Fortuna liga

Statistické okénko - 1. kolo

V prvním kole potvrdily vysoké ambice jen týmy Liberce a Plzně. Naopak Sparta má jen bod, Mladá Boleslav i Olomouc jsou bez bodu. Slavia po hrůzostrašném poločase dokázala s Jihlavou jen vyrovnat a fanoušci tak asi mají poněkud ambivalentní pocity.

Stejně jako zápas Slavie, i jeho připomenutí ve statistickém okénku bude mít dvě části. Nejprve tedy k té horší - třem inkasovaným brankám. Asi jste se dočetli, že to je poprvé, co se Slavii povedlo v Edenu inkasovat třikrát během poločasu. Co se týče třech inkasovaných branek v celém zápase, to bohužel není pro sešívané nic nového. Slavia to zažila minulou sezónu hned šestkrát, ovšem doma jen jednou, a to v zápase s pozdějším mistrem z Liberce. Tři góly v Edenu dali Slavii v lize jen Ml. Boleslav (3:3 v sezóně 08/09), Jablonec (0:3 v sezónách 09/10 a 10/11) a Liberec (1:3 v sezónách 10/11 a 11/12). Jihlava je tak teprve čtvrtým týmem, který v Edenu dokázal vstřelit tři branky. Na druhou, o dost pozitivnější stranu Slavia dokázala tři branky vstřelit, což rozhodně není žádným pravidlem. Loni se tomu tak stalo jen čtyřikrát v celé sezóně. Slavia však již v závěru jara dokázala být doma dvakrát v řadě střelecky úspěšná (5:0 proti Hradci a 3:1 proti Bohemians), nyní tedy dosáhla doma na tři vstřelené branky potřetí v řadě. Celkově vzato je však domácí remíza s Jihlavou rozhodně ztrátou.

Jako správný obhájce titulu vstoupil do soutěže Liberec a zaslouženě je ve vedení i po prvním kole. V Příbrami totiž dokázal nastřílet čtyři branky, žádnou nedostal a tak ke třem bodům přidal výborné skóre 4:0. Po nepřesvědčivých výkonech v Lize mistrů a Superpoháru to byl první povedený zápas Liberce v probíhající sezóně. Naopak Příbram navázala na bídný závěr jara, kdy prohrála pětkrát v řadě, tato porážka tak byla už šestá.

Plzeň zaostala za Libercem jen o jednu branku, Hradec porazila 3:0, a také může být s vykročením do ligy spokojená. Kromě toho postoupila do třetího předkola Evropské ligy, zdá se, že stále střílí branky s velkou lehkostí a oprávněně je považována za favorita na zisk titulu. Hradec, podobně jako Příbram měl špatný závěr ligy, z posledních pěti zápasů získal jen bod a celkově je tak již šestkrát bez výhry.

Plzní a Libercem ale končí výčet favoritů, kteří nezaváhali. Sparta, která má každoročně nejvyšší ambice, měla stejně jako Slavia hodně namále a horko těžko zachraňovala bod v nastaveném čase. Loni na podzim Sparta ztratila jen osm bodů v šestnácti zápasech, nyní tedy má po prvním zápase ztrátu dvou bodů. Spolu s minulou sezónou to byl pro Spartu třetí zápas venku v řadě, který nedokázala vyhrát. Také Dukla, podobně jako Hradec a Příbram, měla špatný závěr minulé sezóny a tato remíza byla pro loňského nováčka pátým zápasem bez výhry v řadě.

Mladá Boleslav by také měla mířit vysoko, jenže hned v prvním zápase prohrála v Teplicích a navíc po úvodních zápasech sezóny přišla na dlouhou dobu hned o tři hráče - Chramostu, Rolka a Smejkala. Tým je tak v poměrně těžké situaci. Naopak Teplicím pod nezkušeným trenérem Přerostem věřil před sezónou málokdo a přesto dokázaly svůj první zápas proti silnému soupeři vyhrát. Spolu s minulou sezónou to je pro Teplice sedmý zápas bez prohry v řadě.

Olomouc se po porážce v Českých Budějovicích hodně zlobila na rozhodčí, ale body jí už nikdo nevrátí. Samozvaný adept na titul tak hned v prvním zápase selhal, navíc přišel o zraněného golmana Zlámala. Budějovice však již v závěru minulé sezóny doma byly velmi silným soupeřem, z posledních deseti domácích zápasů mají nyní bilanci 8-1-1!

Jablonec doma porazil Baník Ostrava 2:0, ovšem obě branky padly až v závěru utkání. Jablonec byl v posledních letech mezi favority na pohárová umístění, ovšem po jaru uplynulé sezóny, kdy byl tým čtvrtý nejhorší v lize, mu letos veřejnost příliš nevěří. Z posledních jedenácti zápasů to byla pro Jablonec teprve třetí výhra. To Baník v závěru jara finišoval a udržel se v lize (3-1-0 v posledních čtyřech zápasech), úvod nové sezóny se však Ostravě nepovedl a proti Slavii ve druhém kole tak bude bojovat o první body.

V zápasech týmů bez pohárových ambicí Slovácko podlehlo nováčkovi z Brna 0:1, což lze také hodnotit jako překvapení. Slovácku se závěr jara povedl, pětkrát v řadě bodovalo, jenže vstup do nové sezóny se hrubě nevydařil. Brno bylo ještě před několika měsíci těsně nad hranicí sestupu z druhé ligy, proto od něj asi nikdo nečeká nic víc než udržení v soutěži. Tři body zvenku k tomu jistě mohou významně pomoci.

Komentáře (36)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 1. kolo

    slaviator     před 12 lety 31.07.2012 21:19 |  
    0 0

    odák ze Strakonic se netají svým slávistickým vyznáním. Do jedné z lahví umístil miniatury útočníků Slavie. "Díky tomu jsem se měl možnost podívat se na jejich hřiště, prohlédnout si pořádně celý stadion. To bylo ještě za trenéra Karla Jarolíma. Ten ode mě jeden exponát taky dostal," říká modelář.

    No teď by tam dal leda tak čtvrt Vlčka a Škodu s Vošahlíkem dohromady...

    http://jihlava.idnes.cz/do-lahve-ukryl-beatles-i-fotbalovou-slavii-ted-je-v-knize-rekordu-phf-/jihlava-zpravy.aspx?c=A120731_152102_jihlava-zpravy_mkk

  2. Tři góly za poločas

    Petr9608     před 12 lety 31.07.2012 22:50 |  
    0 0

    Ještě doplním, že Jihlava je pouze prvním mužstvem z GL. které nám dalo tři góly za poločas. Celkový "rekord" má samozřejmě Lille s pěti góly....

    • Re: Tři góly za poločas

      slaviator     před 12 lety 31.07.2012 23:33 |  
      0 0

      tři góly v prvním poločase na domácím hřišti. Jinak tři góly za poločas nám třeba dala na jaře Plzeň... (taky v prvním poločase) - to jen pro upřesnění

      • Re: Tři góly za poločas

        Petr9608     před 12 lety 01.08.2012 00:16 |  
        0 0

        Ale to zase bylo venku...

        • Re: Tři góly za poločas

          slaviator     před 12 lety 01.08.2012 01:06 |  
          0 0

          "Jihlava je pouze prvním mužstvem z GL. které nám dalo tři góly za poločas" jsem pochopil tak, že myslíš celkově zápasy doma i venku, proto jsem napsal tu Plzeň na jaře. A ve druhým poločase jsme snad taky mám pocit někdy dostali tři góly venku, nebylo to v Ově před cca deseti lety?

          • Re: Tři góly za poločas

            quelhar (admin)     před 12 lety 01.08.2012 09:54 |  
            0 0

            "Asi jste se dočetli, že to je poprvé, co se Slavii povedlo v Edenu inkasovat třikrát během poločasu."

