Evropská konferenční liga

Sivasspor – příběh tří hvězd

Los základních skupin UECL poslal červenobílé k prvnímu zápasu skupiny G do Turecka. Ve správním středisku provincie Sivas funguje klub jménem Sivasspor. Pojďme si jej v krátkém medailonku představit.

Historie

Sivas je město, které leží v nadmořské výšce 1 278 metrů v širokém údolí řeky Kızılırmak. Jedná se o středně velké obchodní centrum a průmyslové město, ačkoli ekonomika tohoto regionu byla tradičně založena na zemědělství. Jméno města je zkrácenou formou jeho byzantského řeckého jména Sivasteia z koineského řeckého jména Sebasteia (Σεβαστεία), což znamená, že bylo pojmenováno na počest císaře pomocí titulu Sebastos , řeckého ekvivalentu Augusta.

Sivasspor Kulübü , známý jako Demir Grup Sivasspor jako svůj rok založení uvádí rok 1967, ale není to úplně přesné.

Fotbal ve městě vznikl už v roce 1932, kdy byl založen klub Sivas Gençlik, jeho hráči už tehdy nosili červenobílé dresy a bílé trenýrky. Soutěže hrál na amatérské úrovni a přerušil svou činnost v době druhé světové války. V šedesátých letech se fotbal v Turecku profesionalizoval a v každém větším městě vznikly kluby, které měly za úkol reprezentovat svůj region. Sivas Gençlik se spojil s kluby Yolspor a Kızılırmak a byl tak vytvořen Sivasspor, do jehož znaku se promítly tři hvězdy jako symboly tří zakladatelských klubů.

Profesionální fotbal začal nově vzniklý klub provozovat 1.7.1967 a to ve druhé lize. Začátky to byly krušné. Dne 17. září 1967 během zápasu proti Kayserissporu došlo ke katastrofě se 40 mrtvými a nejméně 300 zraněnými mezi fanoušky, což byla nejhorší sportovní událost v Turecku. Téměř všechny oběti byli fanoušci Sivassporu, kteří zahynuli v tlačenici poté, co v jejich řadách vypukl chaos kvůli útočícím fanouškům Kayserisporu. Mezi oběma kluby vzniklo čiré nepřátelství, které bylo ukončeno smírem v sezóně 1990/91.

 

Nejvyšší soutěž

Sivasspor zůstával v nižších soutěžích až do roku 2005, kdy vyhrál druhou tureckou ligu (pod názvem První liga TTF) a postoupil do nejvyšší soutěže, která se nazývá Süper Lig. Německý trenér Werner Lorant v první sezóně mezi elitou dovedl tým ke klíčovým vítězstvím nad kluby jako Beşiktaş a Gençlerbirliği . Na konci své první sezóny v nejvyšší soutěži skončil Sivasspor na osmém místě s bilancí deseti výher, třinácti remíz a jedenácti proher. V sezóně 2007-08 klub skončil na 4. místě se stejným počtem bodů jako týmy na druhém a třetím místě, ale s nižším gólovým rozdílem. Sivasspor měl prvenství na dosah až do předposledního zápasu, kdy byl poražen 3:5 pozdějším mistrem Galatasaray Istanbul. V sezóně 2008-09 potom přišel dosud největší ligový úspěch, když Sivassporští skončili na druhém místě. Přestože většinu sezóny vedli tabulku, po prohraném posledním zápase sezóny skončili za vedoucím Beşiktaşem o 5 bodů.

Superligové časy Sivassporu skončily sestupem v sezóně 2015/16, ale již o rok později byl tým zpět v nejvyšší soutěži a v minulé sezóně přidal do vitríny svou první velikou trofej: Turecký pohár - Türkiye Kupasi. Je třeba říci, že cestu k němu měl poněkud ulehčenou. Do finále se dostal přes dva druholigové celky a jediným opravdu náročným soupeřem byl v semifinále hraném na dva zápasy pátý celek loňské tabulky Alanyaspor. Ve finále potom čekal „starý známý“ Kayserispor, který během své cesty položil na lopatky jak mistrovský Trabzonspor, tak nám velmi dobře známé Fenerbahce, ovšem v domácí soutěži skončil těsně nad čarou ponoru na čtrnáctém místě. Finálový duel skončil v normální hrací době 1:1, v prodloužení padly tři branky, o tu rozhodující se postaral ve 113. minutě Moussa Konaté - senegalský útočník ve službách Sivassporu, který po sezóně přestoupil do Francie.

 

V Evropě

Do Evropy poprvé Sivasspor nakoukl po čtvrtém místě v roce 2008, ovšem nebyla to klasická Evropa, šlo o pohár UEFA Intertoto. Pamětníci si možná vzpomenou, že v tom roce naposledy bylo možné do klasické Evropy proklouznout z letní soutěže, které se zúčastnilo 50 týmů a jedenáct z nich postoupilo do prvního kola poháru UEFA. Českou Republiku tehdy zastupovaly Teplice, jež nestačily na Honvéd Budapešť. Sivasspor byl nasazen do druhého kola, kde si poradil s týmem FK Grbalj Radonoviči z Černé Hory, ovšem těsně před branami poháru UEFA tvrdě narazil v duelu s portugalskou Bragou.

O rok později druhé místo znamenalo kvalifikaci ligy mistrů a také tvrdou srážku s realitou, když Anderlecht Brusel první utkání doma vyhrál 5:0, odveta s výhrou 3:1 sice poněkud napravila pověst Sivassporu, ale postup už přinést nemohla. Jenom pro srovnání, Slavia ve stejné fázi soutěže vypadla se Šerifem Tirraspol. Ani v play-off nově vzniklé Evropské ligy Sivassporu pšenka nekvetla a Šachťar Doněck byl na jejich síly.

Na další účast v Evropských pohárech si Sivassporští museli počkat až do sezóny 2020/21, kdy je čtvrté místo v domácí soutěži katapultovalo rovnou do základní skupiny EL. V konkurenci Villarealu, Karabachu a Maccabi Tel Aviv si náš letošní soupeř vyšlápl pouze dvakrát na Karabach a se šesti body skončil na nepostupovém třetím místě.

Loni se mu podařilo přejít přes dvě předkola EKL, tvrdou stopku vystavila v posledním předkole Kodaň celkovým součtem 1:7 z obou zápasů. Podobné to bylo letos, kdy byl Sivasspor jako vítěz poháru nasazen rovnou do play-off Evropské ligy, kde poměrně jednoznačně zůstal na štítě pátého celku švédské ligy Malmö FF.

 

Česká stopa

Tým Sivassporu nepatří mezi klasické destinace, kam by se z České ligy přestupovalo, ale bylo období, kdy tomu tak nebylo. V létě 2011 právě do Sivassporu ze Slavie přestoupil oblíbený odchovanec červenobílých Milan Černý. Odehrál zde dvě sezóny a vstřelil tři branky. Ve stejný čas spolu s ním přišli do Sivassporu z Plzně, která po prvním titulu tvořila kádr pro ligu mistrů, Jakub Navrátil a Tomáš Rada. O rok později přibyli i Jan Rajnoch a Premier League ošlehaný Roman Bednář, který se zde domluvil na dvouleté smlouvě, ovšem vinou zánětu kosti nenastoupil ani k jedinému zápasu. Tím výčet českých hráčů v Sivassporu končí, přesto vzpomeňme ještě jedno jméno, které se váže ke Slavii – ve stejném období zde působil slovenský gólman Štefan Senecký.  Gólman, jenž v Edenu v méně slavném období odchytal čtyři zápasy.

 

Trenéři

Asi nejznámějším jménem, které kdy bylo spojeno se Sivassporem je brazilský internacionál a mistr světa Roberto Carlos, který do klubu zamířil coby trenér v létě 2013. Čeští hráči na něj nevzpomínali úplně v nejlepším, protože jeho příchod pro ně znamenal konec v klubu. Pouze Jakub Navrátil české zemětřesení v kádru přežil a skončil až o rok později.

Dalším jménem, které něco může říci českým fanouškům, je Karol Pecze. Slovenský odborník, jenž ve společné čs. lize vedl týmy Dunajské Stredy, Žiliny, Nitry a Slovanu přišel do Turecka v roce 2006, tedy v době, kdy mu bylo čerstvě šedesát let.

Současným trenérem týmu je Rıza Çalımbay (*1963). Rodák ze Sivasu je úzce spjat především s Beşiktaşem Istanbul, v němž působil po celou dobu své hráčské kariéry. V jeho dresu odehrál 494 ligových zápasů a vstřelil 43 gólů. Patřil mezi nejlepší hráče své doby a během let 1981-1992 zvládl i 38 zápasů za národní tým.

Poté, co ukončil aktivní hráčskou kariéru, Çalımbay absolvoval trenérské kurzy v Anglii. V roce 2001 se stal asistentem trenéra Christopha Dauma v Beşiktaşi, ale po krátké době na tuto funkci rezignoval a stal se postupně trenérem Göztepe , Denizlisporu a Çaykur Rizespor. V sezóně 2004-05 se stal hlavním trenérem svého domovského Beşiktaşe poté, co byl od klubu odvolán Vicente Del Bosque. O rok později sám odstoupil po devátém kole a nahradil jej Jean Tigana. Dále trénoval Ankaraspor, opět Çaykur Rizespor, následně Eskişehirspor, poprvé Sivasspor, znovu Çaykur Rizespor, Mersin İdmanyurdu, Kasımpaşu, Antalyaspor, Trabzonspor a Konyaspor. Podruhé byl trenérem Sivassporu jmenován v roce 2019.

Jak vidíme, zatímco hráčskou kariéru symbolizuje věrnost, po trenérské stránce Çalımbay procestoval drtivou většinu Turecka.

 

Současnost

V současné sezóně nemá Sivasspor na růžích ustláno. Zatím odehrál osm soutěžních zápasů a nezvítězil ani v jednom. Turecký superpohár po přesvědčivé výhře 4:0 zvedl nad hlavu kapitán Trabzonsporu, v předkole EL se ze dvou výher radovali hráči Malmö FF a v Turecké lize to zatím po dvou prohrách a třech domácích remízách 1:1 znamená patnácté místo z devatenácti.

V brance se střídají domácí gólmani Ali Sasal Vural (32 let; #35) a Muammer Yildirim (32 let; #25). Těžko říci, kdo z nich je jedničkou, prvně jmenovaný začal sezónu superpohárem, potom jej na tři zápasy vystřídal druhý a po prohře v Malmö došlo k další rošádě.

V obraně dostávají příležitost domácí borci Uğur Çiftçi (30 let; #3) a Caner Osmanpaşa (34 let; #88), doplňují je Aaron Appindangoyé (GAB; 30 let; #4), Gabonec, který kariéru odstartoval v Boavistě Porto a odchovanec Škody Xanthi Dimitrios Goutas (GRE; 28 let; #6). V záloze nejvíce naskakuje do hry norský internacionál Fredrik Ulvestad (NOR; 30 let; #23), dále Turek s německým pasem Erdogan Yesilyurt (GER/TUR; 29 let; #17), Robin Yalcin (GER; 28 let; #8), odchovanec Stuttgartu, který minulou sezónu hostoval v Padebornu a domácí Hakan Arslan (34 let; #37)

Nejlepším střelcem týmu v uplynulé sezóně byl s dvanácti brankami reprezentant Mali Mustafa Yatabaré (MAL/FRA; 36 let; #9), letos se ještě netrefil, zatím jej na pozici nejlepšího střelce vystřídal Max Gradel (YVO/FRA; 34let; #7), i když ani jeho dva zářezy o ničem příliš nevypovídají – Sivasspor zatím v této sezóně vstřelil pouze čtyři branky. Dalším útočníkem je nigerijský internacionál Leke James (NIG; 29 let; #90), jenž ostruhy získával v Norsku, hlavně v dresu Molde, letos je zatím jediným střelcem svého týmu v Evropě. Asi nejzajímavější kariéru má za sebou letní posila Kamerunec Clinton N'Jie (KAM; 29let; #10), který střílel branky v Lyonu a Olympique Marseille, mezi tím se jednu sezónu mihl v Tottehamu. Jeho poslední štací před přesunem do Turecka bylo Dinamo Moskva, kde za tři roky stihl šest branek, v poslední sezóně pouze jednu.

