Hráči Slavie

Václav Koloušek má leukémii

Dnes se slávistická veřejnost dozvěděla zdrcující informaci, Václav Koloušek má leukémii. Nejbližší dny budou hodně důležité …

Václav byl hospitalizován v pražském Ústavu hematologie a krevní transfuze. Leukémie je velice nebezpečná nemoc, zvláště akutní. Jaké jsou příznaky? V počátku se může projevovat jako jiné onemocnění. Například bledost, únava, ospalost, slabost. Tohle přesně poci?oval hráč před zápasem se Synotem. „Před zápasem se cítil unavený, ale jinak se žádné příznaky této choroby ani nikdy předtím u něj neobjevily,“ řekl agentuře čTK lékař týmu Miloš Barna.

Tohle však potkává každého, proto nikoho možnost leukémie nenapadla. Pokud se příznaky objevují více najednou, déle přetrvávají nebo se vracejí, už to budí podezření. Dalšími jsou třeba větší tvorba modřin, časté a silné krvácení z nosu, bolesti končetin, hlavně dolních apod. „Ale po zápase už byl hodně zesláblý a měl na těle modřiny. Proto jsme hned druhý den udělali krevní odběry, které nebyly příznivé. A po vyšetření už v nemocnici zůstal,“ uvedl Barna.

Na přání hráče nejsou žádné informace o jeho zdravotním stavu a typu leukémie zveřejňovány, ale podle informací, které jsem načerpal z internetu, má s velkou pravděpodobností akutní myeloidní leukémii (AML). Tento typ onemocnění je v pražském Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) nejčastější, každý pátý má tuto leukémii. Podle webových stránek ÚHKT je kompletní uzdravení u necelých 80% pacientů, ale jen u 56% procent se leukémie znova neobjeví. Tyto čísla nejsou optimistická, zvláš? pokud by se chtěl Koloušek vrátit zpět na hřiště.

Jak už název akutní leukémie napovídá, stav je opravdu akutní. Podle všeho o jeho osudu bude rozhodovat následujících několik dní, kdy se lékaři pokusí dostat jeho stav do tzv. remise, což je fáze nemoci, kdy ji nelze prokázat běžnými metodami. Způsob léčení probíhá několika metodami, buď chemoterapií, ozářením či transplantací kostní dřeně, což je nejzazší možnost. Nyní by podle webu ÚHKT měl být léčen v závislosti na subtypu onemocnění, prognostických faktorech, věku a celkovém stavu kombinovanou chemoterapií standardními, středně vysokými či vysokými dávkami cytostatik (látky ničící nádorové buňky, které řídí jejich funkci). Dále může navazovat transplantace vlastních krvetvorných buněk nebo buněk od vhodného dárce, buď blízkého příbuzného či cizího člověka.

Pokud by Václav Koloušek opravdu musel podstoupit transplantaci kostní dřeně, tak si léčba vyžádá mnohem delší léčení. Jestliže hráč ale bude mít potřebné štěstí, nemusela by léčba probíhat příliš dlouho, snad postačí chemoterapie. I ta však člověka hodně vyčerpá, ztratí váhu, sílu. Návrat pak není jednoduchý. Absence na ligových trávnících bude nejspíš dlouhá, asi několik měsíců, případně rok a více. Podstatné je, aby se uzdravil, jestli bude hrát, to teď není podstatné.

Veškeré informace, které jsou zde uvedeny, jsem čerpal z několika zdrojů, chci jen upozornit, že jako laik jsem mohl něco špatně formulovat, případně se mýlit typem nemoci. Cílem bylo hlavně informovat podle dostupných informací o možném aktuálním stavu Kolouška. Hlavní je, že všichni mu držíme palce, aby vše dopadlo co nejlépe, brzy se uzdravil, mohl se zase vrátit k fotbalu a těšil sebe i fanoušky svým uměním.

Zdroje:
Ústav hematologie a krevní transfuze
Všeobecné informace
iDNES

Komentáře (2)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Václav Koloušek má leukémii

    jiri     před 20 lety 05.05.2004 20:33 |  
    0 0

    ač mám velký strach tak bych šel vše co můžu věnovat!!

  2. Re: Václav Koloušek má leukémii

    fandaX     před 20 lety 06.05.2004 11:41 |  
    0 0

    Richi, a? už jsou tvé informace více či méně přesné, každopádně dík za ně. Hlavně teď všichni držme Vaškovi palce.