Fortuna liga

Slavia - Hradec Králové 1:1

Slavia nedokázala v Edenu porazit Hradec Králové, když brzy inkasovala, poté brzy srovnala vlastní brankou soupeře a pak 70 minut marně dobývala zamčenou obranu Hradce. Do nadstavby tak půjde Slavia z druhého místa s dvoubodovou ztrátou.

Trenér Trpišovský trošku zamíchal sestavou, místo Masopusta postavil na post pravého stopera Aihama Ousoua a do sestavy se dostal také Lukáš Provod místo Micka van Burena. První nebezpečný útok zápasu vedl Provod, z hranice vápna mu ale střela nesedla a proskotačila poměrně pomalu vedle tyče. Hosté ale nepřijeli odezvdaní, hrozili směrem dopředu a v sedmé minutě  po rychlém protiútoku střílel z dálky Kučera. Kolář měl jeho střelu na ruce, ale nedokázal ji vytěsnit mimo tři tyče - 0:1! Slávisté se po inkasované brance začali tlačit dopředu, ale nenacházeli správná řešení kolem vápna soupeře. Kdyby to věděli, mohlo je těšit tedy maximálně to, že jejich rival v boji o první místo v tabulce také inkasoval jako první. V 19. minutě poslal na zadní tyč Ousou, před Olayinkou se k míči dostal jako první odchovanec Sparty Adam Gabriel a poslal míč nechytatelně o břevno do vlastní sítě - 1:1! Chvíli nato reklamovali slávisté ruku bránícího hráče v pokutovém území, sudí Radina ani následně VAR ale neviděli přestupek proti pravidlům. Po vyrovnávací brance byla hra hodně neurovnaná, plná soubojů, hosté zase začali být aktivní a dělali slávistům hodně problémů při rychlých protiútocích. Při jednom z ofenzivních soubojů se zranil Peter Olayinka a do hry musel jít Mick van Buren. Slávisté sice měli postupem času územní převahu, do šancí se však nedostávali. Po konfliktu Ryneše s Douděrou viděl hráč hostí žlutou kartu, i když tribuny i hráči chtěli vidět kartu jiné barvy. Dlouhou pasáž bez šancí přerušil v 41. minutě Zafeiris, který uvolnil Provoda, jeho ránu z úhlu vyrazil Bajza na roh. Po faulu na Provoda kopala Slavia přímý volný kop z 22 metrů, Zafeiris jej otřel o zeď a byl z toho tak jen další roh. V závěru poločasu ještě zvedl emoce na hřišti několika podivnými výroky sudí Radina, do kabin se ale šlo za nerozhodného stavu, když slávisté neměli za celý poločas pořádnou šanci.

Do druhé půle vyběhl v dresu Slavie místo Ousoua Lukáš Masopust. Ousou se v první půli často dostával do pozice, kdy na něm zůstávalo, aby poslal centr do vápna nebo vymyslel něco kreativního, což není jeho nejsilnější stránka. Z kraje poločasu hodně zabrnkal na nervy slávistům Kolář, který malou domů odkopával téměř z brankové čáry. Vzápětí šel sám na brankáře Mick van Buren po přihrávce Jurečky, brejk zakončil brankou, tu však odvolal VAR pro ofsajd. Po centru Zefierise se slávisté dožadovali odpískání ruky v pokutovém území, ani tentokrát nebyl VAR červenobílým nakloněn. Kopal se jen roh, který se odrazil za vápno k Masopustovi, jehož pumelice letěla mimo bránu. Tlak Slavie byl oproti prvnímu poločasu znatelně větší, střela Provoda ale byla slabá a zablokovaná, Zafeirisův obstřel vytáhl Bajza. Hosté se tak uchýlili ke zdržovací taktice a snažili se, aby byl míč co nejdelší dobu mimo hru. Po faulu na svou osobu poslal Provod přímý kop jen do zdi. V 60. minutě přišli do hry oba Juráskové, dolů šli Schranz s Douděrou. Po zaváhání Provoda si střelu připsali i hosté, pokus Vašulína chytil Kolář. Na druhé straně to vypadalo na šanci po přihrávce Masopusta na van Burena. Nakonec to dopadlo střílenou přihrávkou Matěje Juráska do malého vápna, kde van Buren nedokázal patičkou usměrnit míč do brány. A zase šance na druhé straně, Kolář skvěle vytáhl na roh střelu Vašulína. Při rutinním obranném zákroku se v 67. minutě zranil Masopust a bylo jasné, že bude muset střídat. Když slávisté hráli v deseti, utekl po pravé straně Jurečka, centrem na zadní tyč našel van Burena, jeho hlavičku sebral Bajza doslova na brankové čáře! Poté nahradil Masopusta na hřišti Traoré. Když vybojoval míč Provod, střílel zpoza vápna Jurečka těsně nad bránu. Čas utíkal a daleko více se nehrálo než hrálo. Střelu Kučery po samostatném úniku vyrazil Kolář nohama. Slávisté hráli v křeči a hosté chodili do jednoho přečíslení za druhým. Slavia jich několik přečkala, jenže sama si nedokázala vytvořit vůbec nic. Závěr zápasu změnil sudí Radina v totální bramboračku, kdy nepískal ani zjevné fauly hostů a naopak přerušoval hru při každé příležitosti, kdy si někdo z hostů lehl na trávník. Sudí nastavil devět minut. V nastaveném čase střílel z přímého kopu z hranice vápna Zafeiris, trefil jen zeď. Pak vyloženou šanci spálil van Buren, kterému míč připravil ve vápně Traoré. Více slávisté už nestihli a protože Sparta v Liberci zápas otočila díky dvěma penaltám, půjde Slavia do nadstavby z druhého místa. V prvním zápase tak bude v neděli v 18:00 hostit Bohemians.

