Soutěž

Anketa - zvolte nejlepšího pravého záložníka Slavie

Od dnešního dne máte možnost hlasovat v anketě o nejlepší slávistickou jedenáctku Slavie od roku 1993. V pátém kole vybíráte nejlepšího pravého záložníka. Jeden vylosovaný hlasující obdrží poukázku do KFC. Uzávěrka je 21. března ve 20:00.

Na postu pravého záložníka to bude velmi zajímavé. Vyskytuje se tu jméno Karla Poborského, slávisty nenáviděného hráče. Ve Slavii byl velkou osobností. Konkurují mu další velká jména a dá se očekávat velká bitva o prvenství. Sám jsem zvědav, jak to nakonec dopadne.
 
JI?Í LERCH
Pokud hledáte hráče, který toho za Slavii nejvíc odehrál v posledních patnácti letech, je to Jiří Lerch. Pokud hledáte jen od roku 1993, "železnější" je jen brankář černý. Navíc jde o nesmírně univerzálního hráče - obrana, záloha, ofenzíva, defenzíva, napravo, nalevo - tam všude se během svého působení uplatnil. Začínal jako pravý obránce. Prosadil se svojí bojovností, neústupností a precizností v černé práci fotbalové. Skluzy a vypíchnutí míče, tvrdé souboje tělo na tělo či případný drobný faul, když hrozilo nebezpečí, byly jeho doménou.  Nebyl to špílmachr a hračička, ale  přihrát mu problém opravdu nedělalo. Odcentrovat, vystřelit, vzít balón a zkusit přejít přes hráče - i to byla jeho práce.  Dokonce jeden čas dirigoval hru celé zálohy ze středních pozic. Na podzim 2000 odehrál poslední utkání. Vážně se zranil, objevily se komplikace. Jiří Lerch - poctivý dlouholetý bojovník ukončil kariéru. Nakoukl též do reprezentace, EURO 1996 mu těsně uniklo. Celkem odehrál v  nejvyšší soutěži 244 utkání a devětkrát skóroval.
Období ve Slavii:1993-2002
 
 
KAREL PITÁK
Fotbalově vyrůstal v Hradci Králové, do Slavie přišel jako posila pro ofenzívu na podzim 2001. Z původního útočníka se brzy pod vedením trenéra Beránka stal pravý záložník, kde je dodnes nenahraditelný. Nejprve jen nenápadný fotbalově elegantní typ, ve stínu hvězdnějších Skácela či Vachouška. Nyní se upírají zraky hlavně na něho. Hráč s vynikající pravou nohou, kterou dovede vše na co si vzpomeneme. Centry, kličky, zasekávačky, prostrčení i střely z hranice vápna. Vyniká přímým rychlým tahem na bránu, typický je pro něho únik volným prostorem po pravém křídle, odkud přesně centruje před soupeřovu bránu. Stále se lepší v zakončení, v minulé sezóně byl dokonce nejlepším střelcem týmu (8 branek). Má reprezentační ambice a předpokládá se jako nástupce Poborského. Za Slavii zatím odehrál 87 utkání a v nich přesně zacílil osmnáctkrát. 
Období ve Slavii: 2001-současnost
 
 
KAREL POBORSKÝ
Velký talent o sobě dával vědět již v Budějovicích. Nejprve jej zlákala Viktoria Žižkov, Slavia až v létě 1995. Bylo to zřejmě jedno z nejdůležitějších posílení v minulém desetiletí. Tento dravý, rychlý a technicky neuvěřitelně disponovaný záložník významně pomohl k mistrovskému a pohárovému tažení Slavie. Když převzal míč, nešlo jej od něho oddělit, když nabral směr k bráně soupeře, mohl se připravovat oslavný gólový chorál. Vlasatý a celkem tichý záložník Slavie oslnil všechny. Stal se nejlepším ligovým střelcem Slavie (spolu s Vágnerem), udělal svou typickou kličku a unikl sebezkušenějšímu hlídači, jeho centry a standardky byly soupeřům smrtonosné. Vzpomínáte na gól z přímého kopu proti AS řím? Nebo slalom s brankovým zakončením proti Budějovicím? či gólovou patičku proti Hradci? Nebo levačkou v derby proti Spartě. To byl Poborský. Tolik podobný tomu dnešnímu (fotbalově), tolik jiný toho dnešního (tichý a nenápadný). Karel Poborský - slávistický! Za Slavii odehrál 26 utkání a vstřelil 11 branek. V létě 1996 odešel za rekordní sumu sešívaných dějin do Manchesteru United. Dále hrál v Benfice Lisabon a Laziu řím. Nyní hraje za Spartu.
Období ve Slavii: 1995-1996

 
VLADIMÍR ŠMICER
Do Slavie přišel jako začínající dorostenec z Děčína. Do A-týmu povolán trenérem Petrželou jako nejlepší střelec slávistického "béčka". Poprvé si zahrál ligu ale pod vedením Jarabinského na podzim 1992 a brzy se prosadil jako úspěšný střelec do základu a k lavičce odsoudil např. Biniče či Rusnáka. Někdy hrál i v záloze. Dařilo se týmu i Šmicerovi, takže i v takovém mládí již dostával reprezentační pozvánky. Během sezóny 93/94 se na dlouhý čas zranil. Když se vrátil zpět, vzal za svůj post útočníka a vydržel rozvracet obrany soupeřů i během mistrovského i evropského tažení ročníku 95/96. Ještě před stříbrným Eurem 1996 podepsal přestup do Lens, kde se z něho postupně stal typický pravý záložník. Svými kvalitami přesvědčil i svůj oblíbený klub FC Liverpool, kde hraje od roku 1999. Získal mnoho trofejí a ocenění, je zřejmě nejúspěšnějším a nejslavnějším slávistou posledního desetiletí. A čím tak zaujal? Zřejmě herní elegancí, fér hrou, rychlostí při vedení balónu a častém úniku, technickou "obounohou" vyspělostí. I když ta pravá je přeci jen trošku lepší. Za Slavii odehrál 82 ligových utkání a vstřelil 26 branek. V nominaci bude i na postu útočníka.
Období ve Slavii: 1987-1996

 
IVO ULICH
Do Slavie přichází v létě 1996 z Hradce Králové mj. s oceněním Talent roku 1995. Má být alternativou za odcházejícího Poborského. Herním stylem mu není úplně podobný, ale je taktéž vynikajícně technicky vybavený. Perfektně unikal, centroval, přihrával. Protihráč byl pro něho výzvou ke kličce mnohdy nečekané a geniální, nabíhající spoluhráč adresátem přesného balónu na nohu. Postupně se osmělil i ve střelbě ze středních vzdáleností, nebál se střílet ani levou nohou, ač pravá bezesporu dokonalejší. Postupně se stal výraznou osobností týmu. Zvláště v triu s Dostálkem a Horváthem zřejmě nezapomenutelným driblérským motorem zálohy. V létě 2001 odešel do Mönchengladbachu, kde se postupně prosadil do základní sestavy a patří do ní dodnes. Za Slavii odehrál 136 ligových utkání, vstřelil v nich 25 branek.
Období ve Slavii: 1996-2001
 
Na tomto postu jsme z jiných hráčů již nevybírali. Takže nyní můžete jít konečně hlasovat. Formulář naleznete ZDE.
 
Texty: slaviaman
Foto: www.idnes.cz, www.sparta.cz, www.liverpoolfc.tv

Komentáře (15)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Anketa - zvolte nejlepšího pravého záložníka Slavie

    Serf     před 19 lety 15.03.2005 09:48 |  
    0 0

    Predpokladam, ze Skacel umisteny na obrance nebude figurovat v nabidce pravych zalozniku. V takovem pripade volim Poborskeho, hlavne to byl klasicky pravy zaloznik. Vladu Smicera si necham doleva...

    • Re: Anketa - zvolte nejlepšího pravého záložníka Slavie

      Richi (admin)     před 19 lety 15.03.2005 11:37 |  
      0 0

      Se Skácelem se uvažovalo doleva zálohy. Naopak na lavé záloze nebude Šmicer, jsou tam zajímavější jména, ten však bude v útoku.

