Ženský fotbal

Slávistky rozstřílely Plzeň

Fotbalistky Slavie nastřílely Plzni stejný počet branek jako v prvním vzájemném zápase, nakonec jsme vyhrály 9:1. Juniorky svého soupeře porazily 2:0. Dařilo se i starším žákyním, které v Plzni vyhrály 1:0. Mladší žákyně naopak prohrály 0:3.

A tým:
V Uhříněvsi byl k vidění zajímavý fotbal, ke kterému přispěli i hosté svou odvážnou hrou. Hned v úvodu se do šance dostala Budošová, ale její střela byla zblokována. Hned poté Plzeň podnikla brejk a v nadějné pozici zakončovala Majíčková, střela jí však nesedla. Slávistky přesto byly aktivnější a držely míč na kopačkách. Pokud se snažil soupeř zahrozit, tak obrana většinu akcí dokázala zneškodnit v samém zárodku, případně jako poslední instance zasáhla spolehlivá Pincová. I proto jsme si šance vytvářeli hlavně my. O zapsání mezi střelkyně se pokoušela Nepokojová, později střela nesedla Danielové a hned z pokračující akce nebezpečně centrovala Holečková. První střelu mezi tyče jsme ale vyslali až ve 23. minutě, ale pokus Pěničkové Ranglovou nepřekvapil. O minutu později se síť přeci jen začala třepotat, po vysunutí Odehnalové Budošová chytře přehodila vysunutou brankářku. V dalších osmi minutách jsme definitivně rozhodli o své výhře v dnešním zápase. Po uvolnění Benýrové se prosadila Nepokojová a o chvíli později Divišová, kdy dostala ideální pas od Danielové. Plzeň se snažila zkorigovat, nejdříve Jungová nemířila přesně, ale ve 40. minutě po rychlém brejku byla ve vyložené šanci Podroužková, její střelu zblízka Krömrová vyrazila a poradila si i s následnou dorážkou. V poslední minutě se nádhernou střelou z dálky prezentovala Pincová, brankářka byla pohotová. Poté střílela Budošová, vyraženou střelu se snažila dostat mezi tyče Nepokojová, ale z úhlu prázdnou branku netrefila.

Druhý poločas už se po většinu času odehrál ve znamení Slavie, která hrála velice uvolněně a s chutí přidat další branky. A to se dařilo. 57. minuta - Pincová vysunula Divišovou, která se svou rychlostí dostala do vápna a na zadní tyči našla Holečkovou, pro kterou nebyl problém dát do prázdné branky. 61. minuta - Pas za obranu Plzně na Divišovou, která předložila volné Budošové a i ta dávala do prázdné branky. 72. minuta - Danielová pěkně uvolnila Divišovou, jenž svým důrazem dostala míč do branky před vyběhnutou brankářkou. 74. minuta - Po standardní situaci Pěničkové míč tečovala Pincová a hned poté usměrnila k tyči Divišová. Hosté se dočkali čestného úspěchu, v 83. minutě po rychlém brejku Mikysková střelou pod břevno překonala bezmocnou Krömrovou. V 90. minutě jsme ale přidali ještě dvě branky, nejdříve Divišová nahrávala Bendové, která v pohodě skórovala a o chvíli později si role vyměnily a branku vstřelila Divišová.

Kromě výsledku byl dnes pozitivní i výkon týmu, který byl solidní a mnohem lepší než ten, co jsme předvedli minulý týden v Pardubicích. Potěšující zpráva pak přišla ze Strahova, kde suverénní Sparta pouze remizovala s Teplicemi 1:1. Je třeba dodat, že úřadující mistr zápas podcenil a do zápasu nasadil řadu juniorek a náhradnic. Boj o titul je tak opět více zajímavý.

Slavia - Plzeň 9:1 (3:0)
Slavia:
Krömrová - Kulichová, Odehnalová (70. Dvořáková), Pincová, Benýrová - Holečková (70. Mészárosová), Pěničková, Danielová, Nepokojová (58. Krůzová) - Divišová, Budošová (61. Bendová)
Branky: 32., 72., 74. a 90. Divišová, 24. a 61. Budošová, 29. Nepokojová, 57. Holečková, 90. Bendová - 83. Mikysková
ŽK: 49. Nepokojová - 33. Černá, 90. Markelová
Střely na branku: 16 - 3, mimo branku: 7 - 2, rohy: 5 - 2, fauly: 11 - 14, ofsajdy: 9 - 1


Juniorka:
Na úzké umělce jsme viděli spíše boj ve středu hřiště, přesto slávistky se ujaly brzo vedení, hned ve 4. minutě Komárková přihrála do běhu Žornové, která unikla obraně a chladnokrevně zakončila. Pak jsme si vytvořili ještě nějaké šance, ale Plzáková ani Žornová se neprosadily. Po půl hodině hry byl u našeho vápna závar, který jsme nakonec přežili. Ve druhém poločase jsme vstřelili pojistku, když Beránková se protlačila podél lajny a přesnou přihrávkou našla na brankové čáře Žornovou, která míč dotlačila do sítě. V 67. minutě se zranila hostující brankáře a musela střídat. Pak jsme měli ještě pokusy ze standardních situací, ale pokusy Dvořákové a Kozlíkové brankářka chytla.

Slavia - Plzeň 2:0 (1:0)
Slavia:
Jindráková - Marková, Stanková, Dvořáková, Rzycká (41. Beránková) - Komárková (59. Bělohlávková), Prouzová, Kozlíková, Plzáková - Žornová (73. Ondrášková), Bendová (41. Ježdíková)
Branky: 4. a 54. Žornová
ŽK: 39. Hessová, 44. Fajfrlíková, 45. Drobná
Střely na branku: 4 - 2, mimo branku: 4 - 4, rohy: 7 - 0, fauly: 6 - 13, ofsajdy: 2 - 3


Starší žákyně:
Starší žákyně vyjely do Plzně k utkání o druhé místo po polovině soutěže. Předzápasová matematika byla jasná, který z týmu vyhraje, bude po polovině soutěže na průběžném druhém místě. Remíza by před oba dnešní soupeře poslala žákyně Hradce, a tak se v mrazivém počasí dal očekávat útočný fotbal.

Do zápasu vstoupila aktivněji plzeňská děvčata, přitlačila nás na naši půli a umě kombinovala. Naštěstí hezké akce nedokázaly dotáhnout do zakončení. Po deseti minutách se slávistky oklepaly a začaly hrát výrazně aktivněji. Dopředu jsme předvedli několik slibně se vyvíjejících akcí a v obraně jsme s jistotou kontrolovali. V 25. minutě zahrála trestný kop od lajny Terka Jedličková a na její výborný centr do vápna si naběhla Dája Břížďalová a nedala brankářce domácích šanci. Do konce první půle se obraz hry neměnil, ovšem po jednom nedorozumění v obraně jsme mohli inkasovat, naštěstí svůj tým podržela brankářka Ráďa Šrámková.

Do druhé půle nastoupily slávistické žákyně s vůlí udržet vedení a případně přidat pojišťovací gól. Dostali jsme se k několika střelám z dálky a i některé úniky krajních záložníků mohly skončit gólem. Naproti tomu naše obrana soupeřky do žádné šance nepustila (zdůrazňuji obrana, o rozhodčím se bavit nebudeme). Zápas se dohrával v dobrém tempu a i díky vysokému nasazení našich hráček si odvážíme z Plzně cenné tři body.

Holkám patří velký dík za předvedené výkony v posledních dvou zápasech. Bohužel se objevily informace, že za tyto výhry prý měla děvčata slíbeny kapříky, jablka či nějaký obdobný pamlsek. Vypadá to, že vše je jen o správné motivaci ;). Fotbalu zdar a tomu slávistickému zvláště!
Report - Jan Vetyška

Plzeň - Slavia 0:1 (0:1)
Slavia:
Šrámková - Jedličková, Němečková, Bažoutová, Kotrhonzová - Lébrová (70. Jeřábková), Klesnilová, Břížďalová, Jášová - Havelková, Vlčková
Branka: 25. Břížďalová


Mladší žákyně:
Plzeň - Slavia 3:0 (2:0)
Slavia:
Horáková - Jeřábková, Kotrhonzová, Schlitzová, Knollová, Houzarová, Hadašová, Fomínová, Čechová, Trčková, Jandusová, Novotná

Komentáře (1)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Slávistky rozstřílely Plzeň

    zuza     před 14 lety 04.12.2009 15:12 |  
    0 0

    Evža


    Jednoho pošmourného listopadového víkendu jsem opět vyrazila na zápas a těšila jsem se, jak si krásně zaběhám proti rychlým a šikovným hráčkám ze Slavie Praha. Už při převlékání mě však zarazila jedna věc – naše kapitánka přišla do šatny z podepisování zápisu s tím, že na lajně bude mávat Evženie Zubková, tedy bývalá hráčka Slavie, se kterou jsme se svého času setkávaly na hřišti. Jak může rozhodovat zápas svého bývalého fotbalového klubu? No, pomyslela jsem si, snad to nebude taková hrůza. A vyrazily jsme na hřiště.

    Zápas se odvíjel podle obvyklého scénáře – fotbalistky Slavie kombinovaly po zemi a zakládaly jeden útok za druhým rychleji, než jsme se stačily vydechnout po tom předcházejícím. Převyšovaly nás téměř ve všem: vyhrávaly hlavičkové souboje, nabíhaly si do volných prostor, kde se posléze nacházely přesnými pasy, a akce zakončovaly s ledovým klidem. Poločas skončil 3:0 pro soupeřky a nám na bahnitém terénu docházely síly. Za těchto okolností jsme nastoupily i do druhé půle, na lajnu naší obranné poloviny si stoupla Evža. Snad ty ofsajdy bude mávat, mihlo mi hlavou. Poločas začal a Slávistky přidávaly jeden gól za druhým. 4:0, 5:0, 6:0…Už mě pomalu přestávalo bavit sledovat záda Blanky Pěničkové a nechávat se oblbovat kličkama Petry Divišové, když moji pozornost začal upoutávat někdo jiný. Ofsajd, mávej to, ty vole, začalo se ozývat z naší lavičky. Nejednalo se o nijak zvlášť neobvyklý scénář, jen mi tentokrát připadal o něco agresivnější. Hlavní rozhodčí se začala tvářit ještě o něco zmateněji než předtím a rozdávala jednu žlutou kartu za druhou. Zápas jsme prohrály 1:9. Ale nebyl to výsledek, který mě naštval nejvíc. Spíš jsem si po zápase položila spoustu otázek, kterým doteď nerozumím.

    Na tomto místě bych se ráda na chvilku zastavila a podotkla, že se tento článek nemá týkat kritiky výkonů ženských fotbalových rozhodčí. O tomto tématu by se toho taky jistě dalo dost napsat, ale tímto se teď zabývat nechci. Ani se nemá týkat nějakého osobního hodnocení výkonu Evži Zubkové. Nechci zde rozebírat, že může za sedmý a devátý gól, že tak či onak pomohla Slavii. Evidentně by stejně holky ze Slavie vyhrály, byly prostě lepší, nepotřebovaly pomoc rozhodčí. A dovedu si představit, že jiná rozhodčí by podala ještě horší výkon. Ale o to nejde. Nejvíc mě totiž zajímají odpovědi na otázky: Jak může Evža dovolit, že bude rozhodovat utkání svého bývalého klubu? Kde bere tu drzost postavit se na lajnu a tvářit se, že je všechno v pořádku?

    Vždycky jsem si (zřejmě dost naivně) myslela, že rozhodčí by měl být hlavně objektivní a nestranný. Nikdy jsem je nepodezřívala, že chtějí našemu týmu uškodit, jejich nejrůznější přehmaty a omyly jsem připisovala tomu, že prostě pískat neumí. O Evže si nemyslím, že neumí pískat. Naopak, pokládám ji za jednu z našich lepších rozhodčí. Po tomto zápasu však moje dobré mínění o ní hodně kleslo. Ne kvůli několika neodmávaným ofsajdům či obráceným autům. Ale kvůli její morálce, která jí dovolí přijet pískat zápas svého bývalého klubu. Je to skoro výsměch. Nedovedu si představit, že kdybych se někdy v budoucnu potencionálně stala rozhodčí, že bych rozhodovala zápasy Plzně. V každé nejisté situaci by převážila láska k bývalému klubu. Jak by mohla moje nejlepší kamarádka faulovat? Jak by mohla být v ofsajdu? Emoce by překryly veškerou nestrannost, zvlášť v situacích, ve kterých se člověk musí rozhodnout ve zlomku sekundy.

    Nechci kritizovat ty, kteří se zabývají obsazováním rozhodčích, a Evžu na ten zápas nominovali. Mohla si už dopředu zařídit, že zápasy svého bývalého klubu pískat nechce. Je to kritika její soudnosti a přesvědčení, že si může dovolit pískat zápas klubu, v jehož dresu odehrála tisíce minut. Ne, Evžo, není to možné. A otrávíš tím zápas nejen soupeřkám Slavie, ale i možná několika jejím hráčkám, které moc dobře ví, že by to zvládly i bez tvé „pomoci“. Taky bych se asi nedokázala radovat z gólu, který bych vstřelila z dvoumetrového ofsajdu, který mi rozhodčí, se kterou jsem shodou okolností byla před týdnem na pivu, jaksi zapomněla odmávat. Ale to už si každá z nás musí sáhnout do svědomí.