Utkání jako první okomentoval Stanislav Hejkal: "Abyste uspěli na Slavii, musí se sejít několik faktorů. Musíte být dobře připravení, to jsme byli. Musíte dát první gól, to jsme dali. A pak musíte přežít šance soupeře, což se nám také povedlo. To, co jsme chtěli odehrát, jsme odehráli. Remizovali jsme 1:1, je to bod, který pro nás nic neřeší, jsme ve střední skupině a jsme rádi, že sezóna dopadla tak, jak dopadla. Začali jsme tak, jak jsme chtěli. Od 20. do 65. minuty měla Slavia tlak. Pak Trusa s Vašulínem začali být velmi nebezpeční a sahali jsme po brankách. Myslím, že jsme byli Slavii důstojným soupeřem. My nechceme škodit Slavii, takto to vyznívá špatně. My hrajeme dva roky v azylu, buď hrajeme venku nebo na neutrálním hřišti. Když hrajete se Spartou nebo se Slavií, přijde víc diváků, máme to rádi. Nemáme vůbec nic proti Slavii, jen nás baví ty velké zápasy. Ke vstřelené brance - když nevystřelíš, gól nedáš. Zaplavalo to, bylo to dílo štěstěny. Připravili jsme se na rychlou pravou stranu soupeře, čekali jsme Masopusta, hrál Ousou a ten nám dělal problémy, nechávali jsme ho odcentrovat a z jeho centru padla branka. Snažíme se být nepříjemní pro každého, dnes jsme měli štěstí. Když jsme hráli třeba proti Spartě, štěstí jsme neměli. Jsme pro favority nepříjemní. Horší to je proti mužstvům naší úrovně, kdy nestačí to takticky svázat, ale je potřeba také tvořit. Tam vidím prostor pro zlepšení. V Hradci bych chtěl zůstat i další sezónu, ale lépe na pozici asistenta. Nemám ambice být hlavním trenérem. Dělá se vše proto, abychom podzim příští sezóny začali už na novém stadionu, i kdybychom měli hrát první dvě tři kola venku."

Jindřich Trpišovský řekl k remíze toto: "Bohužel jsme pustili Hradec do vedení, i když jsme do zápasu vstoupili dobře, když jsme šli přes Provoda do zajímavých situací. Našemu výkonu něco chybělo hlavně v ofenzivní části. Hradec dobře bránil, stál dost hluboko. My jsme byli zbrklí, vyhodili jsme hodně míčů, nedokázali jsme dostat Hradec pod souvislý tlak. Postupně jsme se dostali do několika dobrých situací z levé strany, Hradec nám pomohl vlastním gólem, ale bylo to v první půli dost málo. Chyběl nám pohyb, byli jsme daleko od hráčů. Druhý poločas byl hodně zasažen nucenými střídáními. Dohrávali jsme prakticky v deseti, i když Zafeiris podal neskutečný výkon se zraněním, které měl. Hradec měl několik šancí, Koli nás podržel. Zápas nás nezastihl v dobrém rozpoložení, ale s troškou kreativity se dal zvládnout. Ztráta nás mrzí, v útočné fázi jsme to dnes nebyli my, chyběl nám ze stran pohyb, víření, pak se tam vkládala nervozita. Poslední tři zápasy se nám na Hradec nehraje dobře, tým má kvalitu, jsou organizovaní, těžko se proti nim hraje, zvlášť tyto zápasy, kdy chodí hluboko v pěti vzadu. Vědí, co mají hrát. Když si vzpomenu na první zápas, co jsme s nimi prohráli, statistiky byly až drtivě pro nás. My bohužel neproměňujeme šance a oni proti nám ano. Před brankou Hradce protihráč držel Olayinku oběma rukama, samozřejmě jsme to měli odbránit, ale jak to bylo přímo před naší lavičkou, tak jsme to viděli jasně. Vím, že Sparta vyhrála, ale pro nás se nic nemění, musíme všechno vyhrát. Čeká nás pět zápasů, museli jsme do toho jít tak jako tak s tím, že musíme vyhrát. Přišli jsme o výhodu prvního místa v případě dělby bodů. Olayinka se vyhýbal banneru, štrejchl o něj, špatně dopadl, je to problém v zadním stehnu, všichni víme, jak taková zranění probíhají. Problémů jsme měli víc, Ogbu s Provodem dohrávali se sebezapřením. Zafeiris chtěl střídat minutu předtím, než se zranil Masopust. Je to velmi nepříjemné směrem ke středě, hraje se už za dva dny. Kluci do toho dali dnes všechno, musíme zregenerovat a uvidíme, s kým budeme moci počítat. V poháru je na lavičce místo jen pro šest hráčů. Dobrá zpráva je, že David Jurásek je zpět. Finále poháru jsme na hřišti soupeře zažili v Plzni, ale to byl covid a hrálo se bez diváků. Stadion bude půl na půl, bude to zajímavé. Je to velký zápas, strašně se na to těšíme. Bude zajímavé, jak k tomu oba týmy přistoupí. Kdybychom vyhráli pohár, samozřejmě by nám to dodalo pozitivní energii. Jisté je, že na jedné straně bude velká radost. Kdybych si mohl vybrat, měl bych finále raději po sezóně než teď."

30. - Neděle 30. 04. 2023 15:00

Fortuna liga, 2022/2023
1 - 1
1 - 1
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

19. vlastní branka

FC Hradec Králové
FC Hradec Králové

7. Kučera

Komentáře (641)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé