O Slavii

Reportáž ze slávistického tréninku

9. května
Je krátce před třetí hodinou a naše kroky míří na strahovský stadion Přátelství. Máme v úmyslu navštívit trénink slávistických borců - jednak nás zajímají slávistické tréninkové metody a jednak chceme průběh tréninků zprostředkovat těm, kteří se na ně z nejrůznějších důvodů nemohou přijít podívat.

Hned, když spatříme hráče, tak utrpíme menší šok. Petr Švancara a Luděk Zelenka totiž vypadají, jako by trénovali pouze ve slipech. Pak si ovšem všimneme, že mají pouze značně vyhrnuté trenýrky.

Hráči jsou také překvapení, ale z jiného důvodu než my - zjevně nejsou zvyklí, aby se někdo chodil dívat na jejich tréninky. Na tréninku je 21 hráčů, většina z nich se baví báčkem, Ríša Dostálek v bráně chytá střely Petra Vladyky a Jirky Skály a zbytek polehává na trávníku a chytá bronz. Přesně v 15:03 přichází trenéři ve složení Jarolím, Uhrin, Zlámal a Trenkwitz a končí zábava. Radek černý tedy ještě stihne napálit ránu směrem k obličeji Tomáše Doška- jojo, takhle se nám zraňují hráči. Kluci se rozdělují do trojic(např. T.Došek, L.Došek, Kozák nebo Švancara, Zelenka, Hyský) a odchází k postranní lajně, podél které se rozprostřou a zkouší vzájemné přihrávky. Po chvíli dostávají příkaz protáhnout si lehce nohy a pokračují, tentokrát ve hlavičkování a poté si míče mezi sebou zvedají a snaží se je odehrát na jeden dotek. Nutno uznat, že jim to vcelku i jde. Následují přihrávky na prostředního ve trojici, který musí přihrávku zpracovat a z otočky ji poslat na třetího spoluhráče. Tempo a pokyny udává Uhrin, jelikož Jarolím postává u brankářů.

Brankáři se tohoto samozřejmě již neúčastní, nebo? se shromažďují kolem brány a trenéra brankářů Zlámala. Ten jim hází míče a Michal Václavík, Jindra Skácel a Radek černý(to nejlepší na konec) se takto rozchytávají.Zaujme nás tréninková metoda, kdy se brankář postaví čelem do brány, Zlámal zařve TEď a zároveň kopne do míče a brankář musí rychle zareagovat, otočit se a míč samozřejmě chytit. Zlámal si dovolí malou legrácku na Míšu Václavíka, protože sice zařve teď, ale do míče nekopne. Není snad nutno dodávat, že nadávky Michala nebyly zrovna nejslušnější. Do tréninku brankářů se zapojuje i Jarolím, který posílá několik propagačních střel na Radka .

Přesně v 15.19 se devět silných borců chopí jedné brány a vzápětí i druhé a odnášejí je do hřiště. Vzniká tím hřiště asi tak o rozměrech 40x60 metrů.. Tomáš Došek jde k lajně pro zářivě oranžové vesty, které si vzápětí polovina hráčů oblékne. Týmy hrají v tomto složení:
- T.Došek, L. Došek, Lička, Sedláček, Kalivoda, Petrouš, Kuchař, Kozák, Švancara,Václavík
- Muller, Suchopárek, Šuškavčevič, Dostálek, Vladyka, Skála, Zelenka, Hyský, Volšík, černý

Jsou stanovena určitá pravidla hry, platí samozřejmě ofsajdy a druhé pravidlo spočívá v tom, že když dá hráč gól, tak všichni jeho spoluhráči musí být na soupeřově polovině. Začíná hra, je možno vidět i dost gólů, které brankáři samozřejmě okomentují několika sprostými slovy na své obránce. Celý duel jako rozhodčí řídí Jarolím a jednou odpískne i faul a na následující volný přímý kop si staví míč Sedláček s Kuchařem. První jmenovaný rozehrává, jeho střela prochází zdí, před bránou vzniká tlačenice, v které se nejlépe orientuje Švancara a vsítí gól. Po 25-i minutách hry následuje malé protažení a výměna stran. I druhý poločas je jasně lepší mužstvo kolem Kuchaře, což se samozřejmě projevuje i v konečném skóre 6:5 pro Kuchaře a spol. Branky: Kozák 3,Švancara, L.Došek, T.Došek-Dostálek, Skála 2, Zelenka. Po padesáti minutách končí hra i trénink, kluci uklízí branky na jejich původní místa a ještě následuje vyklusání s míčem a strečink pod vedením maséra Trenkwitze. Hráči pomalu odcházejí, několik jich ještě sedí v kroužku na zemi a o čemsi debatují, Tomáš Kuchař dělá kliky a Lukáš Došek mi nadšeně pózuje na fotku. Jdu ještě za trenérem Jarolímem s žádostí o rozhovor, jsem ovšem odmítnuta s tím, že potřebuje něco důležitého projednat s panem Leškou a že mám přijít na sobotní trénink.

12.května
Takže v sobotu se opět vypravujeme na trénink, tentokrát přímo na stadión Evžena Rošického. Pozorujeme, že exhibicionistické sklony Švancary a Zelího se nezměnily, naopak se k nim ještě přidal Václavík. Trénink probíhá v poklidu, hráči jsou rozděleni do tří skupin a téměř celý trénink hrají báčko, do kterého se zapojují i všichni trenéři. Neustále se smějí a hecují, padají dokonce i nějaké sázky o pivo, takže usuzuji, že atmosféra v týmu je skvělá. Po skončení tréninku mi Karel Jarolím konečně poskytuje ten slíbený rozhovor.

Pokud se Vám rozhovor líbil, můžete nás odměnit

Komentáře (0)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Zatím nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první :)