Fortuna liga

Statistické okénko - 26. kolo

Slavia se mohla v zápase proti Slovácku definitivně zachránit, místo toho ostudně prohrála a prostor na "bezpečné" vyzkoušení mladších hráčů se jí tak zužuje.

Zápas Slavie proti Slovácku se do pamětí fanoušků zapíše maximálně jako jedna z nejostudnějších domácích porážek. Slavia tak vyhrála jediný z posledních třinácti zápasů, tři z posledních čtyř navíc prohrála, na jaře má stejnou bilanci jako dva ze tří největších kandidátů sestupu - Žižkov a Baník. Už nyní je prakticky jisté, že Slavia neskončí v první polovině tabulky, což si dala za cíl před startem jara. Odpovědní lidé by se měli hluboce zamyslet nad příčinami současného stavu a hlavně nad tím, jak z něj ven. Slovácko bodovalo po třech prohrách v řadě, v minulém kole podlehlo doma Hradci dokonce 0:3.

V boji o titul si opět polepšil Liberec. Ten se doma sice dlouho trápil proti dobře bránícímu Žižkovu, nakonec ale do brány míč dotlačil a po červené kartě jednoho z hostujících hráčů proměnil závěrečných 15 minut v exhibici a dokázal si solidně vylepšit skóre. Nemůže chybět obligátní bilance: 17 zápasů, 14-1-2. Liberci nyní stačí k zisku titulu dvě výhry a dvě remízy. Situace Žižkova se vzhledem k výsledkům Baníku a Bohemians nijak nezměnila, Luboš Tusjak tentokrát do hry nezasáhl.

Sparta prohrála v Mladé Boleslavi, na jaře tak získala o pouhých šest bodů více než Slavia. Co hůř, ztrácí na vedoucí Liberec už čtyři body a má horší vzájemný zápas. Titul ji tak proklouzává mezi prsty, z posledních pěti zápasů vyhrála jediný. V závěru ligy však hraje třikrát doma, to by za normálních okolností znamenalo velkou výhodu. Vzhledem k výsledkům posledních domácích zápasů to však pro Spartu nic dobrého znamenat nemusí. Mladá Boleslav si touto výhrou velice pomohla v boji o poháry. Aby se do Evropské ligy dostala, musí skončit čtvrtá, Sparta nesmí vyhrát titul a musí vyhrát pohár. Výsledek zápasu tak Boleslavi pomohl ke splnění hned dvou cílů, vlastního čtvrtého místa a tomu, aby Sparta nezískala titul.

Ve hře o titul je také Plzeň, která sice herně není tak přesvědčivá jako minulou sezónu, ale z posledních šesti zápasů ztratila jen jednou remízou. Z Hradce si odvezla hubenou výhru 1:0 a zápas dohrávala bez vyloučeného Ďuriše. Pokud v následujících třech zápasech ztratí body Liberec i Sparta a Plzeň třikrát vyhraje, bude mít v závěrečném zápase Plzeň titul ve vlastních rukou! Hradci chybí k jistotě záchrany ještě bod, protože má horší vzájemný zápas s Baníkem.

Z reálného ohrožení sestupem zřejmě definitivně unikla Olomouc vysokou výhrou nad Bohemkou, za kterou druhý poločas odehrál Pavel Vyhnal. Bohemka na jaře uhrála jen jediný bod, celkem nevyhrála už v posledních 17 zápasech, během kterých získala pouhé tři body. Přesto se stále drží o dva body před Baníkem a má tak reálnou šanci se zachránit.

Baník totiž předvedl na Julisce proti Dukle naprosto ostudný výkon, čtyřikrát inkasoval a odjel bez bodu. Ve vzduchu dokonce údajně visely vyhazovy z kádru, to však nenastalo. Baník nyní čeká proti Žižkovu zřejmě klíčový zápas, jehož zvládnutí by mohlo přiblížit klub k záchraně v lize. To Dukla má úplně jiné problémy, po očku pokukuje po čtvrtém místě, které by mohlo zaručit postup do Evropské ligy. Na Mladou Boleslav ztrácí tři body a právě ji bude hostit už následující kolo. Dukla je v jarní tabulce jen o tři body za vedoucím Libercem.

A jen dva body za Duklou je další jarní překvapení - České Budějovice. Ty dokázaly vyhrát v Příbrami, v tabulce už jsou desáté, jen čtyři body za Jabloncem. Naopak Příbram prohrála po sedmi zápasech bez porážky.

V posledním zápase porazily Teplice Jablonec 3:2, ale i vítězný tým to má na čtvrtou příčku docela daleko. Jablonec předvádí rozklad úspěšného týmu v přímém přenosu, jarních devět bodů z deseti zápasů hovoří za vše.

Komentáře (15)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 26. kolo

    qazwerty     před 12 lety 26.04.2012 15:53 |  
    0 0

    Deset bodů na sestupové místo a čtyři kola do konce, tak to už je skoro jasná záchrana, takže ať se předvedou kluci z lavičky a hráči B-týmu...

    • Re: Statistické okénko - 26. kolo

      Slawek     před 12 lety 27.04.2012 11:51 |  
      0 0

      Skoro, právě že jen skoro !

  2. Re: Statistické okénko - 26. kolo

    Petr9608     před 12 lety 26.04.2012 18:50 |  
    0 0

    "Jablonec předvádí rozklad úspěšného týmu v přímém přenosu, jarních devět bodů z deseti zápasů hovoří za vše."

    Znova zopakuju: Bylo by šťastné se zajímat o Komňackýho?

    Kozel, Kozel, Kozel....

    • Re: Statistické okénko - 26. kolo

      opicemag     před 12 lety 26.04.2012 19:56 |  
      0 0

      Kozla bych bral, ale přijde mi to nereálné. Proč by měnil Duklu za Slavii? Co bychom mu mohli nabídnout? Obávám se, že Kozel je mimo naše možnosti. Bohužel.

      • Re: Statistické okénko - 26. kolo

        Petr9608     před 12 lety 26.04.2012 21:54 |  
        0 0

        V Dukle bude mít tak 100k/měs, Řéba by mu snad byl schopen dát 2x tolik. Jsme klub s tradicí, s diváky, a ambicema, může si na nás udlělat větší jméno...

        • Re: Statistické okénko - 26. kolo

          opicemag     před 12 lety 26.04.2012 22:05 |  
          0 0

          Na to by se dalo říct, že v Dukle má určitě lepší kádr, managment je tam asi schopnější (to není těžké, stačí aby tam nějaký byl), důvěru a prostor. Kdo ví, co by měl u nás. Ani těch diváků už tolik nechodí. (Samozřejmě že víc než na Duklu, ale Slavia dělá všechno proto, aby jich bylo stále méně. Uvidíme, jak to bude vypadat příští rok, jakou dají cenu permice apod.)

        • Re: Statistické okénko - 26. kolo

          jane (admin)     před 12 lety 27.04.2012 08:02 |  
          0 0

          Obavam se, ze ne vsichni lidi jdou po prachach. Nikde neni psano, ze by si to vetsi jmeno taky ve Slavii udelal.

        • Re: Statistické okénko - 26. kolo

          marek018     před 12 lety 27.04.2012 08:44 |  
          0 0

          njn, jenže v Dukle má klid na práci, nikdo mu nehází klacky pod nohy a buduje si svou koncepci. To Slavia těžko nabídne. nejde jen o prachy

          • Re: Statistické okénko - 26. kolo

            martyni (přítel SN)     před 12 lety 27.04.2012 11:52 |  
            0 0

            Tezko nabidne.. tak teoreticky by to nabizet mela, je to to, co si asi vsichni prejeme..

    • Re: Statistické okénko - 26. kolo

      Ferguss     před 12 lety 27.04.2012 11:38 |  
      0 0

      Komňacký je dlouhodobě úspěšný, že se mu momentálně sype tým může mít hodně příčin a ne všechny může trenér ovlivnit. Když od nás odcházel KJ, tak to poslední rok taky nestálo za nic a následně získal double na Slovensku a teď v SA mu to taky jde. Osobně jsem spíš pro Komňackého, ale je to stejně šumák, předpokládám, že nám náš magorment přichystá zase nějaké super překvapení a příjemné asi nebude.

      • Re: Statistické okénko - 26. kolo

        quelhar (admin)     před 12 lety 27.04.2012 12:00 |  
        0 0

        Je treba to brat s nadhledem, jina cesta podle me ani neni :o) Treba jeden trener, ktery vyhovuje kriteriim (je mlady, schopny, ma velke jmeno, za dva roky by mu bylo Cesko male) dnes oznamil, ze po sezone bude volny :o)

        • Re: Statistické okénko - 26. kolo

          lassiter     před 12 lety 27.04.2012 13:25 |  
          0 0

          snad nám ho pelta nevyfoukne

  3. Re: Statistické okénko - 26. kolo

    DrFe1     před 12 lety 27.04.2012 12:31 |  
    0 0

    Guardiola je volnej, tak na co Řebíček ještě čeká !!!

    • Re: Statistické okénko - 26. kolo

      opicemag     před 12 lety 27.04.2012 14:14 |  
      0 0

      No myslím, že by to pro Guardiolu byl obrovský šok. Doteď byl zvyklý na hráče, který zpracuje míč poslepu v rychlosti na jeden dotek a hned ho nahraje. Tady by měl hráče, co nezpracují míč na tři doteky ve stoje a i kdyby, pak není schopen ho nahrát na tři metry. Alespoň by se ukázalo, jaký je trenér... Ono bude jiné trénovat Messiho, Xaviho či Iniestu a Škodu, Milutinoviče s Trubilou.

      • Re: Statistické okénko - 26. kolo

        DrFe1     před 12 lety 27.04.2012 17:24 |  
        0 0

        Je fakt, že by asi během chvilky zešedivěl. Na druhou stranu, kdyby se mu podařilo, alespoň malým náznakem napodobit Barcelonu, tak by to bylo na "nobelovu cenu v kategorii fotbal" nebo možná spíš v kategorii "magie".