Fortuna liga

Statistické okénko - 3. kolo

To, v co mnozí po minulém kole doufali, se stalo skutečností. Slavia je na prvním místě tabulky po úplném odehraném kole a čím dál více přiživuje myšlenky, že by tato sezóna nemusela být jen další v řadě tmavě šedých až černých.

Slavia zvítězila potřetí v řadě. To je něco, co celou minulou sezónu nezažila. Sezónu předtím se jí podařilo mít vítěznou sérii ještě o jeden zápas delší, ale bylo to už v době, kdy sezóna byla dávno ztracená a od týmu odešel Petr Rada. Michal Petrouš pak vyhrál třikrát doma a mezi tyto zápasy vklínil slavné vítězství v Plzni. Jak si však většina čtenářů pamatuje, domácími soupeři Slavie tehdy byli Jablonec a dva sestupující týmy České Budějovice a Hradec Králové. Troufám si tvrdit, že letošní Baník i Liberec byli trošku těžšími soupeři. Sezónu předtím, tedy na podzim 2011, se podařilo třikrát v řadě zvítězit i Františku Strakovi, který domácí výhry nad Českými Budějovicemi a Plzní proložil vítězstvím na hřišti Slovácka. Od zisku titulu v létě 2009 se pak Slavii třikrát v řadě podařilo vyhrát ještě jednou, když ještě Karel Jarolím zakončil podzim domácí výhrou nad Brnem, načež jaro začal venkovní výhrou nad Bohemians a domácí výhrou nad Českými Budějovicemi. Tentokrát je to tedy od posledního zisku titulu počtvrté za pět let a kousek, kdy Slavia dokázala vyhrát třikrát v řadě.

Pokud hledáme tři zápasy v řadě, kdy Slavia vstřelila více než jednu branku, tak to se od zisku titulu povedlo Slavii také teprve počtvrté. Hned dvakrát se to povedlo na jaře 2011 Michalu Petroušovi, když nejprve proti Slovácku doma, v Plzni a proti Ústí doma vstřelila Slavia postupně 2, 2 a 3 góly. Pak přišla remíza 1:1 v Budějovicích a následovaly poslední tři zápasy v sezóně, kdy sešívaní porazili doma Příbram 3:2, remizovali v Jablonci 2:2 a porazili doma Bohemians 3:0. Poslední trojici zápasů v řadě s alespoň dvěma vstřelenými brankami má na svědomí František Straka na podzim 2011 a jde o již výše zmíněnou sérii tří výher (2:0 proti Budějovicím, 3:1 na Slovácku a 2:1 proti Plzni).

Pravidelně každou sezónu nastává situace, kdy tým hraje dva domácí zápasy v řadě. Trenéři často hovoří o tom, jak je těžké v nich získat šest bodů a neztratit tak v tabulce pravdy. Slavii se to povedlo naposledy pod trenérem Petroušem na jaře 2013, jak už jsme zmínili výše. Předtím to však bylo už jen v druhé mistrovské sezóně, když v závěru podzimu 2008 Slavia porazila Žižkov 2:1 a Teplice 3:1. Na druhou stranu o rok dříve, v první mistrovské sezóně, Slavia na podzim 2007 v domácím dvojzápase remizovala s Olomoucí 0:0 i posléze s Boleslaví 1:1.

Nakonec se podívejme, jak dlouho Slavii v minulosti trvalo, než nasbírá devět bodů a vstřelí devět branek. V minulé nepovedené sezóně vstřelila Slavia devátou branku v 11. kole v Plzni, jejím autorem byl Martin Juhar. Devátý bod (spolu s desátým a jedenáctým) sešívaní získali ještě o kolo později domácí výhrou nad Bohemians. O sezónu dřív to bylo lepší, devátý gól vstřelila Slavia už v pátém kole při výhře 5:0 nad Brnem, jejím autorem byl Jaromír Zmrhal. Devátý bod získala Slavia v sedmém kole spolu s desátým bodem za výhru nad Teplicemi. V sezóně 11/12 to ale byla znovu bída, když devátý gól padl v 12. kole na hřišti Slovácka při výhře 3:1 (autorem Petr Janda) a devátý bod přišel v devátém kole výhrou nad Olomoucí, po které byl odvolán Michal Petrouš.

Na závěr opět krátce k ostatním ligovým zápasům. Sparta neodehrála v Příbrami kdovíjak dobrý zápas, ale její výhra nakonec byla zasloužená, mimo jiné proto, že měla kopat jasnou penaltu po faulu Řezníčka na Costu. Stále platí, že Sparta v tomto kalendářním roce ztratila v lize pouhých 5 bodů, co je to však platné, když miliony z LM zase nepřitečou. Lépe se s pohárovým zklamáním vypořádala Plzeň, která nastřílela čtyři branky domácím Budějovicím, které po nadějném výkonu proti Liberci tentokrát naprosto selhaly. Který z těch dvou výkonů je pravým obrázkem o českobudějovickém týmu, na to si asi budeme muset počkat. Ani vysoká výhra nezachránila křeslo Dušana Uhrina mladšího, který se tak trochu podle očekávání loučí s Plzní po neúspěšné misi. Ať už ale bude jeho nástupcem kdokoli, bude to mít s přestárlým kádrem hodně těžké.

Další pohároví adepti ztráceli a nabídli tak Slavii již čtyřbodový náskok před pohárovou čtvrtou příčkou. Mladá Boleslav předvedla další z rozpačitých výkonů a mohla děkovat nemohoucnosti střelců Hradce Králové, že si odvezla alespoň bod. Čtyři body po třech kolech není žádné terno, varující je předveším jediná vstřelená branka, která navíc přišla z pokutového kopu v prvním kole v Jihlavě. Stejně tak mají čtyři body i Jablonec a Slovácko, kteří se o body tentokrát rozdělili ve vzájemném zápase. Slovácko ukázalo, že venku (a hlavně bez zraněného Libora Doška) asi nebude tak nebezpečné jako doma, Jablonec zase naznačil, že budování úspěšného týmu prostě nějaký čas trvá a to, co vidíme ve Slavii, je nemalou měrou také shoda šťastných okolností. Remizovaly také Teplice (v Ostravě, a mohly být za bod rády), které mají dva body a domácí zápas s Českými Budějovicemi k dobru. U severočeského týmu zaujme především bilance 10 žlutých a jedné červené karty, po dvou zápasech mají dvě žluté Ljevakovič i Matula, chybět bude v zápase proti Slavii příští kolo vykartovaný exslávista Táborský.

Ve třech zápasech ještě neprohrála Dukla, která se s pěti body drží před mnoha pohárovými adepty, domácí ztráty remízami s Baníkem a v tomto kole s Brnem, však budou později asi mrzet. Pokud vás tato statistika v médiích minula, tak vězte, že Dukla nevyhrála doma posledních osm zápasů, ve kterých má bilanci 0-4-4. A nakonec v souboji dvou posledních týmů před tímto kolem vyhrála Bohemka na hřišti Jihlavy, přestože ji sudí připravili o naprosto regulérní branku kvůli domnělému ofsajdu. Radova Jihlava je po třech zápasech bez bodu a trenér pronáší výroky, které jsme slýchávali i ve Slavii ("Já přeci nebudu každý zápas nabuzovat hráče.").

Komentáře (41)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 3. kolo

    knl66 (přítel SN)     před 10 lety 12.08.2014 10:58 |  
    0 0

    Díky za tu statistiku. Sice jí nějakou zvláštní váhu nepřikládám, ale s chutí si ji přečtu. Mně už ty zápasy za ta léta mnohdy splývají.
    A děkuji Miroslavu Beránkovi za to, že je zase jednou radost být slávistou. Snad nám všem ta radost dlouho vydrží!

  2. Re: Statistické okénko - 3. kolo

    testudo1     před 10 lety 12.08.2014 11:05 |  
    0 0

    Moc pěkný článek, děkuji

  3. Re: Statistické okénko - 3. kolo

    Virgil1956     před 10 lety 12.08.2014 11:48 |  
    0 0

    Dík za další skvělý článek, chtěl bych ocenit nejen jeho obsah, ale -jako vždy - i formu. Tak krásnou češtinu i práci se slovními obraty hned tak někde, zvláště na webu, nepotkáš. Rychlokvašky z iSpartu nebo z iDnes by se tady mohli ledacos přiučit. Jako vysloužilý redaktor a milovník českého jazyka si tady vždycky odpočinu :)

    • Re: Statistické okénko - 3. kolo

      quelhar (admin)     před 10 lety 12.08.2014 11:52 |  
      0 0

      Díky, vážím si toho :o)

  4. Plzeň- přestárlý kádr

    Mike     před 10 lety 12.08.2014 11:57 |  
    0 0

    Jako vždy úžasný článek- všechny možné statistiky, na to by si měl mít doktorát, fakt skvělý. Jenom nesouhlasím s větičkou- ,,přestárlý kádr Plzně". Kádr možná, ale přesto díky jeho šířce jsou schopni postavit
    s přehledem konkurenční sestavu a to i bez třicátníků- otázkou samozřejmě by byla sehranost a pak i to, jak by se v kabině zachovaly
    ty starší opory, pokud by nehrály. Ale to je otázka pro nového trenéra.
    A Plzeň to udělat musí, jinak to bude řešit za rok.
    Kozáčik /1983/- Řezník /1989/, Procházka /1984/, Hejda /1990/, Limberský /1983/- Rajtoral /1986/, Hořava /1988/, Hrošovský / 1992/,
    Kolář /1985/, Pilař /1988/- Tecl / 1990/. Náhradníci- Bolek /1984/, Hubník /1984/, Vaněk /1990/, Kovařík / 1988/, Chramosta / 1990/.

    Je to bez Horvátha, Čišovského, Petržely a Bakoše, z třicátníků- pokud nepočítám Kozáčika- zbyl jenom Limberský- dle mě suverénně nejlepší levý obránce v lize. Tým stále jako víno včetně náhradníků. Problémem asi bude, jak jsem výše, aby nový trenér našel odvahu omladit a ještě bych viděl problém v tom, že Pilař je pouze na hostování.
    Doufám, že jsem tady zbylé diskutující moc neunavil rozborem jiného týmu, ale já si přeji v lize co nejsilnější Plzeň. Nyní hlavně jako konkurent rudé chátře a do budoucna snad jako konkurent nás.

    • Re: Plzeň- přestárlý kádr

      Virgil1956     před 10 lety 12.08.2014 12:47 |  
      0 0

      Souhlas, dobré argumenty.

  5. Re: Statistické okénko - 3. kolo

    PetCC     před 10 lety 12.08.2014 11:57 |  
    0 0

    "to, co vidíme ve Slavii, je nemalou měrou také shoda šťastných okolností" - no ono taky bylo na čase, aby nám něco vyšlo. Naposled to vlastně bylo za Jarolíma, kdy jsme zčistajasna postoupili do LM.
    Od té doby to byly série smůly, počínaje hromadou zranění snad polovičky kádru, mimo jiné přelomení nohy Naumova Kleinem. Pak do to dorazily i hrubé chyby vedení - Straka a vyhození Koubka. Takže spustu času bylo i promrháno.
    Ale tým pořád není seběvědomý, to bylo vidět po vyrovnání Libercem. Najednou ta loňská deprese byla zase vidět. Takže ještě musíme počkat, než bude mít tým v sebe absolutní důvěru.

    • Re: Statistické okénko - 3. kolo

      bongor     před 10 lety 12.08.2014 18:16 |  
      0 0

      Vyhození Koubka,to byla akce,nehodná jména Slavie.Myslím,že to bylo až ostudné.MK přeji mnoho úspěchů,působil na mě jako slušný člověk a dobrý odborník.Dovolím si však tvrdit,že ještě kvalitnějším trenérem je náš Míra B.Proto je výsledek utkání Slavia-Plzeň pro mě
      předem jasný.

