Soutěž

Skácel nejlepší levý obránce Slavie

čtvrté kolo v anketě o nejlepší slávistickou jedenáctku od roku 1993 na postu levého obránce skončilo. A kdo se stal vítězem? Po dramatu nakonec s náskokem vyhrál Rudolf Skácel. Tentokrát to však bylo nejdramatičtější kolo.

1. RUDOLF SKÁCEL
Nečekal jsem, že tento exhradecký fotbalista a rok a půl i slávista vyhraje právě na tomto postu. Ale stalo se. Obdržel nakonec 70 hlasů, což je přibližně 40,9 %. Touto výhrou už tedy nebude nominován na postu levého záložníka.
 
Troubi – volba pro Rudolfa Skácela:
Rozhodl jsem se z několika důvodů. Ač už se jednalo o jeho absolutní oddanosti ke hře, nevypustil žádný zápas, nastupoval se zraněními nebo o to, že mě přesvědčil o tom, že je pro něho Slavia srdeční záležitost, šplhl si také neuskutečněným příchodem do Sparty.V neposlední řadě pro zvolení nejlepšího hráče je také můj nižší věk a neznalost hráčů z let 93-96.
 
Srsen – volba pro Rudolfa Skácela:
Když hrál na levé straně s Vachouškem, byl fotbal ofenzivní a dalo se na něho koukat. Sice mu tahle pozice moc neseděla, raději hrál záložníka, ale ze všech kteří za posledních patnáct let na jeho místě hráli, byl nejofenzivnější, rychlý, nepřekážel mu balon, prostě moderní levý bek.
 
Johnny – volba pro Rudolfa Skácela:
Je hodně výbušný a přímočarý hráč, má dobrý přehled o hře. Dobrý i na levé straně zálohy, ale ke konci účinkování ve Slavii ho trenér dával právě na levého obránce a celkem mu to šlo. Bránil, dával přesný přihrávky, pěkné pasy a občas přidal i nějakou tu branku.
 
 
 
2. ADAM PETROUŠ
Tak Adam nevyhrál ani na třetím postu na kterém byl nominován. Ale jak gary psal v jednom komentáři, tak se nemusí bát, že bych ho dával ještě na další posty. Tentokrát získal 50 hlasů.
 
Djedek – volba pro Adama Petrouše:
Jeden z nejlepších obránců a to hlavně na postu stopera Slavie byl Adam Petrouš. Na postu levého obránce jsme celou dobu hledali někoho vhodného a moc lidí se zde neprosadilo, proto když na Adama nezbylo místo na stoperu, musel jsem jeho volit na tento post. Jako odchovanec pro Slavii udělal hodně a myslím si že srdíčko mu bije stále sešívaně a pokud by byly finance, tak kope opět za nás.

Honza – volba pro Adama Petrouše:
V závěru jsem vybíral mezi ním a Rudolfem Skácelem. Skácel je asi lepší fotbalista, ale já si ho schovávám na volbu levého záložníka, navíc byl ve Slavii poměrně krátkou dobu. Naproti tomu Petrouš je odchovancem Slavie, který podával vždy spolehlivé výkony a na obránce dával docela dost gólů. Většinou sice nastupoval ve středu obrany, ale pár zápasů odehrál i nalevo. Myslím, že Adam patřil mezi čtyři nejlepší obránce Slavie v samostatné české lize a když nebyl zvolen na pravý kraj obrany ani do středu, byla moje volba pro něho jasná.
 
Pablos – volba pro Adama Petrouše:
Patřil k jednoznačně nejlepším hráčům ve Slavii, když hrál v obraně, byla to jistota, měl se vrátit, škoda že propásnul titul, který jsme vyhráli, ale co, z těch hráčů, kteří byli nominováni, dle mého názoru jak technicky tak fyzicky je z nich nejlepší, a udělal dost pro Slavii, dvakrát s ní vyhrál pohár, ale to je málo. Snad se dočkáme, ale vypadá to až napřesrok.
 
Pete – volba pro Adama Petrouše:
Asi hlavním důvodem je, že Adam Petrouš je odchovanec a na takové hráče nesmíme zapomenout, protože jistě moc odchovanců, co se dokázalo prosadit do A týmu, není. Jeho výstřelek s tím, že chce mermomocí přestoupit do Sparty, jsem raději zapomněl, větší váhu měla jeho někdejší výkonnost na hřišti, která byla skvělá. Přestože Adam Petrouš hrál hlavně stopera, tak když nastoupil doleva, své si vždy odkopal. Vlastně když Slavia hrála systém tří obránců, tak Petrouš hrál levého středního obránce. A ostatní hráči v nabídce? Tomáš Hrdlička na to podle mě nemá a bude rád, když se někde v lize chytí. Vlado Labant byl špičkovým levým obráncem, ale odešel do Sparty, ačkoliv za to může hlavně naše vedení, že mu včas nenabídlo pořádnou smlouvu. Pavel Novotný hrál dobře v mistrovské sezóně, ale něco mi na něm nesedí. Ruda Skácel je špičkový hráč, ale je to hlavně záložník.
 
 
3. VLADIMÍR LABANT
Odehrál ve Slavii slušné zápasy, pak však odešel do Sparty. Možná i proto někteří nedali hlas právě jemu. Já na to ohled nebral a zvolil jsem ho. Obdržel celkem 42 hlasů.
 
Moskyta – volba pro Vladimíra Labanta:
Jak u volby pravého obránce, tak i levého je volba dosti obtížná, nebo? dříve se hrál systém 3-5-2 a dnes 4-4-2. Mám-li tedy vybírat krajního beka, vychází mi jednoznačně Vlado. On byl skutečně krajním, tedy levým bekem, kdežto Pavel Novotný byl levý half. Ostatní buď na krajním beku jen zaskakovali (Skácel, Petrouš) nebo dle mého nedosáhli takových kvalit jako Vlado či Novotný (Hrdla). Ale samozřejmě i kdybych toto vše pominul, jednoznačně na levé straně Vlado vynikal. Když přišel, přinesl na levou stranu něco, co tu nebylo. Rychlost, dravost, útočné výpady po straně až k soupeřově šestnáctce. Dle mého názoru to byl klasický útočný krajní bek do systému 4-4-2. Také jeho nákup považuji za jeden z mála dobrých nákupů slávistického vedení, ale zase na druhou stranu ho nechali po dvou letech, když ukázal celé lize jak se to hraje, odejít.
 
Galan – volba pro Vladimíra Labanta:
Přiznám se, že Vlada Labanta jsem volil spíše emotivně. Když někdo přede mnou vysloví jména některých slávistických hráčů, okamžitě se mi vybaví herní situace, která se mi nějak zapsala do mysli. Např. u Ivo Ulicha se mi vybaví gól při odvetě s Leedsem United, u Pohorského gól proti AS řím, a u  Vávry gól při odvetě se stejným klubem. Tak bych mohl pokračovat dále. U Vlada se to byl gól z pohárové sezóny 1997/98 , přesněji 6.11.1997, kdy Kuchař z levé strany poslal centr, a těsně u tyče, v pádu,  posunul Labant Slavii do čtvrtfinále . Ještě dnes si pamatuji, jak jsem zápas prožíval. To se zkrátka nedá zapomenout, už o tom pěkně psal i Gary. S časovým odstupem jsem si pak položil otázku, bylo-li mé rozhodování objektivní. Pokusím se vybavit si i několik dalších světlých  okamžiků, kdy Vlado hrával v našem červenobílém dresu.
Poprvé nastoupil Vlado za Slavii v přátelském zápase, v utkání Slavia - Hertha BSC Berlín, 2:1 (1:1), který se hrál 15.7.1997 v Rakouském Heimingu. Trenér Cipro jeho výkon hodnotil slovy: „Labant  plnil v 1. poločase úlohu defenzivního záložníka, ve druhém se posunul na levý okraj středové formace. Prokázal, že je platným fotbalistou.”
Dalším pohárovým zápasem, kde se blýsknul, bylo utkání 1.kola Poháru vítězů mezi Slavii - FC Luzernem - 4:2 (2:1), 18. 9. 1997 . Utkání se hrálo v  Edenu. Určitě si pamětníci vybaví, jak si v 53.min. Vágner vynutil faul na pravé straně, míč si postavil Labant a z neuvěřitelného úhlu nachytal Lehmana na švestkách, pro švýcarského reprezentačního brankáře hodně kyselých - s balónem totiž překvapený brankář upadl za brankovou čáru.
V pohárové statistice je tedy zapsán dvěmi důležitými góly, spolu s Vágnerem. Před ním se umístnil pouze Vácha, se čtyřmi góly, a  za ním už jen Ašanin, s jedním gólem. Tehdy se zařadil mezi takové fotbalisty jako byl např. Balakow, Nikolaidis či Petrescu.
Kdybych dodatečně řešil dilema mezi Labantem a Petroušem, musel bych se rozhodnout stejně. Je sice pravda, že v první sezoně Vlado nehrál pravidelně v základu. často se střídal s Lerchem, Krejčíkem i Kuchařem. Ale po odchodu Cipra i Tobiáše se situace změnila.  Od  zápasu se Schalke 04 Vlado hrával pravidelně v základu, samozřejmě i Adam Petrouš. Na levé straně však trenér Hřebík stavěl právě Vlada. Určitě ho bude tipovat i on.
 
Karel – volba pro Vladimíra Labanta:
Pro Labanta jsem se rozhodl z těchto důvodů. Petrouš je podle mého názoru stoper. Tam vyniká, ovšem jako levý bek to už nebylo ono. Hrdlička se dosud neprosadil. Novotný byl dobrý, lepší průměr, občas vynikající, ale měl i velké výkyvy ve výkonech. Skácela zase považuji za záložníka. No a zbyl Labant, byl to typický levý bek, rychlý, s dobrou přihrávkou a kličkou. Netrpěl výkyvy, bohužel utekl do Sparty, ale co se týče fotbalového umu, vychází mi ze všech navrhovaných nejlépe. Alespoň po dobu jeho působení v Edenu.
 
4. PAVEL NOVOTNÝ
Pro mě překvapivě získal málo bodů, což jsem nečekal. Domníval jsem se, že bude bojovat o vyšší pozice. Nakonec ho zvolilo jen sedm lidí.
 
5. TOMÁŠ HRDLIčKA
Dalo se čekat, že skončí na posledním místě. Moc toho neodehrál, snad se ještě dokáže vrátit. Obdržel pouhé dva hlasy.
 
 
Do ankety se celkem zapojilo 171 lidí, což je o 8 více než v předchozím kole.. A kdo vyhrává poukázku do KFC? Vylosován byl LUKASO. Brzy může očekávat email s instrukcemi.
 
Již zítra od osmé hodiny ranní můžete hlasovat pro nejlepšího pravého záložníka.

Foto: www.slavia.cz, www.admirazone.com

Komentáře (1)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Skácel nejlepší levý obránce Slavie

    (host)     před 19 lety 15.03.2005 15:37 |  
    0 0

    Sorry, ale Ruda Skácel je záložník a s tím nic nenaděláte!