radost třeba ze Santose. Potřebujeme zvednout válečnictví, hráči se těmito zápasy učí hrábnout do nekomfortní zóny. Tohle jsou zkušenosti, které nikde nekoupíte nebo nenakooukáte v televizi. Hráči se učí zvládat stresové momenty, jsem rád, že to tým odbojoval, je to hodně o mentalitě a nastavení se, chtít se porvat se soupeřem. V prvním zápase jsme v tomhle propadli. Opravdu mám radost z těch podzimních šesti zápasů a doufám, že jich bude ještě víc. Tiehi přijde do zápasu pomůže, Santos zvládne 120 minut, Usor se prosadí, Mandous chytne gól. Věděli jsme, že budeme hrát na dva útočníky, ale hodně jsme řešili, jestli hrát vzadu na čtyři nebo na pět, nakonec jsme se včera rozhodli hrát na pět. Provi měl trhlinu ve svalu, tlačili jsme ho už do prvního zápasu v Polsku, nakonec se rozhodl se připravit až na odvetu. Zvládl to skvěle, pomohl nám v soubojích, i takticky bylo vidět, že umí ukočírovat hráče kolem sebe. Yira Sor dělal včera všechno možné, ale je to zranění v tříselné oblasti, které pořád cítí. Za poslední měsíc absolvoval jeden trénink na Panathinaikosu. Tím, že jsme postoupili dál, tak je za mě jeho přestup bezpředmětný. Je potřeba, aby se dal do kupy a ukázal se v Evropě. Myslím, že není dobré hráče prodávat, když není v topu. Je pro nás rozdílový hráč na hrotu. Doufám, že zůstane a dá se co nejdříve do kupy. Že dává Schranz důležité góly, to určitě není náhoda. Umí si najít míč ve vápně. Čím blíž je vápně, tím je klidnější, je v těch situacích nebezpečný. Chtěli jsme zápas rozběhnout určitými hráči a nechat si Olieho, Linžiho a Schranze na závěr, to jsou hráči, kteří jsou schopni ten zápas dohrát do šancí. Zápasy se rozhodují ve vápnech, Ivan tam je silný, jak ve vlastním vápně tak v soupeřově. Má lví podíl na našem postupu do skupiny."

playoff - Čtvrtek 25. 08. 2022 19:00

Evropská konferenční liga, 2022/2023
2 - 0
0 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

62. Moses Usor
120. Ivan Schranz

Raków Czestochowa
Raków Czestochowa

Komentáře (712)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé