O Slavii

V Edenu proběhla tisková konference

V Edenu proběhla dlouho očekávaná tisková konference Slavie. Na ní Slavia a CEFC podepsali smlouvu o partnerství, které Slavii přinese během tří let více než 100 milionů Kč. Navíc bylo oznámeno, že do Slavie přestupují brankář Jiří Pavlenka z Baníku Ostrava a útočník Muris Mešanovič z Jihlavy. Naopak Michal Švec má svolení trénovat s Bohemians 1905.

Úvodní slovo si vzal generální ředitel klubu David Trunda: "Čeká nás dnes oznámení nové spolupráce a diskuze nad posilami a dalšími novinkami. Asi jste zaregistrovali, že jsme měli valnou hromadu, došlo k některým změnám v představenstvu a dozorčí radě. Dnes se dozvíte novinky o A týmu i o akademii."

Prezident klubu Jiří Šimáně nejprve okomentoval aktuální dění a zprávy z tisku. "Nejprve k výtce Jablonce vůči nám. V listopadu jsme projevili zájem o tři jeho hráče - Tecla, Greguše a Pospíšila. Bylo nám řečeno, že Pospíšila Jablonec neprodá, u Tecla a Greguše byla sdělena informativní nabídka, ceny jsme neakceptovali. O zbylých dvou hráčích probíhala nějaká jednání. Včera nám pan Pelta řekl, že je Greguš neprodejný a za Tecla chce částku, která je pro nás neakceptovatelná. K článku v Blesku (o rozporech mezi Šimáněm a Tvrdíkem, pozn. redakce). Kdo si dnes přečetl rozhovor s panem Tvrdíkem ve Sportu, nalezne všechny odpovědi. Rozpory nejsou, máme tu systém, který ty rozpory prakticky vylučuje."

Dále pokračoval oznámením posil. "K dnešnímu dni jsme uzavřeli smlouvy s hráči Bořilem, Hušbauerem, Barákem, Linhartem, Pavlenkou a Mešanovičem. Věříme, že se do konce týdne dohodneme se Zlínem ohledně Železníka, s hráčem jsme dohodnuti. Zbývají nám dvě jména, budeme ještě jednat se Šuralem a Šventem. Ten má ještě půl roku smlouvu v Kolíně. Pokud bychom se nedohodli, že přijde už v zimě, počítáme s ním v létě. Pak je ještě jeden hráč, který nepochází z ČR, tam ta jednání budou ještě tak na tři týdny. Ano, přijmout do klubu osm hráčů, je nezvyklé. Ale někteří z těch hráčů by v létě nebyli k dispozici, protože by podepsali jinde."

Sportovní ředitel Josef Jinoch doplnil: "Nastanou i odchody, buď na přestup nebo na hostování. Jsem rád, že jsme přivedli hráče jak do základní sestavy, tak do budoucna."

Nová posila Slavie Jiří Pavlenka pak pozdravil slávisty videem z Ostravy, ke Slavii se připojí příští týden.

Slovo si vzal i zástupce majoritního akcionáře Jaroslav Tvrdík: "Myslím, že je od nás férové být otevření. S posilami jsme spěchali. Chtěli jsme, aby trenér měl všechny posily už příští týden. Víme, že mnoho nových hráčů se musí sehrát. Když jsme vstupovali do Slavie, mluvili jsme o horizontu dvou až tří let. Ale máme velkou radost z toho, kam se tým na podzim dostal. Být tři body za třetím místem je něco, co jsme nečekali. To vedlo k urychlení investic. V případě, že se na jaře podaří poháry, bude to něco, co daleko předčí naše očekávání. Neděláme si iluze, že hned letos doženeme špičkové kluby Plzeň a Spartu. Ale rádi bychom se s nimi příští sezónu měřili. Nekupujeme hráče jen pro jaro, ale i pro budoucnost. Pevně věřím tomu, že trenér s tímto týmem do pohárů postoupí. My uděláme vše pro to, aby se A týmu dařilo, ale máme i pokoru. Pokora a ambice jdou ruku v ruce. Naší úlohou je vytvářet klubu potřebné zázemí. Mám radost z toho, jak klub nyní funguje. Nerozhazujeme peníze, jak jsem někde četl. Diskutovali jsme rozsáhlý seznam hráčů, některé jsme sami vyřadili, někteří byli nedostupní. Všichni, kteří přišli, byli schváleni celou sportovní radou."

"Jsem velmi rád, že jsem byl přítomen i prezentace nové mládežnické akademie. Úlohou Slavie je nejen hrát na předním místě, ale také podporovat reprezentaci. Věřím, že bude stoupat počet reprezentantů ze Slavie. Pokračujeme ve svých záměrech i v řadě dalších okolností. Dnes nebudeme mluvit o stadionu, ale naše ambice spojit Slavii a stadion přetrvává. Osobně jsem připraven udělat naprosté maximum pro to, aby Dušan Švento hrál za Slavii již 13. února, je to pro mě naprosto ikonický hráč Slavie. Tím posledním hráčem, o kterém se bavíme, je mladý slovenský hráč," upřesnil Jaroslav Tvrdík informaci Jiřího Šimáně.