Jak z výčtu kádru vyplývá, Sivasspor sází na starší, zkušené borce. Jediným mladším hráčem, který se v jeho dresu letos dostává do hry, je Kader Keïta (YVO/FRA; 21 let; #28), jenž přišel do klubu před sezónou z belgického Westerlo, ovšem poslední sezónu strávil ve Švýcarsku v dresu FC Sion.

První zápas skupiny G mezi Sivassporem a Slavií se odehraje v Turecku na stadionu Sivas 4 Eylül Stadium. Stadion byl otevřen v roce 2016 a má kapacitu 27 532 diváků. Tolik lidí pohromadě na něm však nikdy nebylo, dosud nejvíc diváků bylo přítomno zápasu Sivasspor - Galatasaray 8.3.2020 a to 19 438.

Výkop je naplánován na čtvrtek 8.9. 21:00.

Komentáře (34)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Sivasspor – příběh tří hvězd

    axxoSKS (přítel SN)     před rokem 06.09.2022 07:53 |  
    10 0

    Velice zajímavý článek díky za něj. V minulé sezóně skončil Sivasspor na 10. místě - pro porovnání Fenerbahce skončilo 2.

  2. Re: Sivasspor – příběh tří hvězd

    Ragnarok     před rokem 06.09.2022 08:13 |  
    4 0

    Z představení nevypadají jako nějakcí lumeni a hráči s neskutečnou kondicí. Fotbalisti to asi budou, ale věřím naší týmové hře a kondiční převaze. Škoda, že mi nevyjde se tam podívat, určitě to musí být i zajímavý výlet.

    • Re: Sivasspor – příběh tří hvězd

      lukas6novak     před rokem 06.09.2022 12:17 |  
      12 0

      Když vezmu v potaz zápasy s Fenerbachce z minulý sezóny a to že jsem viděl pár zápasů turecký ligy z minulý sezóny tak fotbal co se hraje v turecku nám jde vyloženě na ruku. Víc fotbalovosti a míň běhání a intenzity. Lepší útok než obrana a taky starší hráči kteří byly top ale to nejlepší mají zasebou

      • Re: Sivasspor – příběh tří hvězd

        MKCZ83     před rokem 06.09.2022 14:35 |  
        6 1

        Já to vidím podobně. Složení tureckého týmu by nám mělo maximáně vyhovovat. Pokud by byl ještě ke všemu už připravený Sor, tak by to bylo hodně dobře. Ale naše záloha a krajní beci je podle mě musí uštvat tak, že v 60. minutě nebudou vědět, čí jsou.

  3. Re: Sivasspor – příběh tří hvězd

    WarszawskiMuranow     před rokem 06.09.2022 13:14 |  
    9 0

    Vyčerpávající článek, diky. Vždycky si takovéto oddychovky rád přečtu. Neštěstí jsme po těch horrorech z Pana a Rakowem tam!!!! (ten mimochodem docela ztrácí naposledy prohrál v Krakově s Cracovií 3:0 a ta jejich vychvalovaná defenziva dostává celkem zabrat .
    Teď už si jenom v klidu užít poharová utkání.

    • Re: Sivasspor – příběh tří hvězd

      kalex     před rokem 06.09.2022 13:28 |  
      10 1

      Po těch dvou nezdarech, ať už loni nebo předloni je to balzám a to i přesto, že je to až třetí soutěž. Složili jsme dva celkem silné protivníky.
      Doba byla blbá a my se pořád potýkali s početnou marodkou. Jen Tydýt asi ví, proč se v takové době soutěž nemohla upravit (bez nástavby). Ostatně uefa své soutěže upravila. Toto je přesně ten důvod, proč nikdy nebudu fandit Bolševikovi v evropě.

    • Re: Sivasspor – příběh tří hvězd

      necich     před rokem 06.09.2022 15:42 |  
      4 0

      Psychicky je to složilo což by potkalo nejspíše nás pokud bychom vypadli. Už se možná viděli v základní skupině.

  4. Re: Sivasspor – příběh tří hvězd

    Maeden (přítel SN)     před rokem 06.09.2022 15:52 |  
    2 1

    Ještě doplnění ke kádru: jako volný hráč přišel pravý křídelník Ahmed Musa, 29 let, 105x reprezentant, kapitán Nigérie. Prošel CSKA a Leicesterem, na TM má cenovku 3,4 mil.
    To zní celkem zajímavě, na druhou stranu loni hrál za podobně průměrný Karagümrük s bilancí v lize 2+2, odehrál 1740 min. / 31 zápasů. Letos bez bodu, 106 min. / 3 z.

  5. Sivasspor - příběh tří hvězd.

    Myšák     před rokem 06.09.2022 17:26 |  
    2 1

    Já už dlouho přemýšlím nad úrovní turecké ligy. Je lepší než naše? Oni mají širší základnu, je to o proti nám obrovský stát. Oni mají asi 4 mužstva na evropské úrovni, jinak nic moc. Já si myslím, že na tom budeme asi tak stejně.

    • Re: Sivasspor - příběh tří hvězd.

      torn     před rokem 06.09.2022 20:41 |  
      5 0

      Je lepší než naše. V turecké lize by sparta nebyla 3. A je tam o dost více peněz.

      • Re: Sivasspor - příběh tří hvězd.

        wimpy     před rokem 07.09.2022 11:49 |  
        2 0

        Ty peníze ale nejsou vševypovídající. Pokud by sem přišly např. Rotaň, Altintop a Danny za velkej balík, myslíš, že by to kvalitu ligy nějak zásadně zvedlo?

        • Re: Sivasspor - příběh tří hvězd.

          torn     před rokem 07.09.2022 18:15 |  
          1 0

          Jistě, jenže jistý vliv na kvalitu ligy tam je. Dokonce dost velký. A hlavní argument jsem uvedl předtím. Sparta by byla ráda v turecké lize za pohárové umístění.

          • Re: Sivasspor - příběh tří hvězd.

            wimpy     před rokem 07.09.2022 19:14 |  
            1 0

            To v naší taky. :-)
            Jen jsem chtěl říct, že Turci vyplácejí velké peníze hvězdám za zenitem. Je to tam možná zajímavé marketingově, nicméně žádná hvězda tam nejde v nejlepších letech a ty peníze tam jsou asi násobně lepší, než peníze v naší lize, přičemž ten sportovní rozdíl není zdaleka odpovídající. Ale taky bych si tedy rovnítko mezi naši a jejich ligu asi dát nedovolil.

    • Re: Sivasspor - příběh tří hvězd.

      PetCC     před rokem 07.09.2022 17:41 |  
      2 0

      Vezmuli ELO Rating, tak Česko 1398 bodů, Turecko 1433, takže asi jsou lepší. O kousek.
      Když se ale podívám na jednotlivé kluby, tak my i Plzeň jsem bodově výš, než všechny turecké kluby.
      Sparta by tam byla čtvrtá.

      Mohl bych teda napsat, jak to vypadá v naší skupině
      Slavia - 1655
      Sivasspor - 1413, trochu lěpší než Baník
      Kluž - 1500, stejně jako Slovácko
      Ballkani - 1048, nejhorší Teplice mají 1262

      Slovácko - 1500
      Köln - 1704
      Nice - 1648
      Partizan - 1533

      A pro srandu
      Plzeň - 1635
      Barcelona - 1898
      Bayern - 1963
      Inter - 1851

      My jsme v KL na ELO body šestí a pokud by z EL vypadli kluby podle předpokladů, tak by nikdo další víc bodů než my neměl.
      Samozřejmě, ty body vycházejí z minulosti, nic do budoucna to nezaručuje :-)

      • Re: Sivasspor - příběh tří hvězd.

        padre     před rokem 07.09.2022 20:20 |  
        0 0

        Nezaručuje, ale stejně to v Edenu vyhrajeme ;-))

        • Re: Sivasspor - příběh tří hvězd.

