Fortuna liga

Sparta - Slavia 3:2

Slavia na Letné dokázala dvakrát vyrovnat brankami Schranze a Tecla, na soft penaltu v nastaveném čase už ale reagovat nedokázala, odjíždí bez bodu a šance na titul je tak už jen teoretická.

Trenér Trpišovský tentokrát nahlásil sestavu v tradičním slávistickém rozestavení 4-2-3-1 s Holešem a Ogbuem na stoperech a Douděrou s Davidem Juráskem na pozicích krajních obránců. Trojici středních záložníků tvořili Traoré, Oscar a Provod a o branky se měli starat křídla Jurečka se Schranzem a na hrotu Mick van Buren. Domácí postavili pozoruhodnou kombinaci hráčů, chyběl Vitík, místo kterého nastoupil Vydra. Kromě něj nastoupili také Panák, Sörensen a Krejčí, poslední z nich se tak přesunul z obrany do zálohy. Tam chyběli Kairinen i Laci, Krejčího tak doplnil Sadílek. Zprava hrál Mejdr místo Wiesnera a v útočné trojici nastoupil s Kuchtou a Haraslínem Minčev. Sparta neměla v prvních minutách ambici napadat rozehrávku Slavie a kopírovala to, čím uspěly proti Slavii na jaře jiné slabší týmy - bránila se všemi hráči na vlastní polovině a čekala, co Slavia vymyslí. Ta vybojovala po pěti minutách první roh, který rozehrála nakrátko, ale následný centr Juráska proletěl vysoko nad hlavami všech na hřišti. Ve 12. minutě dobře odcentroval Holeš, Schranz si míč našel, byl však těsně bráněn a nedokázal účinně zakončit. V 17. minutě centroval pro změnu zleva David Jurásek, prudký míč našel Provoda opět jen v souboji a bez šance zakončit střelou.  Obraz hry vypadal stále stejně, ve chvíli, kdy měla Slavia míč, zalezli domácí ve všech hráčích na 40 metrů od vlastní brány a čekali, co Slavia vymyslí. Té se dlouho nic vymyslet nepodařilo. Pokud nějak Sparta hrozila, bylo to ze standardních situací včetně dlouhých autů. Mezi 20. a 30. minutou se zápas hodně rozdrobil, oba týmy vyrobily několik faulů, po jednom Provodově předvedl neskutečný emotivní výlev trenér domácích Priske. Ve 29. minutě fauloval před vlastním vápnem Traoré a Haraslín měl možnost zahrávat přímý kop z 23 metrů. Trefil jej bohužel přesně do šibenice a Sparta vedla 1:0. Slavia kupila nepřesnost za nepřesností a nedostávala se ani na dohled bráně soupeře. Tomu stačilo jen házet auty a bojovat o míče na útočné polovině. Zničehonic ale předvedla Slavia přímočarou útočnou akci, Douděra našel van Burena, ten poslal z první míč skrz vápno a na zadní tyči se od svého strážce odpoutal Schranz a doklepl do sítě - 1:1! A tak se obraz hry zase vrátil do původních kolejí, Sparta zalezla a čekala. Oscar poslal do vápna bochánek na Jurečku, ten hlavou chtěl najít Provoda, který byl v neúspěšném souboji s Panákem. Pak kopala Sparta roh, na zadní tyči si míč našel Minčev a hlavičkoval nad bránu. Na začátku nastaveného času si vytvořila Slavia velký závar v pokutovém území, ale nikdo ze sešívaných si netroufl na střelu, několikrát si hráči dávali přednost a nakonec z toho nebylo nic kromě rohu Davida Juráska. Ten vypadal nebezpečně, ale proletěl jen skrz vápno do autu. Poslední přímý kop domácích z poloviny hřiště také k ničemu nevedl a tak v poločase trval nerozhodný stav.

V poločase nahradil Traorého Lingr. V úvodu poločasu Douděra technickou nedokonalostí daroval hostům aut v nebezpečné pozici a po Sadílkově dlouhém hodu zakončoval z otočky nebezpečně Kuchta. Naštěstí bránu minul. Na druhé straně Lingr udržel míč na hřišti po ataku Vydry, ale přihrávku zablokovala obrana na roh. Krátce po něm Holeš sklepl míč pro van Burena, který z otočky přestřelil bránu. Slávisté si taky zkusili dlouhý aut, hodil ho Provod, míč prolétl k Jurečkovi a ten v tutové šanci nechal jen vyniknout Kováře! Na druhé straně měli zase domácí přímý kop z hloubi pole, akce skončila centrem Sörensena téměř od brankové čáry, který pod kontrolou Koláře lízl shora břevno. Přetažený roh zkoušel usměrnit Jurečka na bránu, ale trefil prvního soupeře před sebou. Po standardní situaci domácích mohli jít slávisté do rychlé protiakce, Lingr ji ale zpomalil a na jejím konci Douděra nepřesně hledal Jurečku. Slavia zase lehce darovala soupeři dlouhý aut, míč se několikrát odrazil ve vápně a nakonec jej Sörensen poslal na bránu, Kolář jej vytáhl jen na tyč a od té se míč odrazil do brány - 2:1. Trenér Trpišovský reagoval tím, že stáhl Davida Juráska a poslal do hry Ševčíka a po chvíli také Zafeirise za Douděru. Slávisté začali spěchat, ale jako celou sezónu je v těchto situacích srážely nepřesnosti v kombinaci. Když už Slavia předvedla hezkou kombinační akci na jeden dotek, vystřelil Provod jen do tyče. Následně střílel Oscar po kreativně zahraném rohovém kopu jen do chumlu těl. V 84. minutě střílel z protiakce Mabil, Kolář vyrazil. To už byli na hřišti Matěj Jurásek a Tecl a právě Standa Tecl si naskočil na centr Ševčíka ze středu hřiště a hlavou poslal míč do sítě - 2:2! V 90. minutě zkusil vystřelit Matěj Jurásek levou z 25 metrů, bránu přestřelil. Domácí stejně jako celý zápas co nejvíce tahali čas, nastavovalo se tak šest minut. Slávisté se snažili centrovat do vápna, míče ale nacházely jen hlavy hráčů v rudých dresech. V 94. minutě vymyslel sudí Černý pro Spartu penaltu v souboji Ogbua s Mabilem. Ogbu šel do skluzu, Mabil po odehrání míče spadl Ogbuovi na nohu, která navíc byla už mimo hřiště, ale VAR pochybení rozhodčího neviděl, Krejčí penaltu proměnil a uzavřel skóre zápasu na 3:2 pro domácí.

32. - Sobota 13. 05. 2023 18:00

Fortuna liga - nadstavba, 2022/2023
3 - 2
1 - 1
AC Sparta Praha
AC Sparta Praha

30. Haraslín
63. Sörensen
90.+7. Krejčí (pen.)

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

36. Ivan Schranz
85. Stanislav Tecl

Komentáře (1118)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé