Info o SN

Historie Slávistických novin

Dnes je Štědrý den, a proto jsme se po třech letech rozhodli aktualizovat naši historii a přinést vám znova článek o našem dlouholetém vývoji. Slávistické noviny zde již existují­ řádku let (v únoru oslavíme devět let) a za tu dobu prošly složitým vývojem. V tomto článku chceme i našim novější­m čtenářům, kteří­ nás nesledují od začátku, ukázat, jak se náš web postupně měnil.

První­ etapa SN

Únor 1999: jacko začíná uvažovat, že by konečně mohl udělat něco pořádného a prospěšného a napadlo ho vytvořit web o Slavii. V té době již byl na nejlepší cestě stát se fotbalovým odborní­kem, jelikož už půl roku chodil na všechny domácí­ zápasy Slavie. V té době se o jackově nápadu vytvořit slávistický web dozvěděl další­ skoro odborní­k Richi, tato dvojice strávila svá školní­ léta v jednom školní­m zaří­zení­. První­ jackův web byl amatérský, už tehdy se projevila jeho mí­rná barvoslepost, jelikož na stránkách převládala růžová mí­sto červené. Jinak web obsahoval soupisku, tabulku, přehled odehraných zápasů Slavie, sestavu kola, sestavu Slavie, odkazy a samozřejmě úvodní­k, kde byly všechny potřebné novinky.

jacko: Nutno ří­ci, že Richi v té době měl přezdí­vku Lví­ srdce, ale to jen tak mimochodem. O tvorbě webu jsem nic nevěděl, a tak první­ stránky byly bez jakýchkoliv grafických prvků a až časem jsem použil grafická tlačítka, z čehož jsem měl strašnou radost :-). Vše ze začátku vznikalo v těžce amatérském programu MS Frontpage Express, až časem jsem se dostal k použí­vání­ skvělého Macromedia Dreaweaver, který nám vydržel velice dlouho. To, že SN vznikly, byla vcelku velká náhoda. K Vánocům jsem si totiž poří­dil internet a chtěl jsem být něco víc než jen uživatel. Jedno odpoledne jsem se rozhodl, že prostě něco stvoří­m a málem z toho byl herní web o počítačových hrách. Dí­ky tragické prezentaci Slavii na internetu, která trvala ještě několik let, nakonec zví­tězil slávistický web. Každý den jsem s napětím sledoval počí­tadlo pří­stupů, kolik že nových lidiček se ke mně podívalo.

Březen 1999: Richi nezůstává pozadu a také si zakládá web o Slavii. Je orientován ví­ce na statistiky, obsahoval tedy i střeleckou tabulku atd.

Richi: Hned od začátku jsem se též pohyboval na různých free webech a první­ verze byly tvořeny pomocí­ rámů, což se později ukázalo jako dosti nepraktické.

jacko: To byl zají­mavý a důležitý krok, který rozpoutal konkurenční­ souboj, každý chtěl být ten lepší­ a začala vlna zlepšování­. Někdy jsme od sebe vzájemně opisovali a vrcholem byla Richiho drzost, že jeden večer jsem společně se spolužákem dokončil a spustil nový webdesign a hned ráno měla konkurence totožný vzhled a jen změněné barvy :-). Richi se pod nátlakem přiznal.

Richi: Ano, zkopíroval jsem to, ale od cizího člověka bych si to nedovolil :-). Bohužel jsem od začátku nebyl zdatný ve tvorbě grafiky, což trvá doteď a moje stránky byly dosti amatérské, proto jsem se pokusil být drzý :-). Vícekrát už jsem to ale neudělal.

První web byl umí­stěn na adrese http://web.iol.cz/Slavia. To samo o sobě mluví­ za vše, počátky byly hodně amatérské a odpoví­daly možnostem chudého studenta.


Období­ změn a sloučení­

Červen 1999: Zhruba po čtyřech měsí­cích existence obou webů došlo na první­ změny. Před prázdninami se jackův web přemístil na adresu http://slavia.misto.cz. Novinkou byl vznik guestbooku, který nahradil rubriku názory, které jacko umisťoval na web, pokud se mu zdály smysluplné.

V červenci se změnil i jeho design, leč dlouho nevydržel, protože nebyl příliš vzhledný (již asi čtvrtý vzhled). Na začátku srpna vzniknul první­ profesionální­ design zásluhou Chose3D, který je tvůrcem vzhledu SN dodnes. O fotbal se nezajímá, takže jední­m grafickým prvkem byl nefotbalový rozhodčí, ale to jen tak pro zajímavost.

Srpen 1999: Začalo se uvažovat o tom, že Richiho a jackův web by se měly spojit, protože jeden byl zaměřen statisticky a druhý spíše na články. V té době měly jackovy stránky návštěvnost kolem 50 lidí­ za den, Richiho asi něco přes 30. Na sloučeném webu jackovi zůstala práce na zaplnění­ hlavní­ stránky, Richi si vzal na starost veškeré statistiky. Mezní­kem se tedy stal den 30. 8. 1999. Jacko to okomentoval následovně: Jak jste si jistě všimli, tak nám tady přibyly nějaké nové rubriky. Je to důvod sloučení ještě s jednou slávistickou stránkou. Takže ode dneška tyto stránky tvoří­ dva lidé. Všechny rubriky začnou fungovat na 100 % během několika málo dnů (snad). Doufáme, že tento web bude díky tomuto kroku stále lepší­ a časem nejlepší­. :). Zvlášť poslední poznámka dnes platí­. Mezi neoficiálními stránkami o Slavii jsme podle návštěvnosti jednoznačně nejnavštěvovanější, a to nás samozřejmě těší a děkujeme všem našim čtenářům.


Nová etapa

Říjen 1999: SN získávají ocenění v anketě Zlatá zmije, skončily na první­m místě v rubrice volný čas, zábava a sport.

Listopad 1999: Čtenářům nabízíme možnost zasílat otázky pro hráče, konkrétně na Pavla Horvátha. Odpovědi jsme získali za pomoci vedení Slavie, kam jsme vše zaslali a oni nám pak poslali výsledek. První takovýto rozhovor se na našem webu objevil po novém roce 17. 1. 2000. Bohužel tyto rozhovory dlouho nevydržely, nebylo to zapříčiněno námi, ale přestala fungovat komunikace mezi námi a vedením, proto otázky na třetí­ osobu, kterou byl Radek Černý, nebyly nikdy zodpovězeny. Ještě předtím nám naštěstí­ zaslali odpovědi od Ivo Ulicha. Za tento krok můžeme poděkovat tehdejší­mu nejmenovanému pánovi z marketingu Slavie, s kterým jsme zrovna nejlepší­ vztahy neměli. Ve Slavii naštěstí již nepracuje, což je jen dobře.

Prosinec 1999: SN změnily hosting. Po umístění­ na free serverech hostují na fotbal.cz - poté, co Richi píše na fotbal.cz a oni kupodivu s hostingem souhlasí. SN se tak přesouvají na novou a pohlednější­ adresu http://slavia.fotbal.cz.

Richi: Musím podotknout, že přesun nastal do týdne. V pondělí jsem poslal první email a v pátek jsme měli přístup na novou adresu. Fakt velmi seriózní jednání ze strany fotbal.cz. Navíc jsme u nich poté měli malou ikonu.

jacko: Nutno poděkovat všem lidem, kteří se v té době starali o fotbal.cz, že nám dali šanci a chovali se k nám velice profesionálně a slušně. Byl jsem tím mile překvapen.

Leden 2000: Do nového roku jsme vstoupili s novým designem. V tom byly rok a půl hlavní doménou barvy, vše bylo krásně ve slávistických. Tvůrcem tohoto designu byl Chose3D.

Březen 2000: Přímo pro naše stránky byl v jazyku asp vytvořen nový guestbook, takže jsme nemuseli nikde hostovat. Jednoduchý, ale dostačující řešení.

V roce 2000 jsme zprovoznili zasílání slávistických log na telefony Nokia a to úplně zadarmo. V počátku jsme měli poměrně málo log, ale dí­ky ostatní­m čtenářům se jejich počet rozrostl až na současných 90, což je opravdu unikátní číslo a nikde jinde nenajdete tolik log, které by se týkaly pouze jednoho fotbalového klubu. Je škoda, že je můžeme zasílat jen na telefony Nokia.

První polovina roku 2001

Březen 2001: Nastává další zlom v historii SN, který znamená odlišení od ostatních neoficiálních webů, které mají všechny informace jen převzaté z jiných médií. Začínáme zveřejňovat vlastní rozhovory, kdy hráče zpovídá ženská třetina redakce jane, jež se do redakce přifařila již v průběhu podzimu 2000. Zpočátku rozhovory nebyly kvalitní, to bylo dáno nulovou zkušeností jane s děláním rozhovorů a také tím, že rozhovory přepisoval Richi, který je však přepsal úplně doslova. V září si však jane již pořídila vlastní diktafon a domů počítač, takže za všechny rozhovory od té doby si může jen a jen sama.

Richi: Přepisování doslova bylo dáno mou nezkušeností. Proto jsem i přivítal, když vše začala provádět jane. Musím ještě přidat, že to byl můj nápad přivést do naší redakce jane. A jak je vidět, byl to zlatý nápad :-).

Květen 2001: Další naší službou pro návštěvníky byl vstup do systému I Like Q, což byly internetové peníze, které jsme rozdávali. Bylo několik možností, jak je získat, buď vyrobit slávistické logo, poslat článek o Slavii či se zapojit do sms pokecu, což byla služba, která u nás fungovala, ale její novější verze nastoupila až později.

Červen 2001: Spustili jsme soutěž o Qčka ze systému I Like Q. Hlavním smyslem bylo mít nějakou soutěž, čtenáři měli odpovědět na čtyři jednoduché otázky. Rozdalo se zde poměrně dost internetových peněz.


Nové Slávistické noviny

2. 8. 2001: Nejdůležitější mezník současných stránek. V tento den vznikla nová vlastní doména www.slavistickenoviny.cz a zároveň vznikly úplně nové stránky založené na redakčním systému. Abychom mohli mít vlastní doménu, potřebovali jsme určitou částku, na kterou se složili naši čtenáři, moc nám tím pomohli a my jsme měli dobrý finančně základ pro zakoupení­ domény a zaplacení­ hostingu. Celá tato akce probíhala během prázdnin, jacko strávil spoustu času s vytvářením designu a redakčního systému. Tato změna nám přiblížila čtenáře, vzniklo mnoho možností, jak komunikovat s ostatními a vyjadřovat se k daným událostem. Nyní šlo ke každému článku napsat svůj vlastní komentář, zapisovat příspěvky do nové knihy návštěv. Dokonce vznikla možnost napsat svůj vlastní­ článek, který byl po zkontrolování­ administrátory zveřejněn na hlavní­ stránce. Byly zde i další­ doplňky, jako je fotoalbum se spoustou fotografií­, pohlednice, archí­v odkazů, download centrum a plánovací­ kalendář. Samozřejmě zde existovala i registrace a každý se tak mohl vyjadřovat pod vlastní­ přezdí­vkou. Bylo toho opravdu dost a nám výrazně stoupla návštěvnost. Za minulé verze jsme měli návštěvu kolem 90-100 za den, s nástupem nové domény a redakční­ho systému čí­slo stouplo minimálně dvojnásobně, každý den totiž naše stránky navští­vilo aspoň 200 lidí­! Což bylo pro nás rozhodně povzbuzují­cí­.

jacko: Redakční­ systém byl vskutku velkým posunem vpřed. Konkrétně se jednalo o MyPhpNuke 1.8 CZ, který používáme doposavad. Dí­ky patří­ človíčkovi s přezdí­vkou kelo z webu www.owebu.net, který mně moc pomohl. Redakční­ systém dal větší­ prostor Richimu a Jane, kteří­ se své šance chytili a pomalu a jistě ubývalo mé práce na webu. Ojedinělou věcí­ byla již zmiňovaná finanční­ výpomoc slávistických fanoušků, za kterou jsme moc vděční­. První­m registrovaným uživatelem byl velký slávista Sebjack, který byl použit jako testovací­ králí­k 5minut po půlnoci 2. 8. 2001 :-).


Druhá polovina roku 2001

29. 8. 2001: Na novém webu sice vzniklo diskusní­ fórum, bohužel jsme od začátku měli menší­ problémy, proto nebylo funkční­, poté se ho podařilo zprovoznit. V počátcí­ch bylo velmi využí­váno, ale jak čas plynul, zájem začal opadat a nyní je již odstraněno. Je to asi jediná věc, která se neujala.

3. 11. 2001: Další krok pro zlepšení­ komunikace. V tento den jsme spustili vlastní­ chat! Dík za vyrobení­ tohoto chatu patří­ člověku pod přezdí­vkou Anabol. Byla to taková odlehčená verze xchatu, byl přehledný a pří­stupná pouze pro registrované lidi. Byl tu i žebří­ček lidí­ s nejví­ce prochatovanými minutami.


Podzim 2001: Během podzimu se naše stránky neuvěřitelně zviditelnily. Příčinou všeho byly známé protesty fanoušků proti vedení­ Slavie. Díky možnosti komunikace mezi fanoušky na našich stránkách vznikl názor, že by se mělo něco udělat se špatnými výsledky a celkovým způsobem ří­zení­ Slavie. Každý měl několik návrhů, až Richi slí­bil, že vytiskne letáky ohledně protestu, pak se přidali další­, až nakonec vznikla malá skupinka lidí­, kteří se stali organizátory celé akce. Informace o našich plánech jsme začali zasí­lat do ČTK a další­ch médií­, překvapivě se noviny o vše začaly zajímat. Pokud jsme vydali tiskovou zprávu, tak se brzy objevila i v ČTK, ve zprávě byla uvedena i naše adresa, takže se o našem webu dozvědělo dost lidí­. To mělo za následek rekordní­ návštěvnost, jeden den jsme ji měli dokonce vyšší­ než oficiální­ stránky, jednalo se asi o 700 až 800 čtenářů. Vrcholem byla reportáž TV Nova v sobotních zprávách v nejsledovanější čas v 19:40. Díky patří redaktoru Stanislavu Brunclí­kovi.

14. 12. 2001: Vrátili jsme se k rozhovorům prostřednictví­m zaslaných otázek od čtenářů, tentokrát již vše vyráběla jane. Od té doby vždy jednou za čas naši čtenáři mohou zasí­lat své otázky na hráče či člena vedení­ klubu nebo realizační­ho týmu.

Prosinec 2001: Vzniká nový klub nazvaný Pražský klub přátel fotbalové Slavie a jelikož se Richi stal od začátku členem, po dohodě s výborem se staly naše stránky domovskou stránku tohoto klubu, který zde má svoji prezentaci. Má zde svůj vlastní­ blok, kde jsou aktuality a na hlavní stránce též zveřejňujeme články s novinkami.



Rok 2002

16. 1. 2002: Vzniká další­ nová služba, která již ale na SN fungovala, ale v ne tak dokonalém provedení­, jedná se o SMS info. Autorem byl opět Anabol, který nám vytvořil i chat. Čtenáři si mohli vybrat, z kterých oblastí­ chtějí­ dostávat informace, měli na výběr z těchto možností­: Info o SN, Info o Slavii, Online přenos a ligové info. Velice žádaný byl online přenos a info o Slavii. Na začátku bylo vše dostupné pro všechny operátory. Bohužel v roce 2003 nejdří­v T-Mobile zamezil přijí­mání­ emailů na mobil a poté to dost omezil i Eurotel, takže služba začala fungovat v omezené formě, zůstala pouze jedna rubrika, do níž byly zasí­lány průběžné výsledky. Všechny zprávy však byly do délky pouhých 60 znaků.

Březen 2002: Přibyly tématicky nové články od Jane a začali jsme se věnovat i našemu béčku a přinášet informace z pozápasových tiskovek po domácí­ch utkání­ch

9. 6. 2002: Po sedmi měsí­cí­ch od zavedení­ chatu na něm byla zavedena další­ novinka a tou bylo odměňování­ lidí­ Qčky za chatování­. Za určitý čas bylo rozdáno určité množství­ qček. Jak se potvrdilo, přilákalo to nové lidi­, což byl hlavní­ záměr. Bohužel sem chodili i nepoctivci, ale tak už to bohužel bývá.

11.8.2002: Richi zač­íná jednou za čas chodit na poslední­ trénink před zápasem, aby přinesl aktuální­ informace z kádru Slavie a představil očekávanou sestavu. V poslední době mu jeho prognózy vycházejí­ docela často.

Srpen 2002: Další­ klub vstoupil na naše stránky, tentokrát ten nejznámější­ a největší­, Fotbalový oddí­l. Má zde svůj vlastní­ blok, ale hlavně jsou jim uveřejňovány články, kterých je během roku poměrně dost. Hodně odboček využí­vá naše stránky pro prezentaci připravovaných akcí­. Je to rozhodně pří­nosné pro fanoušky, mají­ přehled o všech aktivitách.

8. 9. 2002: Poprvé se na webu objevil článek o slávistech na hostování­ se statistikou odehraných minut a vstřelených gólů. Tyto články vycházejí­ čtyřikrát do roka.

7. 10. 2002: Zatí­m poslední­ změna designu, který můžete vidět na současných stránkách. Tentokrát si s ní­m nepohrál jacko jako naposled, ale zase osvědčený Chose3D.

Prosinec 2002: Spuštěna anketa Slávista podzimu 2002, v níž lidé hlasovali o našeho nejlepší­ho hráče za podzim. Byla to naše vůbec první­ anketa takovéhoto významu. Vítězem se poté stal Štěpán Vachoušek, který od nás dostal fotbalovou figurku. Tato anketa probí­há vždy po skončení­ podzimu i jara.

25. 12. 2002: Kvůli novému zákonu o platební­m styku byl server I Like Q nucen ukončit činnost a tí­m pádem i na našich stránkách musely být zrušeny všechny akce, kde lidé mohli dostat qčka. Zasáhlo to hlavně náš chat.


Rok 2003

Leden 2003: Drtivá většina našich zpráv a článků je již vyzdrojována a nejsme závislí­ na informací­ch z jiných médií­.

13. 2. 2003: SN spouští­ tipovací­ soutěže o hodnotné ceny. Účelem je tipovat výsledky a střelce Slavie. První­ cenou byl originální­ dres Slavie s podpisy hráčů. Na 2. až 10. místě lidé dostali další­ slávistické ceny. Hlavní­ cenu nám dodala firma A zet studio, zbylé byly od firmy Calcio. Tato soutěž probí­há opět na podzim a na jaře a stále se inovuje.

Květen 2003: Spuštění­ druhého roční­ku ankety Slávista jara 2003. Vítězem se stal Rudolf Skácel a cena mu byla předána den po skončení­ Gambrinus ligy.

25. 6. 2003: Spuštění­ druhého roční­ku tipovací­ soutěže, tentokrát s mnohem ví­ce cenami. Odměněno bylo 30 lidí­, ceny do soutěže opět dodalo Calcio, A zet studio, ale i KFC a Slavia.

29. 7. 2003: Richi pochopil, že psát o ženském fotbale pro něj přináší­ ví­ce výhod než věnovat se chlapům a naše stránky se tak stávají­ oficiální­m webem slávistických fotbalistek.

Léto 2003: Bohužel jsme museli ukončit sms info z důvodu omezení­ ze strany operátorů, kdy T-Mobile a Eurotel zpoplatnil příchozí­ emaily a počet uživatelů sms infa se velmi zmenšil. Naví­c vznikaly problémy při posílání­ výsledků ze stadionu, kdy se často stávalo, že ne všichni lidé dostali zprávu. Proto bylo lepší­ tuto službu ukončit, i když jsme to udělali neradi.

21. 10. 2003: Na SN byla spuštěna soutěž o ceny nového sponzora Slavie Gatorade. Po vzájemné dohodě bude tato firma přispí­vat cenami do našich soutěží­.

27. 11. 2003: Po skončení­ podzimní části ligy končí­ i tipovačka, hned téhož dne ji však stří­dá anketa Slávista podzimu 2003, která poprvé obsahuje možnost vyhrát ceny od sponzora Slavie firmy Gatorade a slavistické prodejny Calcio.

4.12. 2003: Poprvé v historii proběhl online přenos, tématem byla beseda s fanoušky. Hodně nám pomohl capino, který speciálně pro naše stránky vytvořil script pro online přenos.

15.12. 2003: Byla spuštěna rubrika "Výstavba stadionu", ve které vás pravidelně informujeme o pracích a zají­mavostech týkají­cích­ se nového stadionu v Edenu. Seznam článků je zde.


Rok 2004

1.1. 2004: Vznikly dvě nové rubriky, Seší­vaná tužka a Zají­mavosti. Přesný popis je k nalezení­ zde.

1.1. 2004: Byl ukončen třetí­ roční­k ankety Slávista podzimu 2003. Ví­tězem se stal Karel Piták. Nyní premiérově bylo též odměněno osm hlasují­cí­ch, kteří­ dostali plno dárků. Ví­ce informací­ je zde.

1.2. 2004: Měsí­c únor je pro nás období, kdy vznikly tyto stránky. Letos je to již pět let. Při této příležitosti jsme uspořádali soutěž, ve které lidi odpovídali na otázky týkají­cí­ se našeho webu. Poté bylo odměněno deset lidí­, kteří­ dostali ceny od Calcia.

1.2. 2004: Byla spuštěna nová tipovačka v novém formátu, na které se podí­lel velkou měrou capino. Tentokrát je odměněno třicet lidí­, avšak ceny jsou v celkové hodnotě na nejvyšší­ úrovni v historii. Sponzoři jsou Gatorade, KFC, Calcio, Aramark a také Slavia.

24.2. 2004: Byly zprovozněny dvě nové mobilní sekce, barevné pozadí­ a vyzvánění­. Máte možnost si přes wap stáhnout několik barevných slávistických pozadí­. Též můžete stahovat starou slávistickou hymnu, kterou si majitelé Nokií­ mohou nechat poslat.

Duben 2004: Slávistické noviny spolupracují­ na založení­ kotle na východní­ tribuně. První­ lepší­ setkání­ proběhlo v sobotu 8. května při zápase Slavia - Liberec.

9.5. 2004: Byl spuštěn čtvrtý roční­k ankety Slávista jara 2004. Opět lidé mohou vyhrát pár drobností­.

15.5. 2004: Třetí­ roční­k tipovací­ soutěže byl ukončen. Ví­tězem se stal Squater, který vyhrál originální­ dres Slavie s podpisy hráčů.

2.6. 2004: Čtvrtý roční­k ankety Slávista jara 2004 byla ukončena. Ví­tězem se stal Václav Koloušek, u kterého se několik týdnů předtí­m zjistila akutní­ leukémie. O jasném ví­tězství­ nebylo pochyb od začátku, Václav měl prostě úžasnou jarní­ sezonu, jen škoda, že s tak smolným koncem. Podrobnosti si můžete přečí­st zde.

8.7. 2004: Na našem­ webu proběhla další­ změna, poměrně revoluční­. Po třech letech jsme byli donuceni změnit redakční­ systém. Opustili jsme starší MyPhpNuke 1.8 a přešli na funkčně modernější­ PhpNuke 7.3. I dí­ky tomu vznikly na webu nové vymoženosti, o těch si můžete přečí­st v článku - zde. Jediný problém byl s knihou návštěv, u které se ztratili autoři pří­spěvků.

1.8. 2004: Dnešní­m dnem byl spuštěn čvrtý ročník tipovací­ soutěže. Odměněno bude opět třicet lidí­ a ví­těz obdrží­ úplně nový originální­ dres SK Slavia Praha. Ceny do soutěže kromě našeho webu dala Slavia, Gatorade a KFC.

13.8. 2004: Na východní tribuně se poprvé v sezoně představil tzv. nový kotel. Již dří­ve proběhla setkání­, ale až tentokrát by to mohlo být opravdu poprvé, protože se podařilo všemu udělat pořádnou propagaci, i na oficiální­m webu. Jak nám to poprvé šlo při zápase Slavia - Dinamo Tbilisi, si můžete přečí­st zde.

27.8. 2004: Malé kosmetické úpravy proběhly na našem webu. Oč se přesně jedná si můžete přečí­st v článku - zde.

Listopad 2004: Během listopadu jsme začali premiérově uveřejňovat videa z utkání­ Slavie mužů i žen, jejichž autorem je Richi. Většinou nabízíme video ze zápasu a z fandění­ fanoušků. Některé pří­spěvky následně zasí­láme na slavista.cz.

3.12. 2004: Dnes byla spuštěna anketa Slávista podzimu 2004, což je již pátý roční­k. Ví­tězný slávista dostane stejně jako v předchozí­ch letech fotbalovou figurku.

4.12. 2004: Slávistické noviny vytvořily výzvu pro Slavii Praha s cí­lem sjednocení­ všech stran krize. Akce byla směřována vedení­, majiteli, hráčům a fanouškům. Podrobnosti si můžete přečí­st zde. Během týdne se k výzvě připojilo přes 500 lidí­.

Shrnutí­ roku 2004: Během tohoto roku bylo napsáno 26 článků o výstavbě nového stadionu. Je to slušné čí­slo a i nadále v tom budeme pokračovat. Chceme vás podrobně a průběžně informovat. Od vánoc v roce 2003 do vánoc 2004 jsme na našem webu zveřejnili přibližně 750 článků, což je úctyhodné čí­slo. Denně jsme tedy napsali přibližně dva články. Věří­me, že takto budeme pokračovat i v další­ch letech.


Rok 2005

1.1. 2005:
Byl ukončen pátý­ roční­k ankety Slávista podzimu 2004. Ví­tězem se stal Karel Piták. Někteří zúčastnění této ankety obdrželi pár drobností od společnosti Gatorade. Ví­ce informací­ je zde.

27.1. 2005: Dva největší fanouškovské weby (Slávistické noviny a SuperSlavia.Com) spustily společný projekt nazvaný Choreo fond, což byl speciální účet, na který mohl každý přispět určitou částkou. Získané peníze jsou pak využity na výrobu choreografií. Více informací si přečtěte zde.

6.2. 2005: Slávistické noviny prostřednictvím Choreo fondu, Slavie a fanklubu začaly vybírat prostředky na transparent pro Václava Kolouška, který onemocněl leukémií. Další informace zde.

14.2. 2005: Spustili jsme velkou anketu, kdy jsme volili nejlepší slávistickou jedenáctku Slavie od roku 1993. Ve spolupráci s fotbalovými experty, kteří volili také svoji vlastní jedenáctku, jsme vybrali pro každý post určitý počet hráčů, ze kterých lidé mohli vybírat. Fandové zvolili nakonec následující sestavu:
Radek Černý - Sladjan Ašanin, Jan Suchopárek, Luboš Kozel, Rudolf Skácel - Karel Piták, Radek Bejbl, Patrik Berger, Štěpán Vachoušek - Pavel Kuka, Vladimír Šmicer, trenér František Cipro
Odborníci, kterých se zúčastnilo celkem osmnáct, hlasovali takto:
Jan Stejskal - Sladjan Ašanin, Jan Suchopárek, Luboš Kozel, Pavel Novotný - Karel Poborský, Radek Bejbl, Pavel Horváth, Patrik Berger - Pavel Kuka, Vladimír Šmicer

16.2. 2005: Pátý ročník tipovací soutěže pro jaro 2005 byl spuštěn a lidé se mohli zapojit do dalšího tipovacího zápolení.

8.5. 2005: Náš web opět ve spolupráci se SuperSlavia.Com spouští další projekt, tentokrát www.slaviafoto.net, nebo-li slávistickou fotogalerii, do které může kdokoliv přidat svou fotku. Více si přečtěte zde.

4.6. 2005: Spustili jsme šestý ročník ankety Slávista jara 2005. Vítěz jako vždy obdrží figurku pro nejlepšího hráče daného období. Vítězem se nakonec stal opět Karel Piták, pro kterého je to již třetí cena. Výsledky jsou zde.

31.7. 2005: Spuštěn další ročník tipovací soutěže, která doznala změn. Systém byl značně vylepšen, přibyly žolíky a hlavně se soutěží po celý rok a nikoliv jen půl roku! Další podrobnosti zde.

5.8. 2005: Zkusili jsme online přenos z pohledu fanouška, kdy Richi přinášel zprávy o průběhu utkání Slavia - Jihlava formou obrázků i komentářů k aktuálnímu dění. Následoval online z cesty do Bruselu i Hamburku, které byly velice povedené. Jenže kvůli velkým finančním nákladům a časové náročnosti se od tohoto projektu ustoupilo.

1.9. 2005: Čtenáři našeho webu se k nám mohli přidat a finančně podpořit Slávistické noviny, aby se mohly nadále rozvíjet. Přidalo se několik lidí a jejich finanční příspěvky nám opravdu pomohly.

19.12. 2005: Spustili jsme sedmý ročník ankety Slávista podzimu 2005.

23.12. - 25.12. 2005: Provedli jsme přesun na nový hosting. Vyskytly se však dost velké problémy hlavně v kódování, proto místo původních dvanácti hodin přesun trval prakticky 48 hodin. O problémech s přesunem si můžete přečíst zde.

Shrnutí­ roku 2005: Slávistické noviny se nadále vyvíjely, jednou ze změn byl zmíněný přesun na nový hosting. Na redakčním systému však proběhly i další kosmetické úpravy. Návštěvnost se nám opět zvýšila, což je samozřejmě povzbuzující. Během tohoto roku bylo vydáno přesně 731 článků, což jsou prakticky dva články za den. Držíme se tedy vysokého standardu, podobně jsme na tom byli i loňský rok. Nutno zmínit, že koncem roku bylo také ukončeno rozesílání slávistických log, protože pro novou technologii nejsou využitelná.


Rok 2006

16.1. 2006:
Byl ukončen sedmý­ roční­k ankety Slávista podzimu 2005. Ví­tězem se stal Dušan Švento. Někteří zúčastnění této ankety obdrželi tiket od společnosti Chance. Ví­ce informací­ je zde.

17.1. 2006: Proběhl první online rozhovor, vybrali jsme si webmastera oficiálního webu Ondřeje Zlámala. Plánem bylo i do budoucnosti přinášet tyto online rozhovory, ale opět kvůli nedostatku času se to omezilo. Udělali jsme rozhovor ještě s Fořtem, Hrdličkou či Vrbou.

22.5. 2006: Rozjeli jsme osmý ročník ankety Slávista jara 2008. Vítězem se počtvrté stal Karel Piták, který následně přestoupil do Salzburgu. Výsledky si můžete prohlédnout zde.

26.6. 2006: Richi se rozhodl odstoupit ze dvou projektů, které Slávistické noviny rozjely se SuperSlavia.Com. Jedná se o choreofond a web www.slaviafoto.net. Důvody si můžete přečíst v článku zde.

10.7. 2006: Slávistické noviny změnily redakční systém, z původního PHP Nuke jsme přešli na českou verzi tohoto systému, který přinesl lepší zabezpečení i funkčnost.

21.7. 2006: Po dvou letech jsme změnili design stránek, který jsme si zaplatili z vlastních peněz a použili zdroje z našeho účtu. Jelikož nemáme vhodného grafika, jiná cesta nebyla.

2.11. 2006: Zlom v životě Richiho. Rozpoutala se velká aféra s pokřikem smrt Spartě, což se dostalo před disciplinární komisi. Za vše může video, které zveřejnil Richi a bylo na něm jasně vidět, kteří tři hráči pokřikují. Aféra zasáhla slávistický život Richiho, bylo to opravdu rušné období a hodně se změnilo i na vztazích s některými lidmi ve Slavii. Naopak se zlepšil vztah hráčů a fanoušků, kteří měli k sobě mnohem blíže. Vlček, Fořt a Dosoudil se nakonec museli pouze omluvit Spartě. Kdyby hráči dostali jinou pokutu, hodně by to ohrozilo budoucnost samotných Slávistických novin. Přečtěte si články ke kauze zde, zde a zde. Výsledek disciplinárky je zde.

6.12. 2006: Byl spuštěn již devátý ročník ankety Slávista podzimu 2006.

Shrnutí­ roku 2006: Tentokrát se neudálo moc akcí, přesto byl tento rok pro náš web hodně zlomový. Napomohla tomu zmíněná aféra smrt Spartě. Ale důležitým krokem byla i změna designu a systému. Pokračoval i trend s narůstající návštěvností. Během tohoto roku bylo vydáno přesně 517 článků, což je sice pokles, ale v redakci máme stále více práce, takže dělat zároveň web je stále náročnější. Ale nadále to děláme rádi, protože chceme informovat o Slavii.


Rok 2007

2.1. 2007:
Známe výsledky devátého ročníku ankety Slávista podzimu 2006, vítězem se stal s rekordním ziskem Stanislav Vlček, velký slávistický bojovník. Výsledky si můžete prohlédnout zde.

23.3. 2007: Rozjeli jsme novou rubriku, konkrétně řečeno představování mladých slávistických nadějí. Autorkou je jane, na článcích spolupracují trenéři Slavie a sportovní ředitel Michal Šrámek. Prvním představeným byl Jan Pázler, následovali Martin Frejlach a Petr Kučera.

Březen 2007: Navázali jsme užší spolupráci s ultras Slavia, kterým poskytujeme větší prostor na prezentaci akcí, informacích o plánovaných choreografiích či pochodech.

4.6. 2007: Spustili jsme desátý ročník ankety Slávista jara 2007. Vítězem se nakonec stal brankář Michal Vorel, těsně následován útočníkem Stanislavem Vlčkem. Výsledky si můžete přečíst zde.

10.6. 2007: Po roce a půl jsme udělali opět přesun na nový hosting, z pipni.cz jsme přešli ke společnosti superhosting.cz. Získali jsme mnohem větší prostor na webu, chat mohl pohodlně fungovat na tomto serveru, zlepšila se dostupnost. Naopak se zvýšila cena za používání. Na pokrytí tohoto nárůstu využíváme peněz z reklamy, ať už bannerové či od společnosti Google Adsense.

23.7. 2007: Videa v podání Richiho se dostala na DVD. Na prvních dvou kouskách můžete vidět vše nejlepší za sezonu 2006/2007. Zájem je velký a dokud to půjde, budou se vyrábět další DVD.

25.7. 2007: Rozjeli jsme další ročník tipovací soutěže, nastaly drobné změny ve funkčnosti i v pravidlech. Vše si můžete přečíst zde.

Shrnutí­ roku 2007: Významných událostí tento rok už nebylo tolik, ale nadále se snažíme držet vysoký standard a přinášet aktuální informace, i když časově je to náročné. Do 23.12.2007 bylo vydáno 553 článků, což je lepší než v předchozím roce. Za zmínku také stojí, že během tohoto roku se začal více propagovat fanklub, hlavně Richi se pořádně ujal organizování výjezdů.

Závěr:
Slávisticke noviny se z počáteční­ho amatérského webu vypracovaly až do současné podoby. Dí­k patří­ mnoha již vyjmenovaným lidem a hlavně čtenářům, bez kterých by tato webová stránka dávno neexistovala. Jsme rádi, že můžeme psát o klubu našeho srdce a vy jste z větší­ části stejného vyznání­. Doufáme, že budeme ještě dlouho moci informovat o seší­vaném klubu, že to i někdo bude čí­st a hlavně, že to budou jen samé dobré zprávy.

Redakce: Richi, jane, jacko
Programátoři: Capino, Kronn
Předzápasové články: Tkutnik
Občasné rozhovory: Slaviator

Komentáře (13)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Historie Slávistických novin

    martin08     před 16 lety 24.12.2007 14:22 |  
    0 0

    Jen takovej napad.. co takhle zalozit Forum?

    • Re: Historie Slávistických novin

      Richi (admin)     před 16 lety 24.12.2007 14:55 |  
      0 0

      To se tady nikdy neuchytilo, i kdyz jsme se o to snazili. Lidi radeji pisou komentare.

      • Re: Historie Slávistických novin

        Jakubisko     před 16 lety 24.12.2007 20:32 |  
        0 0

        Souhlasim, stejně se tu na všechno podstatné objeví článek, tak nemá cenu zakládat stejná témata ve fóru.

        • Re: Historie Slávistických novin

          KING25     před 16 lety 25.12.2007 14:18 |  
          0 0

          No forum by mělo výhodu. Tam by se dalo zabránit tomu, aby tam psali anonymové.

          • Re: Historie Slávistických novin

            Jakubisko     před 16 lety 25.12.2007 14:50 |  
            0 0

            já myslim že tady moc excesů s anonymama není... a pokud chce někdo opravdu prudit, tak mu nic nebrání se zaregistrovat :)

            • Re: Historie Slávistických novin

              KING25     před 16 lety 25.12.2007 15:08 |  
              0 0

              Tak taky jde o to, že s fora ho můžeš kdykoliv vyhodit a nebo ho vůbec nepustit do toho fora. :-)

              • Re: Historie Slávistických novin

                Jakubisko     před 16 lety 25.12.2007 15:51 |  
                0 0

                ále, nemá to cenu podle mě. pokud by tady byl nějakej extra problém s anonymama, tak není nic těžkýho zavíst komentáře jen pro registrované...

                • Re: Historie Slávistických novin

                  (host)     před 16 lety 25.12.2007 18:36 |  
                  0 0

                  Jsem pro fórum a klidně i s ikonkou uživatele. Diskuse pod článkem je fajn, ale občas se zvrhne k uplne jinemu tematu a je tak dost neprehledna, krom toho se tam obcas i spatne hledají konkretní reakce na to či ono nebo nové příspěvky... Ravik

                  • Re: Historie Slávistických novin

                    (host)     před 16 lety 25.12.2007 18:41 |  
                    0 0

                    Taky jsem pro. Takové phpBB forum je myslím po menší úpravě celkem dostačující. A možná nakonec to má i pozitivní dopad na "čistost" diskuze pod články, protože teď se tu řeší věci co vubec s daným článkem nesouvisejí a pak se to přesouvá o článek dál... Takhle by to bylo hezky na jedné hromádce... Luke

  2. Re: Historie Slávistických novin

    (host)     před 16 lety 25.12.2007 11:23 |  
    0 0

    ten sloh richi, ten je jedinecnej..)

    • Re: Historie Slávistických novin

      (host)     před 16 lety 25.12.2007 12:39 |  
      0 0

      Kam se hrabe Jana pyčo... ta akorát uráží... Jana Ven!

  3. Václav Mráz

    (host)     před 16 lety 25.12.2007 11:41 |  
    0 0

    Velmi pěkný článek a velké dík všem kdo se o tadyten web stará protože je super a dobré informace lepší než na domovských stránkách slavie.

  4. Re: Historie Slávistických novin

    mart     před 16 lety 27.12.2007 12:35 |  
    0 0

    SLAVISTICKE NOVINY jsou naprosto nedilnou soucasti meho zivota. (o.k., ne tak nedilnou jako je tomu u Richiho, Jane, Jacka, Tkutnika a dalsich lidi "uvnitr":D, ale at uz jsem, kde jsem, tezko by se v roce nasel jeden den, kdy bych sem alespon na chvilku nezabrousil :D). Vdecim jim za informovanost o deni ve Slavii, ale i za moznost "poklaboseni" s ostatnimi ctenari a prispevovateli.
    SLAVISTICKA NOVINY, mam Vas rad, a preju vam do dalsich let hodne zdaru.mart