Fanoušci Slavie

Otevřený dopis představenstvu Slavie

Fanklub Slavie na svém včerejším jednání řešil cenu permanentních vstupenek na sezonu 2010/2011 a rozhodl se napsat vedení Slavie otevřený dopis, který na stránkách zveřejňujeme.

Vážené vedení SK Slavia Praha,

obracíme se na vás tímto otevřeným dopisem, který je vyústěním situace kolem našeho milovaného klubu. Domníváme se, že stav, ve kterém se Slavia nachází, není hoden jejího jména a kroky, které jsou činěny ze strany vedení klubu, v nás bohužel nevyvolávají důvěru v nápravu, ba naopak. Pověstnou poslední kapkou je cena permanentních vstupenek pro sezonu 2010/11.

Vedení Fanklubu na svém pondělním setkání dlouze diskutovalo o cenách permic na příští sezonu a opětovně jsme se vrátili i k otázce působení Bohemians 1905 na stadionu v Edenu.

Uvědomujeme si, že Fanklub je zde v první řadě proto, aby podporoval Slavii a to na základě vůle fanoušků, které za tím účelem sdružuje. Musí tudíž na druhé straně reflektovat jejich ohlasy na dění v klubu a ty v současné době opravdu nejsou příznivé.

Po zveřejnění cen permanentních vstupenek se strhla opětovná vlna nevole, resp. po zpackané sezoně a následném příchodu „klokana“ do Edenu tato ještě eskalovala. Ti fanoušci, kteří deklarovali, že si permici na protest proti Bohemce v Edenu nekoupí, jsou cenami permanentek ještě utvrzeni ve svém rozhodnutí. Ti, kteří se rozmýšleli ať již v souvislosti s výkony Slavie či kauzou Bohemka, jsou z velké části od koupě permice odrazeni a ti, kteří si ji až do této doby chtěli koupit, si možná její pořízení také rozmyslí.

V otázce cen permanentek na sezonu 2010/11 proběhlo začátkem května jednání mezi marketingovou ředitelkou Slavie Mgr.Tomasovou a předsedou Fanklubu Ing.Dvorským. Ing.Dvorský apeloval, aby byla cena permic stanovena nanejvýš citlivě s ohledem na výsledky poslední sezony a na nevoli vůči Bohemians. Ze strany Mgr.Tomasové bylo přislíbeno, že toto s představenstvem, tedy s vámi, projedná. A výsledek? Cena je mnohem vyšší, než jakou jsme předpokládali a to ani nemluvíme o víceletých permanentkách.

Cena permic na sezonu 2010/11 je totiž přemrštěná a absolutně neodráží situaci, ve které se Slavia nachází. Máme za sebou nejhorší ročník za posledních 15 let. Příští rok nebudeme hrát evropské poháry. Velké množství fanoušků je pobouřeno kauzou Bohemka, ačkoli s tímto nemá primárně Slavia nic společného. A přesto došlo ke zdražení o cca 30% ceny oproti loňsku! Jistě, cena zahrnuje i vstupenku na utkání Ondrášovka Cupu, ale k těm v Edenu vůbec nemusí dojít, pokud se minimálně do osmifinále, které se již hraje dvoukolově, neprobojujeme…

Cena permanentek je absolutně nejvyšší v celé GL - ani odvěký rival a bohužel současný mistr ligy nemá takové ceny, ba naopak, např. permice do kotle je k mání za 650 Kč na půl sezony. A Slavia, 7.tým ligy, 1080 Kč!

Přidáme ještě jedno srovnání a to dalšího nájemce Edenu, Bohemky. Ti ve snaze udržet si stávající fanoušky stanovili ročním permanentkám cenu 2000 Kč na hlavní, resp. 1200 Kč do kotle. A Slavia má hlavní za 4200 Kč a kotel 1800 Kč, tedy ceny vyšší o 110%, resp. o 50%. Oba týmy hrají stejnou soutěž, na stejném stadionu - tedy v zásadě nabízejí stejný produkt, ale za dosti odlišnou cenu. Rádi bychom tedy slyšeli konkrétně, v čem má slávistická verze o tolik vyšší hodnotu.

Samozřejmě všichni fanoušci Slavie nehovoří jedním hlasem. Ti nejradikálnější, Ultras, už se rozhodli na domácí zápasy v příští sezoně nechodit vůbec. A právě oni byli nejvíce vidět a slyšet, právě oni tvořili po celé předchozí roky tu báječnou atmosféru, která nejenom velmi podporovala hráče, jak se sami opakovaně vyjadřovali, ale také přitahovala další a další fanoušky. Další slávisté, kteří fandí už celá léta, vrátí se podle našich informací k formám strahovských dob, kdy jezdili občas na venkovní zápasy a sledovali ty televizní. Jiní jsou znechuceni natolik, že budou Slavii sledovat jen zpovzdálí (a samozřejmě kritizovat, jak je v našich krajích zvykem).
Ty fanoušky, kteří chodili do Edenu za opravdu dobrým fotbalem, bude potřeba po minulé sezoně znovu přesvědčit, že se kvalita Slavie opět zlepšuje.
Zbývá tedy skupina fanoušků, kteří si svůj život bez zápasů v Edenu už neumí představit a se skřípějícími zuby si permici zase koupí. Zdá se nám, že právě na tuto skupinu současné vedení Slavie hřeší a jako by nevidělo, že se stále zmenšuje. Jsme přesvědčeni, že právě začínající prodej permanentek nám dá za pravdu.

Ano, my fanoušci Slavie přinášíme, resp. přinesli jsme loni sice pouhých 17% z rozpočtu Slavie, ALE! Nejenom samotní hráči často chválili a děkovali za podporu, kterou jim fanoušci v Edenu připravili a díky které zlomili či otočili některý zápas. Kolik firem právě tato úžasná podpora nalákala a rozšířili portfolio sponzorů Slavie. V neposlední řadě také se svými fanoušky v zádech se slávisté probojovali a následně zviditelnili v pohárové Evropě a Slavia je potom mohla zhodnotit.

Nebude taková podpora v budoucí sezoně chybět? Hráči bez ní jen těžko budou předvádět takový fotbal, který by nás opět vrátil na vyšší příčky GL potažmo do evropských pohárů, hráči se nezviditelní a Slavia nezíská finance za jejich prodej. Odejdou sponzoři, jednak proto, že nebudou podporovat průměrný klub, ale také proto, že v Edenu už nebude ta fantastická atmosféra, která tu po dva roky panovala.

Vážené vedení Slavie, pro mnohé fanoušky je cena permic tím posledním hřebíčkem do rakve a pro mnohé signálem k odchodu z Edenu. Její zdražení se nám jeví jako protismyslné a mrzí nás, že při nejlepší vůli necítíme z vaší strany vstřícnost a pochopení. Například o věrnostní slevě pro stávající permanentkáře, standardně nabízené v jiných klubech, není u Slavie ani řeči…

Ale abychom nemluvili jenom o penězích - jsou tady i další pochybnosti, jak dalece si vedení Slavie svých fanoušků váží. Kupříkladu zda by nebylo namístě se jich zastat v případě nepřiměřeného šikanování policií, či dokonce nevpuštění na stadion. V tomto i dalších ohledech jsou slávisté často pro smích příznivcům ostatních klubů, které se svými fanoušky pečlivě pracují a očividně si jich velmi váží.

Věříme, že tento dopis nebudete brát jako útok na Slavii, ale budete se jím vážně zabývat jako hlasem nás, fanoušků - osob, pro které je produkt jménem fotbal, resp. Slavia, určen. Věříme, že ještě není pozdě přehodnotit současnou situaci a učinit vstřícné kroky. Nechceme, aby tak věhlasnému klubu, jakým je Slavia, ubývalo fanoušků. Sešívané srdíčko je velmi, velmi silné, nikoli však bezbřehé. Překonalo nepřízeň minulých režimů, předává se z generace na generaci a nechceme, aby bylo v dnešní době utiskováno a ničeno.

Nejde tedy z naší strany o žádné fňukání ani samoúčelnou vzdorovitost, ale pouze a jenom o snahu zlepšit vzájemné vztahy a prospět Slavii samotné.

Tento dopis zveřejníme na svých webových stránkách a doufáme, že záhy k němu budeme moci připojit i vaše stanovisko. V brzké době bude také příležitost k podrobnějším vysvětlením při osobním setkání, neboť Fanklub chystá na červen valnou hromadu, na kterou budete samozřejmě pozváni.

Uvědomujeme si, že v současné době se ve Slavii řeší některé záležitosti, které jsou pro klub a jeho příští sezonu životně důležité, nicméně věříme, že i pro své fanoušky si najdete čas a předem vám za to děkujeme.

