Fortuna liga

Pardubice - Slavia 0:2

Slavia porazila v 18. ligovém kole na novém stadionu Pardubice 2:0 brankami Jurečky z penalty a Olayinky v samotném závěru nastaveného času. Především druhý poločas se ovšem Slavii vyloženě nepovedl, byla výrazně horším týmem než domácí.

Trenér Trpišovský udělal v sestavě dvě změny, místo Ivana Schranze nastoupil na postu pravého obránce David Douděra a místo Stanislava Tecla hrál od úvodní minuty Mick van Buren. Na lavičce náhradníků už byli připraveni jak uzdravený David Pech tak Christos Zafeiris. Chyběl naopak nemocný Masopust a Oscar, který na tréninku utrpěl tržnou ránu. Domácí začali první zápas na novém stadionu zostra, po Kostkově průniku před Černým odvracel na poslední chvíli na roh Ousou. Po něm hlavičkoval úplně volný Chlumecký, trefil jen dobíhajícího Santose. Také druhou šanci zápasu měli domácí, Kostka pronikl do vápna a jeho střelu, kterou tečoval skluzující Ševčík, musel vyrážet Kolář. Pak se v Pardubicích výrazně rozsněžilo. První velkou šanci Slavie připravil Jurečka, který našel ve vápně Douděru, nakonec střílel van Buren, ovšem obrana míč zpomalila a Nita jej chytil. Slavia postupem času získala územní převahu, ale v okolí pokutového území ji brzdily nepřesnosti. Navíc z protiakce nechali projít Hlavatého až na 25 metrů od brány, kde vystřelil prudce nad bránu. Po průniku Lingra střílel v 15. minutě z otočky ve vápně van Buren, bránu však daleko minul. Po rohovém kopu Slavie vzinkla skrumáž ve vápně Pardubic, po které se Olayinka nedostal k pořádné střele. Hra pokračovala, až po minutě sudí nenechal vhodit autové vhazování a komunikoval s VARem. Ten objevil při centru do vápna ruku Kostky a nařídil penaltu. K té se postavil Jurečka a proměnil do protipohybu Nity - 0:1! Po Ševčíkově rohu o čtyři minuty později se k odraženému míči dostal na hranici vápna Hromada, z první poslal pumelici vysoko nad bránu. Ve 26. minutě měli slávisté dvě velké šance, střely Lingra i Douděry však byly zablokovány obětavými obránci. Obrana Slavie nepůsobila nejjistěji, Kostka lehce obešel Olayinku a měl před sebou dálnici až na hranici vápna, tam mu střela nesedla. Lépe střela sedla Douděrovi na druhé straně, letěla však pro změnu jen doprostřed brány, kde ji Nita jistě chytil. V 33. minutě střílel z hranice vápna domácí Hlavatý, bránu opět minul. O tři minuty později Santos hezky našel van Burena, ten v obtížné pozici střílel do boční sítě. Po dobré kombinaci na pravé straně centroval van Buren na zadní tyč, kde Davidu Juráskovi střela nesedla. Ve 39. minutě zakončoval van Buren ve skluzu sám zblízka před Nitou, nedokázal míč pod ním posunout do sítě. V závěru poločasu se převaha Slavie zvýrazňovala, zakončení Santose po rohovém kopu neletělo na bránu a na zadní tyči nikdo akci nezavíral. V závěru poločasu viděl žlutou kartu Ousou za faul na unikajícího Černého. Následný centr z přímého kopu odvrátil na roh Jurečka, po něm se domácí do zakončení nedostali. Do kabin se tak šlo za jednobrankového vedení Slavie, která měla i další slušné šance, ty však neproměnila.

Slávisté v poločase nestřídali, domácí Pardubice nahradily levého beka Rosu Helešicem. Úvod druhé půle byl značně neurovnaný, Lingr brzy viděl žlutou kartu za faul zezadu, kterým ukončil nadějně se rozvíjející akci Pardubic. Ty pak byly velice blízko brance, křížnou střelou z rohu pokutového území trefil vzdálenější tyč Hlavatý. Slavia se nemohla dlouhé minuty dostat z vlastní poloviny hřiště, na což reagoval trenér Trpišovský, když poslal na hřiště Matěje Juráska, Lukáše Provoda a Petra Hronka. Ti nahradili Jurečku, Ševčíka a Lingra. Za domácí se vzápětí dostal do hry slávistický odchovanec Ladislav Krobot. V 60. minutě hlavičkoval právě Krobot mimo bránu. Slávisté byli stále pod tlakem, nedostávali se ani k brejkům a neustále se jen bránili. K prvnímu brejku se dostali až v 63. minutě, Matěj Jurásek ale nedokázal procedit míč k van Burenovi a byl z toho jen roh. Po něm měl míč v ideální pozici Douděra, střelu opřel jen do jednoho z obránců. Na konci 66. minuty střílel po přihrávce Mareše Janošek jen velmi těsně nad bránu. V 68. minutě přišel na hřiště David Pech místo Jakuba Hromady. Hned vzápětí přišla vyložená šance Pardubic, lehce středem hřiště dostaly míč za obranu na střídajícího Limu, jehož skvěle vychytal Ondřej Kolář. Ojedinělá slabá střela Douděry nic nezměnila na obrazu hry, ve kterém měli domácí jasně navrch. Po dalším rohu Slavie střílel Douděra, jeho pokus mířil mimo, tečoval jej však Olayinka a k brance chyběly jen centimetry. V 83. minutě po dlouhém výkopu Koláře šel sám na brankáře Nitu Olayinka, střílel ale poměrně krkolomně nad bránu. V další akci šli slávisté dokonce čtyři na jednoho obránce, Olayinka ale situaci vyřešil naprosto tragicky právě přihrávkou na tohoto obránce. V 89. minutě fauloval za žlutou kartu Douděra a ještě než se stihlo rozehrát, udělil sudí Machálek druhou žlutou a tedy červenou kartu Ousou, a to za předčasný návrat na hřiště poté, co byl ošetřován. Ve čtvrté minutě nastaveného času spálil velkou šanci po přihrávce Matěje Juráska Hronek. Velký závar před bránou Slavie v samotném závěru zápasu skončil brejkem Slavie, který proměnil Olayinka. VAR ještě zkoumal několik situací ve vápně Slavie, faul nenašel, branka tak platila a zápas skončil vítězstvím Slavie 2:0.

18. - Sobota 04. 02. 2023 18:00

Fortuna liga, 2022/2023
0 - 2
0 - 1
FK Pardubice
FK Pardubice

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

19. Václav Jurečka (pen)
90. Peter Olayinka

Komentáře (372)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé