Evropská liga

Představujeme: Ajax Amstrdam

Čtvrtým soupeřem Slavie ve skupině Poháru UEFA se stal Ajax Amsterdam. Se soupeřem, na kterého mají slávisté velice příjemné vzpomínky, se Slavie utká přesně týden před Štědrým dnem v Amsterdamu.

Ajax Amsterdam byl založen 18. března 1900. O jedenáct let později se dokázal Ajax probojovat do nejvyšší holandské ligy. Stejné dresy měla v té době i Sparta Rotterdam, Ajax byl tedy nucen jako nováček si barevnou kombinaci změnit. Inspiroval se proto Arsenalem Londýn a jeho svislým červeným pruhem, stejnou barevnou kombinaci používá dodnes.

V letech 1971, 1972 a 1973 Ajax ovládl fotbalovou Evropu. Pod vedením kouče Rinuse Michelse a fotbalového génia Johana Cruiffa zvítězil třikrát po sobě v Poháru mistrů evropských zemí.

Roku 1995 přišel největší úspěch Ajaxu v novodobé historii, pod vedením Louise van Gaala vyhrál Ajax Ligu mistrů. Ve svém kádru měl tehdy nejelpší hráče na světě, ti se však v následujících sezonách vydali za lepším angažmá do Evropy, Ajax tak podobný úspěch dosud nezopakoval.

Poslední dva tituly získal Ajax v sezonách 2002/03 a 2003/04. Loni dosáhl pouze na druhém místo.

V pohárové Evropě se Ajaxu nedaří, dvě sezony po sobě chyběl v Lize mistrů, nad jeho síly byla Kodaň a loni Slavia Praha. Právě Slavia má na Ajax skvělé vzpomínky, po výhře v Amsterdamu a následně i doma se premierově představila v nejprestižnější soutěži světa.

Ajax Amsterdam letos notně pokulhává, v domácí lize mu patří až desátá příčka. V posledním utkání prohrál na hřišti Heerenveenu, a to 2:5! V Poháru UEFA si po výsledcích 4:1 z venku a 2:0 doma poradil se srbským Boracem Čačak.

V současné době vede Ajax Amsterdam bývalý trenér nizozemské reprezentace Marco van Basten. K dispozici má holandské reprezentanty Steklenburga, Aissatiho, Emanuelsona, de Jonga a Huntelaara. Vermaelen, Vertongen a Delorge reprezentují Belgii. Rommedahl hájí barvy svého Dánska, Sulejmani reprezentuje Srbsko, Bruno Silva a Luis Suarez Uruguay.

Komentáře (3)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Představujeme: Ajax Amstrdam

    Chovi     před 15 lety 11.10.2008 13:06 |  
    0 0

    Já vím že to sem asi nepatří, ale co ten rozhovor s Petrákem?

  2. Re: Představujeme: Ajax Amstrdam

    Eluin (přítel SN)     před 15 lety 11.10.2008 16:59 |  
    0 0

    Kdyby se tak historie opakovala a my opět vyhráli.....

    • Re: Představujeme: Ajax Amstrdam

      martin08     před 15 lety 12.10.2008 14:30 |  
      0 0

      osobne doufam ze az pojedeme do Amsrtu bude o postupu uz rozhodnutom ale jinak pro opakovani historie nic nemam :)