Fortuna liga

Statistické okénko - po Gambrinus lize

Je to téměř deset měsíců, co jsem si zkusil před ligou odhadnout, jak se asi jednotlivé týmy na konci sezóny umístí (zde). Podívejme se tedy, co se potvrdilo a kde jsem se těžce netrefil.

12. Slavia (-7)
A nemůžeme začít jinak, než právě Slavií, která (bohužel) patří hned k týmům, jejichž umístění je nakonec úplně jinde, než jsem čekal (a nebyl jsem sám). Odhadované páté místo se ve skutečnosti stalo místem dvanáctým, což je tedy o sedm míst mimo. K tomu, co se v sezóně povedlo a co ne, se vrátím (a doufám, že nebudu sám) ve zvláštním názorovém článku. Zde jen poznamenejme, že bodově nejúrodnější období zažila Slavia těsně před a po nástupu Františka Straky, kdy dokázala vyhrát čtyřikrát z pěti po sobě jdoucích utkání a v nich tak nasbírala více než třetinu celkového počtu bodů. Jenže ihned poté následovala dlouhá série desíti zápasů bez výhry a jakákoli naděje na umístění v první polovině tabulky vzala za své a Slavia nakonec byla ráda, že se tři kola před koncem zachránila. V diskuzi pod článkem Slavii čtenáři tipovali nejčastěji mezi 4. a 7. místem, nejblíže se trefil Barlblog, který Slavii zařadil na 10.-11. místo.

1. Liberec (+8)
Hned po nejhorším překvapení sezóny přichází to nejlepší, Liberec, který místo hraní ve středu tabulky zaútočil na jaře na titul a byl úspěšný. Odchod Gecova s Dočkalem týmu neublížil, ba naopak, navíc hráči ze sestupujícího Brna Šural a především Rabušic se stali oporami v boji o titul. Své umění naplno předvedli Štajner s Breznaníkem, reprezentační novic Gebre Selassie (upřímně, kdo z vás to od něj čekal po tom, co hrál ve Slavii?), ale co mě zaujalo nejvíc, byla jednak solidní obrana tvořená zčásti poměrně neznámými hráči - Bičík, Gebre Selassie, Nezmar, Kelič, Fleišman: asi málokdo by tipoval, že tohle by měla být obrana mistra ligy, a jednak to, že trenér Šilhavý, který před touto sezónou nikde příliš nezaujal zajímavým fotbalem, dokázal z Liberce udělat tým, jehož fotbal byl spolu s Plzní hodnocen nejlépe. Jako nejlepší období lze u Liberce označit čas od 10. kola až do konce ligy, kdy měl bilanci 15-3-2, naopak od 5. do 9. kola vyhrál z pěti zápasů jen jednou. Na místě je jednoznačně gratulace a smeknutí klobouku. Pod článkem ve svých tipech byli nejblíže moody a pogin, kteří tipovali Liberec na 4. místo.

2. Sparta (0)
A vida, máme tu jeden přesný tip, ze Sparty se poslední sezóny stává "věčně druhý" tým. Ovšem po prvních devíti kolech, kdy měla Sparta stoprocentní bilanci a vedla ligu o 12 bodů, asi věřil málokdo, že to Sparta ještě může ztratit. Na podzim pak Sparta ztratila body jen dvěma porážkami a jednou remízou, jenže v zimě nastoupil do Sparty liberecký spasitel Jaroslav Hřebík a historie se opakovala potřetí, Sparta začala být nejistá, ztrácela body, dělala triviální chyby v obraně (přesto je s 25 inkasovanými brankami nejlépe bránícím týmem) a v průběhu jara spadla za Liberec, zpátky se už nedostala. Klíčové ztráty zaznamenala Sparta mezi 22. a 26. kolem, když z pěti zápasů vyhrála jediný. Druhé místo Sparty tipoval kromě mě ještě denydzlSKS, Barlblog zařadil Spartu do skupiny, která měla bojovat o 1.-4. místo.

3. Plzeň (-2)
Největší favorit na titul měl na podzim problémy typické pro české týmy hrající evropské poháry, totiž vyhrávat ligové zápasy následující po těch pohárových. Vinou toho nabral na podzim takovou ztrátu, že už málokdo věřil, že ještě může zaútočit na titul. Například hned v prvních pěti kolech Plzeň dvakrát prohrála a jednou remizovala a tak brzy ztrácela na Spartu osm bodů. Jakmile však Plzeň z Evropy vypadla, stala se na jaře nejúspěšnějším týmem a v posledním kole jí stačila výhra k obhajobě titulu. To se však nestalo, přesto je závěr jara s bilancí 8-2-0 nejúspěšnějším obdobím Plzně v této sezóně. Správně odhadl umístění Plzně denydzlSKS a Barlblog ji zařadil do boje o 1.-4. místo.

4. Ml. Boleslav (-1)
Ambiciózní klub z Boleslavi měl bojovat o poháry, už v půlce jara bylo ale jasné, že z toho letos opět nic nebude. U Boleslavi není ani tak zklamání samotné umístění, jako spíš velký odstup od třetího místa (13 bodů). Nejlepším obdobím pro Boleslav bylo 9. - 13.kolo, kdy čtyřikrát vyhrála a jednou remizovala. Naděje na poháry naopak zhasla na jaře mezi 20. a 24. kolem, kdy tým uhrál jediný bod. Čtvrté místo Boleslavi správně trefili denydzlSKS (hmm, to už je třetí správný tip v řadě!), Artur, FrancoisMerlin a honzah, Barlblog zařadil Boleslav do správné skupiny.

5. Teplice (+2)
Tady aspoň sedí tip, že Teplice do Evropy opět neproniknou. Nakonec z toho bylo lepší než odhadované sedmé místo a v Teplicích tak po sezóně zřejmě panuje s umístěním alespoň částečná spokojenost. Čelo tabulky, kde se rozdávaly poháry, však bylo úplně daleko vepředu. Při hledání nejlepšího období v sezóně narazíme u Teplic na zajímavou věc - nenajdeme totiž pět zápasů v řadě, kdy by měly Teplice lepší bilanci než 3-2-0 (19. - 23. kolo). Nejhůře bylo na pozim mezi 8. a 11. kolem, kdy Teplice uhrály jen bod. Správný tip zaznamenal jen honzah.

6. Dukla (+4)
Dukla je jedním z nejpříjemnějších překvapení ligy, chvíli dokonce mohla pomýšlet na 4. místo, nakonec však vinou nepovedeného závěru ligy je z toho místo šesté. Hned dvakrát zaznamenala Dukla v pěti kolech jedenáct bodů (6. - 10. a 17. - 21.), naopak poslední čtyři kola s jediným bodem (ovšem ten vyřadil Spartu ze hry o titul) tvoří nejhorší takovou sérii v celé sezóně. Přesný tip zaznamenal slavista74.

7. Slovácko (+6)
A další přijemné překvapení. Tak trochu nenápadně Slovácko vystoupalo až na konečnou sedmou příčku, přestože vstřelilo o jediný gól více než Slavia. Jistě tomu pomohlo 11 bodů v posledních pěti kolech, nejlepší období však najdeme na podzim mezi 5. a 9. kolem, kdy posbíralo Slovácko ještě o dva body více. Naopak vstup do sezóny mělo Slovácko mizerný a po čtyřech kolech mělo jediný bod. Asi není překvapivé, že tak vysoko Slovácko nikdo netipoval, nejblíže byl se svým tipem na 9. místo bongor.

8. Jablonec (-4)
Dalším ligovým zklamáním je Jablonec, místo boje o poháry nastal na jaře totální propadák, ve kterém najdeme třeba sérii devíti zápasů s jedinou výhrou. Poměrně povedený podzim (např. série devíti zápasů s bilancí 7-0-2) tak přišel vniveč. Jediným pozitivem sezóny tak je úžasných 25 branek Davida Lafaty. Podobně jako v případě Slovácka ani zde není v diskuzi jediný správný tip, nejníže tipovali Jablonec na páté místo moody a Artur.

9. Příbram (+5)
Také Příbram nenaplnila předsezónní očekávání a pod neznámým koučem Vavruškou začala produkovat líbivý fotbal, který přinášel výsledky a nad Příbramí tak ani na chvíli nevisela hrozba sestupu. Především díky závěru podzimu, který přinesl Příbrami čtyři výhry v řadě. Naopak závěr jara a pět porážek v řadě si klub jistě za rámeček nedá. O tom, že tak vysoko Příbram nečekal vůbec nikdo, svědčí i to, že v diskuzi pod článkem je Příbram uváděna nejvýše na 13. místě (hned pětkrát).

10. Č. Budějovice (+2)
Jihočeský klub se zachránil poměrně brzy díky povedenému jaru, na podzim to však byla docela bída - prvních jedenáct zápasů Budějovice nevyhrály a sebraly jen 4 remízy. Na jaře však přišly mimo jiné čtyři výhry v řadě a bylo jasné, že letos sestoupí někdo jiný. Přesný tip zaznamenal tomolak.

11. Olomouc (-5)
Na umístění Olomouce a její bodový zisk měl přímý i nepřímý vliv odpočet devíti bodů za korupční jednání. Tým situaci nezvládal psychicky a ztrácel body celou druhou polovinu podzimu (8 zápasů s bilancí 0-3-5). Tým pak převzal Petr Uličný a zbytek jistě všichni znáte, pohádka se završila postupem do Evropy, Olomouc získala na jaře třetí nejvyšší počet bodů po Plzni a Liberci. Nejníže (na 9. místo) tipovali Olomouc Rodion a paweza.

13. Hradec Králové (-2)
Umístění Hradce zhruba odpovídá předsezónním očekáváním. Tým se úplně nenamočil do bojů o záchranu, ale nic zázračného v lize nepředvedl, méně branek vstřelila už jen sestupující Bohemka. Hradci se relativně povedl konec podzimu (2-2-0), ale jinak byly jeho výkony v celé sezóně poměrně konzistentní bez větších výkyvů. Po jistotě záchrany přišel výsledkový propad a z posledních pěti ligových zápasů uhrál Hradec jediný bod. Přesný tip nezaznamenal nikdo, o jedno místo se netrefili Rodion, moody a honzah.

14. Ostrava (+1)
Následují tři týmy, které bojovaly o udržení. U Baníku znamená rozdíl jednoho místa oproti předsezónnímu tipu rozdíl mezi ligovým bytím a nebytím. Průběh sezóny Baníku se však ztěží dá označit jako úplně překvapivý. Do sezóny vstoupil Baník devíti zápasy s bilancí 0-2-7 a zachránil se až díky posledním čtyřem utkáním sezóny s bilancí 3-1-0. Přesný tip si připsali denydzlSKS, FrancoisMerlin, Barlblog a honzah.

15. Bohemians 1905 (-7)
Spolu se Slavií největší propadák oproti předsezónnímu tipu. Místo klidného středu tabulky Bohemka padá do druhé ligy a brzy bychom se měli dozvědět, zda také pryč z Edenu. Za vše hovoří to, že z celkových 24 bodů nasbírala Bohemka půlku v prvních pěti zápasech a druhou půlku ve zbylých pětadvaceti. Sestup Bohemky přesně trefil pouze Rodion.

16. Žižkov (0)
A na závěr můj druhý přesný tip, zde to však nebylo zas tak těžké. Žižkov byl jasným kandidátem sestupu už před začátkem ligy a papírové předpoklady do puntíku potvrdil. Chvilkové jarní vzepětí (2-2-1 mezi 21. a 25. kolem) přišlo pozdě a bylo jen krátké, nemohlo tak týmu vynahradit deset porážek v řadě mezi 11. a 20. kolem. Na poslední místo také zařadila Žižkov drtivá většina tipujících.

Komentáře (26)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - po Gambrinus lize

    PetCC     před 12 lety 16.05.2012 12:41 |  
    0 0

    1) Slavia - já jsem tu před sezónou psal, že pokud budeme hrát vustálené sestavě bez zranění prvních 7 zápasů, tak to může být klidná horní polovina tabulky. Záloha s jen dvěma zkušenýma hráči a jeden útočník víc možnosti nedávali. Jenže okamžitě v prvním zápase byl zraněn Cicman, jeden z mála zkušenějších v týmu a absence pak v každém kole přibývaly. Což byl spolu s těžkým losem na rozjezd ten nejčernější scénář.
    Ve chvíli, když se tým začal srovnávat a zvedat, přišel Latka, Blažek a Hloušek, tak přišel scénář černější než černá díra - Straka. A od té doby se toho nedá moc hodnotit a já jsem rád, že už to máme zdárně za sebou.

  2. Re: Statistické okénko - po Gambrinus lize

    PetCC     před 12 lety 16.05.2012 12:47 |  
    0 0

    2) "reprezentační novic Gebre Selassie (upřímně, kdo z vás to od něj čekal po tom, co hrál ve Slavii?)" - no vcelku jsem se v době, kdy u nás Gebreselasie hrál, jak podle mě průměrně byl mezi slávisty hodnocen. Mě rozhodně nepřišel průměrnej, ale v té době byla pravá strana Slavie to nejsilnější, co měla a tak jsem nic proti jeho odchodu neměl. A pro jeho další růst jsem odchod doporučoval. Což se pro něj tedy ukázalo jako skvělé řešení.

    • Re: Statistické okénko - po Gambrinus lize

      Huzgi (přítel SN)     před 12 lety 17.05.2012 14:25 |  
      0 0

      Mně jeho odchod dost mrzel. Bohužel tehdy byla taková nostalgická nálada za vlastními odchovanci a to, že si Jarolím přitáhne z Jihlavy neznámého kluka, bylo dost kritizováno. Škoda, že ve Slávii nedostal více šance!!!

  3. Re: Statistické okénko - po Gambrinus lize

    Artur (přítel SN)     před 12 lety 16.05.2012 13:10 |  
    0 0

    1. PLZEN
    2. BOHEMIANS
    3. SPARTA
    4. M.B
    5. JABLONEC
    6. SLAVIA
    7. SIGMA
    8. LIBEREC
    9. TEPLICE
    10. BANÍK
    11. SLOVACKO
    12. Č.B
    13. PRIBRAM
    14. DUKLA
    15. H.K
    16. ZIZKOV
    ----------------
    Trefil sem Mladou Boleslav a Žižkov....:o) Proto už nesázím! :D

    • Re: Statistické okénko - po Gambrinus lize

      Jarda66     před 12 lety 16.05.2012 14:19 |  
      0 0

      Ale s Bohemkou si se teda hodně seknul :-D

  4. Re: Statistické okénko - po Gambrinus lize

    dArtagnan     před 12 lety 16.05.2012 17:43 |  
    0 0

    Tak vidíte, pan Jiří měl zase pravdu:-)

  5. Re: Statistické okénko - po Gambrinus lize

    denydzlSKS     před 12 lety 16.05.2012 21:07 |  
    0 0

    Tak v Jablonci(1.) jsem se seknul, ale fakt jsem jim docela věřil, že na to maj a že by mohli překvpait.
    Naopak přjemně překvapila Příbram(15.), tu jsem tipoval na sestup, ale hráli letos dobře. Víc jsem čekal i od Slavie(6.):-(

    • Re: Statistické okénko - po Gambrinus lize

      Kactus     před 12 lety 16.05.2012 23:18 |  
      0 0

      no, nevim jestli pribram nazvat prijemne prekvapeni :) at jiz konecne vypadnou.

  6. Re: Statistické okénko - po Gambrinus lize

    japhy     před 12 lety 16.05.2012 23:56 |  
    0 0

    M.Vaniak v rozhovoru:"Tam jsou propracované cviky, hodně různých pomůcek, které se podařilo díky tatínkovi jednoho z našich žáků sehnat a které teď používám i v A-mužstvu."
    Jako je fajn zapojit rodiče, ale snažit by se měl hlaně klub, ne? Za chvilku můžeme mít rodiče na skauting, sponzory, praní dresů, apod. :) Ale co já vím, třeba jen špatná interpretace, ale přišlo mi to takové přízanačně amatérské. Tatínek doporučí, trenér používá u žáčků a začne to tahat i na A. Přitom by to mělo být obráceně, kdy na konci řetězu bude tatík zírat, co nového trenér objevil, a že to bere i k žákům.
    No nic, kde je sakra ten novej trenér? Poměrně dlouho jsme neobdrželi žádnou jobovku, tudíž očekávám průser.

    • Re: Statistické okénko - po Gambrinus lize

      mats     před 12 lety 17.05.2012 18:10 |  
      0 0

      já už to nosím v hlavě dlouho... chtěl jsem jenom sdělit vedení našeho sportovního úseku, že jsem hrával asi 13 let levýho beka... sice už nejsem zrovna nejmladší a Slavii pamatuju ještě ve starým Edenu, ale kdyby bylo nejhůř, nějakých 15 minut bych snad ještě ve slušnym tempu odehrál :-)))

  7. Re: Statistické okénko - po Gambrinus lize

    honzah (přítel SN)     před 12 lety 17.05.2012 00:30 |  
    0 0

    No vida, jediný jsem uhodl 5. místo Teplic, tak snad mě budete brát v diskusích jako odborníka na hodnocení Petra Rady :-DDD

    • Re: Statistické okénko - po Gambrinus lize

      Tomis68 (přítel SN)     před 12 lety 18.05.2012 11:07 |  
      0 0

      Tak určiťéé... :-)

  8. Čekání na odpovědi AŘ

    ElvisPresley     před 12 lety 17.05.2012 11:09 |  
    0 0

    To je vážně onanie...Čekat na ty odpovědi celou věčnost...

    • Re: Čekání na odpovědi AŘ

      Jiri1     před 12 lety 17.05.2012 11:28 |  
      0 0

      Zdravim uklidnete se uz se na vsem pracuje, redakce Vam zarucuje , ze do ledna pristiho roku se jich dockate, tedy jestli si na nas v te dobe vyjimecne v republice byvsi majitel udela cas a kdyz ne vrele doporucuji navstevu pana Dobiho, ten Vam vse vysvetli i za majitele , jak se mu tocasto darivavalo i na pobockach.

      • Re: Čekání na odpovědi AŘ

        Jiri1     před 12 lety 17.05.2012 11:37 |  
        0 0

        Jinak to hlavni asi vite Rada kalkuluje , kdo da vic a najednou Teplice , ktere pred tim spaly spankem sladke blazenosti pry chteji nejake vypalne , nekdo tvdi dokonce castku okolo mega a nase vedeni, ktere je spise naladeno na akci , delej to zadarmo se teto taskarice pry nechce prilis ucastnit. Dokonce jestlize by Radovi zvedli jeho gazi je ochoten uvazovat jeste o jedne sezone ve hre Verbi to ridi , Ja jsem tady jako maskot. Aby nebylo te srandy dost, jisty sprizneny redakturek, ktery potrebuje cas od casu zvysit nakladovost sveho periodika pise cosi o Sparte , ale mily Lavicko a Uhrine timto Vam vzkazuji , nemusite se bat a jeste a zaver vzkaz nasim fandum, jeste nejmene 2 roky se nemuste bat, ze by na nasem stadionu hrala Sparta , co bude pote nevedi zrejme ani u konkurnce.

        • Re: Čekání na odpovědi AŘ

          ElvisPresley     před 12 lety 17.05.2012 12:01 |  
          0 0

          Myslíte odbočky FO-OP a Dobiho. Znám, sám jsem byl členem (jednatelem) výboru FO-OP.....Nicméně Michal je dobrý člověk, ale působnost a pravomoc FO-OP je velmi omezena směrem k a.s..... / ty odpovědi stejně budou jednověté a nikdy nevymahatelné "sliby"...

          • Re: Čekání na odpovědi AŘ

            Jiri1     před 12 lety 17.05.2012 12:05 |  
            0 0

            Ne vazne , hodne se mluvilo o tom, ze vse je pripraveno, asi se prilis nepocitalo s tou akci Teplic, mozna z toho vypadne jeste jine jmeno, uvidime.

            • Re: Čekání na odpovědi AŘ

              ElvisPresley     před 12 lety 17.05.2012 13:12 |  
              0 0

              Nejde však jen o trenéra, ale jde o další věci, které v dotazech zazněly a jsem vážně zvědav na odpovědi mocipána.

              • Re: Čekání na odpovědi AŘ

                Jiri1     před 12 lety 17.05.2012 13:21 |  
                0 0

                Ja vim, podle meho se , ale odpovedi na vsechny polozene otazky tezko dockame , nekde to chapu , jinde pujde zase o kecy ,ktere za 2 mesice stejne nbudou platit,mne staci ke spokojnosti jen novy trener novy sportovn manazer.