Fortuna liga

Statistické okénko - 26. a 27. kolo

Slavia jako by se v posledních zápasech řídila heslem: "Ano, mohli jsme pro vás připravit klidný závěr sezóny. Ale my jsme řekli ne. Když drama, tak až do konce." Jen místo avizovaného boje o poháry to je zase jen drama v boji o udržení ligy.

Slavia už skoro před dvěma týdny porazila České Budějovice 2:0, byť si i proti suverénně nejslabšímu týmu ligy neodpustila pořádné drama a vyrovnání v poslední minutě doslova viselo na vlásku. Na kdyby se ale nehraje a sešívaní se mohli radovat z druhého jarního vítězství a třetího vítězství z posledních 21 kol. A na čísle tři zůstal počet výher Slavie od 6. ligového kola také po zápase v Příbrami, kde se odehrála již klasická jarní písnička. Slavia jde do vedení, nechá si vstřelit vyrovnávací branku a když už to vypadá na bod, přijde rozhodující branka. Výsledkem 1:2 skončily čtyři z posledních pěti zápasů Slavie, celkově v sezóně tento výsledek padl již šestkrát a je to tak nejčastější výsledek, kterým končí zápasy Slavie. Nutno dodat, že to je naprosto vypovídající fakt, dokumentuje totiž, že Slavia branky střílí, ale dostává jich ještě více.

Pár dní to vypadalo, že se slávisté mohou radovat aspoň z toho, že se na čele tabulky střelců osamostatnil Milan Škoda. Jenže komise fotbalových historiků a statistiků mu už podruhé na jaře gól sebrala a označila jej za vlastní. Škoda tak je stále na čísle 17, vzhledem k umístění Slavie v tabulce je však i tento počet skoro neuvěřitelný. V novodobé historii ligy nalezneme jen málo střelců, kteří vstřelili 17 nebo více branek v sezóně. Milan Škoda je unikátní tím, že tým, za který hraje, se nejen nalézá v druhé polovině tabulky, ale je navíc dokonce ohrožen sestupem. Nic podobného česká nejvyšší soutěž prostě nepamatuje.

Od sezóny 2000/2001 by navíc 17 branek mnohokrát stačilo ke koruně krále střelců. Více branek si připsali od té doby střelci jen šestkrát: Marek Heinz v sezóně 03/04 (19 branek), David Lafata (19 branek) a Tomáš Pekhart (18 branek) v sezóně 10/11, David Lafata (25 branek) v sezóně 11/12, tentýž hráč (20 branek) v sezóně 12/13 a Josef Hušbauer (18 branek) loni. Milan Škoda má navíc ještě tři zápasy k dobru, ve kterých může pár branek vstřelit a některé z těchto hráčů tak vyrovnat nebo překonat. Ve vzduchu pak stále visí také naprosto unikátní možnost, že se Milan Škoda stane králem ligových střelců, jeho tým však přesto sestoupí z ligy.

Ano, bohužel je to tak, ani tři kola před koncem soutěže Slavia nemá klid, přestože to po výhře nad Českými Budějovicemi už vypadalo docela optimisticky. Na třináctém místě mají sešívaní náskok jednoho bodu na Liberec a šesti bodů na dvojici Hradec Králové, České Budějovice. V případě Budějovic hraje ve prospěch Slavie lepší vzájemný zápas, v kombinaci s tím, že Budějovice hostí příští týden Spartu, je málo reálné, že by se tento tým ještě dokázal dostat bodově před Slavii. U ostatních dvou sestupem ohrožených týmů je to ale jiná písnička.

Klíčovým faktorem se jeví zápas Slavie v Hradci Králové, který se odehraje také příští víkend. Jistě, Slavia tou dobou může být již zachráněná. V nejhorším případě však naopak může být rozdíl mezi oběma týmy jen tříbodový a případná porážka by najednou poslala Slavii v tabulce pod Hradec Králové s horším vzájemným zápasem. Pokud by navíc Liberec v 29. kole vyhrál v Jihlavě, neměla by dokonce Slavia v posledním kole záchranu ve svých rukou.

Zápas Liberec - Hradec Králové má výkop v neděli v 17:00, tedy hodinu před zápasem Slavie s Duklou. Aby měla Slavia před posledními dvěma zápasy soutěže jistotu, že bude hrát ligu i další sezónu, musí Slavia získat více bodů než Hradec Králové. Los posledních čtyř týmů ligy je následující:

Slavia: Dukla d, Hr. Králové v, Slovácko d
Liberec: Hr. Králové d, Jihlava v, č. Budějovice d
Hr. Králové: Liberec v, Slavia d, Teplice v
Č. Budějovice: Ostrava v, Sparta d, Liberec v

Na opačném konci tabulky se o víkendu prakticky rozhodlo o mistrovi, když Plzeň vyhrála na Letné a tři kola před koncem má náskok šesti bodů a lepší vzájemný zápas k tomu. Třetí Jablonec je zase tři body za Spartou a má horší vzájemný zápas, takže drama se nedá očekávat ani v boji o druhé místo. Naopak zdá se, že Příbram to s útokem na poháry myslí vážně a je už jen dva body za Mladou Boleslaví. Lepší vzájemný zápas v tomto boji hraje ve prospěch Mladé Boleslavi (4:1 a 0:2). Zda bude pohárové i páté místo v lize, stále zůstává otázkou, ve finále poháru se totiž střetnou Jablonec s Libercem. Ten sice také nemá ještě jistou záchranu, je však také jen jeden zápas od postupu do Evropy. Na páté místo mohou pomýšlet vedle Příbrami ještě Teplice s Duklou, oba tyto týmy ztrácejí dva body. Teplice hostí Příbram právě tuto neděli (podzimní zápas skončil remízou) a hrají na Dukle následující víkend (na podzim doma vyhrály 1:0). Dukla má s Příbramí horší vzájemné zápasy.

Komentáře (10)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Statistické okénko - 26. a 27. kolo

    zeleznik2     před 9 lety 15.05.2015 15:27 |  
    0 0

    Nejlepší scénář porazíme Duklu a je hotovo, Liberec si bude brát body s Hradcem a Budějky nevyhrají v Ostravě. Máme vše ve vlastních rukou, ovšem novodobou Duklu jsme porazili jen jednou a to před rokem doma 2:1 (Smejkal a Necid), ale proč by se historie nemohla opakovat?Jinak zápasy převážně končí remízou 0:0

    • Re: Statistické okénko - 26. a 27. kolo

      Alanor (admin)     před 9 lety 15.05.2015 16:27 |  
      0 0

      Duklu jsme porazili už pod Petroušem venku 1:0, když dával gól Kisel. Byl to zápas, ve kterém hrál na stoperu Kolařík, kterého na tom místě poprvé vystřídal v soutěžním zápase Škoda.

  2. Re: Statistické okénko - 26. a 27. kolo

    bububu (přítel SN)     před 9 lety 15.05.2015 16:45 |  
    0 0

    Když si Liberec poradí doma s Hradcem (jakýkoliv jiný výsledek než vítězství Liberce by byl velkým překvapením), tak nám k jistotě záchrany stačí uhrát s Duklou bod. Tak to i tipuji (Liberec : Hradec 2:0, Slavia:Dukla 1:1).

    Jestli ovšem s Duklou bodovat nebudeme, tak se docela obávám posledních dvou kol, protože i když Hradec prohraje v Liberci, tak by byl stále 6 bodů od nás...už vidím, jak by po 29. kole na nás ztrácel tři body a měl lepší zápasy a pak bych nám s naší psychikou teda ale vůbec nevěřil.

  3. Re: Statistické okénko - 26. a 27. kolo

    AdJap     před 9 lety 16.05.2015 09:34 |  
    0 0

    Co si budeme povídat. My nejsme schopni vyhrát doma, natož venku, takže v Hradci budeme rádi za plichtu, ale reálnější je porážka. Takže naše jediná šance je obrat Duklu alespon o ten bodík a doufat, že Liberec porazí Hradec doma. Vyčkávat na poslední zápas proti Slovácku by byla sebevražda, jelikož náš tým je banda labilů...

    Je to strašně smutný, kam to Slavia dotáhla. Kádr tady má rozhodně kvalitu minimálně na střed tabulky, spíše více. Máme zkušeného trenéra a navíc Slávistu. Pokud hráči dostávají včas peníze, tak nevím, kde je chyba. Vlastnická struktura může být zmatečná jak chce, ale pokud jsou hráče placeni dle smluv, tak by je to vůbec nemělo ovlivnit. S Řebíčkem nepočítám, že bychom udělali díru do světa, ale minimálně každoroční nervy, jestli se klub udrží, bychom si odpustit mohli...

    • Re: Statistické okénko - 26. a 27. kolo

      Heretic (přítel SN)     před 9 lety 16.05.2015 10:49 |  
      0 0

      Ale když odečteš zraněné Zmrhala a Latku, tak už to na střed tabulky není. Nedej Bože aby se někdy k nim přidal Škoda. => jasný sestup.

      • Re: Statistické okénko - 26. a 27. kolo

        Vhoo (přítel SN)     před 9 lety 16.05.2015 12:03 |  
        0 0

        bohužel pravda, chybí ti "průměrní" hráči které má každý tým a zahrají nějaký ten standart , my na krajích zálohy nemáme vůbec nic , do útoku krom Skody taky ne a o obraně ani nemluvím, chybí kvalitní alternativy za hráče ze základu

        • Re: Statistické okénko - 26. a 27. kolo

          dejva     před 9 lety 16.05.2015 12:11 |  
          0 0

          To, ze je Slavia v tabulce tam kde je, neni jak by se na prvni pohled mohlo zdat selhani treneru, natoz hracu, ale odrazem neschopnosti lidi ve vedeni klubu.
          Jak se krasne cesky rika, zadarmo ani kure nehrabe. Naucene vety o tom, jak je Slavia "velky klub", ktere jsme mohli slychat od nove prichozich hracu v poslednim prestupovem obdobi, jsou pri pohledu na soucasnou situaci opravdu smesne.