S pozdravem

za Fanklub SK Slavia Praha

Josef Čáslavka, Tomáš Dvorský, Tomáš Hajdůšek, Jitka Jelínková, Miloš Kočí, Stanislav Rychtera, Michaela Škopová, Radmila Štěpánková, Richard Šubrt, Marek Vlnas a Bohuslav Zbytovský

Komentáře (35)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

    Jiri1     před 14 lety 01.06.2010 16:00 |  
    0 0

    Zdravim, znama servilita naseho fanklubu, ktera vedla uz v predeslych sezonach k nejdrazsimu vstupnemu v lize , neskutecna loajalita , ktera vedla az ke stavu ve kterem klub potazmo fanklub nachazeji je dusledkem dlouhodobeho stavu nasich fanouskovskych organizaci, kdy nejste brani jako partneri , ale spis jako loutky slouzici zajmum vedeni klubu. Uz loni koncem sezony zde nekolik prispivatelu, ja mezi nimi upozornili na chystane zvyseni cen, ktere jste presli mlcenim ci ironii , ted sklizite to o jste zaseli, jeste jste take zapomeli dodat, ze cast lidi z odbocek ci fanklubu proste nadale nevidi duvod proc byt clenem techto organizaci, kdyz ani pres Vas nemaji na nic vliv. U Klokanu stacilo jedno dsurazne upozorneni a ceny zustali na stejne urovni i kdyz puvodne meli podrazit. Proe se vubec nedivim poklesu prodanych permic i lidi ve fanklubech, ktere nejen tyto veci prinesou.

      • Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

        PUMAKING     před 14 lety 01.06.2010 22:38 |  
        0 0

        NO a už je to úplně v ...... :-((( Doležal vyhozen, Platil nástup a Jarolím trenér --- KONEC :-(((

  2. Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

    r209vltava (přítel SN)     před 14 lety 01.06.2010 16:01 |  
    0 0

    S tímto dopisem naprosto souhlasím, především se zastání se fanoušků. Těch ran je poslední dobou opravdu hodně, jednou z dalších je například chování hráčů.

  3. Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

    madlenka     před 14 lety 01.06.2010 16:01 |  
    0 0

    Děkuji Fanklubu za tento dopis a jako dlouholetý člen Fanklubu jej (spolu s členy mé rodiny - také fanklubáky) spolupodepisuji. D. Doubek

  4. Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

    Kmotr (přítel SN)     před 14 lety 01.06.2010 16:04 |  
    0 0

    Paráda akorát u srovnání se Spartou máte 1080 místo 1800, ale to těm nahoře snad dojde.

    Jinak jsem rád, že se k tomu kriticky vyjádřil i fanklub. Chce to na ně tlačit ze všech stran aby si uvědomili, že Slavia není hračka na hraní..

    • Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

      Marty04     před 14 lety 01.06.2010 16:34 |  
      0 0

      1080 kč je na půl sezony, jak se v dopise píše..

      • Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

        Kmotr (přítel SN)     před 14 lety 01.06.2010 17:25 |  
        0 0

        Jojo, dík za upozornění.. ňák jsem z minulých diskuzí nabral pocit, že Sparta to má na celou sezónu do kotle za 650..

  5. Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

    Socrates (přítel SN)     před 14 lety 01.06.2010 16:40 |  
    0 0

    Dobře jste to sepsali

  6. Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

    auxx     před 14 lety 01.06.2010 16:42 |  
    0 0

    Zbytečně měkké. Až přizdisráčské.

    • Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

      DrFe1     před 14 lety 01.06.2010 16:45 |  
      0 0

      Já jsem rád, že je alespoň něco. Ale máš pravdu, že to co se děje by zasloužilo mnohem razantnější dopis.

      • Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

        utrzeny_ze_retezu     před 14 lety 01.06.2010 18:08 |  
        0 0

        taky si myslim

  7. Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

    DrFe1     před 14 lety 01.06.2010 16:44 |  
    0 0

    Taky souhlasím s dopisem. Je potřeba se ozývat a nenechat si všechno líbit. Je jenom škoda, že tam není víc připomenuto pohrdání vedení klubu fanoušky v otázce stěhování Bohemky do Edenu. Žádná komunikace, žádné rozumné vysvětlování ze strany vedení Slávie. A taky jste mohli připomenout klauniádu s trenéry - to všechno má vliv na počet fanoušků a návštěvnost.

  8. Cirkus EDEN

    slavistajiri     před 14 lety 01.06.2010 16:46 |  
    0 0

    Myslím že se konečně vrací ta typická Slávia co známe. Slávia které je utrpení fandit a být fanouškem, ale i přesto nás nikdo nezlomí, jen hold budem konečně zase pořádně ke smíchu. Jak jsme nemohli uvěřit tomu jak se nám všechno daří tak teď zase nemůže uvěřit jak se všechno sere a fakt ale opravdu nechápu že to ti koumáci z vedení neviděj. Nová koncepce, odvolávání jarolíma, klokan v edenu, ceny vstupenek a novej web tu komedii zatím zakončuje. Další komedie která může následpovat je návrat Jarolíma, který se dle pár týdnů starého prohlášení určitě nevrátí :) Přeji všem spoustu trpělivosti do dalších nesmyslností co se dozajista chystaj

    • Re: Cirkus EDEN

      smely (přítel SN)     před 14 lety 01.06.2010 16:58 |  
      0 0

      asi se budu opakovat, ale dyt mi si to celou dobu privolavame ."roky snu , pak roky prokleti..."

  9. Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

    malenfant     před 14 lety 01.06.2010 16:51 |  
    0 0

    Já osobně si myslím, že čas slov je u konce a měla by přijít doba dlažebních kostek, molotovových koktejlů a defenestrací...

    • Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

      mpik     před 14 lety 01.06.2010 18:02 |  
      0 0

      Tak takhle rozhodně ne!

      • Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

        malenfant     před 14 lety 01.06.2010 21:12 |  
        0 0

        :-))

  10. Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

    jarous (přítel SN)     před 14 lety 01.06.2010 17:04 |  
    0 0

    Také plně souhlasím s tímto otevřeným dopisem. Vedení Slávie dělá v poslední době jednu chybu za druhou a tohle je od nich pro nás fanoušky další rána pod pás. Asi si to neumí spočítat, na čem víc vydělají!!!

  11. Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

    japhy     před 14 lety 01.06.2010 17:26 |  
    0 0

    Kdo s čím zachází...
    Doufám, že vedení bude o bojkotu fans, pokud k němu opravdu dojde, mluvit s pokorou a ne, že budou mrmlat, že tohle si hráči nezaslouží a fanoušek by měl klub podporovat v dobách zlých, atd. Na to jsem už poměrně alergickej, jak si každej myslí, že fanoušek je nějakej paňáca, co musí jen poslouchat. Jakoby všichni zapomněli, že tam lidi chodí DOBROVOLNĚ a ještě za to PLATÍ poměrně hříšné peníze. Navíc si myslím, že ta zlá doba už trvá docela dlouho a kotel prokázal velikou dávku trpělivosti.
    Já osobně jsem o bojkotu ani neuvažoval, ale po přečtení vyjádření Ultras jsem si konečně uvědomil, že to asi myslí vážně a atmo na stadionu bude na bodu mrazu. Tudíž momentálně je plán takový, že budu jezdit na venkovní zápasy, co mám "za rohem" a za ušetřený kačky místo do Phy se mrknu třeba na Baník nebo do Olmíku.

  12. Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

    mpik     před 14 lety 01.06.2010 18:00 |  
    0 0

    Pod tento otevřený dopis se podepisuji a zároveň připojuji:

    V anketě na tomto webu, ale i v názorech velké části fanoušků Slavie se prezentuje velká nevole vůči návratu Karla Jarolíma na trenérskou lavičku. Nikdo nepochybuje o úspěších, kterých se Slavií dosáhl. Za to mu patří naše velké díky! Bohužel v současnosti je jeho opětovné angažmá spíše kontraproduktivní. Vím, že jde zatím jen o mediální spekulace, přesto bych byl rád, aby i tento fakt byl brán v potaz!

    mpik

    • Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

      Jiri1     před 14 lety 01.06.2010 18:15 |  
      0 0

      zdravim trochu jste mne pobavil, v podtaz mozna nekdo vezme , ze prachy na odstupny pro Dolezala o to jde predevsim nebudou mozna stacit , jinak Vas ujistuju, ze Vase , nase dobra vule je nam vsem akorat na h.... a navrat Jarolima , pokud pujde Rosen hlavne na jeho ekonomicke podminky a odchod Doílezala jenz se vuci nemu alespon obcas vymezil bude temer tutovy . My vsichni muzem psat co chcem, ale proste stejne nic neovlivnime.

      • Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

        lassiter     před 14 lety 01.06.2010 18:20 |  
        0 0

        Což si myslím, že je v tomhle případě dobře. Já si sice taky myslim, že návrat KJ není dobrý nápad, ale v principu je myslim správné, pokud o trenérovi rozhoduje vedení a ne fanoušci. Tušim, že takhle to fungovalo před časem na Spartě a ne uplně dobře.

        • Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

          Jiri1     před 14 lety 01.06.2010 18:26 |  
          0 0

          Ted jsem nejak nepochopil proc to sem pises, to snad vime uzvsichni , ze ve Slavii jsem akorat na placeni a popripade na to abychom delali krovi pri nejakejch piknicich vedeni, ale musi to bejt vydelecny jinak to nebude, prece fandy nebudem rozmazlovat ze

      • Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

        mart     před 14 lety 01.06.2010 18:31 |  
        0 0

        Presne tak pane Jiri.
        Situace neni zrovna ruzova, nekteri lide by ji oznacili jako nekomfortni (:)).
        V teto fazi je jakekoliv reseni dobre reseni.
        Nebo presneji lepsi reseni nez nic, cekani a dlasi valceni.

        Stara sezona je za nami (zaplat panbuh), nova je za dvermi (BOHUZEL). Neco se musi dit. Pokud se majitele klubu hodlaji nadale handrkovat, .... tak sme v pytli i kdybysme meli Mourinha, ( ale toho chce me se zda Hradec, ....ale ne splet sem se Ti chtej Drogbu). Takze hlavne at uz si to sedne.
        Pak zas bude dobre.

        • Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

          Jiri1     před 14 lety 01.06.2010 18:49 |  
          0 0

          Zdravim, ano mate pravdu , jen si furt rikam proc to neresili uz na konci sezony , coz je standartni postup, viz kubicek a jini. Penize na vyplaceni pry meli a jediny problem je v tom, ze to zas nechali na dnesek. Ale mate pravdu, fandou , jsem a budu.

          • Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

            japhy     před 14 lety 01.06.2010 19:45 |  
            0 0

            Co od konce sezony, v podstate od vyrazeni z Ondraskovky na konci dubna se mohlo zacit makat. Mozna treba i makali, ale vysledky nejsou videt.

          • Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

            bongor     před 14 lety 01.06.2010 20:00 |  
            0 0

            Článek je v pořádku,všechno ostatní ve Slavii je teď bohužel v nepořádku.Jak se to povedlo,to je záhada,když to už vypadalo tak nadějně.Ceny permic,to je ovšem doslova kaskaderský počin marketingářů.Jestli to myslej vážně,tak zpátky do školy.Ale to spíš vypadá na nějaké podvratné živly,takovouhle blbost nikdo nemůže myslet vážně.

  13. Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

    Kmotr (přítel SN)     před 14 lety 01.06.2010 21:29 |  
    0 0

    Dneska měla být ta schůze? Se ňák protahuje.. Doležal se asi nechce vzdát bez boje..

  14. Tak už je na oficiálkách to parte Slávie !!!

    DrFe1     před 14 lety 01.06.2010 22:14 |  
    0 0

    Jarolím a Platil přichází, Doležal odchází. Já taky nejspíš odejdu na zdravotní asi tak roční dovolenou, chce se mi blejt a neuvěřitelně mě to sere, jak nám naší Slávii ty Jarolímovsko-Rosenovsko-estébácký zmrdi przní.

  15. Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

    Tomis68 (přítel SN)     před 14 lety 01.06.2010 22:14 |  
    0 0

    Celkem výsměch, co se nám tu poslední dobou děje, bohužel už to však přestává být vtipné :-(...

  16. Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

    PUMAKING     před 14 lety 01.06.2010 22:15 |  
    0 0

    SOUHLAS a dík za tento dopis. Jinak kdo nesouhlasí s vedením SKS a dalšími věcmi okolo našeho milovaného klubu zkuste se podívat sem :
    http://www.facebook.com/?ref=logo# !/group.php?gid=130779276933828

    Jestli vás to zaujme přidejte se ať pánové vidí že opravdu se nám to NELÍBÍ a je nás dost co souhlasíme i s dopisem Fanklubu.

  17. Re: Otevřený dopis představenstvu Slavie

    sante (host)     před 14 lety 04.06.2010 03:05 |  
    0 0

    Zdravím.
    Mám na dnešní den velmi zajímavý zápas.
    Naprostá 100% jistota. Zápas dám dnes zdarma.
    info zde:

    http://sante.blog.cz/