      • Re: Anketa - zvolte nejlepšího pravého záložníka Slavie

        Serf     před 19 lety 15.03.2005 12:01 |  
        0 0

        Jsem to spatne napsal... :-) Samozrejme jsem myslel Skacela doleva, zase takovej trena nejsem :-).

        OK diky za informaci.

  2. Re: Anketa - zvolte nejlepšího pravého záložníka Slavie

    (host)     před 19 lety 15.03.2005 12:15 |  
    0 0

    Jasně volim Uldu, tady snad ani nemůžu jinak. Poborák byl herně určitě ještě kvalitnější, ale když hodnotim komplexně celou osobnost, tak nesahá Ulichovi ani po kolena. Jednou by se Ivo mohl vrátit, předpokládám, že Pitáka pošleme do světa v létě a pak by to byla náhrada více než dokonalá.Ovšem otázka je, jestli by chtěl . LordEdmund

  3. Re: Anketa - zvolte nejlepšího pravého záložníka Slavie

    Galan     před 19 lety 15.03.2005 14:56 |  
    0 0

    Relatitivně velmi těžké rozhodování. Ve prospěch Poborského a Šmicera nahrávají zahraniční velkokluby i účast v repre. My však hodnotíme Slávii, a to v uvedeném období. I tentokrát jsem se řídil pouze pocity, statistiky jsem ponechal jiným. Kdyby to bylo možné, dal bych polovinu hlasu Lerchovi a druhou Kuldovi. Lercha si vážím za bojovnost a kvůli hráčům jako Kulda se snad chodí na fotbal. Oba mám rád i jako lidi.Těžké rozhodování! Snad se Jirka nebude zlobit, že volím Kuldu. To však nic nemění na tom, že si ho velmi vážím. Také mě mrzí jak se s ním zametlo. Ještě jednou díky. Galan.

    • Re: Anketa - zvolte nejlepšího pravého záložníka Slavie

      (host)     před 19 lety 15.03.2005 15:22 |  
      0 0

      se mnou je to stejne. proto volim dvakrat - jednou ulicha a jednou lercha ;-)
      rudahvjezda

      poborsky je super hrac, ale... o nem jsem ani neuvazoval

      • Re: Anketa - zvolte nejlepšího pravého záložníka Slavie

        Galan     před 19 lety 15.03.2005 20:21 |  
        0 0

        To jsem rád, že to někdo vidí stejně ")" !

  4. Re: Anketa - zvolte nejlepšího pravého záložníka Slavie

    (host)     před 19 lety 15.03.2005 15:48 |  
    0 0

    No volil sem nakonec Pitaka, Ivo byl super ale uz si ho moc nepamatuju, takze proto Pitak. A Pobor... ani napad, za 1. byl tu jen jednu sezonu a hlavne to jak se chova ted mu nikdy nezapomenu...!!!!

  5. Re: Anketa - zvolte nejlepšího pravého záložníka Slavie

    Forza     před 19 lety 15.03.2005 21:17 |  
    0 0

    S vyjímkou Lercha to může být kdokoliv...A Poborský si to nezaslouží už podruhé se zdržuji hlasování bylo by to pak líto...

  6. Re: Anketa - zvolte nejlepšího pravého záložníka Slavie

    gary     před 19 lety 16.03.2005 00:06 |  
    0 0

    Souboj o toho“ pravého“ pravého záložníka bude velmi tuhý. Dostihovou hantýrkou bych řekl ,že to bude tuhý boj a vítěz vyhraje o nos. Pojďme si podívat do padocku a představit si jednotlivé hráče.
    Jiří Lerch…... Pro mužstvo odváděl černou práci . Takový hráč má v každém mužstvu své místo v sestavě. Bohužel my nesestavujeme fungující slávistickou jedenáctku ,ale jedenáctku nejlepších hráčů Slávie. Do té se Maso bohužel nemůže dostat ani díky své poctivosti a bojovnosti která ho tak zdobila.
    Jestliže dáme hlas někomu z další čtveřice hráčů ,rozhodně to nebude špatná volba.

    Začnu Ivo Ulichem………tento menší hráč je pravý opak Jirky Lecha. Patička ,klička ,jesličky…to je ta správná vizitka u jména Ivo Ulich. Někde jsem dokonce četl ,že dát protihráči jesle mu dělalo větší radost než dát gol. Na tom by nebylo ani nic divného ,vždy? se nikdy netajil svým obdivem k brazilskému stylu hry. Někdy mi připadalo ,že kličkuje více, než by bylo pro tým zdrávo. Také mu trochu vyčítám ,že z postu krajního záložníka je průměrných pět vstřelených golů za sezonu málo. Na druhou stranu svojí menší střeleckou produktivitu nahrazuje přihrávkami ,ale bohužel se nepohybujeme v hokeji ,kde je přihrávka hodnocena stejně jako gol. Mám pocit, že Uldovi ke spokojenosti stačí pohodový život a není ochoten se více rvát se svým fotbalovým osudem. Proto svůj souboj o reprezentační dres s Karlem Poborským prohrál. A souboj s tímto hráčem ,o nejlepšího slávistického pravého záložníka, prohrál i u mne.

    Karel Poborský…….Slávia ,MU, Benfica, Lazzio, Sparta…..když k tomu připočteme ještě pronajatý post pravého záložníka v reprezentaci nemůže se jednat o špatného hráče. Psát o přednostech tohoto hráče by bylo nošením dříví do lesa. Pomohu si jen rozhovorem s panem Ciprem. Ten za nejdůležitější moment zisku titulu a semifinále poháru UEFA v sezoně 1995-96 považuje angažování Karla Poborského. Chápu, že dát hlas Karlovi bude souboj expertů s fanoušky Slávie ,ale já prostě nemohu říct nic jiného než ….Karel Poborský je nejlepší pravý záložník Slávie !!!!!! Na tom nezmění nic ani jeho současná ztráta pokory.

    Karel Piták……..další z Beránkových dětí. Míra sám přiznal, že nad Pitáčkem občas musí svištět bič. To byl také asi také jeden z důvodů, proč ještě stále trčí ve Slávii. Ale přiznejme, že poslední dobou se stává tahounem mužstva. Doufám, že pravým důvodem proč tak vyčnívá nejsou méně kvalitní spoluhráči ,ale naopak jeho kvalitní výkony. Nebylo by od věci ,kdyby přišel nový majitel a posílil mužstvo. Pak by ještě narostl Karel. Mohl by přivést Slávii k titulu. Vystřídat svého jmenovce v Repre ,přestoupit do MU,Benfici, Lazzia a strčit Pohorského do kapsy. Zanechme snění. Po této sezoně Piták opustí Slávii. Pak se také vytratí šance sesadit Poborského z postu nejlepšího pravého záložníka Slávie.

    Vladimír Šmicer……..Tak tenhle hráč rozděluje národ na Slávisty a ty ostatní. Ty první ho zbožňují, ti druzí na něj nadávají. Každý kdo však Šmícu zažil ve Slávistickém dresu ,musel si okamžitě tohoto usměvavého fotbalového básníka zamilovat. Pamatuji si ho ještě za Bé mužstvo. Tam ho trénoval pan Šusta. Párkrát musel nechal Šmícu sedět na lávce a trochu mu šlapat na paty ,ale čas ukázal, že to nebylo na škodu.Na zápasech Béčka jsem často potkával jeho rodiče a sestru .Prostě rodina se slávistickým srdcem. Později mu do Amužstva pomohl trenér Jarabinský. Stalo se tomu tak v době, kdy za Slávii hráli nejlepší hráči naší ligy ,které do týmu přivedl pan Korbel. Hrál v útoku, na levé či pravé straně zálohy, prostě tam kde bylo potřeba. Právě jeho univerzálnost ,málo ostré lokty a fakt že nedává příliš golů ,je důvod proč nepatří k TOP hráčům Evropského fotbalu. Nikdy nezapomenu na jeho gol proti Rusku na ME v Anglii, který dal v posledních minutách a tak nám zajistil postup ze skupiny.Tím nastartoval báječnou jízdu do finále ME . O Šmícovi je známo ,že je to pohodář ,který dokáže užívat krásy života. Slalom mezi kužely o svojí budoucí manželku s Láďou Vízkem sice vyhrál. Přestože je to přímočařejší hráč s lepším tahem na branku nežli Poborský ,svůj souboj s tímto hráčem u mne ale o nos prohrál.

    No jo no. Ale kdybych měl pokaždé obdivovat ty nejlepší, asi se dávno stanu fanouškem Sparty. Já mám rád ty slávistické hračičky a proto se nedá nic dělat. Láďa Šmicer je pro mne ta pravá slávistická jednička.

  7. Re: Anketa - zvolte nejlepšího pravého záložníka Slavie

    honzah (přítel SN)     před 19 lety 16.03.2005 17:29 |  
    0 0

    Bude to těžké rozhodování, je to 5 fantastických hráčů, u mne může vyhrát kterýkoli a tak vše důkladně promyslím. Každopádně se domnívám, že tato nominace je vhodným návodem pro vedení, koho přivést jako náhradu až nám zdrhne Piták. Šmicer nebo Ulich, oběma by to slušelo, i když za nejideálnější možnost teď vidím setrvání Pitáka v klubu ještě alespoň dva roky. Samozřejmě by možná stálo za to přivést exspar?ana Baránka...

  8. Re: Anketa - zvolte nejlepšího pravého záložníka Slavie

    (host)     před 19 lety 16.03.2005 19:00 |  
    0 0

    Poborsky je excelentni hrac a vzhledem k tomu,ze jsem se dnes dival na Euro 2004,tak se mi tohle mineni o nem zase hodne prizivilo,ale Smica je muj velky oblibenec a tak se asi zachovam jako 13 fanynka a zvolim toho hezciho,sympatictejsiho...no proste krasavce Smicu:)

  9. Můj názor

    DDS     před 19 lety 16.03.2005 20:54 |  
    0 0

    Volím Jirku Lercha. Byl to bojovník. Kádr Slávie se vždycky (až na ty roky okolo titulu) vyznačoval tím, že v něm byl přebytek technických všumělů a zoufalý nedostatek jezdičů.
    Když hrál Lerch, tak jste měli jistotu, že neuhne před žádným balónem, před žádným soupeřem, do všeho šel přímo a díky tomu vyhrával obrovské množství balónů ze kterých těžil zbytek zálohy a útok.

    Karel Piták - dneska hvězda, ale ruku na srdce, v týmu z roku 96 by seděl na lávce. Je to dříč, velká naděje našeho fotbalu, ale je ve Slavii krátce, to z něj dělá v téhle dlouhodoběji zaměřené anketě outsidera.

    Karel Poborský - kdo volí Poborského, dostane ode mě na držku.

    Vladimír Šmicer - těžká volba nebýt v anketě Lercha, Šmicer by byl asi první na ráně :) Doufejme, že se jednou vrátí na nový stadion ...

    Ivo Ulich - nejlepší hráč v přelomových časech, bylo to už pár sezon od titulu, ale stále jsme ještě nakupovali spoustu hráčů za velké peníze. Takový Karel Piták Slavie před pěti lety.

    • Re: Můj názor

      honzah (přítel SN)     před 19 lety 19.03.2005 20:40 |  
      0 0

      Jak jste vlastně všichni přišli na to, že Šmicer se nevrátí dříve, než bude Nový Eden? Nějak mi to asi uniklo...

  10. Re: Anketa - zvolte nejlepšího pravého záložníka Slavie

    honzah (přítel SN)     před 19 lety 18.03.2005 16:19 |  
    0 0

    Plánoval jsem se původně rozepsat více, ale nakonec jen stručně, jak bych dané hráče seřadil.

    1. Ivo Ulich
    2. Vladimír Šmicer
    3. Karel Poborský
    4. Karel Piták
    5. Jiří Lerch

    Takže Ulich dostal můj hlas. Pokud zde nevyhraje, možná ho podpořím i ve středu zálohy, pokud bude nominován...