Fortuna liga

Olomouc - Slavia 2:3

Slavia v předposledním kole zvládla v Olomouci vyhrát 3:2 navzdory katastrofálnímu vstupu do zápasu, kdy po 5 minutách prohrávala už 0:2. Po remíze Sparty je ale titul definitivně ztracen.

Slavia ještě živí alespoň teoretickou možnost na titul, stejně tak domácí na 6. příčce ještě nejsou ze hry o poháry. Oboje je ale spíše v rovině fantazie. Každopádně favoritem jsou červenobílí, i když nenápadná Olomouc nemá špatnou formu a v dosavadním průběhu nadstavby je s vyrovnanou bilancí 1-1-1 (prohra se Spartou, výhra v Plzni a remíza se Slováckem) na 3. místě dle získaných bodů.

Pražané nastoupí v rozestavení 3-4-3. Oproti poslednímu zápasu nahradí Schranze, Zafeirise a M. Juráska trio Ousou, Hromada, Van Buren.

Zápas začal pro naše barvy vyloženě mizerně. Ousou odvrátil standardku jen nedůrazně před vápno, kde se míč odrazil k Chvátalovi. Ten vypálil a jeho střelu tečoval do protipohybu Koláře Ogbu - 1:0 pro domácí. Co hůř, Sigma dala gól i ze svého druhého útoku. Po prodlouženém míči za obranu podklouzl v roli posledního Holeš a Zifčák bez problémů propálil brankáře - 2:0. Po dalším kiksu Holeše před vlastním vápnem orazítkoval Zifčák vnější stranu tyče. Slavia se pak přeci jen rozhodla účastnit zápasu a postupně si vytvořila územní převahu. Po centru Van Burena došlo v souboji o míč ke střetu Macíka s Davidem Juráskem. Náš hráč zůstal ležet, z dostupných záběrů nebylo jasné, jestli brankář domácích trefil první míč, nebo hlavu soupeře. Video tak nezasáhlo. Slavii se ale podařilo korigovat skóre brzy poté. Po pěkné kombinační akci po ose Oscar - Douděra - Jurečka bylo sníženo na 1:2 z našeho pohledu. Ve 34. minutě podcenila naše obrana další situaci a Zifčák jen těsně nedosáhl na centr směřující za naši obranu. Hrál se oboustranně otevřený fotbal, což ilustrovala situace na druhé straně hned o minutu později. Oscar skvělým míčem našel v náběhu za obranou Jurečku, který prostřelil Macíka a srovnal na 2:2! Již v nastavení pálil uvnitř vápna Ševčík po přistrčení nezastavitelného Jurečky, jeho zajímavá rána ale byla sražena na roh.

Do šaten se tak šlo za nerozhodného stavu. Oba týmy hrály hlavně ofenzivně a byly produktivní, takže byly k vidění hned 4 branky. Slavia měla katastrofální vstup do zápasu a její obrana působila naprosto lehkovážně. Postupem času se ale slávisté dostali do hry, získali převahu a hlavně díky Jurečkovi vyrovnali na 2:2.

V poločase trenér Trpišovský vystřídal hned 3 hráče. Dolů šli Holeš, Hromada a Van Buren, na hřiště se dostali Provod, Zafeiris a Lingr. Na straně Olomouce pak Zifčáka nahradil Navrátil. Slavia měla opět špatný vstup do půle, když Chytil vyslal za obranu Zmrzlého. Ten naštěstí z úhlu Koláře nepropálil. Na druhé straně pak rukou daleko od těla zahrál ve vápně ve skluzu Beneš. Rozhodčí Orel ale nepískal a ani VAR Szikszay neintervenoval. Ožehavá situace ve vápně se záhy odehrála i na druhé straně. Kolář si špatně zpracoval malou domů a po míči se natahoval ve skluzu před Kramářem, který poté skončil na zemi. Opakované záběry ale ukázaly, že náš brankář zahrál míč. Slavia pak měla jasnou územní převahu, kdy se Sigma stáhla na vlastní půli a jen bránila a čekala na brejky. V 68. minutě se slávisté dostali zaslouženě do vedení. Výborný Oscar našel ze strany Lingra a ten zamířil přesně k tyči! Slavia tak otočila stav z 0:2 na 3:2, což je u ní v posledních letech věc nevídaná. Během 5 minut se pak vykartoval Ventúra a Slavia dohrávala zápas v přesilovce. V 81. minutě mohl zvýšit vedení Provod ale z voleje míč netrefil dobře. Bohužel ani tak jsme nebyli schopni dohrát zápas v klidu. Po dalším z kiksů obrany - tentokrát se jednalo o Ousoua - se do dobré možnosti dostal Vodháněl. Koláře ale z úhlu naštěstí neprostřelil. V závěru mohl hattrick po Lingrově hezké akci zkompletovat Jurečka, ale těsně před zakončením do odkryté branky zvládl zasáhnout Macík.

Slavii se tak povedl obrat z 0:2 na 3:2! Po remíze Sparty na Slovácku je ale titul definitivně ztracen.

34. - Úterý 23. 05. 2023 19:00

Fortuna liga - nadstavba, 2022/2023
2 - 3
2 - 2
SK Sigma Olomouc
SK Sigma Olomouc

2. Chvátal
5. Zifčák

SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

21. Václav Jurečka
35. Václav Jurečka
68. Ondřej Lingr

Komentáře (515)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé