Evropská liga

Slavia si zahraje Evropskou ligu!

Slávisté se po šesti a půl letech představí opět v pohárové Evropě! Rozhodlo o tom dnešní finále domácího poháru, ve kterém Mladá Boleslav porazila Jablonec 2:0.

Slavia skončila v Synot lize na pátém místě, což je z hlediska pohárové Evropy bohužel první nepostupová příčka. Přesto však ještě existovala naděje na to, aby Slavia do předkola Evropské ligy proklouzla, potřebovala však, aby domácí pohár Mol Cup získal některý z týmů, které skončily v tabulce nad ní. Když se do finále dostala Mladá Boleslav spolu s Jabloncem, bylo jasno. Slávisté budou fandit Boleslavi, kterou do boje o cennou trofej vedl bývalý trenér Slavie Karel Jarolím.

Tým Karla Jarolíma skutečně uspěl, raduje se ze zisku domácího poháru a s ním se radují i slávisté. Po dlouhých šesti a půl letech se Slavia Praha opět představí na evropské scéně. Poslední zápas v pohárové Evropě sehráli slávisté 17. prosince 2009, kdy nastoupili na hřišti Lille a domácím podlehli 1:3, branku červenobílých vstřelil v 56. minutě Vlček. Tím skončila půlsezóna, která započala dnes už pověstným vypadnutím s Tiraspolem, pokračovala postupem přes Crvenou Zvezdu Bělehrad do skupiny EL, kde Slavia uhrála tři remízy (mimo jiné dvě s Valencií) a tři porážky. Na další evropské dobrodružství si museli fanoušci Slavie nějaký ten rok počkat, klub prošel turbulentním období, ze kterého vyšel tento rok s čínským majoritním vlastníkem, společností CEFC.

Teď již k tomu, co nás čeká. Slavia začne své působení v Evropské lize v jejím druhém předkole. Los druhého předkola proběhne současně s losem prvního předkola 20. června v Nyonu. Slavia vinou dlouhé absence v Evropě vstupuje do EL s národním koeficientem (6,585), i ten však stačí na to, aby Slavia byla nasazená. Vzhledem k tomu, že přímo do druhého předkola jde 17 evropských týmů, zatímco dalších 49 účastníků této fáze vzejde ze zápasů prvního předkola, je dost pravděpodobné, že los přidělí Slavii dvojici týmů, které se spolu utkají v prvním předkole. UEFA navíc obvykle před losem rozdělí týmy do podskupin, ve kterých se soupeři losují mezi sebou.

Zápasy prvního předkola EL se hrají 30. června a 7. července, tedy ještě za konání Mistrovství Evropy ve Francii. Druhé předkolo, kterého se zúčastní i Slavia, se pak hraje další dva čtvrtky 14. a 21. července. Přitom ještě před odehráním odvet, konkrétně v pátek 15. července, se v Nyonu bude losovat třetí předkolo EL (samozřejmě též třetí předkolo LM), v osudí tedy ten den bude všech pět českých zástupců. Vzhledem k nízkému koeficientu je jisté, že Slavia při tomto losu (ve dvojici se svým soupeřem ve druhém předkole) bude nenasazená, budou jí tak v případě postupu hrozit také silné týmy z nejlepších evropských soutěží.

Je jisté, že nás čeká velice zajímavé léto a minimálně dva soutěžní zápasy navíc oproti běžné ligové sezóně. Slavia je konečně zpátky tam, kam patří. V Evropě.

Komentáře (301)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

Komentáře v tomto článku mohou číst pouze přihlášení uživatelé