Fortuna liga

Statistické okénko - 8. kolo

Ve statistickém okénku si tentokrát připomeneme, že prohrát tři ligové zápasy v řadě je pro Slavii v posledních sezónách běžnou praxí, připomeneme si jedno kulaté výročí a zaměříme se na chvost ligové tabulky.

O víkendu, jak se zdá, skončilo léto, V Ďolíčku však jako by na všechny příznivce Slavie zavanul dech jara. Výkon Slavie totiž velice připomínal to, jak se tým prezentoval v mnoha zápasech jarní části minulé sezóny. Odevzdaný výkon bez bojovnosti a agresivity, naopak plný neuvěřitelně laciných individuálních chyb. Mnoho z nás doufalo, že s příchodem nového trenéra i mnoha nových hráčů se s těmito atributy ve Slavii už nesetkáme, ale chyba lávky. Slavii naprosto přehrál tým, který nemá ambice hrát o poháry a jeho jediným cílem je se v klidu zachránit. To je alarmující zjištění. Proto také bude dnešní statistické okénko věnováno více týmům z chvostu tabulky než těm, které bojují o poháry.

Již šestou sezónu v řadě se Slavii stalo, že prohrála tři po sobě jdoucí ligové zápasy, tedy od zisku posledního titulu se tak stalo v každé sezóně. V sezóně 09/10 Slavia prohrála tři zápasy mezi 20. a 22. kolem: na Slovácku 1:3, doma s Libercem 0:2 a v Ostravě 1:3, to byl zápas, po kterém u týmu skončil Karel Jarolím. Další sezónu přišla stejně špatná série mezi 9. a 11. kolem, když Slavia podlehla doma Spartě 1:2, na Slovácku 0:3 - i po tomto zápase skončil Karel Jarolím - a doma Plzni 0:1. V následující sezóně, tedy 11/12, se "povedlo" prohrát třikrát v řadě Martinu Poustkovi mezi 25. a 27. kolem s výsledky 0:1 v Budějovicích, 0:1 doma se Slováckem a 0:3 v Plzni. Nejhorší série porážek ze všech zmíněných sezón přišla mezi 13. a 17. kolem sezóny 12/13, to sešívaní podlehli postupně doma 0:1 Plzni, 1:2 v Budějovicích, 2:3 v Hradci Králové, 0:2 doma Ostravě a 1:2 v Olomouci. Tuto rekordně dlouhou sérii si připsal Petr Rada. Minulou sezónu pak nejdelší série porážek měla čtyři zápasy, o které se rovným dílem podělili Michal Petrouš a Miroslav Koubek, mezi 7. a 10. kolem Slavia prohrála v Jihlavě 1:2, doma s Boleslaví 0:4, v Jablonci 1:2 a v domácím derby 0:2.

Slavia o víkendu také zaznamenala kulaté jubileum, zápas proti Bohemians byl totiž 70. ligovým zápasem v řadě, ve kterém Slavia nekopala pokutový kop. Při této příležitosti je vhodné zmínit, co se podařilo najít na Internetu fanouškovi Slavie T3NKovi - podobný rekord v Premier League drží Wimbledon (mimochodem, předchůdce týmu Milton Keynes Dons, který se před pár týdny proslavil výhrou 4:0 nad Manchesterem United v ligovém poháru) se sérií 91 ligových zápasů bez penalty v období mezi říjnem 1997 a březnem 2000. S pružným výkladem pravidel, který předvádí předsedkyně komise rozhodčích Damková, rozhodně není vyloučeno, že se Slavii podaří v této sezóně sérii Wimbledonu překonat.

Slavia je sice ve vyrovnané tabulce jen dva body za třetím Slováckem a na páté místo, na kterém je Mladá Boleslav, ztrácí dokonce jen jediný bod, přesto se tento týden (vzhledem k výkonu na hřišti Bohemians) budeme věnovat hlavně týmům, které jsou na chvostu tabulky a se kterými se tak Slavia měří v boji o záchranu. Na posledním místě tabulky je Jihlava, která v klíčovém boji překvapivě doma podlehla Příbrami 0:1. To není příliš dobrá zpráva pro Slavii, která do Jihlavy jede hned po derby v 10. kole. Domácí budou mít v tomto zápase opravdu velkou motivaci získat všechny body, v kombinaci se špatnými výkony Slavie na hřišti soupeřů to není nic, co by mohlo fanouškům vlévat optimismus do žil. Jihlava vstřelila v osmi kolech jen čtyři branky, naprázdno však vyšla šestkrát, protože jednu branku vstřelila doma Bohemce a tři góly dala při jediném vítězství v sezóně na hřišti Hradce Králové. Slavia má na Jihlavu náskok aktuálně osm bodů.

Z hlediska sestupu je důležitá patnáctá příčka a na té se nachází po výhře v Jihlavě Příbram. Náskok sedmi bodů před sestupovými příčkami, to je komfort, který slávisté nepoznali celou minulou sezónu (tam byl náskok na tým na 15. místě nejvýše 5 bodů ve 20. kole). Příbram vyhrála poprvé v sezóně a je docela s podivem, že se tak stalo venku. Doma ve čtyřech utkáních uhrála Příbram zatím jediný bod, zatímco zvenku přivezla už čtyři. Týmy, které nasbíraly venku více bodů než doma, jsou v lize jen tři, mimo Jihlavu a Příbram jsou to ještě Bohemians. Příbram má nejhorší obranu v lize s průměrem přesahujícím dvě inkasované branky na zápas, přesto už dvakrát udržela čisté konto, což se třeba Slavii povedlo jen jednou.

Také před 14. Hradcem Králové má Slavia dostatečně vysoký - šestibodový náskok. Hradec má podobně jako Jihlava a Příbram na kontě jediné vítězství a lépe je na tom tak díky vyššímu počtu remíz. Asi málokdo čekal, že by Hradec bodoval na Letné, přesto k tomu po pár minutách zápasu nebylo daleko, když šel Hradec překvapivě do vedení. Pak se ale v dresu favorita prosadil dvakrát Lafata a překvapení se nekonalo. Se čtyřmi vstřelenými brankami je Hradec spolu s Jihlavou týmem s nejhorší ofenzivou.

Třinácté České Budějovice mají osm bodů a na Slavii tak ztrácejí čtyři body. Není bez zajímavosti, že (počítáme-li dohrávaný zápas Budějovic v Teplicích opravdu do 2. kola) České Budějovice drží sérii pěti zápasů v řadě bez porážky: remíza 2:2 v Brně, výhra 2:1 nad Mladou Boleslaví a remízy 0:0 v Jihlavě, 2:2 se Slováckem a nyní 0:0 v Jablonci. Jak vidno, České Budějovice neměly v těchto zápasech zrovna jednoduché soupeře a tím spíš jejich bodová série zasluhuje uznání. V příštím kole hostí Budějovice Příbram, což bude z hlediska boje o záchranu velmi důležitý zápas.

Na dvanáctém místě je s osmi body Liberec, ten ale v tomto okamžiku nelze brát jako vážného kandidáta sestupu, lze očekávat, že Liberec bude postupně tabulkou stoupat. Jestli se totéž podaří 11. Dukle, to je už daleko více na vážkách. Dukla tuto sezónu ligu nijak neoslňuje, se skóre 5:9 je to nejnudnější tým ligy, v jejích zápasech padá branek opravdu pomálu. Spolu se Slavií jde o tým s nejhorší formou - oba pražské kluby jsou jediné, které své poslední tři ligové zápasy prohrály. Zápas Dukly s Jihlavou v příštím kole tak lze také brát jako souboj o záchranu.

Do širšího pole týmů, které by se mohly namočit do boje o záchranu lze kromě Slavie zařadit také Ostravu, Brno a Bohemians, nejhůře je na tom z této čtveřice Baník, ovšem 11 bodů znamená aktuálně šestibodový náskok na Příbram a přestože skóre 5:12 není zrovna nejpřesvědčivější, jsou v něm schovány tři výhry 1:0 (nad Spartou, Brnem a Mladou Boleslaví). Brno a Bohemians předvádějí v posledních kolech výborné výkony a podobně jako Slavia v úvodu ligy si vytvořili dostatečně komfortní bodový polštář nad dnem ligové tabulky.

Komentáře (17)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 8. kolo

    Thane (přítel SN)     před 10 lety 23.09.2014 23:04 |  
    0 0

    Omlouvam se ze sem napisu neco co s timhle nesouvisi ale dostalo me hodnoceni rozhodcich podle sportu a sefka komise rozhodcich. Jak jset zminili na facebooku..jak mohl dostat vysokou osmicku za to jak piskal? Fauly Latky kterej nedostal ani zlutou (pokud se nepletu) zmateny auty penalta podle me taky nebyla. Koukal jsem na to a na rozdil od lidi ve sportu jsem nevidel ze by mina nechal nohu za sebou ale prislo mi to jako uplne prirozeny pohyb. Pak jsem videl faul Costy od kozomrdu a ze az tohle nebyla cervena..to je skandalni. Skluz obema nohama dopredu nelze prehlednout (jsem si doted myslel) navic to nejde hodnotit jinak nez cervenou (take jsem byl az ted vyveden z omylu).
    Vyjadreni Dasy "kosoctverce" Damkove ktera se este navic odvolavala na vyjadreni komentatoru ze tohle postrceni je v poradku (To je VTIP?!!?) je skandalni (bylo by..tohle je bohuzel bezny). Jeji ohybani reality a pravidel je tak samozrejmy a ocekavany ze se tomu uz ani nikdo nevidi..je mi z toho smutno asi jako z naseho vykonu u klokanu..:(

    • Re: Statistické okénko - 8. kolo

      travel (přítel SN)     před 10 lety 24.09.2014 08:09 |  
      0 0

      Budu na to reagovat.Nechtěl jsem to psát před derby.Dostala se ke mě informace od zdroje,kterému věřím (omlouvám se,vím,že to zní alibisticky,ale zdroj opravdu prozradit nemohu) ,že FAČR má se spartou domluvu,že Křetínský v médiích ,které ovládá, nebudou kritizovat rozhodčí ani výroky Damkové a naopak budou dělat,že je vše v pořádku (např nesmyslným vysokým ohodnocením rozhodčích).Na oplátku jim rozhodčí budou připískávat.V podstatě mi z toho vychází,že ligu hrají tři mančafty (plzeň,sparta a jablonec) a ostatní jsou jen do počtu.Jen stále nevím a nechápu,proč to také dělá ČT.Opravdu je smutné,kam až náš fotbal klesnul (podle mě je to horší,jak za totáče).Člověk si myslel,že po korupční aféře a když se stal předsedou Hašek,že se to začne měnit k lepšímu,bohužel je to naopak.Hašek zřejmě zjistil,že nemá ani jako předseda páky na to,aby to zvládl a radši odešel-toto je pouze má domněnka.

      • Re: Statistické okénko - 8. kolo

        Barra     před 10 lety 24.09.2014 08:44 |  
        0 0

        Dobre rano, Traveli, muze tak byt. Komentar a kritika Sportu na vykon rozhodcich pri zapasech Viktorie Plzen, Jablonec a Sparta svedci ale o necim jinym.

        http://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-synot-liga-rocnik-2014-15/215182/zlata-pistalka-penalta-v-plzni-chyba-vyborny-sudi-ridil-derby.html

        Kritizuji jak Prihodu v Plzni-Baniku, tak Ardeleanu v Jablonci-Budjejovicich, stejne jak Hrubese v Sparte-HK. Prihoda spatne naridil penaltu (znamka 4), Ardeleanu nemel vyloucit Vosahlika a oslabit CB (znamka 4), Hrubes mel vyloucit spartanskeho Costu (znamka 5).

        Ze Isport nesouhlasi s Damkovou a penaltou v Plzni je jasne z dalsiho prispevku http://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-synot-liga-rocnik-2014-15/215143/damhkova-o-penalte-proti-baniku-spravny-verdikt-sport-si-to-nemysli.html

        Isport navic vice krat tuto sezonu nesouhlasil s komentarem Damkove a jeji posouzeni kritickych situaci.

      • Re: Statistické okénko - 8. kolo

        Eluin (přítel SN)     před 10 lety 24.09.2014 08:50 |  
        0 0

        A má tak vůbec cenu ten fotbal sledovat?

        • Re: Statistické okénko - 8. kolo

          travel (přítel SN)     před 10 lety 24.09.2014 09:46 |  
          0 0

          Taky si kladu tu otázku.Barro,po skončení podzimní části porovnej ty tři kluby s námi,či s jinými kluby-počet penalt pro a proti,žlutý a červený karty a uvidíme,co vyjde.Už teď je do očí bijící jiný metr např. na Váchu,Dočkala,Limberskýho a našeho Nitrianského (tím nechci Nitrianského omlouvat),o penaltách nemluvě.Uvidíme teď v sobotu-nejsem moc optimista.

          • Re: Statistické okénko - 8. kolo

            Barra     před 10 lety 24.09.2014 09:51 |  
            0 0

            Ale ano, s tim urcite souhlasim. Jen mi nejak nesedi ta dohoda FACR/Kretinsky. Mam dojem, ze Isport pravidelne nesouhlasi s Damkovou.

            • Re: Statistické okénko - 8. kolo

              travel (přítel SN)     před 10 lety 24.09.2014 10:01 |  
              0 0

              Barro,ještě před dvěma lety si dovolím říci,že rozhodčí spartě nepřipískávali.Myslíš,že je to stále křetínskýho taškou,když se prokázalo,že tam nic neměl.Oba přece víme,že není nic zadarmo,jak se u nás říká: Ani kuře zadarmo nehrabe.Údajně je to teď takto nastavený a jak dlouho to bude trvat samozřejmě nevím.K tomu spartu třeba se to snaží pytlíkovat na obě strany,nevím,už si ho x let ani nekupuju.Něco si přečtu na internetu a případně zde uvedené ohlasy na jejich reakci.

              • Re: Statistické okénko - 8. kolo

                AlesJa     před 10 lety 24.09.2014 11:48 |  
                0 0

                Ono to že tam nic neměl až tak není pravda, normálně nechat činovníky kolem fotbalu sledovat, takže něco měl, ale jak správně píšeš vše má svou cenu.

            • Re: Statistické okénko - 8. kolo

              quelhar (admin)     před 10 lety 24.09.2014 10:02 |  
              0 0

              To si tedy nemyslím. Poprvé v sezóně si dovolili nesouhlasit před týdnem, teď tedy znovu - a jaká náhoda, vždy nesouhlasí s tím, když Damková obhajuje sporné rozhodnutí ve prospěch Plzně. Nevěřím, že se někdy dočkáme toho, že Sport vystoupí proti Damkové, když půjde o sporné rozhodnutí ve prospěch Sparty.

              Navíc, známky pro rozhodčí jsou obecně výrazně nadsazené. Poměrně pravidelně padají osmičky, Královec má průměr známek 7,6 - o takovém průměru si i ti nejlepší fotbalisté - kteří jsou hodnoceni na stejné stupnici - mohou nechat jen zdát.

              • Re: Statistické okénko - 8. kolo

                martyni (přítel SN)     před 10 lety 24.09.2014 10:59 |  
                0 0

                Myslim, ze ten nesouhlas je hodne jemny na to, jakym skandalnim zpusobem Damkova vystupuje v mediich.

                • Re: Statistické okénko - 8. kolo

                  quelhar (admin)     před 10 lety 24.09.2014 11:11 |  
                  0 0

                  Ano, to jsem zapomnel zminit. Sport by samozrejme mohl (a dle meho nazoru i mel) jit proti svazovym predstavitelum daleko silneji a tvrdeji. Ale Damkova kazdy tyden lze jako kdyz tiskne a Sport to vetsinou jen pretiskne a nekonfrontuje jeji nazory s realitou. Berbrovi potom skandalni slova o tom, ze "Hrubcik to dotahne leda tak k sebevrazde" projdou jen jako historka k pousmani.

                  • Re: Statistické okénko - 8. kolo

                    VitK     před 10 lety 24.09.2014 22:03 |  
                    0 0

                    Barro, já se tedy přiznám, že hrdinná kritika Damkové za neodpískanou penaltu v derby mě tehdy rozčílila snad nejvíc. Ta dáma krátce předtím lhala o tom, co se odehrálo v podzimním derby, podivně komentovala zranění Damiena Matulou, přičemž vůbec nezmínila, že už v době tohoto faulu měly být síly na hřišti vyrovnány, lhala o penaltě odpískané v zápase s Boleslaví a vůbec nezmínila, že předtím se měla piskat jasná penalta za faul na Necida. Jinými slovy, lhala ve všech případech, kdy nesprávná rozhodnutí průběh zápasu ovlivnila. K "tvrdé" kritice přistoupila pouze v zápase, kdy by penalta nic neřešila, protože nás rudoši stejně válcovali. Věřím ale, že jí to muselo rozčílit. Taková příležitost, kdy se pentle dala fouknout, a hlasy o rekordu bez penalty by se utnuly, aniž by to Slavii pomohlo, a její oblíbenec to takhle zvojtil.

                    • Re: Statistické okénko - 8. kolo

                      Barra     před 10 lety 25.09.2014 08:36 |  
                      0 0

                      Ahoj Vitku, neobhajuji Damkovou, ani v minulosti jsem tak nedelal. Psal jsem jen, ze se mi moc nezda, ze by existovala dohoda mezi FACR, tedy ji a Sportem, aby se rozhodci nekritizovali a dostavali vysoke znamky. Sport dava i trojky jako znamku, Damkova se verejne ozvala s kritikou. O tom ze Sparta, Plzen a Jablonec muzou vic nez ostatni, je znama vec, o tom nediskutuji, ani ne ze kritika Damkove ze selektivni a tedy se netyka vsech zapasu, hlavne ne tech, kde hraje zminene trio. Damkova to navic sama priznava (!) a divim se, ze prave jeji vyrok, ze rozhodci jsou v Cesku vice benevolentni co se tyka hracu z prednich muzstev nevyvolal poradny poprask. Nepamatuji si, ze by toto vyjadreni vubec nekdo rozebiral, ani ne v tisku (napriklad Prochazka v Hattricku), ani ne tady na forum. Jinak si ale take nemuzeme az moc stezovat na rozhodci, kteri vedli tuto sezonu zapasy Slavie. V minulosti by se rychleji proti nam nejaka ten faul piskal, stejne jako nejaka penalta, padlo by vice karet.

              • Re: Statistické okénko - 8. kolo

                Barra     před 10 lety 24.09.2014 11:00 |  
                0 0

                Jak jsem psal, souhlasim s Travelem ze Plzen-Sparta-Jablonec si nemuzou na rozhodci stezovat. Mas pravdu, ze kritika Sportu na Damkovou se tykala spornych momentu, kde se rozhodlo ve prospech Plzne. Jinak se ale Damkova nezdrahala po peti kolech sama v Sportu kritizovat rozhodci, a netykalo se to jen Plzni

                http://tv.isport.blesk.cz/video/2069964/damkova-o-startu-ligy-nejvic-chybovali-mezinarodni-sudi.html

                http://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-synot-liga-rocnik-2014-15/212836/damkova-hodnoti-ligove-sudi-na-zapasy-chodi-s-cistou-hlavou.html

                Zajimave je, ze sama pise ze nekteri rozhodci jsou vice benevolentni na hrace z prednich muzstev, na co pak tito doplati na evropske scene. Myslim, ze link na Vachu byl tady jasny.

                Co se tyka kritiky Sparty, je sice 6 mesicu stara, ale presto: zastala si Slavii v posledni
                derby, kde rikala ze po faulu Costy na Necida mela Slavie dostat penaltu a byla poskozena.

                http://isport.blesk.cz/clanek/fotbal-gambrinus-liga-rocnik-13-14/201011/sporne-penalty-slavii-poskodili-liberec-ne-tvrdi-damkova.html

                Mas pravdu, ze padaji vysoke znamky pro rozhodci, stejne take ale nizke. Padaji i trojky, v serialu Zlata pistalka na Isport nemam pocit, ze tento dennik by nekritizoval rozhodci, spis naopak.

                • Re: Statistické okénko - 8. kolo

                  travel (přítel SN)     před 10 lety 24.09.2014 11:09 |  
                  0 0

                  Barro,už jsem napsal,co jsem se dozvěděl i proč tomu věřím.Nakonec z jakého důvodu tomu tak je,není to nejdůležitější.Nejdůležitější je ,že se shodnem,že ty tři mančafty jsou protěžovány.Takže ,jestli Ti to nevadí,tím bych to ukončil.Musím říci,že jsem moc zvědav,co vyleze z toho, co napsal pod jiný článek SubHuman.

    • Re: Statistické okénko - 8. kolo

      Eluin (přítel SN)     před 10 lety 24.09.2014 06:46 |  
      0 0

      Jejda, to je ale příjemné vzpomínání. Člověk ty úspěchy tehdy bral takřka jako samozřejmost (mám dojem, že jsme Leotar porazili 2:1 venku a 2:0 doma).