O Slavii

Mladí slávisté jsou nejlepší

Fotbalová Slavia zaznamenala další výrazný úspěch v mládežnické kategorii. Na včerejším vyhlašování na třetím ročníku Galavečeru neprofesionální fotbalu čMFS na Žofíně se nejlepším starším dorostencem stal Michal Švec a nejlepším mladším dorostencem Milan černý. Kromě toho byl oceněn i Anton Mišovec, úspěšný trenér C-dorostu.

Akce se zúčastnilo plno známých tváří z fotbalového prostředí. Nechyběli nejvyšší představitelé čMFS, předseda Jan Obst, první místopředseda Pavel Mokrý, třetí místopředseda Jaroslav Vacek či generální sekretář svazu Petr Fousek. Ze Slavie byl přítomen generální ředitel Vladimír Leška či sportovní ředitel Jan říčka. Dále jsme mohli zahlédnout třeba bývalého trenéra Slavie a současného asistenta národního týmu Miroslava Beránka, šéfa mládeže ve Spartě Josefa Pešiceho, fotbalového agenta Zdeňka Nehodu či šéfa Olomouce Jiřího Kubíčka.
 
Slavia je velmi úspěšná v mládežnických týmech. Ve všech dorosteneckých kategorií se pohybujeme na vrchních místech tabulky. Naši hráči tvoří velkou část reprezentačních výběrů, často jsou i oporami. Práce s mládeží je tedy velmi kvalitní, na čemž má mimo jiné podíl i náš sportovní ředitel Jan říčka, který úspěch v této anketě očekával. „Dorostenecký fotbal sledujeme dost podrobně a i když jsou ankety subjektivním výsledkem, tak se domnívám, že Švec i černý jsou velkým příslibem nejen slávistického fotbalu,“ prozradil. Pro hráče i trenéra Mišovec je to příjemné ocenění. „Pro ně osobně je to dosažení hezkého cíle, všem třem gratuluji, ale i trenéru Duchkovi. Pro všechny je to určitě impuls do další práce. Z hlediska klubového je to známka toho, že na Slavii je parta schopných lidí, která umí hráče přivést a pracovat s nimi. Věřím, že se jejich sportovní růst nezastaví a že se brzy Švec zabydlí a černý se postupně dostane do A mužstva,“ řekl říčka. V kategoriích dorostenců hlasovaly týmy první a druhé dorostenecké ligy.
 
Výsledky ankety:
Objev ženského fotbalu 2004:
1. Lucie Martínková – Sparta
2. Martina Marcoňová – Otrokovice
3. Irena Martínková – Sparta
 
Objev futsalu 2004:
1. Radek Polášek – Mikeska Ostrava
2. Josef Havel – Helas Brno
3. Zdeněk Sláma – Viktoria Žižkov
 
Trenér žáků 2004 (bez určení pořadí):
Marek Hábl – 1. FC Slovácko
Miroslav Starý – Sparta
Jaroslav Nádeníček – trenér mládeže na Jihomoravském krajském fotbalovém svazu
 
Trenér dorostu 2004 (bez určení pořadí):
Waldemar Horváth – Olomouc
Anton Mišovec – Slavia
Zdeněk Michálek – Plzeň
 
Pro trenéra Antona Mišovce je to ocenění jeho dobré práce ve Slavii, naposledy se z úspěchu radoval z vítězství na turnaji Josefa Bicana. Víc než o osobní úspěch mu jde hlavně o Slavii. „Jde mi o to, abych přispěl k výchově talentů ve Slavii, ocenění potěšení, ale bez hráčů bych to nedokázal,“ prozradil po vyhlášení výsledků. „V republice je plno kvalitních trenérů a v této anketě záleží, jaké výsledky týmy dosahují. Někdy se daří a někdy ne. Teď se mi zadařilo a jsem rád, že jsem mohl být oceněn,“ dodal. Nějaká oslava proběhne? „Já moc neslavím, spíše se snažím, aby mě práce bavila a zpříjemnil si to věcmi, který se mi na fotbalu líbí,“ řekl skromně. Jestli bude za úspěch muset dát něco do kabiny se ještě neví, přesto již v minulosti přispěl. „Hráčům jsem třeba po polovině sezony či minulou sezonu přispěl na jejich oslavy, kterých jsem se také zúčastnil. Loni jsme po posledním zápase se Spartou šli na Staromák, kde jsme sledovali utkání česko – Nizozemsko a poté jsme šli na diskotéku a oslavili titul,“ uvedl s úsměvem na závěr. Slavia měla v minulých dvou ročnících oceněné i další trenéry – Petr Karoch za žáky, Jiří Plíšek za dorost a Pavel Vyhnal za žáky.
 
Absolvent VŠ Vojenské ve Vyškově a FTVS v Praze Anton Mišovec v den vyhlašování oslavil své 39. narozeniny. Ve Slavii jako trenér působil u žáků v letem 93-97. Poté se přesunul k dorostu v Lázních Bohdaneč, aby o rok později trénoval dorost a muže Pardubic. V sezoně 2000-2001 byl u dorostu v Chrudimi a zároveň působil jako trenér sportovních tříd. V roce 2002 se dostal i k mužům. V sezoně 2002-2003 se stal profesionálním trenérem mládeže Pardubického krajského svazu. Nakonec se v roce 2003 vrátil do Slavie k trénování dorostu a působí u nás doteď.
 
Trenér ženského fotbalu 2004:
1. Dušan Žovinec – Sparta a reprezentace A
2. Josef Duchek – bývalý trenér Slavie
3. Miloslav Veselý – Brno a reprezentace do 19 let
 
Trenér futsalu 2004:
1. Michal Stříž – reprezentace čR
2. Tomáš Neumann – reprezentace do 21 let
3. Ota Stejskal – Era-Pack Chrudim
 
Mladší dorostenec čR 2004:
1. Milan černý – Slavia
2. Jan Halama – Sparta
3. Tomáš Pilík – Příbram
 
Od roku 1995 se ve svých sedmi letech kmenovým hráčem Slavie stal Milan černý. „Potěšilo mě, že jsem vyhrál. Podařily se mi zápasy v reprezentaci,“ prozradil na úvod. „Ale abych řekl pravdu, tak jsem to nečekal,“ dodal. A proč nevěřil, že by mohl vyhrát? „Měl jsem dobrou sezonu, ale výkony byly průměrné a určitě mám na víc,“ řekl sebekriticky. A jaký má cíl do budoucnosti? „Podávat dobré výkony. Budu na sobě makat tak dlouho, dokud se nedostanu až co nejvýš.“ A kde ten cíl je? „Real Madrid,“ řekl sebevědomě. Oslava podle jeho slov proběhne jen v rodinném kruhu.
 
Milan černý se narodil v Praze a v březnu oslaví sedmnácté narozeniny. V současné době je studentem druhého ročníku střední odborné školy Podnikatelská akademie v Praze 4. Úspěchů již zaznamenal poměrně dost, stal se několikanásobným přeborníkem hlavního města Prahy, mistrem republiky ve starších žácích, dvojnásobným mistrem čR v kategorii dorostenců a taky prochází reprezentacemi do 16 a 17 let.
 
Starší dorostenec čR 2004:
1. Michal Švec – Slavia
2. Jan Schulmeister – Olomouc
3. Jan Šimůnek – Sparta
 
Loňský vítěz v kategorii mladší dorostenec Michal Švec se i tentokrát radoval z prvenství, jen se zařadil mezi starší. Co tedy vyhraje příště? „Nevím co vyhraji příští rok, ale budu se snažit, abych něčeho dosáhl,“ zauvažoval do budoucnosti. „Letos jsem však nečekal, že vyhraji,“ dodal skromně. A důvod? „Je tu plno kvalitních hráčů.“ K letošnímu vítězství mu podle jeho slov nejspíš pomohla účast v A týmu Slavie. Není vyloučené, že by se příští rok mohl radovat v kategorii talent roku. „Budu na sobě pracovat, v pondělí začne příprava, tak uvidíme, jak to půjde.“ Při tak rychlém vzestupu může taky nastat rychlý pád, jak se to již stalo v případě několika talentovaných hráčů, neobává se podobného osudu? „Strach nemám, jen se obávám, aby nepřišlo nějaké zranění.“
 
Michal Švec se narodil v Praze a v březnu oslaví své osmnácté narozeniny. S fotbalem začal v šesti letech v týmu SK Uhelné Sklady. V roce 1997 se přesunul do Slavie, kde zůstal doposud. Poprvé si za první mužstvo zahrál v šestnácti letech v utkání Poháru UEFA na hřišti Levski Sofia a předvedl skvělý výkon. Od té doby odehrál v A týmu 18 ligových zápasů, kromě toho prošel reprezentacemi do 16, 17 a 19 let. Absolvoval již třiatřicet reprezentačních startů.
 
Futsalista čR 2004:
1. Jaroslav Kamenický – Bakov nad Jizerou
2. Michal Mareš – Dina Moskva
3. Roman Mareš – Dina Moskva
 
Fotbalistka čR 2004:
1. Pavlína Ščasná – Bayern Mnichov
2. Eva Šmeralová – Sparta
3. Lucie Heroldová – Sparta
 
Nejlepší střelci v mládežnických kategorií:
52 gólů – Václav Kadlec – Bohemians
46 gólů – Rostislav Šamánek – Sparta
 
Oceněn byl i v srpnu tragicky zesnulý Ondřej Voříšek z 1. FC Slovácka, který v loňském roce v kategorii starší dorostenec skončil na třetím místě. Následně jsme minutou ticha uctili jeho památku.

Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)