          Presto, ze Slavia v poslednich letech hraje 30 souteznich zapasu za rok. (Ligovy pohar nema smysl pocitat, tam nas klub za " prezidentovani" Rebicka odehral tolik zapasu, ze by je spocital na prstech jedne ruky i nesikovny truhlarsky ucen po prvnim mesici praxe.) Ve fronte na vyplatu stoji kazdy mesic kolem 40 fotbalistu a to nepocitam hrace B-ecka. Asi budeme muset zadat o zmeny v pravidlech, aby se na place na vsechny dostalo.

          Politika prestupu vedena v duchu: " Je zadarmo? Tak ho berem!" Vede k tomu, ze nektera mista v sestave mame z 3 az 4jena. DZ( Svec, Baez, Deli, Zmrhal).OZ (Cerny, Boudjemaa, Kenia, Pitak). Na jine posty hrace nemame vubec LZ. Coz vede k nesmyslnym alternativam, ktere souper s ustalenou sestavou dokaze nemilosrdne tresat.

          Niemandi jako Ritchie dostavaji 4 a pul lete smlouvy, aby zde odehrali 4 zapasy a byli poslani zpet do pr.ele, protoze jejich fotbalovy um nedosahuje ani 1.B tridy na cestu si ovsem berou statisicove odstupne v €. Nadejni juniori odchazeji oklikou do Italie aniz by dostali cichnout, protoze pro nas management nemaji dostatecny talent.

          V nasi lize, je zretelne videt, ze kdyz si klub pni sve zavazky je mozne s kadrem bezejmenych kluku kopat do desateho fleku jak dokazuje Jihlava ci Synot.
          Pokud klub prida k zavazkum i zkusenost na pozicich ve vedeni a to lide na Dukle maji, vetsina jich prosla se Slavii poharovou evropu, je mozne s kadrem, ktery tomu nasemu nesaha ani po kotniky hrat o poharove pricky.

          Se soucasnym vedenim si Slavia nezaslouzi nic jineho, nez se klepat do posledniho kola o to, jestli se udrzi mezi elitou i pro pristi rok. Kdyz k tomu vsemu pripoctu, ze soucasne vedeni si i pres naprosto katastrofalni sportovni vysledky vyplaci tucne odmeny a rocni ztraty v hodnote cca 30-40 mio CZK prevadi na obdobi kdy jak samo tvrdi "bude lepe" mam o nas klub opravdu obavy.

          • Re: Statistické okénko - 26. a 27. kolo

            Kornovo     před 9 lety 16.05.2015 13:28 |  
            0 0

            ok, da se souhlasit s dost vecmi. nejistota a diletantske vedeni klubu tomu jiste neprispiva. ale to ze nasi hraji velke hovno, je hlavne o sportovnim useku, ne o vedeni. vzdyt se maji jak prasata v zite, kolik hodine denne stravi fotbalem? 4, 5? a pak si nejsou schopni prihrat. je to hnus

          • Re: Statistické okénko - 26. a 27. kolo

            spino     před 9 lety 16.05.2015 14:38 |  
            0 0

            Je to prostě trend posledních let - systémová chyba, která má dvě fáze.

            1) Kluby s úspěšnou značkou se vytunelují (Slavia, Baník) a hrozí jim zánik.

            2) Silné značky se chytí hochštapleři, kteří o fotbale vůbec nic nevědí a chtějí se na jejím "vzkříšení" přiživit ve dvou směrech. Zaprvé mediálně jako zachránci klubů. Zadruhé z prodeje nadějných juniorů, protože sami dobře vědí, že peníze a schopnosti na jejich udržení a postup do pohárů nemají.

            Tím se dostáváme k Aleši Řebíčkovi, kterému se nedaří ani jedno. Jeho mediální obraz je strašlivý a i fanouškům s ním dochází trpělivost a co se týče přestupů, tak jediný úspěšný se týkal Ondry Petráka, který nyní hraje druhou bundesligu. To je za 4 roky Řebíčkovi éry při množství talentů v mládeži mizerné číslo. Pak se to snaží samozřejmě Řebíček hasit tím, že nabízí na koho se podívá - tu Berkovce Bohemce, Zmrhala v Německu, Škodu do Jablonce atd., ale ve výsledku na tom jen prodělá Slavia, protože náhradu za ně nesežene a bude opět jen doufat v zázrak.

  4. Re: Statistické okénko - 26. a 27. kolo

    bububu (přítel SN)     před 9 lety 16.05.2015 14:56 |  
    0 0

    Lehký offtopic:

    Koukám, že Admira Praha taky zápasí o holou třetiligovou příslušnost, po 29. kolech se krčí s 34 body na poslední nesestupové (15.) pozici, jen o skóre před 16. Čáslaví. Chodí tam vůbec ještě někdo z našich hrát?

    Farma jak se patří...to je neskutečné, jak si i zde projevuje dilentantismus vedení Slavie.