Archiv

Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

Barra v diskusi předminulý týden upozornil na článek uveřejněný v německy psaném portálu KICKSCHUH (lidově kopačka), který se zaměřuje na fotbal a dění kolem fotbalu. Odkaz na článek, který jsem přeložil, najdete v originále zde.

Německý fotbalový žargon je někdy svérázný (nejedná se však o mnoho případů), tam, kde to šlo, přeložil jsem formulace doslovně nebo téměř doslovně, jinde jsem použil u nás obvyklejší vyjadřování.

V přehledu nejsou zahrnuty letní přestupy, ale z hlediska statistického je pět let dostatečné období a podává věrný obrázek pohybu na fotbalovém trhu. Myslím si, že by obsah mohl být třeba i vodítkem pro vyhledávání talentů.

Mimoto ukazuje i na to, proč třeba Tavares, Belaid či Boudjemaa jsou uváděni jako Francouzi. Dodejme i to, že ve většině zemí se neodlišuje pojem národnost v našem smyslu (za federace jsem třeba uváděl Národnost: česká, Státní příslušnost: československá). Pojmem "Nation, Nationalität" je totiž vyjadřována "státní příslušnost".

Tabulky zároveň ukazují, že Češi zdaleka nepatří mezi nejvyhledávanější (předstihují nás i Slováci), což jen a jen dokazuje současnou "úroveň" českého fotbalu...


Takže překlad zmíněného článku:

1. března bylo uzavřeno okno transferů na Ukrajině a tím i v poslední evropské významnější lize. V posledním momentu přešel hráč ukrajinského národního mužstva Marko Devic z Metalistu Charkov do ruského Rubínu Kazaň. Transfery, jakým byl tento, které probíhají pouze přes hranici, jsou často solí v polévce každého přestupního období. Ale jak se vlastně orientovat ve statistikách legionářů ve vrcholných evropských ligách? Která země (překládám takto úmyslně "Nation" jako země, jak bývá používáno, ne v našem smyslu "národnost, národ"...) odesílá nejvíce legionářů? Kteří "gastarbeitři, zahraniční dělníci" jsou v té které lize nejvíce žádáni? To prozrazuje pohled do někdejšího pětiletého vyhodnocení 25 nejlepších evropských lig. Počínaje anglickou Premier League až po bulharskou A rupu. Přitom do očí padají 4 kategorie legionářů:

1. Sousedé

V případě závazků zahraničních hráčů ti, kteří jsou za klub odpovědní, si z mnoha evropských lig vybírají rádi před vlastními domovními dveřmi. V deseti z 25 nejlepších kontinentálních soutěží pochází největší skupina zahraničních hráčů ze sousední země. Více než 30 Francouzů hraje v Belgii či v 1.anglické lize. 42 Slováků startuje za české prvoligisty. 20 Belgičanů nastupuje v Nizozemí, 17 Švýcarů je pod smlouvou v Bundeslize.

Skandinávští hráči stejně tak preferovaně přistávají v přímém sousedství. Švédové (12), Norové (8) a Islanďané (5) se nacházejí v dánské elitní třídě mezi čtyřmi nejvyhledávanějšími gastarbeitry. Norové (10), Islanďané (8) a Dánové (6) patří při importu fotbalistů mezi TOP 6. V Nizozemí jsou dánští (15), švédští (11) a islandští (7) fotbalisté také mezi nejhledanějšími a nacházejí zde tak "bránu vpádu" do nejsilnějších evropských lig.

Také Britové jsou si přirozeně velmi blízcí. Takže první tři místa ve Skotsku patří anglickým (46), irským (20) a severoirským (11) hráčům ve statistice cizinců. V samotné anglické Premier League se setkáme s 26 Iry, 20 Skoty a 15 Welšany, přičemž se v podobě Cardiff City a Swansea City v současné době do nejvyššího patra anglických soutěží vmísily dokonce dva welšské kluby. Vně britských ostrovů jsou však britští hráči sotva poptáváni.

I v mnohých východoevropských ligách lze vystopovat náklonnost k profíkům ze sousedící ciziny. Běloruské kluby preferují Ukrajinu (18), funkcionáři chorvatských a polských klubů se rádi obracejí za hranici do Bosny nebo na Slovensko. A přirozeně hrají běloruští (15), moldavští (8) a arménští (6) hráči významnou roli v Rusku, ačkoliv jinak nejsou v dalších evropských top-ligách aspoň trochu podobně žádáni. V ruském případě by mohla hrát velkou roli vedle geografické komponenty v případě sousedských transferů ještě společná sovětská minulost.

UEFA sestavila podle stavu k 2. 3. 2014 následující tabulku pro 25 nejsledovanějších evropských lig, kde je uveden přehled 10 nejčastějších legionářů za posledních 5 let:

Pro ty, kteří nejsou v němčině zběhlí, uvádím, že Weißrußland je Bělorusko, Kroatien Chorvatsko, Tschechien Česko, Österreich Rakousko, Elfenbeinküste Pobřeží slonoviny a Schottland Skotsko.

Méně známé zkratky pak představují: LTU a zastaralejší LIT Litvu, LAT Lotyšsko, SVK Slovensko, GEO Gruzii, RSA Jižní Afriku, CME Kamerun, CIV Pobřeží slonovin, MDA Moldávii, GBS Guineu-Bissau, ROU Rumunsko, CPV Kapverdy




2. Historické vazby

V této druhé kategorii proudů transferů míníme historické komponenty. Tím lze v některých ligách vystopovat koloniální minulost jednotlivých zemí, Především Portugalsko zde vyniká. Řečeno a psáno: 97 Brazilců je pod smlouvou u 16 ligistů. Na 2. místě seznamu cizinců nás pozdravují aktéři z další bývalé kolonie - Kapverd. A také z Guiney-Bissau, která kdysi patřila Portugalsku, pochází v portugalské lize stejný počet (5) fotbalistů jako ze sousedního Španělska.

Španělské kluby bývají často první evropskou adresou pro hráče ze španělštinářské části Latinské Ameriky. Tak se nachází v TOP 10 celkově 60 Argentinců, Uruguajců, Chilanů, Kolumbijců a Mexičanů. Jen pro srovnání - ze sousedních zemí, tj. Portugalska, Francie a Maroka jich je dohromady jen 38.

Silná emigrace Italů do Jižní Ameriky se postarala o to, že fotbalově talentovaní potomci se pak vracejí do Itálie. Tak téměř 30 z celkového počtu 64 Argentinců a Uruguayců v Sérii A se může pyšnit italskými kořeny nebo dvojím občanstvím.

Kádry klubů francouzské Ligue 1 vykazují rovněž silnou vazbu na koloniální historii Francie. Díky Senegalcům, občanům Mali, Pobřeží slonoviny, Kamerunu, Alžírska a Maroka patří hráči ze šesti bývalých kolonií k deseti nejvyhledávanějším "gastarbeitrům". Přesto však se ve Francii jedná o něco trochu jiného. Mnoho afrických fotbalistů má často silný francouzský ráz, protože často vyrostli nebo se narodili v Paříži, Marseille nebo Lyonu. Tito hráči však často optují pro země svých předků za účelem reprezentační kariéry. Přitom ale mnoho hráčů afrických národních mužstev je v evropských ligách přísně bráno jako Francouzi. Příkladů je "plná nůše". Někteří z níže jmenovaných dokonce hráli za francouzskou dorosteneckou reprezentaci: Adel Taarabt (Maroko, AC Milan), Pierre-Emerick Aubameyang (Gabun, Borussia Dortmund), Marouane Chamakh (Maroko, Crystal Palace), Younes Belhanda (Maroko, Dynamo Kyjev), Sofiane Feghouli (Alžírsko, FC Valencia), Mohamed Diané (Senegal, West Ham), Didier Drogba (Pobřeží slonoviny,  Galatasaray Istanbul). Seznam by se mohl libovolně rozšiřovat. "Import" v dalších evropských ligách, jako je třeba nizozemská či belgická, je podobný, i když číselně zdaleka nedosahují počtu afrických Francouzů.

3. Falešní legionáři

Uvnitř následující skupiny v prvních ligách dále nacházíme zahraniční hráče - legionáře, kteří při podrobnějším zkoumání žádnými legionáři nejsou. Švýcarsko má výraz Secondos, tedy generace dětí přistěhovalců, kteří startují za švýcarskou reprezentační jedenáctku. Struktura legionářů švýcarské ligy ostatně ukazuje, že děti některých migrantů se rozhodují - podobně jako ve Francii - pro vlast svých rodičů. Ostatně není divu, že Albánci s 10 hráči vedou seznam cizinců. Tak třeba přijal albánské občanství Talant Xhaka, bratr švýcarského reprezentanta Granita Xhaky z Gladbachu. Také část ze šesti Chorvatů má rodiště ve Švýcarsku, jakož i dva z pěti Venezuelanů. Takže může být i řada cizinců považovaná za ty, kteří vyrostli ve švýcarské lize.

Další klasické země, které jsou cílem imigrantů, jako je Nizozemí, Belgie nebo Německo, tento fenomén znají rovněž. Šest Marokánců v nizozemské Eredivisie se bez výjimky narodilo v Holandsku. Stejně tak všech dvanáct tureckých hráčů Bundesligy přišlo na svět v Německu. Tři z deseti bundesligových Poláků vyrostlo v Německu. A podobně je na tom i statistika Srbů a Bosňanů hrajících v Německu.

4. Ti nejžádanější

Zbývá nám ještě poslední kategorie, která vyhodnocuje jednotlivé země. Jde o to, kteří hráči jsou téměř ve všech ligách vyžadováni - jedno, zda jde o Evropu severní, jižní, západní či východní. V 25 nejlepších evropských ligách hrají fotbalisté celkem ze 136 zemí. 442 Brazilců ponechávají všechny ostatní země ve stínu. V průměru by muselo mít každé evropské ligové mužstvo v kádru jednoho Brazilce. Takže v Evropě hraje mnohem více Brazilců než dohromady Argentinců (198) a Francouzů (180), kteří jsou na druhé, resp. třetí příčce. Pouze běloruská a skotská liga obsahem těchto "rohů hojnosti" opovrhují. V ostatních ligách jsou naopak mezi Top 3. V Itálii, Portugalsku, Ukrajině, Turecku, Rumunsku, Izraeli a v Bulharskou jsou přímo na špici.

Přehledně to znázorňuje následující tabulka, kde v prvním sloupci je pořadí, ve druhém německý název země a ve třetím počet hráčů - občanů té které země, kteří se objevili ve sledované pětiletce v některé z vybraných 25 evropských lig:

Tabulka vychází z pětileté statistiky UEFA, která byla zpracována k 14. 2. 2014.



Tabulka prezentuje i největší vnitroevropské importy. Na špici jsou Francouzi (180), Španělé (165), Portugalci (153) a Srbové (148). A všechny najdeme nejméně v 19 z 25 sledovaných evropských lig. Vedle Srbů působí i hráči z dalších republik bývalé Jugoslávie po celé Evropě a představují tak armádu dobře připravených hráčů. Vedle čilých transferových aktivit přispěla i občanská válka v 90. letech minulého století k tomuto fenoménu. Mnoho potomků bosenských nebo chorvatských válečných uprchlíků vyrostlo v evropské cizině, ale nastupují za jedenáctku reprezentující vlast jejich rodičů.

Globalizace se i ve fotbale odráží v počtu afrických fotbalistů v Evropě. Zejména Nigerijci (97), Senegalci (90), Ghaňané (81) a hráči Pobřeží slonoviny (70) jsou součástí evropských špičkových mužstev. Nalezneme je téměř v každé z lig, a to i v případě, že - jak se psalo výše - byl některý z hráčů Senegalu či Pobřeží slonoviny dříve považován za Francouze. U mnoha hráčů z Ghany nebo Nigérie může být využívána práce s mládeží v obou těchto zemích, často se vyskytují v mládežnických výběrech. A i díky tomu jsou cílem pozornosti různých skautů mířících do těchto zemí.

Další tabulka pak uvádí, v kolika zemích (z 25 sledovaných lig) působí z té které země fotbalisté.



Severoameričané a Asiaté nehrají v Evropě žádnou větší roli. Pouze 23 Američanů z USA, 22 Australanů, 21 Japonců, 13 Mexičanů a 11 Jihokorejců se ztrácí v 25 nejlepších evropských ligách. Přitom ale je určitým nepoměrem, že v Bundeslize se objevuje 8 Japonců a 5 Američanů. Přitom ale u Američanů stojí za to respektovat jiný pohled - většina se narodila v Německu a často jeden z rodičů je Němec.

Němci (56) a Italové (39) vzhledem k jejich silným národním mužstvům jsou poměrně zřídka zaměstnáváni v cizině. Jedním z důkazů je fakt, že v domácích ligách vydělávají slušné peníze a přesun do ciziny se (zatím) nejeví dostatečně atraktivním.

"Vzorová" liga

Popisované kategorie legionářů se zrcadlí nejlépe v kyperské 1. lize. Zde nacházíme v Top 10 cizinců mnoho populárních legionářů (Portugalce, Brazilce, Španěly, Argentince, Srby), spolu s Izraelci i Řeky, tedy ze země historicky úzce spojené. A ani Nigerijci a Ghaňané v Top 10 nechybějí, pouze Norové a Japonci zde nejsou. Jedna z indicií, že by měla být "hozena smyčka" v podobě top transferu (Shinji Kagawa) v jedné určité zemi (Japonsko) na dobře zasíťovanou poradenskou agenturu (Pro Profil GmBH).

Komentáře (48)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

    Jarda66     před 10 lety 20.08.2014 20:31 |  
    0 0

    Zdravím všechny... Dám sem dotaz netýkající se článku, ale nevíte někdo, jestli budou a kdy nějaký výsledky tipovačky???

  2. Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

    lassiter     před 10 lety 20.08.2014 20:42 |  
    0 0

    Velké díky za překlad! Myslím, že Slováci jsou před náma v počtu hráčů venku hlavně tím, že jich hodně hraje u nás...

    • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

      slaviator     před 10 lety 20.08.2014 21:29 |  
      0 0

      Tak tak, i když Čechů na Slovensku taky není zrovna málo, takže ten rozdíl bude někde kolem +20 pro Slováky, Slováků je navíc cca polovina co nás, o to je to ještě horší (z našeho pohledu)

      • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

        bongor     před 10 lety 20.08.2014 22:38 |  
        0 0

        Teď zrovna koukám na Jabloňáka,jakýho dal skvělýho góla.Bohužel si splet strany.Ford zazdil dvě tutovky v 1.půli

      • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

        Travinho     před 10 lety 20.08.2014 23:30 |  
        0 0

        Jenže Češi na Slovensku se do výčtu nepočítají...Slováci hrají ze dvou třetin u nás nebo v Polsku, takže jsme na tom co se týče TOP lig výrazně lépe.

    • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

      Steve2924 (přítel SN)     před 10 lety 20.08.2014 21:49 |  
      0 0

      Když jsem tu tabulku tak zběžně prolétl, tak bych řekl, že kvantita nebude to samé jako kvalita. Přeci jen jak píšete hromada slováků je v naší lize a další hromada v Polsku clkem 60 to jsou cca 2/3. Když se podíváme na opravdu TOP ligy tak v slováci se do nej 10 nedostávaj, ale třeba čechů je v Německu celkem dost. Takže bych to s tím počtem neviděl tak tragicky.

      • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

        Dobi     před 10 lety 20.08.2014 22:34 |  
        0 0

        Ono je to vlastně jen jako určitý obrázek. Nevím, neznám kritérium, co je 25 "předních, špičkových" lig. To vše mi bylo jasné, když jsem se rozhodl to přeložit. Proč třeba mezi 25 předními ligami není Srbsko, BiH, Makedonie, Slovinsko ani Č.Hora (z Jugošů tedy jen Chorvatsko), k tomu Maďarsko, když tam je třeba Bulharsko... Tyto uvedené státy však jako importéři chybějí. Jen vzpomínám, kolik našich hráčů a trenérů bylo třeba v Maďarsku (Debrecín...). Takže tak stoprocentně objektivní to zřejmě není a být nemůže, ale určitý obrázek to poskytuje... A nemění to nic na faktu, že Slováci se prosazují více, vždyť jich je v počtu obyvatel oproti Česku polovina. To už je ale spíše nutné směrovat na různé pelty, berbry, občany obce Křetín apod...

        • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

          vlk30 (přítel SN)     před 10 lety 20.08.2014 23:23 |  
          0 0

          Spičkových lig v Evropě bude tak maximálně 5.

          • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

            slaviator     před 10 lety 21.08.2014 00:45 |  
            0 0

            Tak ono jich na světě o moc víc není než jich je v Evropě (těch špičkovejch). Mezi TOP 10 na světě se vmáčkla mezi 7 evropských lig (1. španělská, 2. anglická, 3. německá, 4. italská, 7. francouzská, 8. ruská, 10. rumunská) akorát 5. brazilská, 6. argentinská a (asi překvapivě) 9. kolumbijská... V TOP 20 je těch mimoevropských lig 7 (+ 11. paragajská, 15. mexická, 19. chilská a 20. ekvádorská), nejlepší liga mimo Evropu a Latinskou Ameriku je 23. jihokorejská.

            Takže se dá říct, že jestliže platí výrok "špičkových lig v Evropě bude maximálně pět", tak platí ten výrok i celosvětově :)

        • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

          Travinho     před 10 lety 20.08.2014 23:37 |  
          0 0

          Tvůj obrázek je zcela mylný. Slováci se neprosazují lépe. Jediné co si z toho lze vzít, že Slováci i ze svých špičkových týmů utíkají do průměrných u nás, v Polsku, ale i v Dánsku. Ale co se týče skutečných TOP lig, tak je jich tam hrstka. Naopak naši mnohdy kvalitní hráči zůstávají v lize, protože jsou zde přeci jen peníze úplně jinde než na Slovensku. Tudíž borcům se oplatí zůstat v Plzni nebo Spartě než jít do Polska, Rakouska nebo Běloruska...Pokud by se do počtu počítalo jen top 10 lig, tak je to zhruba 30:15 pro nás.

          • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

            Dobi     před 10 lety 21.08.2014 00:03 |  
            0 0

            Já opakuji a zdůrazňuji to i v úvodu. Vzal jsem a přeložil jsem článek, který píše o 25 ligách v Evropě, jak je časopis "Kopačka" vzal. Jak to mysleli oni tam.. Že tam není BiH, není můj problém. Pitom BiH hrála na MS, Bulhaři nikoliv...
            To, že někdo hraje v nějaké vesnici 5 km od Českých Velenic nebo v německé části dvojměstí Vejprty/Bärenstein, ten se tam neobjeví. Jako ani Latka poté, co spadl s Düsseldorfem... Prostě je to jen úhel pohledu... Mě před 45 lety pozval kamarád, abych si o prázdninách zahrál přáteláček za TSV Meissen (Míšeň) - měli málo hráčů, taková pouťovka, a i kdyby se dělala podobná statistika tehdy, nebyl bych v ní... Prostě - nehledejme, co tam není!

              • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

                Travinho     před 10 lety 21.08.2014 09:41 |  
                0 0

                Není, podle pořadí v tabulce je to dle koeficientů UEFA po skončení loňského ročníku.

            • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

              Barra     před 10 lety 21.08.2014 01:32 |  
              0 0

              Slaviator pouziva jako zdroj tabulku IFFHS, tedy International Federation of Football History & Statistics, kde clanek Kickschuh jasne referuje na 'UEFA-Fünfjahreswertung '.

            • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

              Travinho     před 10 lety 21.08.2014 09:47 |  
              0 0

              "A nemění to nic na faktu, že Slováci se prosazují více, vždyť jich je v počtu obyvatel oproti Česku polovina. To už je ale spíše nutné směrovat na různé pelty, berbry, občany obce Křetín apod..."

              Jenže tenhle tvůj názor není překlad článku a na něj jsem také reagoval. Slováci se jednoznačně více neprosazují. Tabulka je to zajímavá, ale v tomhle ohledu o ničem nevypovídající. Pokud by jsi vzal 100 nejlepších Evropských klubů a spočítal počet Čechů a Slováků v nich, tak ti vyjde číslo, kde zcela dominují naši.

              • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

                Dobi     před 10 lety 22.08.2014 10:18 |  
                0 0

                Travinho, já si rozhodně nekladu za cíl, abych někoho přesvědčil, že vím, že znám. Jen jsem přeložil a doplnil SVÝM kratičkým komentářem... Jak to vidím já. Nic víc, nic míň.. Se všemi následnými odkazy, kde jsem třeba psal, jak je co ovlivněno a ovlivnitelné. Slovák kdesi ve Vlašini, Čech třeba v třetiligové Chotěbuzi (Cottbus) je pro tuto statistiku bezcenný. Stejně jako se projeví jen částečně Čech v maďarském Debrecínu nebo Slovák v Bělehradě. Ale opět opakuji, je to jen jeden jediný úhel pohledu...A ta čísla hovoří jasně. A neodlišuje třeba v minulosti vynikajícího Krajčíka od Mensaha nebo Eschmanna...

                Jistě by byla zajímavá statistika, kolik Čechů třeba hraje ve všech soutěžích v Rakousku či Německu. I ve fotbale platí tzv. příhraniční turistika, stejně jako třeba Češi pracují a Čechy vítají v takové Žitavě, Selbu či rakouském Gmündu...

        • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

          Barra     před 10 lety 21.08.2014 00:24 |  
          0 0

          Ahoj Dobi, Vidim, ze jsi tento sisyfovskou preklad dotahnul dokonce. Moc bych ti asi nebyl k napomoci, protoze bys musel moji kostrbatou cestinu dale prekladat do srozumitelne reci.

          Myslim, ze tabulka neni o to, ktere ligy jsou predni nebo spickove, ze poradove kriterium je sledovanost. To take odpovida ne-alfabetickemu poradi lig, proto je Cesko uvedene jako 15cte z 25 statu, a je top 3 Spanelsko, Anglie a Nemecko.

          Jinak se mi libi tabulka kde jsou rozpitlani cizinci jednotlivych lig, je tam dost informaci k porovnani a zamysleji. Recko, ktere se financne dlouhodobe trapi, ma 30 hracu z Argentiny, 29 z Spanelska, 18 z Brazilie, 13 z Portugalska, atd? Israel, kde financni moznosti by nemely byt tak vysoke (alespon predpokladam) a ktera ma horsi navsevnost nez Synot-liga, ma presto celkem 28 hracu z Btazilie, Argentiny a Spanelska? A co teprve Bulharsko, ktere by nemelo byt financne silnejsi nez CR, ma presto hejno Brazilcu, Francouzu, Portugalcu, dokonce Holandanu? Dobre, nepujde o spickove hrace, ale spis nezname kteri jako Damien Boudjemaa take prisel z 4.ligy, ale se probojoval a ukazal sve kvality. Prave ligy takovych statu by stalo za to sledovat, protoze nam vlastne delaji prvni selekci mezi neznamymi hraci.

          • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

            Dobi     před 10 lety 21.08.2014 00:47 |  
            0 0

            Barro, i to byl účel, proč jsem se tím dopodrobna zabýval. Pro mě němčina není problémem, takže to tolik času nezabralo. Pak mě ale dvojnásob štve, když někdo napíše, že ON zná jen 2, 3, 5, 10...... evropských lig. To nebyl MŮJ názor, ale webu "Kopačka", který z toho vycházel. Jako by se tam po většinu mimoslávistické kariéry nedostal náš milovaný Franta Veselý, který hrál jen za pralesní Sparkasse Zwettl (při vší úctě k tomuto městečku) a jen krátce za Raid Wien / Vídeň (....... Vienna, Vindobona, Bécs, Beć, Viedeň...). Prostě je zde předpoklad a z něj vycházející tvrzení. A jestli tam je třeba Čonka nebo Škutka, to už je jiná věc... Já jsem zažil besedu v Příbrami, kde byl trenér Pastoor a van Dop. Oba velmi sympatičtí lidé. Výsledky však byly zcela odlišné a jen díky Liberci jsme vlastně nesestoupili (samozřejmě byly i jiné varianty, ale Reichenbergova remíza byla pojistkou pro nás i Klokany...)

            • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

              slaviator     před 10 lety 21.08.2014 00:59 |  
              0 0

              Nemyslím si, že jsme nesestoupili jen díky Liberci. Pokud by Liberec prohrál, sestoupila (sestoupili?) by Bohemians...

          • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

            slaviator     před 10 lety 21.08.2014 01:11 |  
            0 0

            Důvod je jednoduchý - v Česku se prostě nedávají peníze do fotbalu tak, jak by to odpovídalo kupní síle ČR. Beru, že tu není žádnej ropnej šejk z Kataru, ale v Portugalsku, Rumunsku, Bulharsku, ale i v té Albánii apod do toho dávají prachy místní boháči. To co u nás dává Daniel Křetínský a je to bráno jako něco div nenormálního, tak v Bulharsku nebo Rumunsku je takových majitelů "tucet" a ty peníze někde pak jsou vidět.

            Chorvati zase imho dělají lépe přestupovou politiku, kdy neprodávají hráče při první nabídce - a zatímco z naší ligy tak přestupovali hráči za 2 mil € do Turecka a bylo to bráno jako veleúspěch protože neodešli zadarmo po skončení smlouvy a sotva to pokrylo půl ročního rozpočtu klubu, tak z Chorvatska přestupovali hráči za 10-20 mil € do Premier League, do Bundesligy apod.

        • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

          slaviator     před 10 lety 21.08.2014 00:32 |  
          0 0

          Je to dle žebříčku IFFHS.

          Ve 2013 bylo pořadí evropských lig toto:
          1. španělská
          2. anglická
          3. německá
          4. italská
          5. francouzská
          6. ruská
          7. rumunská
          8. švýcarská
          9. turecká
          10. ukrajinská
          11. belgická
          12. česká
          13. portugalská
          14. nizozemská
          15. řecká
          16. skotská
          17. kyperská
          18. bulharská
          19. rakouská
          20. norská
          21. chorvatská
          22. dánská
          23. polská
          24. moldavská
          25. srbská
          26. švédská
          27. slovinská
          28. estonská
          29. lotyšská
          30. albánská
          31. běloruská
          32. slovenská
          33. islandská
          34. litevská
          35. lucemburská

          http://www.iffhs.de/the-strongest-national-league-of-the-world/

          • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

            Barra     před 10 lety 21.08.2014 00:47 |  
            0 0

            Mas pravdu.

          • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

            Dobi     před 10 lety 21.08.2014 00:53 |  
            0 0

            Adresuji tedyi já na "Kopačku". Proč tam není liga srbská? ALE: Ten časopis to psal za PĚT let, tak je možné, že v předchozích letech ztráceli... Ale ne, za to už nemůže humanitáhhrrrní bombahhrrdování, když je slovenská liga až 32. Takže stížnosti směrujte na časopis "Kopačka", já jsem jen překládal...

            • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

              slaviator     před 10 lety 21.08.2014 01:03 |  
              0 0

              No jak to přesně hodnotí nevím, ale vím, že pořadí (kvalita) jednotlivých lig je potom zohledněno v koeficientu při bodování rankingu jednotlivých týmů (na přelomu 2012/2013 tak třeba Plzeň byla na 37. místě všech 400 hodnocených klubů světa), kde se to taky složitě boduje...

            • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

              slaviator     před 10 lety 21.08.2014 01:05 |  
              0 0

              Jinak zajímavost - oproti předchozímu roku se česká liga vyšvihla z 21. místa světa na 17. (13. evropské), naopak nizozemská liga zažila ohromný sešup z 8. místa na 24. (!).

              Se statistikou se dá krásně hrát...

            • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

              Barra     před 10 lety 21.08.2014 01:13 |  
              0 0

              Slaviator uvadi tabulku z 2013, Kopacka ma jako zdroj stav k 2.3.2014.

              • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

                slaviator     před 10 lety 21.08.2014 01:32 |  
                0 0

                ta tabulka 2013 byla zveřejněna někdy v lednu 2014, pořadí v Kopačce někdy zcela přesně neodpovídá pořadí v IFHHS (třeba česká liga 15. v Kopačce a 14. v IFHHS, turecká, rumunská trochu jinde, ...), tak ono je to bráno v Kopačce i pět let zpátky?

                • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

                  Barra     před 10 lety 21.08.2014 01:38 |  
                  0 0

                  Slaviatore, porovnavas neporovatelne. IFFHS je kompletne jiny zdroj, nez poradi v Kickschuh a kterou sestavuje UEFA na zaklade PRUMERU (!!!) vysledku za poslednich 5 let. IFFHS jsou historicke statistiky celosvetoveho fotbalu, poradi o kterem se jedna v clanku mluvi o ligach, ktere padaji pod Uefu a jsou tedy evropske - a opakuje zprumernuji vysledky za poslednich 5 let. Tabulka IFFHS s tim nema nic spolecneho.

                  • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

                    rossobianco     před 10 lety 22.08.2014 18:44 |  
                    0 0

                    Dobře žes na to upozornil,já jen dodám,že IFFHS je sice Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků,ale žebříček,který vydává,se vztahuje vždy pouze k výsledkům za poslední rok,narozdíl od již zmíněného žebříčku UEFA,který počítá výsledky pětileté.
                    Taky proto je tedy žebříček UEFA výrazně objektivnější(těch důvodů je více,např.zohledňuje výsledky všech zápasů a za dosažení určité fáze soutěže-skupina,postup z ní,čtvrtfinále apod. uděluje bonusové body,narozdíl od žebříčku IFFHS,který zohledňuje pouze dosaženou fázi soutěže a navíc pouze u několika(snad čtyř?) nejúspěšnějších zástupců jednotlivých lig.
                    Nemluvě o tom,že UEFA žebříček si neklade narozdíl od IFFHS ambici srovnávat nesrovnatelné-porovnávat ligy z různých kontinentů,když vyjma MS klubů jejich zástupci nehrají prakticky žádná vzájemná soutěžní utkání,je přinejmenším dosti odvážné-a proto potřeba brát hodně s rezervou.

          • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

            Travinho     před 10 lety 21.08.2014 09:59 |  
            0 0

            Proč tam je tedy Moldávie a Srbsko? Zcela očividně jde o žebříček dle koeficientů UEFA, ach jo...To je opravdu, tak těžké to poznat?

      • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

        bongor     před 10 lety 20.08.2014 22:43 |  
        0 0

        jenže ti naši v Německu hrají za nepříliš kvalitní týmy a někdy ani to ne.Vybouchnuli i u nás hodně cenění hráči jako Gebre,Jiráček,V.Kadlec,o kterým když si v Německu přečetli,tak by si mohli myslet,že je to nejlepší hráč Evropy,ani Pilař tam neuchvátil.
        Ještě tak možná Pospěch.

        • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

          bongor     před 10 lety 20.08.2014 22:46 |  
          0 0

          Mimo tohle téma,na teletextu Primy je výborný článek o tom faulu na Míňu.Doporučuji přečíst.

        • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

          Dobi     před 10 lety 20.08.2014 23:56 |  
          0 0

          Jo, i toto jsem mínil. To, že je někdo dobře placen někde v Řezně nebo Chotěbuzi (pro "ochránce" originálních jmen uvádím, že je míněn Regensburg resp. Cottbus...), ale ti se v tabulce neobjeví. Slovák kdesi v Čáslavi (pardon, Čáslavští...) nebo Čech kdesi ve Vráblích při Nitre (pardon, občané Vráblí) se tam neobjevuje...
          Tady taky proběhla diskuse o jakémsi komolení jmen měst. Zkuste jet autem do Bad Schandau. A hledejte Děčín nebo aspoň Decin. Na některých cedulích je jen Tetschen.. Přitom je město pojmenováno po kmenu Děčanů. Liberec byl Reichenberg, z čehož pak Rychberek a až pak Liberec. Naopak Jablonec se poněmčil na Gablonz... A nejedu do Wienu či Vindobony, ale do Vídně. V Maďarsku se ptám na Bécs, v Chorvatsku či Srbsku na Beć. Nebo ani do Grazu, ale do města Štýrský Hradec, ale už asi ne do města s původně slovinským jménem Gradec. Podobně Záhřeb / Zagreb / Zágrab... Kodaň / orig. Kobenhavn A anglická pojmenování, pro mě, kontinentálního Evropana? - München / Mnichov je snad nějaký Mjúnik (píši foneticky). A kdosi tady psal, že nezná Severní Porýní - Vestfálsko.. Pomořansko, Braniborsko, Drážďany, Míšeň, Lipsko. Vždyť to tam zakládali Slované. stejně jako naopak Němci Falkenau /Sokolov, Schönberg / Šumperk či Krummau / Krumlov. Nebo naopak poněmčené Ústí / Aussig , Teplice / Teplitz, onen Jablonec. Nebo paralelní jména Cheb / Eger, Domažlice / Taus. Či Dubrovnik / Ragusa nebo Rijeka / Fiume. A co Řím?? Roma? Florencie / Firenze? A dokonce Brixen / Bressanone. Copak červenobílý Havlíček psal - Sviť, měsíčku, polehoučku skrz ten hustý mrak, jakpak se Ti Bressanone líbí...,
          Omlouvám se za expozé, ale jsme tu v tomto článku v určitém pohledu na národy a národnosti, Preferuji tedy buď český název (existuje-li) nebo domácí název. Ta angličtina nechutně pronikla i sem. Prostě jedu do Mnichova nebo nach München, do Bratislavy (a ve Vídni budu hledat i Preßburg, v Pešti pak Pozsony), budu hledat informace o Bělehradu či Beogradu, ale ne Belgrade. A na fotbal se jezdilo do Vratislavi (ta byla léta součástí českého státu), pak to byla Breslau a nyní Wroclaw (nemám tu přeškrtnut é polské "l". Omluvám se za expozé, ale je to pod mým článkem, tak se to snad promine..

          • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

            Heretic (přítel SN)     před 10 lety 21.08.2014 22:54 |  
            0 0

            Moc pěkné expozé, děkuji ti za něj.

  3. Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

    slaviator     před 10 lety 21.08.2014 00:25 |  
    0 0

    V anglických klubech hraje jen asi třetina domácích fotbalistů. Zbytek hráčů dodává kontinentální Evropa, Afrika, Amerika a občas i Asie nebo Austrálie.
    Třeba ve Francii je podíl domácích hráčů téměř dvojnásobný – činí asi 63 procent. Lépe je na tom také italská Serie A (52 %) a německá Bundesliga (45 %). A v nejlepší soutěži světa - La Lize - pobíhá po hřištích 64 procent fotbalistů, kteří se narodili ve Španělsku.

    • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

      Travinho     před 10 lety 21.08.2014 10:03 |  
      0 0

      Ještě bych k tomu dodal, že Francii je plných 85 fotbalistů, jež se narodili ve Francouzsky mluvících zemích (spousta z nich má potom Francouzský pas)

  4. Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

    Dobi     před 10 lety 21.08.2014 09:37 |  
    0 0

    Ještě jednou shrnu:
    1. Článek vychází z pramenů EUFA a shrnuje 5 let do února 2014.
    2. "Na příjmu" uznává jen 25 evropských lig, jak je vybrala UEFA (proč tam třeba není Srbsko nebo Maďarsko, nevím).
    3. Bere jen kluby z jednotlivých lig, nikoliv tedy např. Slovan Vejprty, Domažlice či Sparkasse Zwettl.
    4. Narážíme zde na problém Nationalität / nationality a našeho národnost. Uznává tedy pouze pas té které země a pochybuji, že se někdo zabýval tím, když má někdo 2 či více pasů. Kdyby byl býval Ašanin dostal české občanství, byl by Čechem jako je Edvardo Chorvatem
    5. Netušil jsem, kolik vyvolá článek reakcí. Byl to - opakuji - jen a jen překlad a chápal jsem to jako snahu přinést určité světlo do problematiky. Níc víc, nic méně.

    • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

      Travinho     před 10 lety 21.08.2014 09:55 |  
      0 0

      1. Cizinci jsou počítání v průměru na sezonu nebo z té poslední?
      2. Jednoznačně jde o 25 lig, které jsou nejvýše dle koeficientů UEFA. Vcelku pochopitelné a logické kritérium. Jsou podle toho i seřazeny, čehož si ani nelze nevšimnout, vzhledem k tomu, že jsme přesně mezi Rakouskem a Rumunskem se kterými jsme loni bojovali.
      Nevím proč se rozhořčovat nad Srbskem nebo Maďarskem, protože úroveň těchto lig je horších než všech 25, které v článku jsou. Dokonce dle mého názoru i horší než ligy Slovenské.

    • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

      lassiter     před 10 lety 21.08.2014 11:15 |  
      0 0

      ad 5 - no to je snad dobře, že vyvolal tolik reakcí, ne? :-)

      • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

        Dobi     před 10 lety 21.08.2014 12:40 |  
        0 0

        Ten bod 5 nemyslím zle, i když někdy jsou zajímavé názory, proč to není jen za špičku Evropy. Někde 5 mužstev, popř. jiný počet. Prostě takto to UEFA zpracovala. Je to podle mne celkem za 5 let, kdo se kde vyskytl, ale v nejvyšší soutěži, tedy třeba i v Ústí či Znojmě, které hrály ligu jen rok. Takže, kdyby se to dělalo i po 2.březnu, měl by tam patřit i Jihoafričan Mensah, který hrál jen 25 minut nebo Švýcar (z frankofonního kantonu) Eschmann, původem z Toga, který hrál za Slavii jen 10 minut.

        Prostě je to statistika. Ano statistika, ale jen statistika.

        A protože to je za 5 let, zajímalo by mě i to Srbsko či Maďarsko, vždyť i tam Češi byli. Nevím přesně, kolik je v Evropě lig, nakolik by se tam počítali třeba i Kazaši, Gruzímci apod., kteří hrají evropské ligy. Mezi příchody je to, ale zase jen do těch 25 zemí! Třeba by bylo zajímavé, kolik cizinců hraje i takové ligy. Pak by snad byla spokojenost úplná, takto to jen vyvolává dotazy. Třeba případný pohyb mezi Ázerbájdžánem (2x hrála Slavia v Baku) a Arménií, kteří se nemají navzájem rádi. Apod.

        Nic ale nemůže být dokonalé, vycházejme z toho, co nám bylo poskytnuto!

    • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

      lassiter     před 10 lety 21.08.2014 11:11 |  
      0 0

      Co je na tom tak neuvěřitelné? :-) Asi ta přesnost přihrávek v první půlhodině, která nás dostala pod tlak a prohrála zápas... Jinak ty statistiky dělá synotliga a má je (myslím) pro všechny zápasy a hráče, bohužel se s nimi dělí s fanoušky pouze z části, což mi přijde škoda...

      • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

        martyni (přítel SN)     před 10 lety 21.08.2014 11:12 |  
        0 0

        Aha, to jsem nevedel, myslel jsem ze se takhle vytahly oficialky. Ale i tak je to pekne, takovy clanek jsem tam jeste necetl...

      • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

        lassiter     před 10 lety 21.08.2014 11:12 |  
        0 0

        Jinak tedy zajímavá je i uběhnutá vzdálenost ve sprintu, Míňa 360 metrů, druhý nejvíc z celé ligy v minulém kole, škoda že toho nedokážeme víc využit :-)

    • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

      quelhar (admin)     před 10 lety 21.08.2014 11:19 |  
      0 0

      Nepsal jsem to ja, ale zavidim pracovnikum v klubu, kteri maji moznost se statistikami, ktere liga klubum poskytuje, pracovat.

      Bohuzel po jaru, kdy liga zverejnovala aspon cast statistik ke kazdemu zapasu, se na verejnost ted na podzim dostava zase o mnoho mene informaci a proto tuhle iniciativu Slavie, ktera vybere to nejzajimavejsi a zverejni, velmi vitam a vysoce ocenuji.

    • Re: Fotbalové transfery v Evropě - 4 kategorie typických legionářů

      Thorklaer (přítel SN)     před 10 lety 21.08.2014 12:20 |  
      0 0

      wow, moc pěkné!

  5. pohar

    Kactus     před 10 lety 21.08.2014 12:53 |  
    0 0

    ahoj
    pohar s tim Zizkovem hrajem doma nebo nebo u nich?

    • Re: pohar

      quelhar (admin)     před 10 lety 21.08.2014 12:59 |  
      0 0

      Urcite venku, Zizkov je o soutez niz nez my...