O Slavii

V Edenu byl představen nový trenér

Slavia dnes na tiskové konferenci oficiálně představila nového trenéra Alexe Pastoora, stejně jako poradce pro nově vzniklý sportovní úsek Igora Kornějev.

Do Edenu zase jednou proudil roj novinářů. Nebylo to však ku příležitosti začátku nové sezóny či třeba nadcházejícího derby, ale kvůli rošádě trenérů, ke které došlo v pondělí a která doslova vyrazila všem fotbalovým příznivcům dech. Jako první před novináře předstoupili v mixzóně hráči A-týmu, jmenovitě Marcel Gecov a Tomáš Necid. Oba mluvili v podobném duchu, zmiňovali, že po prvním tréninku ještě lze těžko trenéra soudit. Co se týče jazykové bariéry, tak ani jeden z nich v tomto nevidí problém, oba jsou na podobné situace zvyklí ze zahraničních angažmá. Trénink obecně pak podle jejich slov probíhal ve slušném tempu, přičemž se ještě nenacvičovaly žádné konkrétní situace, ale trenér poznával hráče při hře.

Pak již došlo k oné zmiňované tiskové konferenci, před novináře usedli Igor Kornějev, Karol Kisel a Alex Pastoor. O problém s možnou jazykovou bariérou se postarala překladatelka. Ta však v úvodu nebyla třeba, jelikož první udělil nový ředitel komunikace Jiří Vrba slovo Karlovi Kiselovi, který perfektní čestinou nastínil, proč se Slavia takto náhle rozhodla. Dle jeho slov jde o důsledek již dlouho plánované nové vize a snaze o celkové změně fungování A-týmu. Již v průběhu podzimu nepanovala s hrou spokojenost, mužstvo střílelo málo branek a ani s bodovým ziskem to nebylo příliš růžové, přičemž podobná situace se opakovala i v přípravě. Pak přišlo první jarní kolo a naprosté rozčarování a v tu chvíli bylo dle Kisela jasné, že musí přijít změna, protože není možné, aby Slavia i nadále dostávala takovéto příděly a zasazovala další rány svým fanouškům. Alex Pastoor byl vytipován jako kvalitní trenér s vizí, který umí pracovat s mladými hráči. Jako asistenty dostal Martina Poustku, který byl k týmu povýšen jednak kvůli své znalosti mladíků ve Slavii, tak i kvůli svému slávistickému srdci. Jako druhý asistent byl jmenován díky své znalosti jazyka Oldřich Pařízek, který již na částečný úvazek pomáhal na podzim ve slávistické mládeži. Ostatní členové realizačního týmu jako kondiční trenér či Stanislav Vlček u áčka zůstávají. Ivo Knoflíček se pak přesune spolu s Michalem Petroušem k uvolněnému místu u devatenáctky.

Dále Kisel vysvětlil, proč ke kroku odvolání trenéra došlo možná trochu překvapivě po vítězném zápase, kdy připustil, že trenér Koubek byl možná trochu neférově využit k odkoučování důležitého zápasu s Duklou, který tým musel nutně zvládnout a změna trenéra den před utkáním by na něj zapůsobila více negativně než může působit nyní, kdy je čas, aby si hráči na nového lodivoda zvykli. Výsledek s Duklou tak neměl na chystané změny vůbec žádný vliv, a neměl by, ani kdyby zápas probíhal jakkoliv. Co se týče ostatních věcí jako otázky kolem investora či například Jaromíra Šeterleho, tak na vše Kisel odmítl odpovídat s odkazem na to, že on se stará o sportovní stránku věci a tyto věci jdou kolem něj.

Igor Kornějev v zásadě zopakoval, co uvedl již v rozhovoru pro idnes.cz, tedy, že námluvy s Adamem Řebíčkem o jeho vstupu do Slavie se objevily již v říjnu, kdy byl i pozván na utkání Slavie, které ho samotné sice nijak neuchvátilo, ale transcendentálním zážitkem pro něj bylo to, co přišlo poté, tedy tradiční slávistická děkovačka. Vyjádřil touhu dostat na stadion více fanoušků a docílit jednou věčně vyprodaného hlediště. Konečně také přiznal, že za zimními přestupy jak zahraničních hráčů, tak například i hostování Tomáše Necida stojí on.

Alex Pastoor pak krátce nastínil styl fotbalu, kterým se chce prezentovat, který by měl být založen na kontrole hry a držení míče, přičemž si všiml, že česká liga je až příliš svázaná boji mezi šestnáctkami, kdy hráči lítají nahoru a dolů bez toho, aby se dostávali do pokutového území. Nejprve chce poznat kvalitu hráčů, než vlastně sám bude vědět, jak moc útočně se chce prezentovat. Obecně vystihl jako svoji největší přednost schopnost zlepšování hráčů, přičemž připomněl své působení v Groningenu, kde mu byli posíláni odložení hráči, se kterými nakonec dokázal přesto postoupit do nejvyšší soutěže. V jazykové bariéře problém nevidí, jako pomocníci mu budou sloužit Karol Kisel i Igor Kornějev. Rád by stoupal tabulkou a vyhrál domácí pohár.

Na závěr ještě Karol Kisel připustil, že Alex Pastoor nebude o sestavě rozhodovat tak úplně sám, ale o sestavě či taktice se bude kolektivně rozhodovat v triumvirátu, který byl i účastníkem dnešní tiskové konference.

Komentáře (353)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé