Soutěž

Anketa - zvolte nejlepšího defenzivního záložníka Slavie

Od dnešního dne máte možnost hlasovat v anketě o nejlepší slávistickou jedenáctku Slavie od roku 1993. V šestém kole vybíráte nejlepšího defenzivního záložníka. Jeden vylosovaný hlasující obdrží poukázku do KFC. Uzávěrka je 28. března ve 20:00.

Na tomto postu se nám objevují někteří staří známí z nominací na jiných postech. Troufám si tvrdit, že si to zde rozdají dva, možná tři hráči a ostatní budou v pozadí. I tentokrát se na textech podílel slaviaman, takže doufám že si příjemně počtete o jednotlivých nominovaných.
 
RADEK BEJBL
Jeho blonďatá hříva září ve slávistickém mužstvu již od roku 1989. Tehdy přišel jako šikovný sedmnáctiletý dorostenec z Mladé Boleslavi, ale mílové fotbalové kroky dělal hlavně v dresu Nymburka. Uměl zaskočit i v útoku, hlavní jeho náplní se však brzy stala defenzivní činnost v záloze. Krýt záda Tatarčukovi, Nečasovi či Bergerovi. Brzdit soupeřovy útoky a sbírat volné míče. Samozřejmě dovedl mnohem více, včetně kvalitního gólového zakončení. Skvělé poziční postavení, přehled ve hře, rychlý start na míč a důraz v osobních soubojích doplněné jednoduchou přihrávkou, prostrčením či při?uknutím a hlavně jeho známé dlouhé kolmice vybízející útočníky k brejku - to mu zajistilo uznání nejen v dresu Slavie, ale i reprezentace. Zvláště při slavném ročníku 1995/96. Tento dělník hřiště a muž pro černou práci se stal druhým nejdražším prodejem Slavie, když přestupoval v létě 1996 do Atlética Madrid a bojoval s ním v Lize mistrů. Z něho pak v roce 2000 zamířil na dva roky do Racingu Lens, ozvala se však zranění. V létě 2002 se vrátil do Slavie. Jeho zkušenosti a schopnosti byly potřebné hlavně v obraně, kde jej vlastně vídáme dodnes. Jako bojovného kapitána Slavie. Za Slavii Praha dosud Radek Bejbl odehrál 231 ligových utkání a vstřelil v nich 32 branek.
Období ve Slavii: 1989-96, 2002-dodnes
 
RICHARD DOSTÁLEK
S fotbalem začínal v Jarošově, nejvíce uznání si získal v Brně. V roce 1994 vyhlášen Talentem roku.  Do Slavie přišel v létě 1998 jako jeden z nejdražších nákupů v historii klubu. Bylo mu čtyřiadvacet let. Ač zvyklý na poněkud jiné úkoly, stal se od počátku na dlouhé roky stabilním členem základní sestavy. Dlouho byl spíš "tím vzadu", za hvězdami Ulichem a Horváthem, jeho doménou měla být hlavně defenzivní činnost. Přesto jeho útočný potenciál nezapadl. Když měl den, porazil kohokoliv, přičemž nejlepší výkony předváděl v evropských pohárech. Během let se i ve Slavii z něho stávala velká osobnost. Po příchodu trenéra Beránka se pak více než rok předváděl ve své plné kráse a síle. Tvořil hru, vymýšlel přihrávky ke zteči, střílel z blízka i z dáli. Vrátil se na čas do reprezentace. Nevynikal kličkou, ale když vzal balón a vyrazil s ním k soupeřově bráně, protivník se třásl. Byl nebezpečný při nájezdu, při střele z hranice šestnáctky, i v soupeřově trestném území. A jen pohříchu kolikrát skromně přenechal míč k zakončení jinému. Byl i kapitánem Slavie, ale podzim 2003 mu nebyl ve Slavii milostiv. Za podivných okolností odešel do Rubinu Kazaň. Dnes hraje za 1. FC Slovácko. Za Slavii odehrál 153 utkání a vstřelil 25 branek.
Období ve Slavii: 1998-2003
 