            Čtete to vůbec? ;o)

            • Re: Tři góly za poločas

              mart     před 12 lety 01.08.2012 10:23 |  
              0 0

              Ne, nectem, .... proc se ptas????
              Clanky na SN jsou pro nas jen odrazovym mustkem ke kritice hracu [predevsim starsich, zvlaste pokud se shodou nahod jmenuji Jarolim], treneru, tzv "vedeni" coz jsou majitele, manazeri, pripadne muzi v pozadia bili kone, dale pocasi, spatnych zacatku zapasu, stadionu, hriste, novinaru, a dalsich "problemu", ktere, pokud nahodou neexistuji, sami briskne vytvorime....
              Kdyz se snad nahodou dari (coz mozna mladsi [tri let] ani nepamatuji .... klidne pouzijeme Tvoje clanky jako parketu pro kritiku dni budoucich.
              Jak rikam.
              Slavia do toho,
              fotbal je preci predevsim zabava, ze :D

            • Re: Tři góly za poločas

              slaviator     před 12 lety 01.08.2012 10:24 |  
              0 0

              Jenže moje reakce byla na toto:

              Tři góly za poločas (Hodnocení: 1)
              Od: Petr9608 - Úterý, 31.07. 2012 - 22:50:45
              (O uživateli | Poslat soukromou zprávu)
              Ještě doplním, že Jihlava je pouze prvním mužstvem z GL. které nám dalo tři góly za poločas. Celkový "rekord" má samozřejmě Lille s pěti góly....

              "Jihlava je ... prvním mužstvem z GL, které nám dalo tři góly za poločas". Což není pravda.

            • Re: Tři góly za poločas

              slaviator     před 12 lety 01.08.2012 10:25 |  
              0 0

              Jinak jak je to s těma venkovníma zápasama? :-) Tam jsme třikrát za poločas inkasovali jenom v tý Plzni na jaře, nebo i jinde už? Ten Baník před lety na Bazalech, eventuelně nějaké derby na Letné?

  3. Ostrava - spekulace

    Petr9608     před 12 lety 31.07.2012 22:51 |  
    0 0

    Loni v 29. kole potřeboval Baník nutně 3 body, měl je mít. Secjenom, není tu šance na malou "protislužbičku"?

    • Re: Ostrava - spekulace

      Clarinet     před 12 lety 01.08.2012 10:13 |  
      0 0

      K čemu ty eufemismy. Zápas na Bazalech jsme minulou sezonu prodali, jinak se taková prasárna nedá vysvětlit. Protislužbu čekám i já.

      • Re: Ostrava - spekulace

        marek018     před 12 lety 01.08.2012 11:02 |  
        0 0

        na Bazalech Slavia tradičně vyhrává, vítězství je povinnost, loni nás porazili po x letech (pokud se pletu, nechť mě quelhar opraví:-) )
        Obecně si myslím, že bychom fakt měli Baník porazit, letos je extrémně slabý, zase bude bojovat o udržení. Snad Rada profackuje obranu a hodně bych přemýšlel nad vyřazením ze základu u Čonta, Koreše. Místo nich Berkyho a Vošahlíka/Tusjaka.

      • Re: Ostrava - spekulace

        bongor     před 12 lety 01.08.2012 12:30 |  
        0 0

        Když už jsme u prasáren,tak si můžete všimnout další:Televize budou vysílat oba zápasy Liberce,to beru je to kvalifikace na LM.
        Ale další:O Boleslav a Plzeň není zájem,protose nebude vysílt žádný z jejich zápasů.Zato bolševika budou vysílat z Vídně i z Prahy.
        Viděl jsem jeden poločas jejich mače s Duklou a ještě dnes mě z toho bolí oči a dělají se mi mžitky.Kdo je na ně zvědav a Plzeň ,která hraje o dvětřídy lepší fotal ho nezajímá?

        • Re: Ostrava - spekulace

          edenian     před 12 lety 01.08.2012 15:49 |  
          0 0

          Jde o reklamy, tedy o sledovanost produktu. A Sparta ma proste nejvic fandu, tedy divaku. To je jasny, ne? I v CHL by chteli radsi Spartu nebo Slavii nez Plzen nebo Liberec. Nikdo je nezna, nikoho nezajimaj, nemaj proste " divaky "

          • Re: Ostrava - spekulace

            slaviator     před 12 lety 01.08.2012 19:46 |  
            0 0

            Českej trh je tak malej, že je fuk, jestli pak v ChL hraje Sparta/Slavia nebo jestli tam loni hrála Plzeň (navíc daleko atraktivnější fotbal, než by hrála Sparta..). A u nás ty zápasy byly vyprodaný plus díky atraktivní hře Plzně, která se nebála a nehrála zaďoura a díky soupeřům byla i celkem dost slušná televizní sledovanost...

            Až je to vlastně svým způsobem paradox, ale díky tomu, že hrála s Barcou, tak ten dvojzápas vysílali i v Asii :D

  4. Re: Statistické okénko - 1. kolo

    klimi     před 12 lety 01.08.2012 12:10 |  
    0 0

    Se Slávií trénuje Ruda Skácel, viz FB.
    "Slavia vyhověla žádosti hráče a umožnila mu přípravu v letní pauze v rámci tréninků Slavie."

    • Re: Statistické okénko - 1. kolo

      slaviator     před 12 lety 01.08.2012 12:21 |  
      0 0

      Tak mohl by tu zůstat na podzimní půlsezonu, teď v zahraničí už asi nic beztak nenajde...

      • Re: Statistické okénko - 1. kolo

        dejva     před 12 lety 01.08.2012 15:43 |  
        0 0

        stejně tak se s A připravoval D. Jarolím, který nejspíš zamíří do USA...

        • Re: Statistické okénko - 1. kolo

          slaviator     před 12 lety 01.08.2012 19:47 |  
          0 0

          hmm, škoda... I když bych trochu čekal, že půjde do Emirátů

  5. Re: Statistické okénko - 1. kolo

    Ladislav (přítel SN)     před 12 lety 01.08.2012 17:01 |  
    0 0

    Dnešní zápas CFR Kluž - Liberec (20.45) dává rumunská FTA stanice Transilvania LOOK. Vysílá na Thoru 1,0°W - 12,456/V, 28000, 7/8.

    • Re: Statistické okénko - 1. kolo

      Fallen (přítel SN)     před 12 lety 01.08.2012 19:01 |  
      0 0

      A taky Sport 1

      • Re: Statistické okénko - 1. kolo

        Ladislav (přítel SN)     před 12 lety 02.08.2012 10:45 |  
        0 0

        A odvetu za týden v Liberci taky koupil Sport1.

  6. Pro NEJVĚTŠÍ optimisty

    Petr9608     před 12 lety 01.08.2012 17:40 |  
    0 0

    U Expekt je kurz na titul Slavie 100,00

    • Re: Pro NEJVĚTŠÍ optimisty

      subHuman     před 12 lety 01.08.2012 19:54 |  
      0 0

      I jedina koruna na toto vsazena je zbytecne vyhozena. Titul Slavie je totalni nesmysl, kazdy soudny clovek musi videt, jaky je rozdil v kvalite hry napr. Plzne a nas... Bohuzel.

      • Re: Pro NEJVĚTŠÍ optimisty

        utrzeny_ze_retezu     před 12 lety 01.08.2012 20:31 |  
        0 0

        v pátek 13 jsem na to dal páďo + titul lázia a liverpoolu :-)

        • Re: Pro NEJVĚTŠÍ optimisty

          Petr9608     před 12 lety 01.08.2012 21:47 |  
          0 0

          Do AKO-vky? U toho Expektu za 50 Kč vyhraješ 3 800 000 :-)))

        • Re: Pro NEJVĚTŠÍ optimisty

          bongor     před 12 lety 01.08.2012 23:06 |  
          0 0

          tak máš jistejch 5 tisíc.Na Plzeň nemáme ani náhodou,ale když budou hrát o titul s rumunem,tak plzeňáky snaživý rozhodčí párkrát podtrhnou a my se nenápadně dostaneme před ně.A že se píšťaly budou jó snažit.Hrubeš už má několikazápasový trest,že bolševik nevyhrál,to víš spravedlnost muší bejt vy kluci ušatý.

      • Re: Pro NEJVĚTŠÍ optimisty

        slaviator     před 12 lety 01.08.2012 22:11 |  
        0 0

        to se říkalo loni i o Liberci...

        liga je tak dlouhá, že vůbec nevíš... Stačí, aby nááááhodou podepsal do podzimu Skácel, v zimě budeme třetí čtvrtí se ztrátou pět šest bodů na první flek, na jaře chytnem formu nebo soupeři budou hrát jak my během titulový sezony v dubnu, kdy jsme snad ze sedmi zápasů za sebou v pěti prohráli a ve dvou remizovali...

        Jo, ten kurz 100 je odpovídající tomu, že stát se může cokoli... a dát na to malou částku je lepší podle mě, než vsadit stovku na kurz 1,1...

  7. Re: Statistické okénko - 1. kolo

    Petr9608     před 12 lety 01.08.2012 22:55 |  
    0 0

    Tak snad gratulace k Botiči, nicméně tímto ztrácí ta naše remíza na lesku.... :-((

  8. Re: Statistické okénko - 1. kolo

    honzah (přítel SN)     před 12 lety 02.08.2012 12:30 |  
    0 0

    Vrtá mi hlavou jedna věc: Proč má 34 lidí v Tipovačce právě 2 body? Vždyť to přeci nejde.

    Buď neuhodli remízu, potom mají 1 bod za účast a za střelce nemůžou bodovat, protože podmínkou bodů za uhodnuté střelce je správný tip na škále 1 - 0 - 2. Anebo uhodli remízu (a mohou urvat body za Vošahlíka nebo Kisela), ale pak mají mít také prémii 2,9 bodu za její uhodnutí.

    Podle mě je tam buď chyba, anebo se změnila pravidla, aniž by to tam bylo uvedeno...

    • Re: Statistické okénko - 1. kolo

      bongor     před 12 lety 02.08.2012 19:45 |  
      0 0

      Mně zase vrtá hlavou,jak může Straka hrát ještě evropskou ligu za ChorowTo musí mít dobrou fyzičku.Holt ty tataráky.

    • Re: Statistické okénko - 1. kolo

      slaviator     před 12 lety 02.08.2012 23:43 |  
      0 0

      Já třeba měl 3:2 (1:0), ale využil jsem žolíka. Takže bod za účast, násobeno dvěma...

  9. Sparta v EL

    Petr9608     před 12 lety 02.08.2012 23:47 |  
    0 0

    Chcete Spartu ve skupině EL?

    Já určitě! A důvod? Nutnost štěpení sil liga x EL (x domácí pohár). Jestli vypadnou, tak zase budou dost možná v pivolize válcovat kde koho, a sotva zase přijde v zimě nějakej "Hřebík" aby to dostatečně rozesral. Pro mne je určitě horší vidět rudochy s titulem než je vidět u nějakýho dílčího úspěchu v EL.

    A ono se to chce podívat i do historie.

    2011 - Sparta hraje jen GL, Plzeň na ní ztrácí
    2010 - Sparta hraje ve skupině EL (a je fakt, že celkem dobře, což se po blamáži s MŠK snad až nečekalo), Plzeň ji doma válcuje
    2009 - Sparta hraje skupinu EL, Po podzimu ztrácí na čelo "jen" tři body ale když vezmu v potaz, že ten tým v čele, na nějž ztrácí, jsou Teplice...

  10. Re: Statistické okénko - 1. kolo

    Jarda66     před 12 lety 03.08.2012 13:16 |  
    0 0

    Co třeba něco jako výsledky tipovačky, budou???