          PetCC     před rokem 07.09.2022 21:53 |  
          0 0

          Jo, ale to se musíme do nejlepší možné formy, jakou kdy Slavia měla a přitom nikdy nezaváhat.
          A proto ve skupině musí mladí a noví hráči získat důležité zkušenosti.

  6. Vyhra jinak zklamani

    demokrat     před rokem 06.09.2022 20:19 |  
    2 18

    Jak se pise nize, turecka liga je ted zhruba na nasi urovni. Hrajeme se souperem, ktery ma formu a tabulkove postaveni jako Zlin nebo Teplice. Tudiz cokoliv jineho nez poklidna vyhra by bylo prekvapeni. Osobne cekam 1:3.

    • Re: Vyhra jinak zklamani

      Ragnarok     před rokem 06.09.2022 21:38 |  
      14 4

      To není. Hrají tam opravdu špičkoví cizinci, mají velmi širokou základnu a i ten druhý sled cizinců je výborný. Ta liga má velkou kvalitu i kulisu. Náš úspěch s Fenerbachce lze brát jako mimořádný počin, i vzhledem k tomu, jak si Fenerbachce poradil se Slováckem.
      Z perfektního představení kádru tady v článku mě překvapil ten věk hráčů. Ale absolutně nemyslím, že to bude lehké. Bude to naopak hodně těžké. Sivaspor se opakovaně dostal do poháru že země, kde jsou týmy s rozpočty, o kterých se nám ani nezdá.
      Dvě výhry by nám pomohly i v národním koeficientu, kde jsou Turci jedním ze soupeřů o 15.

      • Re: Vyhra jinak zklamani

        MKCZ83     před rokem 06.09.2022 22:15 |  
        8 7

        Koeficient hovoří jinak.

        Pokud tam tahají špičkové cizince ve 30 a starší, tak je to spíš zaopatřovací ústav. Pokud by to byla tak kvalitní liga, tak by nebyli na 21. místě s koeficientem za ligami jako je izraelská, dánská, chorvatská (kde je v podstatě jenom jeden klub) a nesoupeřili o umístění s kyperskou ligou.

        Rozpočty mají vysoké primárně proto, že nesmyslně přeplácí hráče, aby jim tam vůbec šel někdo rozumný hrát. O dlouhodobé koncepci se v klubech mluvit nedá, takže ty peníze můžou klidně vyhazovat z okna, nebo je pálit v zimě v kamnech a vyšlo by to nastejno.

        Po taktické stránce jsou turecké kluby tragické. Hrají skoro výhradně sranda fotbal ve stylu "hurá všichni do útoku a bránit nebude nikdo".

        • Re: Vyhra jinak zklamani

          Ragnarok     před rokem 07.09.2022 08:27 |  
          10 2

          21. dlouho nebudou. 21 jsou proto, protože 5 let v kuse měli 3 účastníky v pohárech bez předkol a protože byly z pohárů vyloučeny jeden rok Besiktas, Trabzonspor a Galatasaray a jejich zástupci logicky na jejich místech nic neuhráli. Dále tam titul udělal tým bez koeficientu, takže v LM nic neuhrál. A to jsou zásahy, které jim pohřbily tři roky v koeficientu. TeĎ, jakmile budou hrát předkola typu Fenerbachce - Slovácko si ty body rychle nasbírají.
          Když kouknu třeba na Galatasaray, který ani nehraje poháry, tak má na soupisce Mertense, Gomise, Seferovice, Duboise, Torreiru, van Aanholta aspoustu dalších a to mi tedy jako nějaká slabá sestava nepřijde. Ta liga je mnohem kvalitnější než naše, to si nelžeme do kapsy.

          • Re: Vyhra jinak zklamani

            MKCZ83     před rokem 07.09.2022 10:56 |  
            2 4

            A jak se může stát, že v tak kvalitní a silné lize udělá titul tým bez koeficientu? Asi jako by u nás vyhrál titul Baník... To by moc o kvalitě ligy nesvědčilo.

            Známá jména tým nedělají. Turecko je nejpřeceňovanější liga v "Evropě". Se stačí podívat i na to, jak poslední dobou hraje jejich reprezentace. Chodí tam vysloužilé hvězdy a odložení hráči, kteří si chtějí jenom vydělat peníze. A ta hra podle toho taky vypadá.

            • Re: Vyhra jinak zklamani

              Ragnarok     před rokem 07.09.2022 11:45 |  
              9 4

              Úplně jednoduše. Buď je to tým jako Sparta - tým bez koeficientu a titul může v pohodě udělat. Nebo je to tým jako Leicester - tým bez koeficientu a to jsme prosím v PL. Nebo to je tým, který přišel k penězům a sestavil Galacticos - Basaksehir. A může to být i tým jako Trabzonspor, který prostě hrál předkola a v nich neuspěl, protože byl nenasazený. Je to strašně jednoduché. Jdeš do předkola EKL jako nenasazený a tři roky po sobě v 3. předkole vyfásneš Basilej, Feyenoord a třeba Partizan. To pak prostě nic neuhraješ. Spartu to dostihne taky, Plzeň taky. Proto je nutné se dostat do EKL do skupiny, proto to letos a možná příští rok bude pro ná klíčové. Bez koeficientu seš nahranej a spoléháš na štěstí při losu. Navíc, když se dostaneš do CL, máš málo peněz, protože za každé místo v 10letém koeficientu máš víc než milion EUR. A když tě vyloučí z pohárů, tak jseš naprosto v háji a maří ti to investici.
              Takže proto. Problémy mají i taková ta obnovovaná velká jména, třeba Inter je v CL ve 3. koši a kvalitou tam asi moc nepatří. Stačí výpadek v 1. sezoně. My bychom se výhledově mohli podívat do 3. koše CL, jen se tam dostat.
              Že tam chodí vysloužilí hráči za penězi, v tom se s tebou shodnu. Jednoznačně. Ale je tam i spousta hráčů v produktivním věku, viz ten Torreira, nebo tam byl Elmas jako vysloveně mladý. Často umí přitáhnout mladé hráče z Balkánu.


              Komentář byl uživatelem upraven (07.09.2022 11:47) . Zobrazit původní komentář

              • Re: Vyhra jinak zklamani

                MKCZ83     před rokem 07.09.2022 16:04 |  
                2 5

                Příklad Leicesteru mě už pomalu unavuje. To je věc, která měla pravděpodobnost tak 1:1000, možná ještě o dost větší a naprostou náhodou se stala. A už se nikdy opakovat v PL nebude. Asi jako by u nás titul vyhrál Hradec.

                Tak schválně, jaký to Galacticos Basaksehir má? Mají kádr o 2M EUR s nižší hodnotou, než my. To má být jako Galacticos?

                Ty Tvoje scénáře s tou Basilejí a Feyenoordem každý rok jsou konstrukce, která se reálně stala, nebo jenom teoretická možnost, jejíž pravděpodobnost je asi tak podobná tomu, že Leicester vyhrál titul?

                Hele, mícháš věci, který spolu nesouvisí. CL je úplně něco jinýho, než EKL... tam ti k nasazení stačí necelých 15 bodů, z čehož v Turecku z těch 15 ještě máš 5,5 bodu za národní koeficient. A když tam jsou 4 týmy, který mají hodnoty kádru přes 100M EUR, který by měli hrát pravidelně poháry, a když je nehrají, tak jsou jednoduše neschopný. Čtyři týmy v turecké lize mají dvojnásobnou nebo trojnásobnou hodnotu kádru podle TM, než my. Přesto hrají v evropských pohárech každý rok posledních 5 let mnohem větší tužku, než většina týmů ze zemí v první dvacítce koeficientu.

                Jestli tohle není ukázka nejpřeceňovanější ligy v Evropě, kde ten fotbal prostě neumí absolutně dělat (jak obchodně-sportovně skládáním kádru, tak takticky), tak já už nevím, co jinýho. Nizozemská liga má stejnou hodnotu týmů v lize jako turecká. Tebou dávaný příklad Feyenoordu jako super klubu, na který turecký týmy nemají, by se v turecké lize zařadil s hodnotou kádru na čtvrté místo :-) Přitom je Nizozemí v koeficientu šestý...

                U Turecka to není jenom nějaká smůla, kdy se stala náhoda a nějak z toho vypadli... fotbal tam dělají špatně, naprosto neefektivně a takticky to je často na úrovni naší třetí ligy. Hrají extrémně naivní fotbal a občas něco zahrají proti lepším týmům, když se ty přeplacený "hvězdy" dobře vyspěj. To zvládneme ale taky, stejně jako spousta týmů z mnohem "menších" lig než je ta turecká.

                • Re: Vyhra jinak zklamani

                  padre     před rokem 07.09.2022 16:22 |  
                  1 1

                  Tak schválně, vyhrál Hradec ligu?!?

                  • Re: Vyhra jinak zklamani

                    MKCZ83     před rokem 07.09.2022 16:29 |  
                    1 2

                    Jo, v době, kdy anglickou ligu vyhrál třeba Ipswich... vítězství Hradce v té době má asi tak stejnou informační hodnotu k současnýmu stavu ligy, jako to, že Ipswich někdy vyhrál anglickou lig. Ačkoli oceňuji okénko do historie, tak mi uniká, jak s mými argumenty souvisí to, že někdo vyhrál titul v naprosto jiné době, kdy většina lidí, co tu je, ještě ani nebyla na světě?

                    • Re: Vyhra jinak zklamani

                      padre     před rokem 07.09.2022 16:38 |  
                      1 0

                      Tak přiznejme si, že umístění Hradce na pohárových příčkách by překvapivé nebylo.

                      Okénko do historie říká asi tolik, že černé labutě občas přilétají, nepravděpodobné události nastávají a outsideři občas vyhrávají, a to dokonce i celou soutěž. Tak jako Hradec v r. 1960, myslím, a dokonce jako nováček. Už se to delší dobu nestalo, poslední větší překvapení byl asi Liberec, nicméně jednou za dekádu nebo dvě to přijde.

                      • Re: Vyhra jinak zklamani

                        MKCZ83     před rokem 07.09.2022 16:50 |  
                        1 2

                        To jo, ale vždycky se musí sejít to, že všechny týmy musí být v krizi. A jen teprve tehdy se ten zázrak může vůbec stát. A často se nestane. Navíc si myslím, že ve fotbale se nůžky všude rozevírají čím dál tím víc, než jak to bylo byť i před 10 lety.

                        • Re: Vyhra jinak zklamani

                          knl66 (přítel SN)     před rokem 08.09.2022 08:49 |  
                          1 0

                          Tak zázrak byl třeba nedávno i první titul Plzně a její postup do LM. Zázrak byly i tituly Liberce. Takže ano, občas se stane. A předem psát, že něco podobného jako Leicester v PL se už nikdy nestane, je dost odvážné.

                          • Re: Vyhra jinak zklamani

                            MKCZ83     před rokem 08.09.2022 08:59 |  
                            0 0

                            Odvážným štěstí přeje ;-)

                            • Re: Vyhra jinak zklamani

                              kjandourek (admin)     před rokem 08.09.2022 09:57 |  
                              2 0

                              Pan Kaplan říkal, že "odváženému štětí peřeje..." :-)

                • Re: Vyhra jinak zklamani

                  PetCC     před rokem 07.09.2022 17:49 |  
                  3 0

                  Tak já bych s MKC docela souhlasil, možná bych to formuloval kulantněji :-)
                  Já sledoval Sivasspor před týdnem venku a už jsem tu psal, že to byl z mého pohledu divnej zápas, kdy to tak dost oba týmy flákali a jednou za čas zaútočili do nedůsledné obrany.
                  Jejich domácí zápas o víkendu jsem bohužel nestihl, ten by měl vypovědět víc.

    • Re: Vyhra jinak zklamani

      Ondráš     před rokem 06.09.2022 21:49 |  
      0 0

      :D

    • Re: Vyhra jinak zklamani

      Wulfstan (přítel SN)     před rokem 08.09.2022 11:20 |  
      0 0

      Taky čekám vítězství (naše), ale přece jen trochu pokorněji než ty.