Hráči Slavie

Kam vedly kroky našich hráčů?

Za poslední roky prošlo Slavií skutečně velké množství zahraničních hráčů. Někteří se do pamětí fanoušků zapsali více, jiní méně. V následujících řádcích jsem sepsal následná působení všech zahraničních hráčů, kteří v našem klubu působili od sezóny 2010/11. Poznamenávám, že v seznamu nejsou slovenští hráči, kterých u nás působilo vážně mnoho. Jejich působením bych se mohl věnovat v příštím článku, pokud tento bude mít úspěch.

Anssi Jaakkola - Brzy již devětadvacetiletý finský brankář působil ve Slavii v sezóně 2010/11 v dobách, kdy trenér Jarolím hledal svou vysněnou brankářskou jedničku, aby se jí následně opět stal nestárnoucí Martin Vaniak. Anssi za Slavii odehrál jen dvě ligová utkání, v nichž dostal tři góly. Karla Jarolíma nepřesvědčil a tak se po sezóně přesunul do skotského Kilmarnocku. Ani ve Skotsku se ale Anssimu příliš nedařilo a za dvě sezóny odchytal pouze 14 zápasů. V roce 2013 se pak, po vypršení smlouvy, připojil k jihoafrickému Ajax Cape Town. V Ajaxu se okamžitě stal brankářskou jedničkou a do dnešního dne nastoupil k bezmála 70 utkáním.

Vitali Trubila - Před šesti dny oslavil Vitali jednatřicáté narozeniny. Ofenzivně laděný běloruský levý obránce působil v ČR od roku 2006, kdy o jeho služby projevil zájem Most. Ze Slavie poté ještě odešel na hostování do Bohemians 1905, než se definitivně připojil k běloruskému velkoklubu Dinamu Minsk. Zprvu patřil mezi základní pilíře obrany, poté se ale ze sestavy vytratil a proto přestoupil do FK Gomel. Do sestavy svého nového celku se ale natrvalo nedostal a připsal si jen sedm startů. Nevytíženost vedla k další změně klubu a tak došlo k přestupu do ruského Sokola Saratov, kde, krom jednoho zápasu, nastoupil do všech utkání, které ruský klub za půlsezónní učinkování Vitaliho odehrál. Po vypršení smlouvy se exreprezentant své země vrátil do Běloruska, do týmu Šachťar Soligorsk, kde vydržel jen půlrok. Před dvěma dny podepsal smlouvu v FK Minsk.

Tijani Belaid - O Tijanim lze s jistotou mluvit jako o největším cestovateli ze všech hráčů, kteří se v článku objeví. Ze Slavie přestoupil v zimě před pěti lety do Hull City FC, tedy týmu, v té době hrajícího ve druhé nejvyšší anglické soutěži - Championship. V "the Tigers" ale odehrál jen 282 minut a po konci sezóny se rozhodl pro přestup do kyperského týmu Apoel Nikósia. Ani na Kypru se šikovnému záložníkovi nedařilo a proto se přesunul do druholigového německého celku Union Berlin. V Unionu sice ze začátku působil na pomezí lavičky a základní sestavy, po několika zápasech se už na lavičku usadil natrvalo. Následovalo angažmá v portugalském Moreirense - neúspěšné. V klubu vydržel jen pět měsíců. Poté byl pařížský rodák téměř půl roku bez angažmá, než podepsal smlouvu v bulharském Lokomotiv Plovdiv. V červenci 2014 se Tijani rozhodl pro návrat do Tuniska, kde je až doposud hráčem Club Africain. V tuniském gigantu v minulé sezóně pravidelně hrával a vstřelil devět branek, v té probíhající však odehrál jen 18 minut. V současné době laboruje se zraněnými třísly.

Bassirou Dembélé - Hráč ze kterého chtěl Karel Jarolím vychovat nového Mickaela Tavarese. Ve Slavii ale po sportovní stránce velkou stopu nezanechal a v pamětích fanoušků zůstává především kvůli své nešťastné "kauze" s letáky. Ze Slavie se přesunul na Kypr - do Enosis Neon Paralimni. Na Kypru ale neodehrál ani minutu a po sezóně se rozhodl pro návrat do své vlasti, tedy na Mali. Nejprve nastupoval za Stade Malien, poté za AS Bakaridjan. Svými dobrými výkony si vysloužil zahraniční angažmá a v červnu 2014 podepsal v druholigovém tuniském týmu AS Gábes. Nyní je už půlrok bez angažmá.

Filip Duranski - Stále teprve čtyřiadvacetiletý Makedonec odehrál za A tým Slavie pouze dvanáct minut v domácím zápase proti Plzni (2:1) v sezóně 2010/11. Od roku 2012 působí v Makedonii - původně v Horizont Turnovo, poté v Robotnicki Skopje. Nyní už rok a půl působí v Sileks Kratovo, kde se řadí mezi stavební kameny základní sestavy.

Zoran Milutinovič - Středopolař s velmi dobrou střelou z velkých vzdáleností po angažmá ve Slavii podepsal smlouvu v bosenském Rudaru Prijedor. V tomto klubu patřil mezi hráče základní jedenáctky, po půl roce ale přestoupil do druholigového chorvatského celku Inter Zaprešič. Po dobrých výkonech, které Zoran korunoval i pěti ligovými góly, přestoupil do řeckého druholigového Tyrnavos 2005. V Řecku se mu dařilo, patřil do základní sestavy, dával góly. V říjnu minulého roku se vrátil do Rudaru Prijedor a v sestavě ještě nechyběl ani minutu.

Hocine Ragued - Tuniský defenzivní záložník, který si mimochodem v roce 2005 připsal start za A tým Paris Saint-Germain (nutno podotknout, že v té době PSG ještě neznamenalo v evropském měřítku to, co nyní), za necelý měsíc oslaví již své třiatřicáté narozeniny. Ze Slavie přestoupil do tureckého celku Karabükspor, tedy týmu hrajícího o záchranu v nejvyšší turecké lize. Téměř ve všech zápasech patřil do základní sestavy. Od července 2012 působí v Tunisku v místním klubu Esperance, kde patří mezi pilíře zálohy. V roce 2014 pak se svým týmem vyhrál titul.

Riste Naumov - Makedonský forward, jehož kariéra byla nepříjemně poznamenána ošklivou zlomeninou v zápase s Teplicemi, po angažmá ve Slavii zamířil do Spartaku Trnava. Kvůli problémům s vízy ale bylo Risteho slovenské angažmá po 3 měsících, po vzájemné dohodě hráče s klubem, ukončeno. Následoval návrat do rodného Štipu, kde nastupoval za místní klub Bregalnica. Z počátku potvrzoval pověst kanonýra, kdy po třináctém kole měl na účtu osm vstřelených branek. Poté se ale sedm zápasů v řadě netrefil a vypadl ze sestavy, do které se už nevrátil. V červenci 2014 přestoupil do maledivského Maziya. Po půl roce se stěhoval na Myanmar, kde nyní hraje za Ayeyawady.

Liridon Krasniqi - Ačkoliv Liridon neodehrál za A tým Slavie ani minutu, rozhodl jsem se ho do článku zakomponovat, především kvůli pozdvižení, jenž jeho odchod provázelo. Čerstvě čtyřiadvacetiletý kosovský Albánec ze Slavie zamířil do Mladé Boleslavi, kde odehrál dvaadvacet minut. Poté zkoušel štěstí v Turecku, kde podepsal smlouvu s Ankarasporem. Jeho nový zaměstnavatel ho ale okamžitě poslal na rozehrání do druholigového Fethiyesporu, kde odehrál 37 utkání s bilancí tří vstřelených branek a čtyř asistencí. Mezitím ho Ankaraspor prodal do Osmanlisporu, kde ale po půl roce výraznější stopu nezanechal. V prosinci 2014 bylo jeho angažmá ukončeno a Liridon se tak na čtyři měsíce stal volným hráčem. Od dubna 2015 působí v malajsijském Kedah FA.

Keegan Ritchie - Pětadvacetiletý ofenzivně laděný krajní obránce se po půlroku svého působení ve Slavii vrátil do svého mateřského celku, jihoafrického Kaizer Chiefs. Následující sezónu strávil v Bloemfonteim Celtic, kde byl na pomezí sestavy a lavičky. Tuto sezónu se opět vrátil do Kaizer Chiefs, ale odehrál jen 180 minut. Nutno podotknout, že Keegan se většinou trenérovi nevejde ani na lavici náhradníků.

Guy Roger Eschmann - Působení tohoto třiadvacetiletého švýcarského útočníka s tožskými kořeny ve Slavii se zdá býti více než podivné. Náš dres oblékl pouze na 12 minut v derby se Spartou v sezóně 2013/14. Oficiálně měl ve Slavii amatérskou smlouvu, která po sezóně vypršela. Zajímavostí je, že přes svůj nízký věk Roger působil již v pěti zemích (Švýcarsko, Španělsko, Izrael, Island, ČR). Po skončení smlouvy ve Slavii se vrátil do Švýcarska, kde oblékal dres Locarna a povětšinou nastupoval jako střídající hráč. Nyní je půlrok bez angažmá.

Joseph Mensah - Mladý ofenzivní záložník působil ve Slavii od zimy do léta 2014, kdy byl přiveden jako talentovaný hráč z ghanského Liberty Profesionals. Joseph přišel na hostování s opcí, která následně nebyla uplatněna. Ve Slavii odehrál pouze 22 minut v zápase proti Jihlavě (1:2), jinak pravidelně hrával za juniorku. Z Ghany ho v létě 2014 vykoupil druholigový dánský celek AC Horsens. V sezóně 2014/15 působil na pomezí základní sestavy a lavičky, v probíhající sezóně už patří k základním kamenům ofenzivy klubu.

Krisztian Tamás - Ofenzivně laděný levý obránce se po svém hostování ve Slavii vrátil do AC Milan. V létě 2015 ho koupil druholigový italský tým Spezia Calcio. Ve svém novém působišti se ale většinou nevejde ani na lavičku náhradníků. Doposud odehrál 83 minut ve čtyřech zápasech.

Bekim Balaj - Nadějný albánský útočník zanechal ve Slavii dobrou stopu. K nevůli spousty fanoušků byl po půl roce ze Slavie prodán do bohatého chorvatského týmu HNK Rijeka. Ve svém působišti patří pravidelně do základní sestavy. Za půlrok v minulé sezóně odehrál v Rijece 18 zápasů a vstřelil 10 branek. V letošní zatím odehrál 22 zápasů a dal sedm branek.

Komentáře (285)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé