Názory

Nová metoda výběru posil ve Slavii

Dlouho jsem čekal, že někdo zareaguje na zmínku Dušana Uhrina na poslední tiskové konferenci ohledně jiné metody, podle které chtějí analyzovat hráče. Tato informace, která zapadla v oznamování posila a změn v týmu Slavie, se může ukázat jako nejdůležitější změna od chvíle, kdy Aleš Řebíček předal Slavii novým majitelům. A protože se stále žádný článek na toto téma neobjevil, tak jsem se rozhodl jej připravit sám.

Na úvod

Když jsem v roce 2011 na jedné konferenci čekal na finální motivační řeč externího řečníka, jméno Billy Beane, mně nic neříkalo. V USA je však jeho jméno pojem. Billy Beane je generálním manažerem týmu Oakland Athletics, který hraje v USA nejvyšší baseballovou soutěž MLB. Jeho tým má dlouhodobě jeden z nejnižších rozpočtů v soutěži. Přesto se jim daří dostávat se celkem pravidelně do play-off. Jeho příběh byl natolik výjimečný, že inspiroval vznik knížky s názvem Moneyball: The Art of Winning an Unfair Game (což bych volně přeložil jako "Umění vyhrát nefér hru"), která popisuje jejich nejslavnější období z roku 2001. Následně dokonce vznikl i stejnojmenný film, kde Billyho hrál sám Brad Pitt.

Celá přednáška byla o tom, že pokud chcete uspět, musíte se neustále vyvíjet, musíte přicházet s něčím novým. Aby Oakland Athletics dokázali konkurovat mnohem bohatším týmům, přišli s novým konceptem skautingu a výběru hráčů do týmu. To Billymu umožňovalo získat výhodně kvalitní hráče, na které by normálně klub neměl peníze. Tato metoda se v dnešní době nejčastěji nazývá Sabermetrics. 

Co je tedy Sabermetrics?

Sabermetrics je metoda k hledání podhodnocených hráčů na trhu. Využívá regresivní analýzu k vyhodnocení statistických údajů o konkrétním hráči. Takové údaje podle všeho ukazují lépe reálné využití technických a fyzických schopností hráče, a navíc zohledňuji i vliv mentálních vlastností daného hráče na hru. Nejde tedy pouze o počty přihrávek, gólů a podobně. Zjednodušeně řečeno, Sabermetrics odstraňuje ze skautingu emoce skautů, sportovního týmu, majitelů, agentů i fanoušků. A nahrazuje to strohými čísly. To ale neznamená, že kluby nakupují pouze podle statistických tabulek. Podle mě většina těch, co takový systém používá, nadále využívá i skauty. Ale skauti mohou pozorovat menší počet vytipovaných hráčů.

Tato metoda se ve světě rozšířila natolik, že existuje mnoho firem (např. Prozone, Opta, tag.bio atd.), které nabízí statistické nástroje nebo alespoň nezpracovaná statistická data k dalšímu využití pro hlavní kolektivní sporty. Jednotlivé úrovně služby se liší. A informace, které statistiky se analyzují, je největším tajemstvím každé firmy dodávající tuto službu a každého klubu, který takovou službu využívá.

Sabermetrics je používán klubem Midtjylland, na který se Dušan Uhrin odkazoval při zmíněné tiskovce. Z toho lze odvodit, že takový systém používá v současné době i Slavia. Není ale jasné, zda se jedná o nakoupený hotový systém nebo zda Slavia získává pouze statistická data a analytickou metodu si vytvořil sportovní tým interně.

Lze takový systém využít ve fotbale?

O tom se vedou vášnivé debaty na internetu už od doby, kdy knížka Moneyball vyšla. Zastánci i odpůrci mají hodně argumentů pro i proti. Fotbal je proti baseballu velmi dynamická hra. Vlastnosti jednotlivce nemohou mít takovou váhu na hru jako v baseballu. Sabermetrics se však údajně začal používat v několika týmech Premier League i dalších TOP evropských ligách. Psalo se o Liverpoolu, Newcastlu, nebo Wiganu. Samotný Billy Beane je údajně konzultantem holandského AZ Alkmaar. Liverpool se prý pokoušel o zavedení tohoto systému už v roce 2011 - 12 a dost se mu to nepovedlo.

Já osobně věřím, že tato metoda ve fotbale využít lze. Samozřejmě nelze použít stejný model, který funguje pro baseball. Ale základní myšlenka je správná. Letošní vítěz Premier League, Leicester City, je toho podle mě důkazem (články zde, zde a zde). Největší problém vidím v hloubce a kvalitě dat. Jak jsem psal výše, za posledních 10 let vzniklo několik firem, které se zabývají sběrem dat v celosvětovém fotbale včetně Evropy. Takže minimálně na úrovni dospělého fotbalu by to problém být neměl. Otázka zůstává u mládežnických kategorií. To je oblast, kterou právě baseball v USA má statisticky velmi dobře pokrytou a samotní Oakland Athletics toho notně využívali při draftech. Nejsem si ale jistý, že takto je pokrytý i mládežnický fotbal v Evropě.

Může tento způsob využít Slavia? 

Určitě. Z pohledu české ligy má náš klub jeden z největších rozpočtů. Konkurovat mu mohou jedině Plzeň a Sparta. Teoreticky si tedy můžeme dovolit zaplatit většinu nadprůměrných ligových hráčů. Ale pokud chceme být úspěšní v evropských pohárech, potřebujeme téměř stejně kvalitní hráče, jací hrají v nejvyšších ligách, ale za zlomek ceny. 

Podle mě ale pouze vybrat kvalitní podhodnocené hráče nestačí. Takoví hráči musí být vybráni podle jasně definované strategie. A nakonec to vše musí být převedeno do taktiky každého zápasu. 

 

Co lze očekávat od výběrů podle těchto pravidel?

Nečekejte hvězdy první velikosti. Počítejte s tím, že takový způsob skautingu k nám bude přivádět málo známé hráče (české i zahraniční), často i podceňované. Právě ta neznámost a podcenění ze strany dalších klubů vede k nižší ceně na pořízení a plat v poměru k tomu, co budou umět. A může jít jak o mladého hráče, tak o hráče na sklonku kariéry. 

Taky nepočítejte s tím, že odteď všechny posily, vybrané tímto způsobem, u nás uspějí. Neexistuje žádný způsob jak zajistit 100% úspěšnost v příchodech nových posil. Je jedno, jaký systém použijete. Vždy se někdo neprosadí. Jde jen o to, aby těch úspěšných příchodů bylo co nejvíce. A to by měl nová metoda zajistit.

Je takové řešení na věčné časy?

Není. Základem úspěchu klubu je neustálá inovace metod a postupů. Stejně jako jinde, i ve fotbale platí základní pravidlo evoluce - musíte se neustále vyvíjet, jinak skončíte v poli poražených. Sabermetrics je prostě jen další nástroj, který se ale musí dál rozvíjet. Jakmile větší část klubů začne používat stejný přístup, budou mít podobné informace, a z nich mít stejné výstupy. A budou objevovat stejné zajímavé hráče jako my. 

Jsou nové posily vybrány podle této metody?

Tady můžeme jenom hádat. Podle mě Dušan Švento je srdcová záležitost pana Tvrdíka a slávistických fanoušku. To je spíše emotivní rozhodnutí. Ostatní podle mě odpovídají tomu, co jsem psal v předchozích odstavcích. Nejde o vyloženě velké hvězdy. V některých případech jsme ta jména slyšeli poprvé až v nynějším přestupovém období. A je tedy možné, že byli vytipováni na základě nové metody.

Billy Beane nebyl první, kdo přišel s myšlenkou, že dosavadní statistické údaje o hráčích zkreslují reálnou výkonnost. Nebyl ani první, kdo to chtěl využít výběru lacinějších hráčů. Zaujal svým osobním příběhem, který přesně ukázal chybný přístup skautů k vyhledávání talentů. A byl navíc první, kdo měl s novým přístupem výsledky. 

Billy byl jak mladý pokládán za jeden z největších baseballových talentů Ameriky a byl draftován jako jeden z prvních v daném ročníku přímo ze střední školy. Splňoval všechny kritéria, která byla tenkrát pro skauty baseballových týmů důležitá. Přesto se mu nikdo nepodařilo významně prosadit se v MLB. Svojí kariéru zakončil relativně brzy bez viditelného úspěchu a stal se skautem. Údajně hlavním z problémů byla jeho psychika. Nedokázal zvládnout nervozitu "na pálce" a jeho výsledky byly v dospělé soutěži celkem podprůměrné. V letech, kdy hrál ještě v Oackland Athletics, byl největším rozbíječem pálek v týmu. Samozřejmě vzteky.

 
Po několika letech se stal generálním ředitelem týmu Oakland Athletics a rozhodl se, že se vyhne nepovedeným nákupům, jako byl on sám. Společně se svým asistentem, bývalým studentem Harvardu, jménem Paul Depodesta, připravil metodu výběrů hráčů na základě statistických údajů hráče ze hry. Nešlo jenom o mladé hráče. Neváhal koupit, vyměnit nebo draftovat hráče, který byl podle jiných příliš starý, měl problémy se zdravím, nebo jen vypadal legračně při běhu. Společným jmenovatelem bylo, že ten hráč byl na trhu hráčů podhodnocen, takže ho dokázal získat za nižší cenu a mohl mu dát nižší plat. Tím dokázal dlouhodobě nahrazovat hráče, kteří byli v předchozí sezóně natolik dobří, že je nedokázal udržet. Vše nakonec vygradovalo v nejslavnější sezóně v roce 2001, Oaclands Athletics pokořili několik letitých rekordů ligy.

 

Komentáře (58)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení a registrovaní uživatelé. Přihlašte se zde

  1. Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

    Jiri1     před 8 lety 04.07.2016 14:46 |  
    0 0

    Podle renovovaných ceských fotbalových, atletických odborníků jde o blbost, která jen klubu zbytecne saje prachy a její výsledky jsou bezvýznamné.
    Naopak nekteré vysledky merení laboratori FTSV ci jínych skol mají treba momentální význam, ale nemely by se precenovat.
    Můj soukromý názor je jasný , vse co nás pozvedne j e dobré, ale treba konkrétne si myslim , ze Evropu zacne Bílek s Delim.

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      el_moscardon     před 8 lety 04.07.2016 15:24 |  
      0 0

      Máte k tomuto tvrzení nějaký zdroj? Kdo a kde to řekl? Velice by mě překvapilo, kdyby se někdo renomovaný odvážil k takto kategorickému tvrzení.
      Já tvrdím, že to není samospásné, je to teprve v plenkách a musí se to hodně odladit, ale doted tvrdím, že asi nejlépe je to vidět jak v Leicesteru, tak také v Bournemouthu. Ten se dokázal vydrápat ze spárů sestupu do Conference až do Premier League. Nemají chudé majitele, samozřejmě, že ne, ale až do letošního ledna nekoupili jedinou drahou posilu. Všechno si vybudovali z poctivě poskládaných hráčů, vybraných právě na základě této metody.
      Co já zatím vidím jako hlavní problém využití ve fotbale, je soulad mezi hráči. Nemyslím v kabině, ale přímo na hřišti. Jejich myšlení se statisticky podchytit nedá a i když jeden hráč má třeba výborné statistiky na daný post, stačí aby si nesedl s tím, kdo hraje vedle něj. Jejich myšlenky se budou tlouct a bude problém.
      Ale i tak to vítám jako zajímavou změnu a pokud se někam posunout. Za mě palec nahoru, ikdyž nám to asi samo ligu nevyhraje.

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      JS (přítel SN)     před 8 lety 04.07.2016 15:50 |  
      0 0

      Podle Jiřího 1 jde o blbost. Takže směle pokračujme.

      • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

        Ladislav (přítel SN)     před 8 lety 04.07.2016 17:41 |  
        0 0

        Dost dobrý. +1

      • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

        Kmotr (přítel SN)     před 8 lety 04.07.2016 17:45 |  
        0 0

        +1 :)

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      MDCCCXCII (přítel SN)     před 8 lety 04.07.2016 15:57 |  
      0 0

      poslední věta je pro mne dost těžký syntaktický hlavolam ... může mi někdo vypomoct s tajenkou?

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      Artur (přítel SN)     před 8 lety 04.07.2016 17:08 |  
      0 0

      Díky takovým zpátečníkům je stav českého sportu takový jaký je, úspěchy jsou vybudovány náhodně nadšenci, nikoliv systematickou a moderní výchovou kdy ČSTV vedou naprostí diletanti a na svazech jsou lidi co vse dělají na tzv. citovku. (všechna čest florbalovému a hokejovému svazu) Doba pokročila, a statistické databáze a různé moderní technologie (video ve fotbale) jsou potřeba pokud chceme držet krok a ekonomicky profitovat.

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      afro     před 8 lety 04.07.2016 19:25 |  
      0 0

      Me by zajimalo, jak se takovy cesky fotbalovy odbornik muze renovovat. To bude urcite nejake ty mukiony stat...

      • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

        TSeguinTS     před 8 lety 04.07.2016 23:29 |  
        0 0

        Tak oni nerenovují, oni sami byli renovování :-)

        • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

          afro     před 8 lety 05.07.2016 00:09 |  
          0 0

          Tak jsem to i myslel.

          • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

            TSeguinTS     před 8 lety 05.07.2016 18:44 |  
            0 0

            Omluvuju se, přehlédel jsem ''se''

        • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

          afro     před 8 lety 05.07.2016 00:11 |  
          0 0

          Tak jsem to i myslel.

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      Tonda     před 8 lety 04.07.2016 23:42 |  
      0 0

      Tobe uz docela solidne sploucha na majak. Kdyz jsi tady na cas prestal otravovat ,to byla pohoda. Nechces se uz jednou provzdy urazit a prestat tady exhibovat ty magore?

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      Slawek     před 8 lety 05.07.2016 21:40 |  
      0 0

      Jiříku, asi jsi myslel renomovaných, viď ? Protože jinak nevím, kdo a jak by je mohl renovovat. I když by to zřejmě někteří tzv. experti potřebovali. Například ti, z deníku Sport.

  2. Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

    tantalos     před 8 lety 04.07.2016 15:34 |  
    0 0

    Děkuji za skvělý příspěvek.
    Výběr posil byl vždy velice sporná otázka, a proto jakýkoli způsob jej optimalizovat na moderní úrovni je věc velice záslužná.
    Naše polemiky tady vycházejí z řady často mylných premis. Především že máme za sebou čínské miliardáře, kteří jsou ochotni platit horentní sumy. Jenže miliardářem se nikdy nestane člověk, který zbytečně utratí byť jen halíř. Navíc podle mých zkušeností je každé jednání s Číňany velice obtížné, pokud oni mají otevřít peněženku. Nechat se obrat je pro ně "ztráta tváře" - tedy neodpustitelná ostuda.
    Druhá mylná premisa spočívá v tom, že čím je hráč známější anebo je-li jeho cena uměle zvyšována medii, tím je lepší. Podle mne se Slavii nikdy nepodařil lepší nákup, než byl Forrest Dřížďal. K tomu je ovšem potřebná dobrá práce našich skautů.
    Třetí mylnou premisu vidím v neustálé nenažranosti trenérů, bafíků i fans, že vždy je potřeba nakupovat, ať se děje, co se děje. Když se někdo zbaví Dočkala, aby přišel Blažek, když najednou jsou nepotřební Latka, Švec či Hrubý, okamžitě mě napadá, kdo se na tom chce nakapsovat.
    Trenéra bychom měli mít od toho, aby se snažil pečlivou a trpělivou prací dostat maximum z těch, koho máme - např. Kuchty, Krále, mladého Veselého a jiných. Pokud se nedaří jejich talent rozvíjet, potřebujeme nového sportovního ředitele a trenéry.
    Souhlasil bych proto s tím, aby se výběr případných posil maximálně optimalizoval. Je samozřejmé, že ne každý nákup se povede. Z "Uhrinových" posil mě zatím přesvědčili jen Barák (Pavlenku a Bořila si vybral už MB) a Ščuk. Doufám, že se pletu a že se osvědčí i jiní.

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      MDCCCXCII (přítel SN)     před 8 lety 04.07.2016 16:01 |  
      0 0

      koho považujete za Uhrinovy hráče? Hušbauer a Železníky byly spíš Šimáněho tahy, u Mešanoviče měli silné slovo Plíšek s Jinochem ve sport. radě. Linhart je otazník pro všechny

      • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

        Tomski     před 8 lety 04.07.2016 16:23 |  
        0 0

        Linhart je taky Šimáněho...

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      vlk30 (přítel SN)     před 8 lety 04.07.2016 16:35 |  
      0 0

      No hlavně si je potřeba uvědomit,že se nikdy žádnému klubu nepovedou všechny posily,vlastně jde jen o to aby procento těch zdařilých přestupů bylo co největší a je v podstatě jedno jakými postupy se k tomu dospěje.

      • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

        Ladislav (přítel SN)     před 8 lety 04.07.2016 17:48 |  
        0 0

        Každý se může vyvíjet a zlepšovat, proto bych nikoho apriori neodepisoval. Linhart určitě má potenciál, ale jeho problém je hlava a priority. Proto bych u jeho hostování opci nedával a když, tak velikou (dolů můžeme jít vždycky).

  3. Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

    Kara (přítel SN)     před 8 lety 04.07.2016 15:58 |  
    0 0

    Fotbalistů, kteří se dostávají do našeho dosahu v souvislosti s globalizací a propojením světa prostřednictvím digitálních technologií, je více, než před několika desítkami let, na druhou stranu se kvůli těmto procesům zvyšuje konkurence na trhu s hráči. I proto může být používání takového systému minimálně pro vytipování hráčů na další sledování celkem dobrou výhodou. Nezaručí to týmovou chemii nebo to, že si hráč sedne s trenérem, ale od toho jsou další fáze výběru, než dojde k finální dohodě. Osobně jsem celkem zvědavá na to, jak se uchytí naše nové letní posily, ale s hodnocením si počkám až po podzimu, případně až na příští jaro, kdy už si tým zcela jistě sedne.

  4. Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

    Alanor (admin)     před 8 lety 04.07.2016 15:59 |  
    0 0

    Díky za pěkný článek! Jen je škoda, že to byla zbytečná práce, stejně jako ta investice Slavie do tohoto systému, když nám teď Jiří konečně odhalil pravdu, že je to blbost s bezvýznamnými výsledky, na čemž se shodli experti v Praze i na Šumavě. :))

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      AlesJa     před 8 lety 04.07.2016 16:33 |  
      0 0

      experti a zaměstnanci laboratoří FTVS

      • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

        Kuliss9     před 8 lety 04.07.2016 16:59 |  
        0 0

        Pozor ono to jsou dokonce experti z velehlasné FTSV a to už není jen tak něco.....

  5. Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

    bububu (přítel SN)     před 8 lety 04.07.2016 16:32 |  
    0 0

    Díky za zajímavý článek. Na vlastní oči jsem viděl, že příběh Oakland A's z roku 2001 je v Silicon Valley stále neskutečně silný a oslovující stále nové a nové fanoušky.

    Tohle je rozhodně cesta, kterou jít. Možná to nevyjde, kdo ví. Jedno ale víme určitě; když nebudeme dělat nic, tak nám ujede vlak.

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      Sedrousek     před 8 lety 04.07.2016 20:54 |  
      0 0

      No jen aby se jiri1 nevydal jinou cestou. Co by sme si potom pocali?

      • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

        Radek097 (přítel SN)     před 8 lety 04.07.2016 22:16 |  
        0 0

        Tak snad nám neujede Jiří1 s tím vlakem.

  6. Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

    Sartorius     před 8 lety 04.07.2016 17:10 |  
    0 0

    Tak mě napadá, jestli není řešením nevyužít přetlak ve středu zálohy vysunutím Kenii na hrot. Co myslíte - je to dobrej nápad, nebo je to špatnej nápad, nebo jakej to je vlastně nápad? ;-)

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      dropt     před 8 lety 04.07.2016 17:20 |  
      0 0

      Na hrot se podle mne Kenia nehodí, ale mohlo by mu sedět pravé křídlo v systému 4-3-3.

      • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

        JS (přítel SN)     před 8 lety 04.07.2016 19:00 |  
        0 0

        Přesně tak. Mohlo by to jít i zleva.

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      Kenny     před 8 lety 04.07.2016 18:24 |  
      0 0

      To už bych radši viděl Keniu na kraji a vysunul Zmrhala.

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      Travinho     před 8 lety 04.07.2016 18:40 |  
      0 0

      Určitě ne. Tam bude ztracený. Kenia není silný zády k brance a už vůbec ve hře hlavou.

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      afro     před 8 lety 04.07.2016 19:29 |  
      0 0

      Z toho by byl chte nechte system 4-6-0. Za me ne. Ale jako to kridlo ho stale vidim taky...

  7. Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

    Barra     před 8 lety 04.07.2016 23:30 |  
    0 0

    Velice dekuji Domku za tento zajimavy clanek. Musim se priznat ze se jedna pro me o zcela neznamou materii. Precetl jsem si ted par clanku na webu, vidim ze i Southampton pod Koemanem se vydal podobnou cestou. Vysledek? V predchozi sezone rekordni seste místo a Evropa.

    Jeste jednou dik za vybornou praci a ze jsi mi (nam) moneyball - sabermetrics a osobu Billyho Beana priblizil. Rad si najdu dalsi informaci.

  8. Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

    Eluin (přítel SN)     před 8 lety 05.07.2016 10:37 |  
    0 0

    Skvělý článek, díky za něj. Přesně něco takového jsem si chtěl přečíst.
    A na Jirkovi plky se vykašlete, on asi jinak komunikovat ani neumí.

  9. Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

    Radek097 (přítel SN)     před 8 lety 05.07.2016 11:09 |  
    0 0

    OT: Hrubeš na testech ve Viktorii Žižkov.

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      Pedro08     před 8 lety 05.07.2016 15:00 |  
      0 0

      Na testech? To je jako kdyby k nám přišel na testy třeba Darida. To už je výsměch poslat takovýho hráče někam, kde budou během sezony problémy. Doufám, že půjde do ligy.

      • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

        Radek097 (přítel SN)     před 8 lety 05.07.2016 15:18 |  
        0 0

        Třeba ho chtějí prodat. I když se divím, že o něj nemají zájem kluby z I. ligy.

        • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

          Pedro08     před 8 lety 05.07.2016 15:23 |  
          0 0

          Pokud ho chtějí prodat, tak ideálně Liberec, ten má tyhle hráče ze Slavie rád, vydělává na nich mraky peněz. Taky se divím, že o něj nestojí kluby z ligy.

          • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

            piero (přítel SN)     před 8 lety 05.07.2016 15:45 |  
            0 0

            Ale tady se mluví o Hrubešovi, ne o Robertu Hrubém !
            To přirovnání k Daridovi totiž trochu kulhá.

            • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

              JS (přítel SN)     před 8 lety 05.07.2016 15:47 |  
              0 0

              :D

              • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

                Pedro08     před 8 lety 05.07.2016 19:00 |  
                0 0

                Tak to jsem se šeredně spletl, v rozčilení jsem viděl Hrubý. Zbytečný vzruch.

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      Eluin (přítel SN)     před 8 lety 05.07.2016 18:05 |  
      0 0

      Už byl čas. Přes Pavlenku a Berkovcr by to měl těžké.

      • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

        Radek097 (přítel SN)     před 8 lety 05.07.2016 18:17 |  
        0 0

        Uvidíme jestli Řehák bude náš 3. brankář nebo jestli někoho staršího koupíme.

        • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

          Ladislav (přítel SN)     před 8 lety 05.07.2016 19:49 |  
          0 0

          Uhrin se vyjádřil už dřív, ža chce, aby Pepa Řehák pravidelně chytal někde na hostování.

          • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

            Radek097 (přítel SN)     před 8 lety 05.07.2016 20:33 |  
            0 0

            Takže to vypadá, že ještě nás posílí nějaký brankář...

  10. Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

    koscheen (přítel SN)     před 8 lety 05.07.2016 16:21 |  
    0 0

    Musím říct, že nákup permanentek přes Ticketportal je učiněné neštěstí.

    Načtení čísla permanentky nefungovalo, takže jsem 5 dní čekal na to než zasáhla manuálně paní z Ticketu. Člověk si se slevou 10% jakožto držitel permanentky sice může koupit 4 nové, ale bez uplatnění slevy. Slevu dostane max na své místo, když chce sedět jinde tak má smůlu. Takže v pořádku, člověk zaplatí poštovné 150,- kč, ale nikde možnost vyplnění jmen na permanentky a v potvrzení dorazí variabilní číslo se kterým si má dojít permanentku vyzvednout.

    Nejlepší na všem je, že v rámci reklamací nemají ani číslo, pouze mail.

    • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

      Pedro08     před 8 lety 05.07.2016 19:15 |  
      0 0

      Osobně si pro to pošlu to Edenu. Ale chtělo by to nějaké pozitivnější zprávy, co se marketingu týče.

      • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

        koscheen (přítel SN)     před 8 lety 05.07.2016 20:30 |  
        0 0

        Já potřeboval 4 místa vedle sebe. Po tom co mi 5 dní z Ticketu neodpovědeli, byla už 114-ka celkem vyprodaná. Jinak bych taky sjel do Edenu. Ale vzhledem k možným frontám jsem oželel 300,- slevy a koupil beze slevy.

        • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

          Navar (přítel SN)     před 8 lety 05.07.2016 20:44 |  
          0 0

          Dobrý den, pokud jste nedostal slevu, na kterou jste měl nárok, kontaktujte prosím Kamilu Brejtrovou kamila.brejtrova@slavia.cz a vše napravíme. Ten prodej na netu musíme vymakat.

          • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

            Navar (přítel SN)     před 8 lety 05.07.2016 20:45 |  
            0 0

            A samozřejmě se omlouváme :-)

          • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

            Pedro08     před 8 lety 05.07.2016 21:02 |  
            0 0

            Navare, paní Brejtrová na maily neodpovídá. Moje asistentka na ní psala dotaz a dosud bez odpovědi.

            • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

              violence     před 8 lety 06.07.2016 14:00 |  
              0 0

              Nebuď rejpal, pí. Brejtrová má momentálně dovolenou, poté jistě odepíše :-)

          • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

            koscheen (přítel SN)     před 8 lety 06.07.2016 09:15 |  
            0 0

            Tomáši děkuji za snahu. Musím se Kamily zastat, snaží se odpovídat a po její intervenci mi Ticketportal odpověděl na mail.

            Bohužel samotné služby Ticket Portalu jsou žalostné, nevím jak ostatní, ale u mě panuje rozčarování.

            Měl jsem z minulé sezony permanentku do 205. Nyní jsem se rozhodl pro 114 a 4 vstupenky. To, že jsem měl permamentku z minulé sezony mi pomohlo maximálně k tomu, že jsem si mohl koupit 4 permanentky. Na slevu jsem podle pána z TP neměl nárok, pouze pokud bych si koupil to samé místo ve 205 sektoru.

            Pokud s Ticketem budete komunikovat tak na čem zapracovat (z mého pohledu)

            - Nešlo mi se přihlásit se skrze číslo mé permanentky, museli mi manuálně poslat ověřovací kód. Který měl jít vygenerovat z čísla permanentky.
            - Nemají kontaktní telefon na reklamační a help oddělení, pouze email na který odpoví po 5-ti dnech a nejspíš intervenci paní Brejtrové.
            - Dle jejich informací si jde se slevou pouze obnovit stávající místo z minulé sezony. Pokud si člověk kupuje více permanentek a na jiná místa tak slevu ztrácí?! Prý to jde pouze na pokladnách v Edenu.
            - U doručení vstupenky mají možnost - vytiskni si permanentku doma:)
            - Nemají nikde kolonky na jména držitelů permanentek. Dorazí beze jmen, budu je muset někde doplňovat?
            - Na předchozí navazuje způsob doručení permanentky. Na Slavia.cz a pak i v samotné platbě je popsáno poštovné 150,-. Na Slavia.cz je napsáno, že tato platba je součástí ceny permice, ale v pořádku. Za 4x vstupenky zaplatím 12.150,- kdy 150,- je poštovné. V potvrzovacím emailu mi od Ticket Portalu dorazí informace o variabilním symbolu, po jehož předložení mi vydají na x možnách místech permanentky?! Je to dost zmatečné, co tedy platí? Poštovné, ale beze jmen na permanentkách. Nebo vyzvednutí si permanenteka nahlášení jmen, na co pak ale je součástí platby 150,- za poštovné?
            - Nakonec jim ani nefunguje platba kartou, naštěstí mají možnost platby přes internet bankovnictví.
            - Sektor 114 nebyl zezačátku prodeje ani v nabídce permanentek, ale to je spíše na Slavii, než TP.

            Když tak na celé koukám, tak internetový prodej postrádá smysl. Bohužel ve čtvrtek a pátek nemám volno si stoupnout do fronty a 4 místa vedle sebe v sektoru 114 už byla jen dvě. Proto jsem musel toto martirium podstoupit.

            Každopádně ještě jednou díky za zájem toto řešit a Kamile napíšu. S dovolením se na Vás odkážu:)

            • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

              vlk30 (přítel SN)     před 8 lety 06.07.2016 09:23 |  
              0 0

              Musím souhlasit za mě at jde celej ticketportál do hajzlu,nekoupím si u nich ani šlupku od brambor.Permice koupím před pohárem v Edenu kam prostě pojedu dřív.

              • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

                Slavista_Raf     před 8 lety 06.07.2016 09:55 |  
                0 0

                Já jsem si permici na ticketportalu koupil z důvodu, že jsem z východních Čech a v Praze přes léto nejsem a v den pohárového zápasu jsem nechtěl riskovat, že už by nebyla slušná místa. Ještě mi nic nepřišlo (teď jsou svátky), tak netrpělivě čekám, že snad zítra či pozítří.

                • Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

                  koscheen (přítel SN)     před 8 lety 06.07.2016 20:32 |  
                  0 0

                  Já to kupoval taky přes ně kvůli tomu, že se ten sektor co jsem chtěl dost zaplňoval. zítra, v pátek a o víkendu nemohu a pak už mohlo být plno. Nebo plno, nemusela být 4 místa vedle sebe.

  11. Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

    warhammer (přítel SN)     před 8 lety 06.07.2016 12:41 |  
    0 0

    Děkuji autorovi za výjimečně zajímavý článek. Pokud chceme jít skutečně nahoru, je využívání méně ortodoxních přístupů (zvláště v českém prostředí) nutností.

  12. Re: Nová metoda výběru posil ve Slavii

    tomcz     před 8 lety 06.07.2016 17:45 |  
    0 0

    díky za super článek!