"CEFC hodlá spojit své logo s dresem Slavie, je to výraz důvěry společnosti v klub. Věříme také, že to přivede Slavii další partnery a doplníme portfolio partnerů na všech úrovních partnerství. Slavia je pro CEFC investice, kterou neustále kontrolujeme a fakt, že jsme své investice aktuálně zvýšili, hovoří o tom, že jsme s ní spokojeni. Mám radost, že dostávají nabídky ze zahraničí hráči i trenéři. Budu mluvit s Jakubem Dovalilem a pokusím se jej přesvědčit, ať ve Slavii zůstane. Potřebujeme nejlepší možný tým," vyjádřil se Jaroslav Tvrdík také k aktuální nabídce pro hlavního skauta Slavie Jakuba Dovalila ze Spojených arabských emirátů.

Poté už Slavia a CEFC slavnostně podepsali partnerskou smlouvu, která Slavii přinese přes tři desítky milionů Kč ročně v následujících třech letech.

Trenér Dušan Uhrin okomentoval nejbližší dění v A týmu: "Jedeme do Nymburka, pak budeme týden na Slavii a pak 12 dní ve Španělsku. Naši soupeři tam ještě nejsou potvrzení, věřím, že příští pondělí tomu už tak bude. Přišlo dost hráčů, počítáme se všemi, záleží na nich, jakou budou mít formu a jestli se prosadí do první jedenáctky. Máme šest týdnů do začátku soutěže, to je krátká doba na sehrání mužstva. Když jsem přišel do Slavie, tak jsme místo velkých nákupů udělali velkou čistku a povedlo se nám to. Představoval jsem si, že v Liberci neprohrajeme, takže s pátým místem jsem moc spokojen nebyl. Musíme udělat vše pro to, abychom naše sny, což jsou poháry, naplnili."

První slávistická posila Josef Hušbauer se během tiskové konference musel vypořádat s několika dotazy redaktora Sportu Jana Podroužka: "Je těžké, když přijde víc nových hráčů, ale když to jsou hráči kvalitní, je to jednodušší. Ambice jsou vysoké, ale právem. Jinak bych sem nešel. O podzimu ve Spartě mluvit nechci, co bylo, bylo, teď jsem tady," uzavřel za úsměvů několika přítomných tiskovou konferenci po čtvrtém dotazu stejného novináře.

Ještě předtím odpověděli i další přítomní na některé dotazy, uveďme například věty Jiřího Šimáně: "Financování klubu je interní záležitostí klubu a nebudeme detaily komentovat. Nelitujeme nikoho, koho se nám nepovedlo přivést. Některé nabídky byly příliš vysoké, tak jsme je neakceptovali. Měli jsme další dva hráče, kteří za Slavii chtěli hrát, ale nezvali jsme je kvůli chemii v kabině. Trenér si uvědomuje, že kabina spolu musí komunikovat. Pro Šurala je priorita hrát venku, ale nemá tak dobrou nabídku, aby tam šel. My si myslíme, že půjde do Slavie nebo do Sparty. Dnes máme doufám finální jednání, pokud uspějeme, přijde k nám, pokud ne, tak půjde asi někam jinam. Z našeho pohledu jsme udělali vše, co jsme mohli a chtěli."

Josef Jinoch: "Michal Švec dostal povolení trénovat s Bohemians 1905. První část odchodů bude před odjezdem do Nymburka, druhá a finální před soustředění ve Španělsku." Na dotaz Slávistických novin ohledně netradičního víkendového soustředění U21 odpověděl: "Tomáš Souček je nemocen a na soustředění U21 nepojede. Linhart s Barákem pojedou, není to pro nás žádná komplikace, přijdou jen o jedno utkání a v neděli o den volna. Máme jen trochu obavy z rychlého měnění klimatických podmínek."

Jaroslav Tvrdík sdělil zajímavou informaci pro příznivce kopané žen: "Umím si představit, že do Slavie přijdou dvě čínské hráčky. Naopak dobří čínští hráči jsou příliš drazí."

David Trunda se vyjádřil k fanouškům: "Vztah fanoušků ke Slavii je unikátní. Bylo to vidět i v dokumentu Věčná Slavia. Našim cílem je přivést více dětí, více rodin, aby byl domácí zápas kulturně-společenskou událostí. Plánujeme na jaro další akce. Chceme se postarat o naše fanoušky nejen doma, ale i na venkovních zápasech, máme nějaký koncept, který bychom do 14 dní mohli dotáhnout. Chceme aktivovat odbočky Odboru přátel."

Komentáře (281)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé