Fortuna liga

Statistické okénko - 19. kolo

Další ligové kolo je už sice dávno za námi, vraťme se k němu však ještě pohledem statistického okénka. V něm se například dozvíte, jakého "úspěchu" může František Straka dosáhnout v zápase s Jabloncem.

Slavia tak trochu podle očekávání neveze z Mladé Boleslavi ani bod. Po výkonech v prvních dvou jarních ligových kolech to asi překvapilo jen málokoho. Možná větší překvapení však bylo celkem pět vstřelených branek - tolik jich v dosavadním průběhu ligy v zápasech Slavie ještě nepadlo. Slavia počtvrté v sezóně inkasovala více než dvě branky - stejně jako v dvou dalších případech (Sparta, Liberec) to byly branky tři, Jablonec vstřelil Slavii na podzim ještě o gól více. Teprve popáté Slavia vstřelila v lize více než jednu branku, v předchozích čtyřech případech to stačilo k vítězství, tentokrát ani k remíze. Prodloužila se tak série bez výhry už na 6 zápasů. Za posledních minimálně 17 sezón (dál mé statistiky zatím nesahají) měla Slavia jen jednou delší sérii bez výhry - loni na podzim byla osmizápasová. Tehdy po šesti zápasech odstoupil Karel Jarolím. Pokud František Straka nedovede Slavii k výhře nad Jabloncem, stane se tak prvním trenérem za posledních minimálně 17 let, který si se Slavií připíše sedmizápasovou sérii bez výhry. Hrůzyplná je bilance Slavie v zápasech venku v posledních sezónách. Od léta 2010 za necelé dvě sezóny vyhrála Slavia venku z 25 zápasů jen třikrát (to je 12%!) - v minulé sezóně v Brně (3:2) a v Liberci (2:0), v té probíhající na Slovácku (3:1)! Jinak Slavia zaznamenala 12 remíz a 10 porážek. To Mladá Boleslav má úplně jiné starosti, na vedoucí Spartu ztrácí už jen šest bodů a nenápadně se dostává do boje o titul.

Vrcholem kola byl zápas Plzně na Letné, ve kterém museli příznivci Sparty skousnout během půl roku už třetí tříbrankový příděl (pokaždé doma a od konkurenta v boji o titul) a v tabulce domácích zápasů je Sparta dokonce o skóre za Slavií. Plzeň vyhrála naprosto zaslouženě, stáhla náskok Sparty na šest bodů. Největší otázkou tak zůstává, zda bude Sparta ve zbylých 11 kolech dál ztrácet a zda toho její pronásledovatelé, z nichž má Plzeň největší mediální pozornost, dokážou využít. Pro Plzeň to byla "teprve" pátá výhra venku z devíti zápasů.

Liberec tak mohl být touto dobou už v čele tabulky, to by však musel vyhrát v Teplicích, což se nestalo. Naopak tam ztratil všechny body, což se stalo po sérii devíti zápasů bez porážky (z toho osmi výher). Teplice naopak zvítězily po třech zápasech bez výhry. Víkendový zápas Liberce s Boleslaví by měl naznačit, který z těchto dvou týmů bude Spartu prohánět více.

Jablonec naopak pomalu vypadává z boje o poháry. Z posledních osmi zápasů vyhrál jen dvakrát, tentokrát ztratil body domácí remízou s Budějovicemi. Zdá se, že kouzlo trenéra Komňackého přestává působit. České Budějovice naopak z posledních šesti zápasů prohráli jediný a ukazují, jak bojovat o záchranu. Na moravské duo Olomouc - Baník mají náskok čtyř bodů.

Právě boj o záchranu nabírá na zajímavosti. Olomouc totiž tak trochu podle očekávání boduje, na jaře ještě neprohrála, výhra nad Žižkovem byla druhá v řadě a její forma spolu s výsledky Baníku a Budějovic musí hodně znervózňovat kluby, které v zimní přestávce byly poměrně v bezpečí - především Bohemians a také Slavii a Slovácko. To Žižkov je prakticky v beznadějné situaci, z posledních 14 zápasů bodoval jen jednou - vítězstvím nad Slavií v premiéře Františka Straky.

Bohemians jsou na tom hodně špatně, jak už jsme naznačili výše. Doma podlehla Bohemka Baníku a ten tak stáhl její náskok na pouhých pět bodů. Bohemka navíc už deset zápasů nevyhrála a sedmkrát v řadě prohrála. Podle současné formy se tak může jevit jako největší kandidát sestupu, přestože jsou za ní momentálně čtyři týmy a Žižkov za ní takřka jistě zůstane až do konce ligy. Mizerné výsledky odnesl vyhazovem trenér Medynský, zachránit má klokany Jozef Weber.

Slovácko má štěstí, že na podzim uhrálo ještě o pár bodů víc než Bohemians, ale současné výsledky jsou zrovna tak zoufalé - třetí jarní porážka přišla na Dukle. Z posledních osmi zápasů uhrálo Slovácko jen šest bodů. Naopak Dukla je v pohodě a v situaci, ve které by mnozí z nás rádi viděli Slavii - na její fotbal se dá dívat a do tabulky to přináší body poměrně pravidelně.

V zápase Příbrami s Hradcem - týmů ze středu tabulky - branka nepadla přes množství šancí na obou stranách. Přesto oba týmy bodují poměrně pravidelně a jsou mimo bezprostřední ohrožení sestupem.

Komentáře (5)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Dukla

    Petr9608     před 12 lety 08.03.2012 15:14 |  
    0 0

    Nejen v situaci, ale i s trenéry, které by jsme rádi viděli na Slavii. :-)

  2. Re: Statistické okénko - 19. kolo

    Fallen (přítel SN)     před 12 lety 08.03.2012 16:34 |  
    0 0

    Tak prej derby v sobotu od 15:50. No hurá

  3. Re: Statistické okénko - 19. kolo

    martin08     před 12 lety 08.03.2012 17:49 |  
    0 0

    Tak Straka nam rezignoval... ze by do konce sezony vedl A-muzstvo, dosavadni trener B-tymu Michal Petrous :)

    • Re: Statistické okénko - 19. kolo

      Matysek     před 12 lety 08.03.2012 18:08 |  
      0 0

      Nejlepsi je, ze vse svadi na to, ze odchzai kvuli projevum fanousku. A nemohl odejit na konci zimni sezony, ale jeste 2 uktani v jarni

      Zapomina ,ze vysledky ani predvedena hra byla ta nejhorsi za posledni dobu...

  4. Re: Statistické okénko - 19. kolo

    Pubi     před 12 lety 09.03.2012 13:59 |  
    0 0

    Quelharova statistická okénka si vždy rád přečtu. Jednu dobu už je přestával psát, proto jsem rád, že se k nim zase vrátil a nabízí zajímavé postřehy. Statistika určitě není nuda - děkujeme!