Soutěž

Anketa - zvolte nejlepšího brankáře Slavie

Od dnešního dne máte možnost hlasovat v anketě o nejlepší slávistickou jedenáctku Slavie od roku 1993. V prvním kole vybíráte z pěti brankářů. Jeden vylosovaný hlasující obdrží poukázku do KFC. Uzávěrka je 21. února ve 20:00.

Po delší úvaze jsme vybrali pět brankářů, ze kterých můžete vybírat. Můžete si přečíst jejich stručnou charakteristiku. Jsou seřazeni abecedně. Na konci článku je odkaz na formulář, kde pouze vyplníte své jméno, email a nejlepšího brankáře.

RADEK ?ERNÝ
Odchovanec Slavie prošel třemi týmy českých Budějovic, Poštorné a Chebu. Po návratu do Slavie prožil několik sezon ve stínu Stejskala, jehož později znamenitě nahradil a dostal se i do reprezentace. Po dlouhých a věrných službách odešel v lednu 2005 do anglického Tottenhamu. Výborný na lajně, obdivuhodný reflex, skvělý při řešení samostatných nájezdů, horší při vybíhání mimo brankové území, kdy mu občas chybí odhad. Přesto je jedním z nejlepších českých brankářů.
Období ve Slavii: 1980-1993, 1995, 1996-2005


ZDENěK JÁNOŠ
Robustní, ale mrštný gólman s bleskovou reakcí, kterému záliba v rychlosti a riskantní jízdě přinesla smrt uprostřed sportovní kariéry. Začínal v Kněžpoli, v 16 letech přešel do Slovácké Slavie Uherské Hradiště, po vojně v pražské a táborské Dukle posílil roku 1988 Slavii. Roku 1994 přestoupil do Jablonce, jehož branku hájil v nejúspěšnějším období klubové historie. V nejvyšší soutěži se třikrát zapsal mezi úspěšné střelce, když proměnil pokutové kopy.
Období ve Slavii: 1988 - 1994


MATÚŠ KOZÁčIK
Začínal v Dolném Kubíně, jako mladší dorostenec přišel do FC Košice, kde působil čtyři roky. V devatenácti přestoupil do Slavie. Příležitost v ligovém týmu dostal na podzim 2003. Velký talent s ideální brankářskou postavou. Výborný na čáře i při vybíhání, na svůj věk dobře čte hru.
Období ve Slavii: 2002-současnost




JAN STEJSKAL
Na ligovou scénu vstoupil v mužstvu Zbrojovky Brno, pak chytal v RH Cheb a největších úspěchů dosáhl ve Spartě Praha, kde se radoval ze šesti mistrovských titulů. Po mistrovství světa 1990 odešel do Anglie, kde hájil branku mužstva Queen's Park Rangers. Odtud se na podzim roku 1994 vrátil do české ligy, ne však do Sparty, ale do konkurenční Slavie. Je to naprostý kliďas i v nejvypjatějších chvílích, nejzářivějším okamžikem byl jeho skvělý zákrok v prodloužení finále v Poháru čMFS proti Dukle Praha, čímž dopomohl Slavii k výhře této trofeje. Výraznou měrou se podílel na slávistickém titulu v roce 1996 a semifinálové účasti v Poháru UEFA. Po ukončení kariéry se stal trenérem brankářů Slavie, po roce se přesunul na Spartu, kde stále působí.
Období ve Slavii: 1994-1999

MICHAL VÁCLAVÍK
Do Slavie přišel v létě 1997 z Karviné, na jaře 1998 hostoval na Žižkově. Ve Slavii věčný náhradník, pořádnou příležitost dostal jen na podzim 2001, ale po výměně trenéra se opět stal jedničkou jeho konkurent černý. Od léta 2003 hostoval v Příbrami, ale v lednu 2004 se vrátil. Trénoval se slávistickým béčkem, ke konci přestupního termínu zamířil do druholigových Bohemians. V létě 2004 mu hostování skončilo, ale nevrátil se do Slavie, nýbrž zamířil na přestup do Brna. Výborný ve vzduchu i při vybíhání, skvělý při práci s míčem.
Období ve Slavii: 1997, 1998-2003
 

V širší nominaci jsme měli celkem šest brankářů. Ještě tam byl Jaromír Blažek. V užší nominaci se však bude objevovat pouze pět hráčů, takže jsme jednoho museli vyřadit. Volba padla na něho. A není to kvůli tomu, že je ve Spartě.
 
Jestli jste si tedy vybrali vašeho favorita, můžete jít na formulář a hlasovat. Naleznete jej ZDE.