PATRIK GEDEON
Odchovanec Chomutova přišel do Slavie v létě 2001 z Chmelu Blšany. Nadějný a v zakončení produktivní záložník snad měl původně nahradit Ulicha, leč fotbalové pojetí tohoto hráče je úplně jiné. Trenér Beránek mu svěřil místo defenzivního záložníka v tandemu za Dostálkem. Tahle dvojička dlouho tlačila Slavii vpřed k ligovému vrcholu během ročníku 2002-03. Nakonec z toho bylo jen stříbro. V létě 2003 se Gedeon zranil a na dlouhý čas se fotbalově odmlčel. Od minulého podzimu je zpět a vrací se zpět k tomu, jak jej známe, jak jej Slavia potřebuje: důrazného dynamického hráče, pro kterého není žádný míč ztracen, každý soupeř hodný soustředění. Není vyhlášený technik a špílmachr, ale přihrávat umí hodně přesně a jeho pravačka kolikrát budí respekt při trestném kopu či razantním voleji. Nebojí se udělat kličku, vzít míč a projít přímo k soupeřově bráně či rychle a přesně rozehrát. I proto se stal členem reprezentace. A jen kvůli zranění se loni neúčastnil EURA. Nyní určitě jedna z nejdůležitějších postav slávistického mužstva. Opora, bojovník, srdcař. Za Slavii odehrál 77 ligových utkání, vstřelil 5 branek.
Období ve Slavii: 2001-dodnes
 
MARTIN LATKA
Velmi nadějný dvacetiletý mladík vyrůstal pro Slavii nejprve v Hluboké, později v Budějovicích. Tam udělal i první větší zkušenosti s ligovým fotbalem. Dostal se do hledáčku Slavie a její dres obléká od léta 2003. Přišel jako záložník s kvalitním zakončením, ale v sešívaném mužstvu se mu dlouho hledalo místo. Do základu se prosadil vlastně až za trenéra Csaplára. Nejprve na postu stopera v duu s Bejblem či Holeňákem, během podzimu 2004 se pak přesunul do zálohy do střední dvojičky ke Gedeonovi. Prosazuje se především svou výškou, centrované míče přes něho málokdy projdou bez povšimnutí. Umí se ukázat ale i v tahu na branku, nenápadnou rozehrávkou, či jako nabíhající do soupeřova trestného území z druhé vlny. Na větší hodnocení je ale ještě čas, náš vyslanec v reprezentaci do 21 let má vše před sebou. Tak a? je budoucnost zdařilá jak pro něho tak pro sešívané. Za Slavii odehrál zatím 41 ligových utkání, šestkrát se prosadil brankově (z toho v ročníku 04/05 5x!).
Období ve Slavii: 2003-dodnes
 
MICHAL ŠVEC
čerstvý osmnáctník. A zřejmě největší talent sešívané kopané. Vyrůstal v US Praha a do Slavie přišel v roce 1997. Navzdory věku jej můžeme už přes rok obdivovat v dresu A - týmu. Debutoval na hřišti Levski Sofia (2003) a patřil mezi nejlepší hráče. Od té doby posbíral četné zkušenosti, střádal je po minutách i jako člen základní sestavy. Do ní se snad definitivně probojoval na konci roku 2004 jako poctivý pravý bek. Do té doby hrál také na pozici defenzivního záložníka. A v čem spočívají jeho přednosti pro budoucnost: je rychlý, čistý v odnímaní balónu, technicky i fyzicky výborně vybavený. Předskočí hráče, vypíchne míč, drží si svůj post. Těžko se obchází a fauluje jen v nouzi největší. Pokud dělíme hráče na hřišti na dělníky, dříče a elegány, pak Michal Švec je svým projevem nejbližší posledně zmíněnému. Přesto - ze souboje neuhýbá, bojuje o každý míč a umí dřít. Jen to v jeho pojetí vypadá jaksi elegantně. Za Slavii odehrál 21 ligových utkání, zatím bez vstřelené branky.
Období ve Slavii: 2003-dodnes
 
Na tomto postu jsme z jiných hráčů již nevybírali.
 
Takže nyní můžete jít konečně hlasovat. Formulář naleznete ZDE.
 
Texty: slaviaman

Komentáře (11)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Anketa - zvolte nejlepšího defenzivního záložníka Slavie

    (host)     před 19 lety 22.03.2005 10:59 |  
    0 0

    Volim Gedeona, kterej mi sedí po všech stránkách, fotbalově i lidsky, je to osobnost, dříč a navíc umí z pozice defenzivního záložníka velice dobře útočit a střílet.Bejbl byl taky dobrej, snad ješté bude, a narozdíl od Gedyho měl i štěstí na reprezentačního trenera. Latka a Švec do této ankety nemohou zatim patřít, jsou to talenti, hlavně Švícko, ale tolik toho ještě neodehráli, navíc vzhledem k tomu , jak je náš kádr úzký pendlují z místa na místo a sami nejspíš ani nevědí kam patřej.
    LordEdmund

  2. Re: Anketa - zvolte nejlepšího defenzivního záložníka Slavie

    rudahvjezda     před 19 lety 22.03.2005 12:23 |  
    0 0

    jasnej bejbl. bejbl je pro me - krome vybornyho fotbalisty - zaroven strasne ferovej clovek a ikona slavie. radim ho mezi sve naprosto nejoblibenejsi hrace, kteri toho pro slavii strasne moc udelali a kteri jsou opravdovi slaviste telem a hlavne i dusi. krome bejbla je to snad uz jen suchoparek a kuka (samozrejme pocitam jen dosud hrajici borce, jinak by nekolik jmen pribylo). famozni hrac, kterej se z ciziny vratil k nam a o nicem jinym ani neuvazoval.
    je to ten pravej kapitan, jakyho slavie muze mit a u me by - kdyby to slo - tech bodu dostal vic. navic tohle je post, kterej mu sedi jasne nejvic.
    gedeon je skvelej. ale bejbl je celkove o tridu vys. diky, radku, za to cos pro slavii udelal, delas a jeste udelas!

