Fortuna liga

Statistické okénko - 13. kolo

Červenec a srpen byly pro Slavii šťastné měsíce, září a říjen naopak tragické. Bude listopad znamenat návrat k lepším časům? Sobotní zápas naznačil, že by tomu tak mohlo být.

Po více než dvou měsících dokázala Slavia zase zvítězit, poslední výhra (nad Plzní) přišla ještě v měsíci srpnu, celé září a celý říjen tak sešívaní nepoznali radost z výhry. Ani proti Příbrami to nevypadalo dobře a ještě pět minut před koncem byl v Edenu nerozhodný stav, poté ale střídající Boudjemaa našel střídajícího Balaje, který rozhodl. Slavia vyhrála popáté v lize, poznala však stále jen dva střelce vítězných branek - tři vítězné branky má na kontě Jaromír Zmrhal a Bekim Balaj přidal k vítězné brance na Slovácku druhou právě v sobotu v Edenu.

Slavia tak zůstala ve středu tabulky, její náskok na 15., tedy sestupovou příčku se zvýšil na pět bodů, zatímco odstup za čtvrtým Baníkem zůstal na čtyřech bodech. Platí tedy opět, že Slavia má blíže k pohárům než k sestupu, což je jistě dobrá zpráva. Série sedmi zápasů bez vítězství (5 porážek, dvě remízy) ze sezóny 2012/13 nebyla překonána, ale pouze vyrovnána, k sérii ze sezóny 2011/12 (10 zápasů, 3 porážky, 7 remíz) se Slavia pak ani nepřiblížila. Pozoruhodné rovněž je, že Slavia kopala opět penaltu. Faul to byl samozřejmě naprosto zřetelný a jasný, ovšem hned několik podobných faulů bylo v minulé sezóně sudími "přehlédnuto", a tak by příliš nepřekvapilo, kdyby sudí Pechanec po zákroku na Zmrhala nechal hru běžet. Je to jen další důkaz toho, že přístup sudích ke Slavii se možná trochu změnil, zatímco minulou sezónu rozhodčí Slavii v mnoha zápasech poškodili (a těžko za tím nevidět úmysl), letos své chyby rozprostírají mezi Slavii a její soupeře o dost více rovnoměrně.

Od posledního titulu v roce 2009 odehrála Slavia pět celých ligových sezón, ve kterých získala postupně 11, 9, 8, 11 a znovu 8 výher. Vzhledem k tomu, že po 13 kolech mají nyní slávisté na kontě již 5 vítězství, můžeme věřit, že se tentokrát přiblíží spíše těm dvěma lepším z pěti špatných sezón a budou opět útočit na dvouciferný počet výher. V těchto sezónách získala Slavia 42, resp. 41 bodů, což v obou případech stačilo na sedmé místo. Pokud by se něco podobného povedlo Slavii také v této sezóně, asi by nešlo hodnotit takový výkon jako vyložený neúspěch, naopak by to odpovídalo předsezónním vyjádřením, že Slavia chce na poháry zaútočit za tři roky. Oproti minulé sezóně je zřetelný výsledkový posun, páté vítězství tehdy Slavia získala až na jaře v 18. kole, v posledním zápase trenéra Koubka proti Dukle.

Aby se slávisté vyhnuli pokutám, musí uhrát v následujících třech zápasech ještě čtyři body, nejjednodušší cesta k nim vede přes domácí výhru nad beznadějně posledním Hradcem Králové a zisk alespoň jednoho bodu ze zápasů na Julisce a na Bazalech. Ani Dukla ani Baník jistě nejsou nepřekonatelní soupeři a Slavia by měla být schopná s oběma soupeři hrát vyrovnanou partii a pomýšlet klidně i na vítězství, ne jen na remízu.

V boji o první příčku tabulky Plzeň jasně přehrála Spartu a odpoutala se od ní již na 4 body, což mimo jiné znamená, že Sparta nyní nemá zisk titulu ve svých rukou - to je však samozřejmě pouze teoretický fakt bez většího praktického důsledku, protože nelze reálně očekávat, že Plzeň vyhraje všech 16 zápasů (mimo zápasu na Letné, jehož výsledek samozřejmě Sparta může sama ovlivnit).

Třetí je stále Jablonec, který dokázal poprvé v lize vyhrát na hřišti Liberce, čímž se jednak dotáhl za Spartu na rozdíl jediného bodu a jednak opět trošku přidusil svého lokálního rivala v sestupovém bahně. Liberec nehraje špatný fotbal, ale s 13 body v 13 odehraných zápasech je až na 13. místě tabulky a musí doufat, že mu tolik třináctek nepřinese smůlu.

Nejvíce překvapivý výsledek se zrodil v Teplicích, kde domácí podlehli Jihlavě 2:3. Na takový výsledek by si sice vsadil asi málokdo, ale podobné výpadky potkávají Teplice často. Přichází zima a Na Stínadla přijíždí soupeř z chvostu tabulky, domácí místo jasného vítězství tahají za kratší konec a zůstanou bez bodu. To už tu bylo loni, v 16. kole takto Teplice nechaly tři body Znojmu. Jihlava naopak zaznamenala podobný vzestup jako Příbram - po změně trenéra zatím ze čtyř zápasů tři vyhrála a v jednom remizovala.

Situace v tabulce je vůbec zajímavá, Teplice - upřímně řečeno s ofenzivní kvalitou úplně někde jinde než sešívaní - mají stejně bodů jako Slavia, podobně kvalitní Slovácko má jen o bod více. Mohlo to být navíc klidně naopak, protože Slovácko vyhrálo vyrovnaný zápas v Brně až gólem 15 minut před koncem. Příští kolo lze čekat na Slovácku velmi zajímavý duel, protože tam přijede Sparta.

Čtvrtou příčku stále překvapivě drží Baník, který na sebe přitom přitahuje pozornost hlavně svými problémy, naposledy rozhodnutím vyřadit Václava Svěrkoše z kádru, ten se naopak s Baníkem chce soudit o peníze, o které přišel ještě v době, kdy klub vlastnil Tomáš Petera. O víkendu si však Baník poradil s Hradcem Králové a vyhrál už pošesté v sezóně (s bilancí 6-3-4 má skóre 11:17, vstřelil o celých sedm branek méně než Slavia). Osobně jsem hodně zvědavý, jak dlouho se Baník dokáže udržet v první polovině tabulky a zápas 16. kola, kdy se na jeho hřišti představí Slavia, považuji pro sešívané za velmi hratelný (možná více než derby na Dukle).

Pátá Mladá Boleslav porazila Bohemians jediným gólem, který vstřelil exslávista Tavares. Boleslav se tak drží v kontaktu s pohárovými příčkami, přestože jejich herní projev není příliš přesvědčivý, na lepší střed tabulky však tento podzim stačí opravdu hodně málo. To potvrzuje ostatně také šestá Dukla s 19 body, ta si lehce poradila s Českými Budějovicemi. Při pohledu na tabulku si nelze nepozvdechnout, jak trestuhodně Slavia prohospodařila skvělý vstup do sezóny - zápasy s Brnem, v Ďolíčku, v Jihlavě a v Českých Budějovicích budou asi slávisty ještě dlouho mrzet. A k bodům ostatně nebylo daleko ani v derby.

Komentáře (46)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

    • Re: Statistické okénko - 13. kolo

      AlesJa     před 9 lety 04.11.2014 13:35 |  
      0 0

      mají tam nový bezpečnostní systém asi za 4 mil. který identifikuje přímo i ksichty těch lidí

    • Re: Statistické okénko - 13. kolo

      AlesJa     před 9 lety 04.11.2014 13:37 |  
      0 0

      ještě dobré je jak rudý Sport celkem v pohodě o tom informoval jaky by se nic vlastně nestalo, no asi protože to neudělala TS Slavie a v hodnocení fans pak za to dostali 8, :-)

      • Re: Statistické okénko - 13. kolo

        Edwardtheiron     před 9 lety 04.11.2014 13:59 |  
        0 0

        To mě taky pobavilo. Nevím, jak známkovali po derby, už Sport nekupuju, ale pamatuju si to asi dva roky zpátky a oba tábory dostali jedničku, právě kvůli pyru, takže teď v Plzni za osm je legrace. :-)
        Mimochodem, před chvílí byl v TV Kasík ze Sparty, probírali zápas se Slovanem /ale i tu Plzeň/a říkal, že žádný český klub nesmí ze zákona zjišťovat totožnost fanoušků a je odkázán na údaje, které poskytne Policie.

        • Re: Statistické okénko - 13. kolo

          AlesJa     před 9 lety 04.11.2014 14:09 |  
          0 0

          já myslím, že jsme dostali nízkou známku tuším 4

          • Re: Statistické okénko - 13. kolo

            quelhar (admin)     před 9 lety 04.11.2014 14:26 |  
            0 0

            Za derby jsme teď na podzim dostali sedmičku.

            • Re: Statistické okénko - 13. kolo

              Betynka58     před 9 lety 04.11.2014 15:31 |  
              0 0

              Je vůbec zajímavé, že zrovna letos, kdy Slavia je za poslední roky díky fanouškům nejvíc postihována, vede v lize fanoušků.

        • Re: Statistické okénko - 13. kolo

          slaviator     před 9 lety 04.11.2014 17:28 |  
          0 0

          Ne, ono je to jinak. Klub stejně jako třeba obchodník nebo majitel čerpací stanice smí mít kamerový systém, ale nesmí sám zjišťovat potom pachatele - kvůli ochraně osobních údajů to video třeba sám od sebe nesmí nahodit na svůj FB... Ale musí to poskytnout policii a jedině ta může po pachateli pátrat a dle uvážení ten záznam předat i do médií třeba...

        • Re: Statistické okénko - 13. kolo

          bongor     před 9 lety 05.11.2014 20:27 |  
          0 0

          Mně spart nesmí přes práh domu,dokonce ani na podložení noh od skříně.

    • Re: Statistické okénko - 13. kolo

      slaviator     před 9 lety 04.11.2014 17:30 |  
      0 0

      No při otevírání Edenu se mluvilo o tom, že v Edenu takový systém bude taky...

      • Re: Statistické okénko - 13. kolo

        Steve2924 (přítel SN)     před 9 lety 04.11.2014 19:03 |  
        0 0

        Ne takový ne. Ale o kamerovém systému s vysokým rozlišením se mluvilo a já stále žiju v domnění že tam je :D

        • Re: Statistické okénko - 13. kolo

          slaviator     před 9 lety 05.11.2014 03:07 |  
          0 0

          Taky žiju v tom domnění :-D

          • Re: Statistické okénko - 13. kolo

            edenian     před 9 lety 05.11.2014 10:25 |  
            0 0

            Vetsina z nas zije v domeni :-), ja take.

  1. Re: Statistické okénko - 13. kolo

    jira123     před 9 lety 04.11.2014 13:18 |  
    0 0

    Všily jste se že se Praha10 stala oficiálním partnerem klubu ?

    • Re: Statistické okénko - 13. kolo

      Tomski     před 9 lety 04.11.2014 13:35 |  
      0 0

      kde jsi si toho všiml ?

        • Re: Statistické okénko - 13. kolo

          bramburek (přítel SN)     před 9 lety 04.11.2014 15:55 |  
          0 0

          No, to je sice hezký, ale jinak na vstup Prahy 10 do Slavie i do stadionu můžeme zapomenout... to samý ohledně fůze obou subjektů

          • Re: Statistické okénko - 13. kolo

            jira123     před 9 lety 04.11.2014 15:57 |  
            0 0

            Proč myslíš ?Máš nějaké lepší info ?

          • Re: Statistické okénko - 13. kolo

            spino     před 9 lety 04.11.2014 16:09 |  
            0 0

            A proč to teda Řebíček psal esemeskou do novin? Asi byl zase opilý...

            Máte někdo lepší vysvětlení tohoto nepochopitelného kroku?

            • Re: Statistické okénko - 13. kolo

              vlk30 (přítel SN)     před 9 lety 04.11.2014 17:43 |  
              0 0

              Ty vole ty nezklameš.

              • Re: Statistické okénko - 13. kolo

                spino     před 9 lety 04.11.2014 18:02 |  
                0 0

                Já to myslím tentokrát vážně a už jsem vysvětloval proč. Vyzradit esemeskou obchodní tajemství (brambůrek naznačuje, že k prodeji Slavie ještě nedošlo) je možné jen ve dvou případech. Buď dotyčný sám sebe v danou chvíli nekontroluje, nebo to udělal záměrně. Pak se naskýtá otázka proč...

                • Re: Statistické okénko - 13. kolo

                  vlk30 (přítel SN)     před 9 lety 04.11.2014 18:40 |  
                  0 0

                  Jasně Alda je furt vožralej no pak všechno práská přes esemesky a určitě nejvíc své působení v politice.Vzpamatuj se a zanech nesmyslných teorii.

            • Re: Statistické okénko - 13. kolo

              slaviator     před 9 lety 04.11.2014 19:06 |  
              0 0

              protože chtěl tak trochu podráždit XXXX....

            • Re: Statistické okénko - 13. kolo

              bongor     před 9 lety 05.11.2014 20:30 |  
              0 0

              Z tebe se spino pomalu stává pan Jiří,info od utrženýho sluchátka.Kdy a kde jsi viděl AŘ opilýho?

  2. Re: Statistické okénko - 13. kolo

    Betynka58     před 9 lety 04.11.2014 16:21 |  
    0 0

    Na statistické okénko se vždy moc těším, člověk pokaždé objeví něco nového, co si dosud neuvědomil. Tentokrát to byl výčet střelců našich vítězných gólů, především tři Zmrhalovy záseky, které znamenají, co zásah, to vítězný gól. Měl by, kluk jeden ušatá, skórovat častěji, hned by Slavia byla bodově bohatší.

  3. Branky stoperů

    Mike     před 9 lety 04.11.2014 18:00 |  
    0 0

    Už jsem to psal dříve, naposledy před tímto utkáním skórovali oba stopeři v ligovém zápasu v sezoně 2003/2004 v 9.kole 29.9.2003 proti Brnu- Martin Muller a Milan Zachariáš při vítězství 4-1.

