Mládež

Interní vzdělávání trenérů Slavie – druhá přednáška

Od ledna začalo ve Slavii probíhat interní vzdělávání na různá témata pro mládežnické trenéry. To únorové mělo dva okruhy - nový přestupní řád platný od léta a metodu trénování Coerver.

Cílem těchto školení, která se konají jednou měsíčně, je proškolit trenéry v potřebných tématech, která jsou důležitá pro jejich práci se slávistickou mládeží. "Přednášek se účastní všichni trenéři mládeže a asistenti. V úterý jsme měli na programu Coervera, tedy holandskou školu techniky, druhým bodem byl přestupní řád. Jsou to důležitá témata a chceme, aby o nich trenéři věděli," řekl k náplni dvouhodinové přednášky manažer mládeže Jiří Plíšek.

Novým přestupním řádem provedl přítomné trenéry Martin Říha z legislativně-právního úseku FAČRu. Zmiňme nejzásadnější změny od léta 2016 - na základě pravidel FIFA budou zrušeny farmy a střídavé starty. Hráči, kteří nebudou pod smlouvou, nebudou moct hostovat, ale budou muset přestoupit do nového klubu. To souvisí i s výplatou tabulkového odstupného, pokud např. dvacetiletý hráč bez smlouvy bude přestupovat z ČFL do 1. ligy, vyplatí prvoligový klub za takového hráče 140 tisíc. Pokud by hráč mířil opačným směrem, bude muset tým z ČFL zaplatit 100 tisíc. Finanční částky nejsou pro kluby z nižších soutěží zrovna malé, osobně jsem tedy zvědavá, jak bude vypadat angažmá hráčů, kteří se typicky neprosadí z juniorky v nejvyšších dvou soutěžích a jejich nové kluby by za ně musely platit takovéto přestupní částky. Odstupné se však nevyplácí v případě, že hráč v posledních 12 měsících neodehraje ani jeden soutěžní zápas. Současný návrh výše odstupného není defintivní, kluby ho mohou připomínkovat.

Dalším odstupným pro mateřský klub, respektive kluby, kterými hráč prošel, je tréninková kompenzace, která se vyplácí při podpisu první ligové profesionální smlouvy, případně při dalším přestupu profesionálního hráče do 23 let. Prezentaci a doplňující materiály najdete zde, jako nejdůležitější pro mládežnickou akademii Slavie lze vypíchnout fakt, že čím starší hráče bude Slavia přivádět do mládeže, tím vyšší bude jejich cena za přestup.

Druhou částí přednášky odpřednášel profesionální trenér přípravky David Pilař, který je zároveň lektorem Akademie Coerver. Tato metoda trénování je pojmenována po nizozemském trenérovi Wielu Coerverovi a rozvíjí se od roku 1984. V Čechách je zhruba pět let. "Je to metoda individuálního rozvoje jednotlivce, kde je kladen velký důraz na detail, jak při prvním doteku s balónem, tak při jeho zpracování. Dále se soustředí na přechodovou fázi, na hru jeden na jednoho, přesnost, zakončení. Je snaha vybavit fotbalistu všemi těmito dovednostmi, říká se, že nejlepší věk pro to je 6 - 12 let. Pokud se tohle všechno naučí hned na začátku, tak je pak na co navazovat," popisuje svými slovy podstatu této metody David Pilař. Základní principy Coervera jsou uskupeny do pyramidy, jejíž základnu tvoří ovládání míče, zpracování a přihrávání, pohyby jeden na jednoho, rychlost, zakončení a skupinová hra na vrcholu.

David Pilař působí v Coerver akademii již přes dva roky. "Byl jsem osloven jedním trenérem, jestli bych nechtěl jít na školení. Pro Coervera jsem se nadchnul, je to zase nová metoda couchingu. Od té doby ji praktikuji, spolupracuji s Coerver coachingem, máme oblastní akademie po celé republice, já jsem konkrétně v pražské pobočce. Praktikujeme tam všechny věci, které na přednášce zazněly, přenášíme to na kluky, chceme je zdokonalovat i v tom ohledu, kdy na to není čas v klubech." Právě praxe v této metodě předurčila Pilaře k tomu, aby byl za zavedení této metody zodpovědný ve Slavii. "Coerver se praktikuje spíše individuálně, vnímáme ho jako jednu z metodicky nosných věcí pro tréninkový proces mládeže, je to vysoce propracovaná škola. David Pilař je nositelem a lektorem této myšlenky, jeho úkol bude zodpovědnost za metodiku a koncepčnost této metody ve Slavii, bude garantovat, že bude mít kvalitu. Bude docházet na tréninky, bude součástí individuálních tréninkových procesů," upřesňuje Plíšek.

Ve Slavii se tato tréninkové metoda začíná zavádět ve všech kategoriích, od přípravky až po dorosty. "Je to hodně variabilní cvičení, záleží na trenérovi, jak si s ním poradí a využije ho. Mohou to být cvičení pro kategorie U8, U9, ale i pro žáky a starší dorostence," říká Pilař. Pro některé trenéry tato metoda, kterou praktikují týmy v Evropě, v Asii nebo Americe, není novinkou. "Co jsem byl u U8 a současné U9, tak jsem ji praktikoval, stejně jako další trenéři. Vidíme pokroky, u někoho za půl roku, u někoho za rok. Děláme si statistiky a vyhodnocení, které slouží jak pro nás trenéry jako podklady k tomu, co dětem jde lépe a co hůř. Ukáží vám, v čem se skutečně zlepšily a umožňuje nám to pak postavit další cvičení. Je to i zpětná vazba i pro rodiče," říká Pilař.

Další školení pro slávistické trenéry se bude konat opět za měsíc. "V záloze máme další témata, jaké bude příště, se ještě rozhodneme. Plánujeme, že budeme mít zhruba pět nebo šest stabilních témat, která se budou každý rok opakovat a doplňovat, a pak ta, která se budou měnit," uzavírá Jiří Plíšek.

Komentáře (6)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Interní vzdělávání trenérů Slavie – druhá přednáška

    Robinator     před 8 lety 04.03.2016 14:31 |  
    0 0

    super, tak snad si treneri vyndaji hlavy ze zadku a budou to taky praktikovat

  2. Re: Interní vzdělávání trenérů Slavie – druhá přednáška

    Barra     před 8 lety 04.03.2016 14:38 |  
    0 0

    Dobra zprava. Metoda Wiel Coerver (vyslovnost 'Wíl Kuərvr') je synonymum pro absolutni ovladani mice, Johan Cruyff je zastancem jeho metody. Technika, technika a jeste jednou technika, o to jde. Nick name Coervera byl Einstein fotbalu, to rika samo dost o sobe. Neznamena to, ze vysledky budou okamzite k videni, je to projekt na x let, ale mame se na co tesit.

    • Re: Interní vzdělávání trenérů Slavie – druhá přednáška

      Robinator     před 8 lety 04.03.2016 15:00 |  
      0 0

      Coerver už se ve slavii dělá.., bohužel ve strašně malým měřítku. Třeba na spartě na to kladou daleko větší důraz..tak snad se to změní

  3. Re: Interní vzdělávání trenérů Slavie – druhá přednáška

    slamacek (přítel SN)     před 8 lety 04.03.2016 15:31 |  
    0 0

    ja si osobne myslim, ze daleko dulezitejsi nez samotna metoda coerver je ta treninkova kompenzace za hrace mladsiho 23 let. diky ni se bude muset jeste vice dbat na vychovu mladeze. a tedy je zcela logicke ze se bude muset prace zdokonalovat. at se dari!

    • Re: Interní vzdělávání trenérů Slavie – druhá přednáška

      Jiri1     před 8 lety 04.03.2016 16:17 |  
      0 0

      Já se velmi omlouvám, ale uz před 35 lety se ve Slávii skolili treneri i bafíci od mládeze , sám jsem to krátkodobě zazil.
      Jinak tohle, ale není žádná změna , už jsem to tady dnes psal, samotná metoda není všelék, některé trenérské špičky jí ani dnes nevyuzívají , ale pokud p.Plíšek soudí jinak, ale toto moc zásadní není.

      • Re: Interní vzdělávání trenérů Slavie – druhá přednáška

        Heretic (přítel SN)     před 8 lety 04.03.2016 17:30 |  
        0 0

        Píšete špatně. Myslíte, že to není novinka, že už to dříve bylo. A již nechcete pochopit, co se tu posledních 5 let dělo, kdy jak chápu, žádná školení nebyla. Takže to změna je, i když ne novinka.