Fortuna liga

Přichází slavné derby!

Je to tady, na řadu přichází slavné derby! Vrchol sezony letos nabízí 9. kolo, Slavii přivítá na Letné Sparta. Sešívaní se na hřišti úhlavního rivala představí v pondělí od 17:15 před kamerami ČT2.

Soubor trenéra Jarolíma vstoupí do utkání z první příčky ligové tabulky, Slavia má na kontě o dva body více než její letenský rival. Slávisté si zvedli sebevědomí i v týdnu, postoupili do základní skupiny Poháru UEFA.

Stejný kousek se nepovedl Spartě, na domácím hřišti dokázala vyválčit pouze remízu proti Dinamu Záhřeb, na dveře základní skupiny evropského poháru tak na rozdíl od Slavie klepala marně. Spartě se nedaří ani v domácí lize, po skvělém vstupu do soutěže ji potkala herní i výsledková krize. Momentální pohoda v obou táborech nebude mít dle mého názoru žádnou váhu, derby je hodně specifický zápas.

"Derby je takový zápas, že je hodně specifický, jsme rádi, že jsme se na první místo dostali, ale v tomto utkání to platit nemusí. Byli bychom rádi, kdybychom navázali na naše poslední výkony v lize a také na to, že jsme postoupili dál v Poháru UEFA. Doufáme, že výkonem i výsledkem uspokojíme celou slávistickou obec," potvrzuje má slova Karel Jarolím.

Poslední derby, jarní, vyznělo mnohem lépe pro Slavii, po čtrnácti letech si z Letné odvezla tři body za výhru 2:0. Doma dokázala v loňské sezoně se stejným soupeřem remizovat 1:1.

Slávističtí Ultras opět zorganizovali pochod na derby, v Edenu je sraz ve 14:15, příchod na Letnou je plánován přibližně na 16:30. Přímo na pochodu si budete moct zakoupit slávistická trička, cena je symbolických 70 korun. Na stadionu vytvoří stejné oblečení krásnou choreografii. Na pochodu se tentokrát nebudou prodávat lístky!

Trenér Jarolím nebude mít k dispozici útočníky Toleskiho s Litterim. Nenastoupí pravděpodobně ani Šiklič a Švento.

Pravděpodobná sestava podle autora článku:
Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Jarolím, Tavares, Belaid, Volešák, Černý - Necid.

Komentáře (13)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Přichází slavné derby!

    slaviator     před 15 lety 05.10.2008 18:47 |  
    0 0

    Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Volešák (70. Jarolím), Tavares, Belaid, Švento - Necid, Šenkeřík. Branky: Kulič - Belaid, M.Jarolím, Šmicer. ČK: Řepka, Slepička. Rozhodčí: včera jsem tipoval Královce:)

  2. Re: Přichází slavné derby!

    Pedro08     před 15 lety 05.10.2008 19:04 |  
    0 0

    Snad to dopadne dobře. Bohužel tam nemohu být protože pondělí 17:15 je neskutečný termín. Nejdležitější zápas se hraje v nejhorším čase, v tomhle je Česko unikum. Top zápas se hraje v době, kdy spousta lidí na toto utkání nemůže a nemůže ho sledovat ani v TV. Všude by se to hrálov sobotu či v neděli v prime timu, jen u nás v tento čas. Fakt mě to mrzí, ale business a povinnosti holt bohužel vítězí. Ach jo, pane Černý a ligové shromáždění, jděte do pr....

    • Re: Přichází slavné derby!

      slaviator     před 15 lety 05.10.2008 19:09 |  
      0 0

      V sobotu se to hrát nemohlo, za to Černý nemůže... Ve čtvrtek jsme hráli jak my, tak Sparta UEFU a umíš si představit, že ze čtvrtka na pátek přiletíme a v sobotu hrajem..? Spíše se to mělo podle mě teda hrát v neděli, klidně od dvou odpoledne... To, že ČT dřív klidně i vysílala vyjímečně tři ligové zápasy, jsou důkazem toho, že by to po technické stránce možné bylo... Ale v sobotu to nešlo, nebyly by mezi zápasy ani volné dva dny na odpočinek.

      • Re: Přichází slavné derby!

        Pedro08     před 15 lety 05.10.2008 19:39 |  
        0 0

        Já to vim, že tentokrát to v sobotu nešlo, ale uvádím to obecně. Derby je kvůli ČT už tři roky v pondělí a je to děs. Chci zpět Tittelbacha a čas derby sobota 14:25. To byly časy.

  3. Re: Přichází slavné derby!

    SmoKerS     před 15 lety 05.10.2008 21:58 |  
    0 0

    Tak do derby z první příčky nenastoupíme, páč ligu už vede Bolka, ale po něm se na ní snad vrátíme... Už se těšim jak malej Jarda.. Loni to byla paráda.. Po dlouhejch 14ti letech.. Snad eště lepší než 4:1 na Strahově Chce to začít pracovat na vylepšování celkový bilance v derby.. Máme co dohánět:
    Čtyři vítězství v české lize
    V novodobé historii české ligy sehrála Slavia se Spartou 30 utkání s bilancí 4 – 13 – 13 a pasivním skóre 25:42 (domácí zápasy: 3 – 6 – 6, zápasy venku: 1 – 7 – 7).
    Derby číslo 268
    Celkově se Slavia se Spartou střetla v 267 duelech s bilancí 82 – 62 – 123 a skóre 403:490. Počet ligových derby pražských „S“ je 153. Bilance z pohledu Slavie: 46 – 33 – 74, skóre 199:265.
    Zajímavostí je jistě to, že po svém návratu do Slavie povede trenér Karel Jarolím červenobílé do derby už proti čtvrtému letenskému trenérovi. Na lavičce proti němu od dubna 2005 stáli Jaroslav Hřebík, Stanislav Griga, Michal Bílek, nyní přichází Vítězslav Lavička. Náš kouč má se Spartou za toto působení kladnou naprosto vyrovnanou bilanci, dokonce máme lepší skóre.
    Bilance trenéra Karla Jarolíma:
    Při svém současném působení ve Slavii vedl trenér Karel Jarolím Slavii v derby v sedmi zápasech s bilancí 2-3-2 a aktivním skóre 9:6. Vítězství jsou z 23.10.2005, kdy červenobílí vyhráli na Strahově 4:1 a z 8.10.2007, kdy vyhráli na Letné 2:0.

  4. Re: Přichází slavné derby!

    Ravik     před 15 lety 05.10.2008 22:00 |  
    0 0

    Tahle sestava ne!! Snad bude Švento. A jestli ne tak at hraje tedy J. Cerný a místo Marka Jarolíma Šenkeřík (bud v útoku, případně ho operativně stahovat do pravý zálohy).

    • Re: Přichází slavné derby!

      Knaphi_SKS     před 15 lety 05.10.2008 22:20 |  
      0 0

      stou sestavou je to smůla když se někdo prosadí tak se zraní škoda toho litteriho ten kluk se nebojí jít do souboje a má dobré pokrití míče:( ...na jednoho útočníka to bude smrt. doufám že bude hrát asopn ten švento. A radši než Jarolím at hraje od začátku šmíca. Uvidíme zítra, nemůžu se dočkat tak ve 14:15 u EDENU zdary

  5. Re: Přichází slavné derby!

    quelhar (admin)     před 15 lety 05.10.2008 23:01 |  
    0 0

    At nastoupi kdokoli, tak by meli hraci hrat v naprostem klidu. Z hlediska tabulky - nejsme pod zadnym tlakem, kdyz vyhrajeme, bude to skvele, remiza nic nezkazi a kdybychom nahodou prohrali, nic se nedeje, budeme o pouhy bod za konkurenci. Dulezitejsi je postup v poharove Evrope, ktery nam zajistil ctyri kvalitni zapasy a nemale penize. Vsechny duvody k nervozite ma souper, vypadl z Evropy, fanousci jsou nespokojeni a chteji jen vyhru. Tohle vse by nam melo hrat do karet, nenechme se svazat zbytecnou nervozitou, hrajme to, co umime a nervy nechme souperi. Nenechme se rozhodit, souper nas muze rozhodit jen neprimerene agresivni hrou.

  6. Re: Přichází slavné derby!

    zz     před 15 lety 05.10.2008 23:26 |  
    0 0

    Zdravím a přeji dobrý večer,
    zítra nás čeká důležitý zápas nejen z hlediska tradice. Máme možnost se odpoutat v tabulce od Sparty, Brno opět ztratilo a v Bestovi to asi nebude pane Uličný, Liberec ztratí v Ostravě a Bolku setřeseme ve vzájemném zápase. Sestavu jsme tu už diskutovali, jenom ji zopakuji: Vaniak, Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček, Šmicer, Tavares, Belaid, Švento, Janda, Necid. Při absenci Šventa posunout na jeho post Jandu a Šenkeříka do útoku. V čem je síla Sparty? Má dobré hlavičkáře, slušně kope standardky, musíme se vyvarovat zbytečných faulů v nebezpečných prostorech. Nezapojovat Šventa a Belaida do zónového bránění, nechat je čekat na odražené míče. Pozor na střelbu ze střední vzdálenosti, hráči jako Kisel, Kladrubský, Voříšek i Matušovič umí vystřelit, chce to těsně k nim přistupovat. Pozor na nebezpečné kontakty ve vápně, rozhodčí to může Spartě písknout. Sparta bude hrát agresivně, tvrdě, proto neoplácet. Sparta patrně postaví Blažka a překope obranu, očekávám složení Kúdela, Řepka, Voříšek, Kladrubský. Hlavní slabinou soupeře je pomalá přechodová fáze, komplikovaná hra, spousta zbytečných ztrát, špatná finální fáze. Je třeba vysunutým pressingem dostat stoperskou dvojici do úzkých a donutit ji k chybám, musíme vytvořit tlak na míč a otevřít si obranu soupeře, v tom budou platní Necid, Janda, Šenkeřík. Švento svou rychlostí. Velký pohyb bez míče bude dělat Spartě problémy, toho musíme využít. Blažek nepůsobí jistě, chce to střílet. Máme na to hráče. Pokud jde o útočné standardky, zkusil bych variantu střílených centrů za vápno, ať už vzduchem nebo po zemi. Rohy bych nechával zahrávat Šmicera a za vápnem by měli číhat Belaid nebo Krajčík. Viděli jsme v Liberci, jak je to účinná zbraň v podobě rohu Papouška na obránce Janů, byl z toho málem gól. Je to možné kombinovat s variantou, kdy střílený centr po zemi pustí náš sbíhající hráč mezi nohami na hráče, který je připravený na střelu. Těch variant by mohlo být více. Prostě v hlavičkových soubojích se těžko prosadíme, musíme zvolit jiné řešení. Stejně tak bych nechal Krajčíka zahrávat přímé kopy z větší vzdálenosti. ránu na to má a je to hodně účinné. Důležité bude při ztrátě míče u hráčů Sparty doplňovat našeho hráče, který získá míč, větším počtem hráčů. To dělalo Spartě velké problémy v zápase s Teplicemi. Musíme hrát aktivně, nastoupit od začátku utkání, dostat soupeře pod tlak a rychle skórovat. Pak už to budeme mít pod kontrolou. Myslím si, že zítra dojde na červenou kartu, někteří hráči Sparty to neunesou, tipl bych si na Matušoviče nebo Řepku. Hlavně nesmíme hrát pasivně a ustrašeně, to je cesta k neúspěchu. Věřím, že derby zvládneme a uděláme důležitý krok k obhajobě titulu.

    • Re: Přichází slavné derby!

      martyni (přítel SN)     před 15 lety 06.10.2008 09:34 |  
      0 0

      Zdravím, ta sestava zz se mi moc líbí, ve výsledku bude asi ta KJ maličko odlišná, ale snad ne tolik, aby vypadala jako pravdepodobna Kutnikova nebo ta ve sportu. Derby je hodne o hlave, zda sparta vyuzije tradicniho sebevedomi nebo nezvladne frustraci ze spatnyho prubehu, zda slavie nebude hrat ustrasene, nezalekne se agresivniho stylu sparty a zda bude hrat tu svoji kombinacni hru. A taky o chybach, tlak je velky a jak pises zz, cervena karta visi ve vzduchu prakticky pokazdy. Tedy byl bych pro odolne hrace, tedy hrace, ktery povazuju za odolny:-)), ktery nedaji sparte prostor, budou durazni pred obema brankami. Chce to dat si pozor na strely ze stredni vzdalenosti a na standardky, byt durazni a bojovni a zaroven zachovat chladnou hlavu a sebevedomi. Verim ze to zvladneme.

  7. vstupenka

    tomas11     před 15 lety 06.10.2008 14:12 |  
    0 0

    odřekl mi jeden člověk , mám jeden lístek do kotle za nákupku 200. Předám před stadionem. volejte 728070577

    • Re: vstupenka

      tomas11     před 15 lety 06.10.2008 14:20 |  
      0 0

      tak lístek už je pryč

  8. Re: Přichází slavné derby!

    amila (přítel SN)     před 15 lety 06.10.2008 14:59 |  
    0 0

    zbylé VSTUPENKY na derby do slávistického sektoru se prodávají na Spartě v pokladně číslo 5