    • Re: Anketa - zvolte nejlepšího defenzivního záložníka Slavie

      DDS     před 19 lety 23.03.2005 13:04 |  
      0 0

      naprostý souhlas... ačkoli Dostálek dotahuje, jasná volba - Bejby...

  3. Bejbl.

    Mac     před 19 lety 22.03.2005 18:53 |  
    0 0

    Jasný Radek Bejbl, ale k té nominaci - to se opravdu od r. 1993 nenašlo víc kvalitnějších defenzivních záložníků, že tam jsou Latka a Švec? Nic proti nim - Latka je letos skvělý (btw. už 5 gólů!) a Švec je gigatalent. Mě osobně teď žádné další jméno nenapadá, ale vážně máme DZ tak málo?

    • Re: Bejbl.

      Richi (admin)     před 19 lety 22.03.2005 23:00 |  
      0 0

      NO asi ne no ... si vem, pred rokem 96 tu byl Bejbl, po nem jsme asi snad na defenzivniho nehrali, pak prisel Dostalek, pak Gedeon a ted tu byl i Svec ci Latka. A kdyz tu nikdo takovy nebyl, tak jsme asi meli ofenzivni zalohu ...

  4. Re: Anketa - zvolte nejlepšího defenzivního záložníka Slavie

    Galan     před 19 lety 22.03.2005 20:15 |  
    0 0

    1996- Radek měl tenkrát přezdívku "polykač kilometrů". Pamatuji se na památný zápas v Drnovicích. Jako jeden z mála nepadal na hubu, a to ten týden odehrál zápas za repre . Jako jeden z mála neřešil jenom peníze a dlouho se rozhodoval, než odešel do země pomerančů. Jeho gól proti Itálii už byla jenom třešnička na dortě. Jó , to bejvávaly časy.....

  5. Re: Anketa - zvolte nejlepšího defenzivního záložníka Slavie

    honzah (přítel SN)     před 19 lety 23.03.2005 16:08 |  
    0 0

    Dal jsem hlas Radkovi, navzdory svému názoru, že Saša je pro tenhle post výrazně typičtější, pro moderní fotbal vhodnější, dlouhodobě klíčovější, v naší lize jedinečný, prostě takový Gravesen českých trávníků. Pro Radka však hovoří delší období strávené ve Slavii, dosažené úspěchy, profesionální přístup i ve chvílích krize a také větší herní univerzálnost, která bývá v anketách tohoto typu spíše nespravedlivým handicapem, jak jsme se přesvědčili v případě Adama Petrouše. Zbylí tři hráči mi na ten post příliš nesedí.

  6. Re: Anketa - zvolte nejlepšího defenzivního záložníka Slavie

    lucky-pilda     před 19 lety 24.03.2005 00:10 |  
    0 0

    Tak tady je to pro mě poprvý v týhle anketě úplně jasná volba. Radek Bejbl má vše, co defenzivní záložník má mít, je srdcař, slávista a v životě jsem ho neviděl, že by vypustil jedinou minutu zápasu. Repre je pro něj asi už uzavřená, protože i když má formu jako Bůh, stejně si ho nikdo ani nevšimne, stejně jako Iva Ulicha. Ale pro mě je jednoznačně a bez diskuzí číslo jedna!

    • Oprava

      lucky-pilda     před 19 lety 24.03.2005 00:31 |  
      0 0

      Když jsem napsal "i když má formu jako Bůh", myslel jsem tím "i kdyby měl formu jako Bůh"

  7. Nejlepší trenér

    (host)     před 19 lety 24.03.2005 22:25 |  
    0 0

    Bude taky anketa o nejlepšího trenéra?
    Možná by bylo fajn udělat i nějaké parciální kategorie typu: Pod kým předvádělo mužstvo nejlepší fotbal, kdo uměl vytipovat nejlepší posily, kdo mužstvo nejlépe vyhecoval apod.

    • Re: Nejlepší trenér

      Richi (admin)     před 19 lety 25.03.2005 01:54 |  
      0 0

      Ano, anketa o nejlepsiho trenera bude, to uz mohu prozradit. A dalsi ankety? Uvidime, mame i jine plany :-).