Foto: www.slavia.cz, www.fotbal.cz, www.idnes.cz
Materiál: www.fotbal.cz, www.idnes.cz, www.deniksport.cz

Komentáře (14)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Anketa - zvolte nejlepšího brankáře Slavie

    PetCC     před 19 lety 15.02.2005 11:38 |  
    0 0

    Vybat mezi Jánošem, Stejskalem a černým, to není vůbec jednoduchý. Je vidět, že jsme měli v posledních 12 letech vždycky výborný brankáře.

  2. Re: Anketa - zvolte nejlepšího brankáře Slavie

    gary     před 19 lety 15.02.2005 13:18 |  
    0 0

    Kdyby žil Bejček v Americe, byl by o něm natočený film. Zdenda Jánoš se bohužel narodil v čechách a tak pomalu a jistě upadá v zapomnění.
    Zdeněk Jánoš ve Slávii chytal od jara 89 do léta 94. Patřil ke skvostným golmanům. Vždy? má na kontě stovku ligových utkání v nichž uhájil čisté konto.
    Zdeněk měl reprezentační formu již na sklonku své kariéry ve Slávii a jen díky příchodu rudého Stejskala prožil svoje nejlepší léta v Jablonci. Tam je považován společně s Rudlou Svobodou za největší osobnost v historii jabloneckého fotbalu.
    To že se nikdy neprotlačil do reprezentace a nezískal angažmá v předním evropském klubu experti přičítají jeho „volnější“ životosprávě. On má pro to však vysvětlení. Ve třech letech mi umřel táta. Jako kluk jsem si moc života neužil.Všechno jsem si v životě musel zasloužit, nikdo mne ve fotbale nikam neprotlačoval,prokousával jsem se sám.Možná proto si teď někdy říkám ,že člověk žije jen jednou.
    To že života uměl užívat mohou potvrdit jeho spoluhráči. Ve Slávii se chodilo dost na tahy a některé tehdejší akce prý byly opravdu nezapomenutelné. Dělal dobré fórky,vedl vtipné řeči ,potajmu mazal spoluhráčům do slipů hřejivou emulzi. Byl ulítlý na auta. Koupil si golfa na drahých elektronech. Jednou kolo oklepal o chodník. Tak se rozhodl opravit choulostivý disk tím ,že do něj zuřivě mlátil kladivem.
    Také Jirka Kotrba má na tohoto brankáře nezapomenutelné zážitky.Přiznávám ,že Zdenda se stal mou noční můrou. Vychytal spousty bodů ,ovšem pořád mi dělal starosti. Býval jsem rád, když jsem si od něj mohl odpočinout. Třeba o vánocích. Na posledním tréninku jsme si s hráči popřáli hezké svátky a šli po svém.. Na Štědrý den si užívám klidu ,snažím se zapomenout na fotbalový stres,když tu zazvoní telefon.Zvednu sluchátko a slyším bezelstný Zdeňkův hlas: Trenére ,veselé vánoce!
    Zdeňkova vášeň k rychlým autům se mu stala osudná. Přesto každý, kdo ho jen trochu znal, si nemohl nevšimnout jak moc miloval fotbal. Jak moc stál o to pobavit diváka. On je přesně ten typ fotbalisty ,který dělá z fotbalu něco víc.
    Můj hlas patří Zdeňkovi Jánošovi. A to i přes to ,že jsem jednou na SN četl od slaviAmana hodnocení brankářů. Ač velký zastánce statistiky ,tentokrát nechám promluvit srdíčko.
    PS: Nedoufám ,že bych si jméno Jánoš přečetl jako vítěze ankety. Přesto nebudu truchlit. Nejen mne ,ale jistě i jemu , by daleko větší radost udělalo ,kdybych si jednou na soupisce některého prvoligového klubu přečetl jméno Dominik nebo Adam Jánoš.

    • Re: Anketa - zvolte nejlepšího brankáře Slavie

      (host)     před 19 lety 15.02.2005 15:39 |  
      0 0

      Znal jsem Zdeňka Jánoše taky a protože už se na nás dívá jen a jen ze slávistického nebe tak mu vzdávám poctu aspoň touhle volbou. Sokrates

    • Re: Anketa - zvolte nejlepšího brankáře Slavie

      (host)     před 19 lety 15.02.2005 19:43 |  
      0 0

      Diky, moc pekne napsany. Ostatni navstevnici by ti meli podekovat taky.

    • Re: Anketa - zvolte nejlepšího brankáře Slavie

      (host)     před 19 lety 16.02.2005 01:50 |  
      0 0

      To jo, fakt pekne napsany. Cloveka to nuti zavzpominat a zamyslet se.

    • Re: Anketa - zvolte nejlepšího brankáře Slavie

      (host)     před 19 lety 16.02.2005 09:29 |  
      0 0

      Moc pekny!

    • Re: Anketa - zvolte nejlepšího brankáře Slavie

      (host)     před 19 lety 16.02.2005 15:19 |  
      0 0

      K tomu není co dodat! Chodil jsem na Zdeňka, když hrál za Marilu, a vím o čem píšeš. Škoda, že nezůstal ve Slávii. Pro Marilu, i jiné kluby, měl cenu zlata. Také v tom období hráli o nejvyšší příčky v tabulce. Všichni se shodli, že na tom měl lví podíl. Nejenom jako gólman, ale i jako člověk. Na ten dělbuch na Bohemce také nezapomenu, tenkrát jsem mu přál a? ho to nepoznamená . Je to pro mě bezkonkurenční adept!

    • Re: Anketa - zvolte nejlepšího brankáře Slavie

      (host)     před 19 lety 16.02.2005 15:40 |  
      0 0

      Tak Zdeňka Jánoše jsem bohužel neznal, jsem na to moc mladej. Já si s těží pamatuju Stejskala. Ale je to moc hezky napsané a kdybych už nedal hlas Stejskalovi asi bych se ještě rozmýšlel.

  3. Re: Anketa - zvolte nejlepšího brankáře Slavie

    (host)     před 19 lety 15.02.2005 15:12 |  
    0 0

    Samí skvělí brankáři, nejraději jsem měl černého, největší osobnost, hecíř a bojovník byl Jánoš a největší úspěchy zaznamenal Stejskal o kterym si myslim, že byl sice nejlepší brankář, kterej tu chytal, ale přeci jen je tam ta spar?anská minulost a bohužel i přítomnost. Fakt nevim koho :-( Snad z nostalgie zvolim Jánoše a taky proto, že narozdíl od Radka už více nedoká?e. Budu doufat, že Matůš se těmto branká?ským veličinám brzy přiblíží. LordEdmund

    • Re: Anketa - zvolte nejlepšího brankáře Slavie

      osophy (host)     před 19 lety 15.02.2005 15:28 |  
      0 0

      Taky si myslim,ze Stejskal byl nejlepsi,ale Radek mi nejak nejvic utkvel v pameti(asi tou soucasnosti),takze jsem Honzu asi nepravem odsunul na vedlejsi kolej:( Rada pro priste:Dvakrat mer a jednou...

    • lorde

      dejva     před 19 lety 15.02.2005 23:04 |  
      0 0

      přesne tak si to myslím i já.

  4. Re: Anketa - zvolte nejlepšího brankáře Slavie

    (host)     před 19 lety 16.02.2005 12:05 |  
    0 0

    Můj názor je hodně podobný s LordemEdmundem. Stejskal byl asi výkonostně nejlepší brankář, který za nás chytal. Ale byl takový chladný. Radek černý je skvělý brankář a i klubista. Ale pro mě je jednoznačnou jedničkou Zdenda Jánoš. To byl Pan brankář a obrovský srdcař a Slávista. Na jeho hecování a zápal pro hru nezapomenu.

  5. Re: Anketa - zvolte nejlepšího brankáře Slavie

    Kopcem     před 19 lety 16.02.2005 12:44 |  
    0 0

    Pro mě byl jedničkou Zdeněk Jánoš, dvojkou Radek černý a Honza Stejskal až trojkou. Příchod Honzy Stejskala do Slavie považuju za jeden z prvních nesmyslů, které toto vedení spáchalo. Ne že by to nebyl kvalitní brankář, právě naopak. Ale Zdeněk Jánoš byl tou dobou minimálně stejně dobrý, ne-li lepší, a navíc výrazně mladší. A kromě toho to byl i srdcař. Takže místo vydaných 12 mil. (myslím, že tolik stál) jsme mohli po úspěšném tažení roku 96 (nepochybuji, že s Jánošem bychom na tom byli stejně dobře) Zdeňka ještě výhodně prodat dp zahraničí. A nebyla by to ani žádná škoda, protože za zády měl kvalitní dvojici Blažek - černý. Za nesmysl bych ale považoval vyčítat Stejskalovi jeho spar?anskou minulost a přítomnost. Před angažmá v Anglii byl prostě ve Spartě. A to, že odešel z firmy, která je vedena k úpadku, do firmy prosperující, to mu snad nemůže nikdo vyčítat. My jsme fanoušci ale on se fotbalem živí. Kdyby nešel do kvalitnější firmy, byl by blázen.

  6. Re: Anketa - zvolte nejlepšího brankáře Slavie

    honzah (přítel SN)     před 19 lety 18.02.2005 19:20 |  
    0 0

    Já hlasoval pro Stejskala.