  6. Re: Statistické okénko - 3. kolo

    mart01     před 10 lety 12.08.2014 12:02 |  
    0 0

    Kdy si dal Škoďák naposledy tak velký gólový cíl? Nikdy. Ještě 11 gólů! :-)

  7. Táborský

    Mike     před 10 lety 12.08.2014 12:09 |  
    0 0

    Malý dodatek k článku- teplický Táborský si trest za vyloučení odpyká dnes v Poháru- pokud dostane jeden zápas- proti nám již bude moci nastoupit.

    • Re: Táborský

      quelhar (admin)     před 10 lety 12.08.2014 12:38 |  
      0 0

      Jsi si jistý, že to platí i pro červené karty, které přijdou po dvou žlutých v lize? Asi máš pravdu, na pohár jsem zapomněl, ale teď váhám, jestli se trest za červenou po dvou žlutých dá odsedět i v poháru, ale asi ano...

    • Re: Tiket

      Maeden (přítel SN)     před 10 lety 12.08.2014 13:12 |  
      0 0

      Ten už se tu probíral, mj. hodil i 77 777 na výhru s Chacharem, cca 100 tisíc vývar. Prostě kovanej slávista. Přeju mu i těch 3/4 milionu :)

    • Re: Tiket

      Sedrousek     před 10 lety 12.08.2014 15:55 |  
      0 0

      Ja sem vsadil 50 kacek ze budeme mistri uz pred sezonou. A to byl kurz 100:1. A kdyz jsme plichtili s Olomouci tak jeste stoupl na 200:1. Tak mi to nedalo a vsadil jsem jeste 10 kacek

  8. Re: Statistické okénko - 3. kolo

    Artur (přítel SN)     před 10 lety 12.08.2014 12:22 |  
    0 0

    Ještě 19x vyhrát a máme druhé místo 66 b odů co měla loni Plzeň :o) to dáme, 8x prohrat jde :o)

    • Re: Statistické okénko - 3. kolo

      Artur (přítel SN)     před 10 lety 12.08.2014 12:23 |  
      0 0

      btw. na Chrudim kurz 10.5 :)

    • Re: Statistické okénko - 3. kolo

      Sedrousek     před 10 lety 12.08.2014 16:01 |  
      0 0

      My ale 8x neprohrajem

  9. Re: Statistické okénko - 3. kolo

    ortevor     před 10 lety 12.08.2014 12:39 |  
    0 0

    predem se omlouvam za OT, ale jenom kdyby nahodou..
    Nejedete nekdo z Prahy zitra na pohar do Chrudimi autem ?
    Bohuzel kvuli praci nestiham vlak, tak mne napadlo, kdyby nekdo jel okolo 15. hod a mel misto, ze bych se rad pridal a prispel na benzin :)
    diky

    • Re: Statistické okénko - 3. kolo

      Mako     před 10 lety 12.08.2014 13:48 |  
      0 0

      Jedu z Prahy Nových Butovic v 15:00. Jestli se chcete někdo přidat, pište na mail kozakma@centrum.cz

  10. Re: Statistické okénko - 3. kolo

    martyni (přítel SN)     před 10 lety 12.08.2014 13:33 |  
    0 0

    OT: zajimavy, jak mimo vsechny uvahy pro trenera plzne je levy, kterej je volnej nebo ne? no je to jejich vec..:). jinak supr clanek, quelhare.

    • Re: Statistické okénko - 3. kolo

      Mike     před 10 lety 12.08.2014 13:40 |  
      0 0

      Na isport už mají jasno- chystají tam reportáž on-line z tiskovky a Koubek se bere jako hotová věc. Já jsem sem psal, že si myslím, že to bude Levý.

      • Re: Statistické okénko - 3. kolo

        martyni (přítel SN)     před 10 lety 12.08.2014 13:53 |  
        0 0

        No byla by to vydarena kamuflaz..:). Levy by me daval smysl, ale moc neverim, ze by se to darilo takhle tutlat.

        • Re: Statistické okénko - 3. kolo

          lassiter     před 10 lety 12.08.2014 14:14 |  
          0 0

          No tak je to Koubek. Jsem zvědav, zda ho Karol za čtrnáct dní přivítá chlebem a solí, nebo jestli mu aspoň tu kudlu ze zad vytáhne :-)

          • Re: Statistické okénko - 3. kolo

            martyni (přítel SN)     před 10 lety 12.08.2014 14:21 |  
            0 0

            ze by si padli do naruce..:)

          • Re: Statistické okénko - 3. kolo

            Mike     před 10 lety 12.08.2014 14:21 |  
            0 0

            Hrající asistent Horváth- není to vůbec náš problém, ale tohle mi přijde jako hotová ujetina. Správně měl být Horváth zbaven jakéhokoliv zákulisního vlivu na trenéra a kabinu a on to má oficiálně posvěcené. Tohle si myslím, že v profesionálním a špičkovém klubu nemůže sekat dobrotu-hlavně u nás. Sice pamatuju jako hrajícího trenéra kennyho Dalglishe, ale to bylo v Liverpoolu někdy na přelomu 80. a 90.let a dokonce získal titul.
            Ale tento tah si myslím, že bude hodně kritizovaný.

            • Re: Statistické okénko - 3. kolo

              Mike     před 10 lety 12.08.2014 14:26 |  
              0 0

              A ještě Horváth na tiskové konferenci- Pavel Horváth: Co se týče výsledků, tak jsme tomu moc nepomohli. Asi se dá říct vzhledem k výsledků, že jsme nebyli připravení.

              Takže nakonec pěkně shodil Uhrina, že je nedokázal připravit.

              Ale jsou to slávistické stránky, už to tady nebudu zaplevelovat nějakým krajským městem. Kdyby Plzeň nevzal Koubek, který u nás vloni skončil také po výhře jako Uhrin, tak bych tom sem, co se týká Plzně, ani nedával.

              • Re: Statistické okénko - 3. kolo

                utrzeny_ze_retezu     před 10 lety 12.08.2014 14:31 |  
                0 0

                Pro nás dobře. Horvát je debil a Koubek žádná hvězda neni.

              • Re: Statistické okénko - 3. kolo

                Kara (přítel SN)     před 10 lety 12.08.2014 14:34 |  
                0 0

                Podle mého je pro Plzeň krok zpět, takže bude hrát max. o poháry, nikoliv titul a to by nás mělo těšit, pokud by naopak naše výkonnost vzrůstala, což se stát může :)

            • Re: Statistické okénko - 3. kolo

              lukas8 (admin)     před 10 lety 12.08.2014 14:30 |  
              0 0

              Tak v Česku už bylo několik hrajících asistentů - viz. Weber v Jablonci nebo Verbíř v Teplicích.

            • Re: Statistické okénko - 3. kolo

              Khadgar     před 10 lety 12.08.2014 14:30 |  
              0 0

              S Kennym to nemůžeš srovnávat, on byl hlavní trenér a hlavně už tehdy v podstatě legenda. Charismatem mu Horváth nesahá ani po kotníky.
              Hráči jako asistenti se občas objeví, nedávno třeba Giggs, ale nemyslím si, že by to bylo až tak prospěšné.

              • Re: Statistické okénko - 3. kolo

                Mike     před 10 lety 12.08.2014 14:37 |  
                0 0

                Samozřejmě to s Dalglishem srovnávat nemůžu, byl hlavní trenér, ale myslím si, že to nadělá více neplechy než užitku. Nedá se to srovnávat, ale to co byl Kenny pro Liverpool- legenda z doby jeho největších úspěchů, to samé je Horváth v měřítku pro Plzeň.
                Jenže si myslím, že tohle prostě v Česku fungovat nebude. Ale to není náš problém.

            • Re: Statistické okénko - 3. kolo

              Virgil1956     před 10 lety 12.08.2014 15:37 |  
              0 0

              Ono to občas není tak horké, jak to vypadá. O tom zdrcujícím vlivu Horvátha na kabinu začal jako první "informovat" deník Spart, a každý ví, že se podle tohoto křetín-plátku nedají nařizovat hodinky. Mám v Plzni kamaráda novináře, který dělá pro regionální plátek a zhruba před měsícem jsme dali v hospůdce řeč a ta se stočila na Viktorku, Horvátha a Uhrína. Už tenkrát mi naznačil, že očekává Uhrínův vyhazov, protože nedokáže najít společnou řeč ne s kabinou a s Horváthem, ale s Paclíkem. Dělal s Uhrínem rozhovor a ten mu mimo záznam řekl, že Pavel mu spíš pomáhá a že s ním má výborný vztahy. V tomhle případě neměl důvod si nějak vymýšlet nebo přikrášlovat situaci, takže bych docela věřil, že akce - Horváth za všechno může - je z 99 % akce těch chátropisálků. A je zvláštní, jak rychle a ochotně to vezme většina lidí za bernou minci :)

              • Re: Statistické okénko - 3. kolo

                lassiter     před 10 lety 12.08.2014 15:42 |  
                0 0

                Tak to prostě je, média mají velkou moc... Pokud by si člověk měl každou jejich informaci sám ověřovat z nezávislého zdroje, jak jsi měl v tomto případě možnost ty, pak by nedělal nic jiného :-)

                • Re: Statistické okénko - 3. kolo

                  Virgil1956     před 10 lety 12.08.2014 15:46 |  
                  0 0

                  To je ovšem taky pravda :) Pro mne jen důležitá zkušenost: nikdy nevěř tomu, co v tomhle plátku napíšou :) A doporučuji i ostatním...

              • Re: Statistické okénko - 3. kolo

                martyni (přítel SN)     před 10 lety 12.08.2014 16:32 |  
                0 0

                jo to odpovida tomu, co rikal Uhrin oficialne. Vypada to, ze plzensky vedeni chce slabsiho trenera, aby mu do toho mohlo kecat.. no nevim, esli si s koubkem buhvijak pomohli, kazdopadne je to cesta do pekel.. u nas se slabych treneru vystridalo dost, neco o tom vime.

                • Re: Statistické okénko - 3. kolo

                  Virgil1956     před 10 lety 12.08.2014 16:36 |  
                  0 0

                  S Koubkem si v tomhle nepomůžou, ten má přirozenou autoritu a rozhodně nebude skákat, jak nějaký bafuňář píská.

                • Re: Statistické okénko - 3. kolo

                  slaviator     před 10 lety 12.08.2014 23:48 |  
                  0 0

                  Uhrin v létě chtěl dva stopery (jedním mel byt Beneš z Jablonce), Hubnik mel jít pryč, Cisovsky stárne a je pomalejší a náchylnější na zranění a s Procházkou nebyl Uhrin spokojenej. Jak to s prestupama dopadlo víme, Šádek si myslel ze to ukopou takhjle když to s touhle sestavou ukopali už dřív.

            • Re: Statistické okénko - 3. kolo

              Virgil1956     před 10 lety 12.08.2014 15:55 |  
              0 0

              Já myslím, že je to naopak dobrý tah. Pokud ten vliv opravdu existuje, teď mu k tomu přidali zodpovědnost za dění v kabině i na hřišti oficiálně, úplně natvrdo řečeno mu dali příkaz spolupracovat s trenérem a s realizačním týmem, nikoliv se stavět proti nim. Tímhle se spíš naopak jeho vliv na kabinu zmenší.

      • Re: Statistické okénko - 3. kolo

        Barra     před 10 lety 13.08.2014 07:05 |  
        0 0

        Klidne mohli pro mne za mne jeste dva tydny cekat s tou vymenou.

  11. Re: Statistické okénko - 3. kolo

    janko (přítel SN)     před 10 lety 13.08.2014 07:16 |  
    0 0

    Dobré ráno,
    je to sice mimo téma a navíc trochu nošení dříví do lesa, ale nedá mi to. Včera se mi dostal do ruky deník Sport. Vím, je to hlásná trouba, ale co předvedli na straně 8, ve statistice 3.ligového kola se jen tak nevidí: "Diváci - nejvíce na zápase Příbram-Sparta 7 062..." Buď neumí matematiku, nebo jsou ještě horší případ než jsem si myslel:-)