    • Re: Branky stoperů

      slaviator     před 9 lety 04.11.2014 18:27 |  
      0 0

      A nevíš kdy jsme naposledy proměnili penaltu ve dvou zápasech za sebou? První mistrovskou sezonu jsme měli během asi čtyř zápasů asi pět penalt včetně na Plzni, ale snad ani jednu jsme tehdy nedali...

      • Re: Branky stoperů

        tolsimir     před 9 lety 04.11.2014 18:41 |  
        0 0

        v souteznich zapasech naposledy 12. a 17. 10. 2010, kdy dal Kisel dva goly z penalty Usti, nejprve v poharu a pak v lize.

        • Re: Branky stoperů

          tolsimir     před 9 lety 04.11.2014 18:43 |  
          0 0

          v ligovych pak, pokud jsem neco neprehledl, 24. a 31. 10., nejprve proti Jablonci Radek Cerny a pak proti Teplicim Horvath

          • Re: Branky stoperů

            nacelnik (přítel SN)     před 9 lety 04.11.2014 18:54 |  
            0 0

            Nemáte někdo tušení jak dnes hrála 19tka s příbramí? Nikde nemohu najít výsledek, jestli teda vůbec hráli.

            • Re: Branky stoperů

              denydzlSKS     před 9 lety 04.11.2014 19:02 |  
              0 0

              Prohra 2:3.

            • Re: Branky stoperů

              Travinho     před 9 lety 04.11.2014 19:02 |  
              0 0

              Prohra 3:2

          • Re: Branky stoperů

            slaviator     před 9 lety 04.11.2014 19:19 |  
            0 0

            To je jaký rok? 1999? 15 let zpátky... Docela síla ...

            • Re: Branky stoperů

              (host)     před 9 lety 04.11.2014 19:44 |  
              0 0

              jo, 99, nejak mi tam ten rok vypadl

  4. Re: Statistické okénko - 13. kolo

    Betynka58     před 9 lety 04.11.2014 22:40 |  
    0 0

    Tak Mára Suchý si dal dnes gól Razgradu. Velká gratulace!

    • Re: Statistické okénko - 13. kolo

      Fulham     před 9 lety 05.11.2014 05:50 |  
      0 0

      Palec hore - Live s nima na ferovku o postup - kdo by to rekl....a doufam,ze proti Islandu uprostred Mara - Sivok...

    • Re: Statistické okénko - 13. kolo

      bongor     před 9 lety 05.11.2014 20:33 |  
      0 0

      V repre bude pravidelně nastupovat,až dá hattrick.

      • Re: Statistické okénko - 13. kolo

        Arutha     před 9 lety 05.11.2014 21:46 |  
        0 0

        Ani to by mu nepomohlo. Prostě nehrál za ten správný klub...

        • Re: Statistické okénko - 13. kolo

          marcocruz (přítel SN)     před 9 lety 06.11.2014 12:59 |  
          0 0

          Přitom ze všech českých stoperů mal v současnosti prokazatelně nejlepší formu, ale hrát budou stejně Sivok s plzeňákem nebo sparťanem.

    • Re: Statistické okénko - 13. kolo

      Petr9608     před 9 lety 05.11.2014 06:05 |  
      0 0

      Tak prý 110 000 Kč/měs. má Beránek. To mi nepřijde jako závratně moc.

      Kolik může bejt v PLZ nebo na SPA? Koubek 250 000 a Lavička ještě třeba ještě o 100 000 více?

      • Re: Statistické okénko - 13. kolo

        Wulfstan (přítel SN)     před 9 lety 05.11.2014 11:47 |  
        0 0

        Myslim, že za 110 by Beránek nedělal. Tyhle informace bych bral s rezervou

        • Re: Statistické okénko - 13. kolo

          bramburek (přítel SN)     před 9 lety 05.11.2014 12:35 |  
          0 0

          přesně tak, je to totální píčovina hodná PleskSpartu... to i Michal Petrouš měl ve Slavii 150 tisíc měsíčně, a to byl mladej začínající trenér, kterej neměl prakticky nic za sebou

          • Re: Statistické okénko - 13. kolo

            vlk30 (přítel SN)     před 9 lety 05.11.2014 15:05 |  
            0 0

            Tak třeba to je holej základní plat.Může tam bejt spousta dodatků.

          • Re: Statistické okénko - 13. kolo

            golux     před 9 lety 05.11.2014 15:44 |  
            0 0

            tý voe, to tedy čumím, jaký ty máš přehled o platech... :)

            • Re: Statistické okénko - 13. kolo

              bramburek (přítel SN)     před 9 lety 05.11.2014 16:06 |  
              0 0

              tak přehled o platech zrovna moc nemám, ale tohle náhodou vim zcela přesně, takže si můžeš nechat ty narážky..