Fortuna liga

Statistické okénko - 12. kolo

Slavia nevyužila asi poslední možnost na to, aby ještě v lize mohla v této sezóně pokukovat po solidních příčkách.

Slavia odehrála třetí zápas pod trenérem Petroušem a bohužel jen vyrovnala bilanci na 1-1-1. Byl to však první zápas, ve kterém herně zklamala. Zatímco výkony proti Plzni i v poháru proti Ústí byly hodnoceny poměrně pozitivně, nedělní představení znamenalo neslavný návrat k tomu, co bylo k vidění v předchozích týdnech. Úvodní aktivita se brzy vytratila a stejně jako dříve na podzim, ani tentokrát první vstřelená branka nestačila k tříbodovému zisku - už pošesté z 12 odehraných utkání. Kritizována byla základní sestava, dle mého názoru však poměrně neprávem. Fakt je ten, že do obrany už Slavia letos vyzkoušela úplně všechno a nic nefungovalo, ať už to byl Vomáčka, Ragued, Trapp nebo Koubský - ten navíc v příštím kole proti Budějovicím bude chybět kvůli čtyřem žlutým kartám. Nyní začal na stoperu Čelůstka, ovšem po nuceném vystřídání Jandy a příchodu Trappa a po vyloučení hráče Ústí se Čelůstka posunul na post pravého obránce. Je třeba mít na paměti, že v současnosti už prakticky není kde brát, pokud o záchranu nechceme hrát s nezkušenými Zierisem (B tým) nebo Čepelákem (A dorost). V záloze nastoupil jediný starší hráč Jarolím, v útoku potom nejlepší střelec Slavie (spolu s Ondrášovkou 7 z 15 slávistických branek) Kisel. Ostatní hráči kolem nich byli mladí, ani tak se domácím v aktivitě a agresivním přístupu nevyrovnali. Ovšem nakonec se stejně hlavní problém stočí k tomu, že za Slavii nemá kdo střílet branky - Milan Černý se svými dvěma tutovkami naložil zoufale, stejně jako Trapp dvě minuty před koncem, Hloušek se nedostal k ničemu. Slavia nevyhrála již osmkrát v řadě a tvoří tak rekord, který doufejme nebude velmi dlouhá léta budoucími sešívanými týmy překonán. Do konce podzimu hraje Slavia v lize třikrát doma a jednou venku a je bezpodmínečně nutné doma již neztrácet - dobré výkony pod trenérem Petroušem v domácím prostředí proti Plzni a Ústí snad nezůstanou jen příslibem, ale bude na ně navázáno a dostaví se tříbodová odměna.

Ostatní utkání znovu jen potvrdila to, co ve statistickém okénku píšeme už několik týdnů - Plzeň dalším vítězstvím udělala další krok k titulu. Pokud se na její situaci podíváme optikou vítězství a nikoli bodů, pak vězte, že v posledních několika sezónách se titul bere v průměru za 18-19 vítězství. Plzeň jich má na kontě už jedenáct a mělo by jí stačit vyhrát osmkrát ve zbylých osmnácti zápasech. Netřeba dodávat že soupeři zatím nejsou zrovna aktivní v pronásledování.

To můžeme dokumentovat na příkladu druhé Olomouce, která má po 12 kolech 22 bodů. Pokud budeme hledat sezónu, ve které naposledy stačilo po 12 kolech 22 bodů na druhé místo v tabulce, musíme zpět až do sezóny 1997/98. Od té doby měl druhý tým tabulky v této fázi soutěže vždy alespoň o bod (mnohem častěji však o tři nebo více bodů) více.

Poznamenejme statistickou zajímavost také ke třetí Spartě. O té se samozřejmě nemluví v souvislosti s krizí, naopak se vychvaluje její reprezentační útok Wilfried - Kadlec. V této souvislosti je jistě zajímavé, že Sparta nastřílela jen o sedm branek více než v nevídané krizi se zmítající Slavia a odmyslíme-li si kanonády do sítě v té době odevzdaných soupeřů Brna a Baníku (dohromady 9:0), tak má Sparta ve zbylých deseti utkáních skóre 9:9. Jen čtyřikrát z dvanácti ligových utkání vstřelila Sparta více než jednu branku, v posledních pěti zápasech skórovala jen pětkrát.

Šanci dotáhnout se bodově na duo Olomouc - Sparta nevyužila Mladá Boleslav, která jen remizovala v Hradci Králové, ten si připsal třetí domácí remízu v řadě, Boleslav pak remizovala počtvrté z posledních pěti utkání.

Tři body si připsal tým Bohemians 1905, který ani pošesté v této sezóně v Edenu neprohrál a sbírá tam zásadní body k udržení, zvenku totiž přivezl zatím jen jediný bod. Liberec venku prohrál počtvrté v řadě, což vedlo trenéra Petříka k nabídnutí rezignace, ta - jak se stalo v této sezóně dobrým zvykem - nebyla přijata. Liberec je jen dva body před Slavií a o víkendu hostí Spartu.

Jablonec dokázal doma porazit i pátého (a posledního) lehkého soupeře a díky těmto bodům je na tom relativně dobře, jen pět bodů za druhým místem. Zopakujme však, že Jablonec letos zatím neporazil žádného silnějšího soupeře, doma hrál už sedmkrát a jen pětkrát venku, odkud přivezl jediný bod. Jeho situace je tak objektivě horší, než o čem svědčí postavení v tabulce.

Budějovice vyhrály potřetí v sezóně, když doma porazily Baník. Ten tak nenavázal na šplh vzhůru tabulkou, kdy předtím bodoval třikrát v řadě. Také Baníku se venku bodově nedaří, z šesti utkání přivezl jen dva body a nachází se nyní jen bod před Slavií.

Celkově kolo skončilo bilancí 4-2-2. Padlo nadprůměrných 24 branek a průměr branek na zápas se tak opět zvedá na výborných 2,49.

Komentáře (47)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 12. kolo

    Jachym     před 13 lety 19.10.2010 16:27 |  
    0 0

    Je třeba si uvědomit, že něco jako ideální sestava v současné Slavii neexistuje. Ať bude chytat a v obraně a záloze hrát ten nebo onen, nebude žádného rozdílu, neboť branky nemá kdo dávat. Takže v podstatě k ničemu jsou naše intelektuální rozvičky před zápasem týkající se základní sestavy. Jinak mě překvapila hned úvodní věta v článku, že jsme ztratili poslední možnost hrát o solidní (co to je?) příčky. Už několik kol je jasné, že hrajeme o samotné bytí a nebytí, a to bohužel nejen na fotbalovém poli... Jinak rekord s nevýhrami dlouho překonán nebude, zvláště poté, co ona série může ještě narůst. Ale abych nekončil v tak pesimistickém duchu, podotýkám, že v neděli jako vždy pořádně zafandím. Jako rodilému Budějčákovi mi bývá ve vzájemných zápasech trochu líto Dynama neustále hrajícího o záchranu, ale vzhledem k nynějšímu postavení obou klubů v tabulce jdou jakékoli sympatie stranou. Jo, časy se mění...

    • Re: Statistické okénko - 12. kolo

      quelhar (admin)     před 13 lety 20.10.2010 09:10 |  
      0 0

      Je to sice opravdu maly rozdil, ale jsem presvedceny, ze kdybychom meli ted 13 bodu misto jedenacti a ztraceli na druhe misto jen devet, tak by se dalo s nabranym sebevedomim jeste do konce podzimu dalsi dva tri body stahnout a na konci sezony bychom mohli Slavii najit treba na patem miste, coz vzhledem k soucasne situaci povazuju za solidni.

      Nicmene hlavni problem vidim v tom, ze misto toho, abychom se ze sracek zacali pomalu hrabat, tak jsme do nich skocili dalsi (jen na podzim asi uz sestou) sipku.

    • Re: Statistické okénko - 12. kolo

      tolsimir     před 13 lety 19.10.2010 16:35 |  
      0 0

      aspon se krasne stihne futsal, ktery je od osmi

      • Re: Statistické okénko - 12. kolo

        PetCC     před 13 lety 19.10.2010 19:29 |  
        0 0

        Já vím, že drtivá většina lidí na pohár na Žižkov nepůjde, ale těm co by tam chtěli jít to do not moc nehraje. Mohli to dát ve čtvrtek, 28. je přece volno.

        • Re: Statistické okénko - 12. kolo

          dejva     před 13 lety 19.10.2010 19:41 |  
          0 0

          už takhle nemají fotbalisté žádné volné víkendy a ty by jsi po nich chtěl aby se honili za balonem ještě o státním svátku, jo? :o)

            • Re: Statistické okénko - 12. kolo

              Artur (přítel SN)     před 13 lety 19.10.2010 21:10 |  
              0 0

              Ma pravdu ten chlapec !:-)

              • Re: Statistické okénko - 12. kolo

                quelhar (admin)     před 13 lety 20.10.2010 09:07 |  
                0 0

                Spis si chlapec nezjistil fakta a keca z cesty...

                • Re: Statistické okénko - 12. kolo

                  Artur (přítel SN)     před 13 lety 20.10.2010 10:02 |  
                  0 0

                  Tak s timhle s tebou zasadne nesouhlasim , marketingove planovani a nejaka predstava propagace ve Slavii neni ! Na to ze jsem tak blizko od Německa kde je nejlepsi organizace fotbalovych zapasu , a kterykoliv moula ze Slavie by po jedne ceste na fotbal zjistil jak se to ma delat . Jedine minus je nase soucasna situace .

                  • Re: Statistické okénko - 12. kolo

                    quelhar (admin)     před 13 lety 20.10.2010 10:38 |  
                    0 0

                    To mas sice pravdu, ze tohle ve Slavii vazne, ale o tom ten clanek neni. Ten clanek je snuska polopravd a mytu a totalnich hovadin, o kterych si autor ani nenamahal zjistit nejake informace.

                    Kdyz bych to vzal poporade, tak: kolize pri Ondrasovce s Ustim - vzhledem k vytizenosti stadionu a obou souperu bylo utery opravdu snad jedinym vhodnym terminem - v patek dostal travnik zabrat pri reprezentacnim zapase, nechal se par dni odpocinout, v utery se hrala Ondrasovka a hned v patek tam hrala Bohemka domaci utkani. Kdyby se v utery zacatek fotbalu posunul na drivejsi hodinu, tak tam prijde jeste min lidi, protoze jsou vsichni v praci, kdyby to zacinalo v osm nebo o pul devate, tak tam neprijde taky nikdo, protoze to je zas moc pozde. Obcas je proste takova kolize nevyhnutelna.

                    Kolize utkani hokejove Slavie s venkovnim utkanim fotbalove Slavie v Usti - to je uplne ujety argument, fotbalova Slavia opravdu nema vliv na vykop svych ligovych utkani vetsinou ani doma (pokud je v TV), natoz venku. Jo, hokej se mozna mohl hrat od dvou a ne od tri (opravdu by tam prislo vic lidi? Pochybuju) nebo od osmi vecer.

                    Ze si hokej s fotbalem vychazeli driv vstric a ted najednou ne? To mi prijde jako uplny mytus, k takovym kolizim dochazi pomerne pravidelne uz nekolik let, obcas se podari dohoda mezi kluby, obcas to proste nevyjde.

                    Autor pak sice kvituje, ze dalsi podobna kolize se podarila vyresit, ale hned zase rype, ze to bylo tajne - to mu nestaci oznameni na oficialnich strankach klubu? Ze na vytistenych vstupenkach je stary cas - OMG, to je argument jak stehno. A recnicke otazky, proc klub nepousti fanousky na zapasy zadarmo, ty si taky muze nechat od cesty.

                    Autor pritom urcite vi, ze Slavia ma ted opravdu uplne jine problemy. Pri te prilezitosti bych si posteskl, ze efotbal sel kvalitou hodne dolu, misto nejakych rozumnych clanku je tam co nejvic toho, cemu soukromne rikam "fotbalovy bulvar" - senzace za kazdou cenu, hlavne at mam co nejvetsi ctivost a nejlepe bourlivou diskuzi pod clankem. A je jedno, ze dnes prezentuju jeden nazor a za dva dny uplne otocim a totalne se popru.

                    • Re: Statistické okénko - 12. kolo

                      Artur (přítel SN)     před 13 lety 20.10.2010 10:52 |  
                      0 0

                      S tim venkovnim zapasem mas mozna pravdu , ale s tim domacim proste nemuzu souhlasit. Zapasy ligy mistru zacinaji v pul devaty. Proc se nehral hokej od peti a fotbal treba od osmi ? V pohode by se to stihalo. Ve Španělsku se hraje jeste pozdeji vecer. Proste je to o tom to poradne zaridit a ne si vzpomenout v pondělí '' Je to mame asi kolizi ''( vim moje polopravda OZ to resil drive ). Proste v situaci kdy Rosen sedi na jednou prdelí na dvou zidlich SK a HC , by to v zasadne melo jit.

                      • Re: Statistické okénko - 12. kolo

                        marcocruz (přítel SN)     před 13 lety 20.10.2010 11:16 |  
                        0 0

                        Ve Španělsku nebo v Portugalsku se hraje tak pozdě proto, že je tam vedro přes den i z toho důvodu se nehraje v čr od 9 večer protože by všichni umrzli, jak na hřišti tak na stadionu.

                        • Re: Statistické okénko - 12. kolo

                          Artur (přítel SN)     před 13 lety 20.10.2010 12:04 |  
                          0 0

                          No jo zapomel jsem ze je v pulce října takova zima ! Pohodlnost nadevše. Např. koukni na bundesligu stejne pasmo a predehravku hraji v pul devate !

                          • Re: Statistické okénko - 12. kolo

                            slaviator     před 13 lety 20.10.2010 17:41 |  
                            0 0

                            A to tam je kolik černochů, kterým musí být kurňa zima :))

                          • Re: Statistické okénko - 12. kolo

                            marcocruz (přítel SN)     před 13 lety 20.10.2010 18:24 |  
                            0 0

                            Já jen říkám, důvod proč se hraje ve SP a PR tak pozdě, mě osobně by bylo jedno kdyby začínali zápasy tady v 9 taky, jenže když si vezmu kolik lidí chodí vzimě na zápasy. Stačí aby mrzlo.

                    • Re: Statistické okénko - 12. kolo

                      lassiter     před 13 lety 20.10.2010 10:55 |  
                      0 0

                      No je to otázka, jestli efotbal někdy nějakou kvalitu měl. Původní články tam v podstatě dlouho dobu žádné nebyly, jen "vykrádání" internetových stránek klubů, tištěných deníků a převzaté zprávy od čtk. Dneska už se tam snaží alespoň o nějaké komentáře, ale jak píšeš, je to velmi slabé.

                      • Re: Statistické okénko - 12. kolo

                        quelhar (admin)     před 13 lety 20.10.2010 12:13 |  
                        0 0

                        Nj, to je taky pravda... Ale chvili (zhruba pred rokem) jsem mel pocit, ze tam maji i puvodni nazory, ktere nebyly tak zoufale bulvarni jako jsou dnes.

            • Re: Statistické okénko - 12. kolo

              PetCC     před 13 lety 19.10.2010 22:37 |  
              0 0

              Tak jednak na pohár na Ústí by nikdy nepřišlo víc než 3 tisíce diváků. A za druhé, že se hraje hokej, to je mi celkem jedno. Stejně tam teď prakticky o nic nejde, když se skoro všichni dostanou do play-off.

              • Re: Statistické okénko - 12. kolo

                DrFe1     před 13 lety 20.10.2010 12:08 |  
                0 0

                Tobě osobně to třeba jedno je, ale existují lidé, kteří chtějí vidět fotbal i hokej. Já mezi ně sice nepatřím, ale taky si myslím, že je dobře to koordinovat. Jak kvůli těm lidem, tak kvůli Slávii.

        • Re: Statistické okénko - 12. kolo

          Troubi     před 13 lety 20.10.2010 14:12 |  
          0 0

          Proc by drtiva vetsina lidi na pohar nesla? ba naopak, hraje se v Praze, s tradicnim souperem, ktery navic v lize dva roky chybi. Slavistu tam bude spousta....

    • Re: Statistické okénko - 12. kolo

      DrFe1     před 13 lety 19.10.2010 21:24 |  
      0 0

      A Slávia požádala o termín domácího utkání ve středu 10. listopadu v 17:30 hod. To je sice lepší, ale pro člověka pracujícího v kanceláři je to pořád málo. Ve všední dny by dřív než v 18 hod neměl žádný fotbal na Slávii začínat. Nevím proč ty naši blbci nepožádali o začátek např. v 19 hod nebo nějáký podobný přívětivější čas.

      • Re: Statistické okénko - 12. kolo

        PetCC     před 13 lety 19.10.2010 22:33 |  
        0 0

        Buď rád za teplé místečko, stejně celou pracovní dobu jenom píšeš komentáře na iDnes a slávistické weby! :-)

        • Re: Statistické okénko - 12. kolo

          DrFe1     před 13 lety 20.10.2010 09:22 |  
          0 0

          :-))

  2. Re: Statistické okénko - 12. kolo

    honzah (přítel SN)     před 13 lety 20.10.2010 10:34 |  
    0 0

    Nejhorší průměr branek na zápas (0,67) měla slovenská liga. 1x 0:4 a 5x 0:0, včetně Karlovy premiéry :-))

    • Re: Statistické okénko - 12. kolo

      lassiter     před 13 lety 20.10.2010 10:38 |  
      0 0

      nějakej renonc ne, dyť KJ vyhrál dva jedna

      • Re: Statistické okénko - 12. kolo

        DrFe1     před 13 lety 20.10.2010 12:05 |  
        0 0

        Taky na to koukám, Košice-Sovan 1:2 a navíc vyřadili ve čtvrtfinále poháru Trenčín na jeho hřišti 3:2 na penalty (zápas 1:1). Ten KJ je ouplnej mág, jenom doufám, že teď někdo nezačne volat po jeho návratu :-)

        • Re: Statistické okénko - 12. kolo

          janko (přítel SN)     před 13 lety 20.10.2010 16:06 |  
          0 0

          Až proklopítáme Ondrášovkou do předkola EL a tam nás Belasí s KJ smáznou, to pak bude teprve mazec:-)

          • Re: Statistické okénko - 12. kolo

            Kunetice     před 13 lety 20.10.2010 16:45 |  
            0 0

            mi doklopítame tak do okresního přeboru!!!

            • Re: Statistické okénko - 12. kolo

              Jakubisko     před 13 lety 21.10.2010 08:35 |  
              0 0

              ty mít dobrý češtin že?

  3. ...

    Kunetice     před 13 lety 20.10.2010 16:46 |  
    0 0

    " Tak nám zabili rosena."

    • Re: Statistické okénko - 12. kolo

      tantalos     před 13 lety 21.10.2010 09:02 |  
      0 0

      To vůbec není off-topic...

      • Re: Statistické okénko - 12. kolo

        qazwerty     před 13 lety 21.10.2010 10:05 |  
        0 0

        Doporučuji všem přečíst....!!! A malá ukázka z toho rozhovoru - Puček a novinář...
        Víte o tom, že mnoho lidí považovalo za drzost to, že jste kandidoval na místopředsedu svazu?
        Drzost? Kvůli tomu, že jsem kontroverzní? Jaký je rozdíl mezi mnou a Pavlem Mokrým nebo Jirkou Kubíčkem? Všichni jsme z jedné branže.
        No právě.
        Drzost by byla, kdybych chtěl kandidovat na ředitele ČSA a měl na starosti letiště. Nebo kdybych chtěl řídit parlament. Kdo je v tomhle systému svatý? Vy jste svatý?
        Ano. Já jsem nikdy úplatek nevzal.
        Tak to jste šťastný člověk… (směje se) Teď jste mě rozesmál…

    • Re: Statistické okénko - 12. kolo

      vizzir     před 13 lety 20.10.2010 20:03 |  
      0 0

      to by me zajimaly duvody, ktere by ho ke zmene klubu vedly. z mistrovskeho tymu do takoveho chaosu kde se nevi co bude zitra...

      • Re: Statistické okénko - 12. kolo

        Gordon (host)     před 13 lety 20.10.2010 23:35 |  
        0 0

        kde berete vseci jistotu ze bude chtit do slavie? ty casy jsou uz pryc, kdy se na ans stala fronta

    • Re: Zajímavé čtení...

      Viking     před 13 lety 21.10.2010 09:51 |  
      0 0

      Stačí se zajít podívat někdy na mistrák HCS a sednout si na tribunu mezi ty tatínky...

      • Re: Zajímavé čtení...

        qazwerty     před 13 lety 21.10.2010 10:10 |  
        0 0

        No a ve fotbale je to dosti podobné...jen tam nejsou takové náklady...Prostě špína je bohužel jak v hokeji, tak ve fotbale...Ale je zbytečné to nějak komentovat či dávat příklady z osobní zkušenosti, ptž to by se nejdříve muselo začít s generálním úklidem a všechno smetí vymést...;)

  4. Re: Statistické okénko - 12. kolo

    lassiter     před 13 lety 21.10.2010 09:59 |  
    0 0

    No v hospodářkách je zajímavější spíš článek o e-side, který je žalován Hochtiefem o 200m za nedoplatky ze stavby stadionu...

        • Re: Statistické okénko - 12. kolo

          DrFe1     před 13 lety 21.10.2010 14:18 |  
          0 0

          A já se podle titulku zaradoval, že zbankrotovala Sparta :-) Ti novináři neumí zformulovat ani nadpis.


          Co se týče Slávie a stadionu v Edenu, tak to jedna katastrofa za druhou. I když pořád doufám, že by se to mohlo všechno vyvrbit v něco pozitivního tj. že se zbavíme všech těch pochybných bankrotujících anonymních vlastníků a přijde nějáký slušný vlastník. Ale to je spíš na úrovni náboženské víry ......

          • Re: Statistické okénko - 12. kolo

            eomer (přítel SN)     před 13 lety 21.10.2010 15:40 |  
            0 0

            jj taky mi to přišlo, že po bankrotu je bolševik.

            • Re: Statistické okénko - 12. kolo

              bongor     před 13 lety 22.10.2010 10:53 |  
              0 0

              nejlepší hráč minulého měsíce:Brabec.Mistrovský tah KJ