Fortuna liga

Slavia - Sparta 1:0

Slavia v Edenu porazila po třech letech Spartu 1:0 brankou Zmrhala z 45. minuty. Co víc, vítězství je naprosto zasloužené, protože slávisté svého rivala v poli přehráli a měli o mnoho víc šancí.

Slavia - Sparta 1:0 (1:0)
Branka:
 45. Zmrhal 

Slavia: Berkovec - Mikula, Latka, Deli, Jablonský - Souček, Zmrhal - Voltr (90.+4. Bílek), Kenia (90. Frydrych), Štohanzl (70. Černý) - Škoda

Trenér Dušan Uhrin poslal do derby téměř stejnou sestavu, která zvítězila před týdnem ve Zlíně. Jedinou změnou byla účast Jana Štohanzla na úkor Milana Černého. Slavia také změnila úvodní rozestavení na 4-2-3-1 s Radkem Voltrem na pravé straně zálohy. První šanci si připravili hosté, když po chybě Latky musel na poslední chvíli hasit nebezpečný průnik Krejčího Mikula. Po následném rohovém kopu šel do brejku Kenia, míč se dostal mezi Deliho a Škodu, v lepší pozici byl sice stoper Slavie, míč si vzal však Škoda a z úhlu nic nevymyslel. Pak se zvedly emoce na obou stranách, sudí Zelinka ale pustil několik ostrých zákroků a neodpískal ani ruky Jablonského a Costy, které reklamovali postupně hráči obou týmů. Míč sice častěji držela Sparta, první nezblokovanou střelu si však připsali domácí, Kenia ovšem zpoza vápna minul. O chvíli později poslal dobrý míč Štohanzl na Škodu, ten si poradil se dvěma obránci, ale proti vybíhajícímu Bičíkovi už se ke střele nedostal. Pak přišla první vyložená šance, Zmrhal se dostal mezi obránce, přehazoval obloučkem vybíhajícího Bičíka, ten ale stačil míč aspoň zbrzdit a dobíhající hráči hostí míč odkopli. Nebezpečno bylo i po následném rohu, sparťané se s vypětím sil ubránili. Pak se hrál vyrovnaný fotbal bez šancí, až v 43. minutě se slávisté nestihli srovnat po odvráceném přímém kopu Sparty, míč se dostal k Hušbauerovi, který měl příliš prostoru na střelu, rozvlnil však jen boční síť. A v poslední minutě první půle naprosto nečekaně udeřila Slavia. Škoda skvěle vybojoval míč, ten se trochu kostrbatě odrazil ke Zmrhalovi, který parádně vystřelil, Bičík jeho střelu jen ztlumil, ta se ale dál pomalu kutálela a o pár centimetrů se dokutálela za brankovou čáru - 1:0! Tak také skončila první půle.

Sparta do druhé půle hned dvakrát vystřídala a změnila rozestavení, pokračovala jen se třemi obránci. V 53. minutě po rozehraném rohu hostí dostal prostor na těžkou střelu Fatai, míč ale netrefil dobře a ten obloučkem zamířil na horní síť Berkovcovy brány. Na druhé straně se za obranu dostal Štohanzl, Bičík ale jeho zakončení vyrazil mimo tři tyče. Po rohovém kopu pak hlavičkoval Škoda z dobré pozice mimo. V 59. minutě z přímého kopu z dobré pozice přestřelil bránu Bičíka Kenia. O chvíli později udělal Berkovec první chybu, přízemní centr Dočkala vyrazil nohou před sebe, Fatai zakončoval a trefil tyč, u ní situaci ještě jistil Mikula na brankové čáře. V následné akci odpískal sudí Zelinka ruku Součkovi, ačkoli vypadalo, že ji měl záložník Slavie úplně u těla. Z přímého kopu Dočkal bránu Berkovce přestřelil a o chvíli později v poslední možné chvíli zachránil Slavii vracející se Voltr. Sparta převzala otěže zápasu a po 65 minutách začala potvrzovat roli papírového favorita. V 70. minutě se sám zranil při bránění Štohanzl a na hřišti jej nahradil Černý. Tlak Sparty brzy opadl a hrál se opět vyrovnaný fotbal, kde více šancí měli slávisté. V 82. minutě sudí již podruhé přerušil zápas kvůli vhazování pyrotechniky na hřiště ze strany fanoušků hostí, bylo tak jasné, že se bude nastavovat vysoký počet minut. V 86. minutě hlavičkoval hostující Brabec mimo Berkovcovu bránu. A o chvíli později, už v první ze čtyř nastavených minut, se totéž povedlo Krejčímu. V poslední minutě nastavení pak sudí nepochopitelně otočili aut v neprospěch Slavie a z následné akce v tutovce promáchli Fatai i Frýdek. Ač nakonec sudí nastavili skoro šest minut, Slavia již cennou výhru udržela!

Trenér hostů Zdeněk Ščasný po zápase nemohl být spokojený: "Samozřejmě zklamání, poprvé jsme letos prohráli a hned na Slavii. Věděli jsme, že to bude bolet, že se budeme muset vyrovnat v nasazení, to se nám v první půli vůbec nepodařilo. Věděli jsme, že Slavia bude hrát na brejky a standardní situace. Nebyly tam v první půli žádné šance, málo jsme se tlačili do koncovky, málo seběhnutí za obranu. Udělali jsme triviální chybu Hybšem a inkasovali jsme. Slavia dala i ve druhé půli do zápasu dvakrát tolik nasazení. Musíme se teď připravit na další zápas. Utkání ovlivnila první branka, Slavia pak mohla pokračovat ze zatažené obrany na brejky. Slavia vyhrávala daleko víc soubojů. Jsem zklamaný jako po jakémkoli jiném prohraném zápase. Kdyby sudí pískl v první půli penaltu, která se pískat měla, zápas by vypadal jinak. To ale neomlouvá, že jsme tady prohráli. Teď je důležité, abychom se do čtvrtka oklepali a hráli úplně jinak. Chování našich fanoušků bylo nešťastné, ale rozhodně nebudeme naši porážku svádět na ně. Máme rozhodně v týmu dva až tři posty, které potřebujeme zkvalitnit. Jestli se Slavia vrací mezi nejlepší české týmy, to není otázka na mě."

Naopak Dušan Uhrin si připsal v prvním derby na lavičce Slavie hned vítězství. "Já bych to nechtěl ani moc hodnotit, jsme šťastní. Užijeme si to a zítra zase začínáme trénovat. Utkání se pro nás nevyvíjelo moc dobře, v úvodu jsme nedali dvě šance. My jsme byli důslední v bránění a obsazování některých hráčů. Nechtěl bych vychvalovat jednotlivce, v záloze hráli Zmrhal se Součkem, kterého jsme na začátku přípravy ani nestavěli do základní sestavy. Dnes odehrál výborné utkání Kenia, který nám hodně pomohl při přechodu do útoku, a celá obrana. Škoda dnes dělal prostor na to, abychom měli jiné šance. Počítali jsme s tím, že nás Sparta zatlačí, protože je silná na balonu. Ohlídali jsme některé typy přihrávek od Matějovského nebo Dočkala, takže finálních přihrávek z jejich strany bylo minimum. Hráčům žádnou oslavu nedovolím, ale jsem realista. Chtěl bych ale, aby hráči moc neoslavovali, zítra ráno máme trénink, příští týden další derby, i když ne takové jako se Spartou. Musíme se dobře připravit. Když jsem dělal v cizině, tak jsme měli plný stadion každý druhý zápas a bylo to vidět na hře. Všem divákům, kteří tu byli, se jistě vyplatilo koupit lístek. Jsem jistě rád, že fanoušci Sparty udělali některé přestávky a naši hráči si mohli trochu odpočinout. Mám z celého utkání dobrý pocit, až na poslední tři minuty, tam mi zatrnulo. Štohanzl bude v pořádku, doufám. Jsme čtvrtí, takže jsme do sezóny nevykročili úplně dobře. Ztratili jsme tu body s Libercem i Boleslaví, takže jsme mohli být výš. Nic to teď ale neznamená, je to jen začátek. Pan prezident klubu do kabiny přišel, ale co nám řekl, to je jen mezi námi."

8.kolo - Neděle 27. 09. 2015 15:00

Synot liga, 2015/2016
1 - 0
1 - 0
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha

45. Jaromír Zmrhal

AC Sparta Praha
AC Sparta Praha

Komentáře (314)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé